Çok geçmiş olsun.
Anlaşılabilir şekilde sadeleştirerek yazmaya çalışıcam:
Deprem, sel, yangın, salgın hastalık gibi doğal afetler mücbir sebep sayılır.
‘Mücbir sebep’in üç koşulu bulunmaktadır; öngörülmezlik, haricilik ve kaçınılmazlık.
"Mücbir sebep kapsamına alınan illerde deprem tarihi itibari ile ... 06 Şubat 2023 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında mücbir sebep uygulaması geçerlidir." beyannamesinde bahsedilen mücbir sebeplerden yola çıkarak siz de deprem öncesi yaptığınız bazı hizmet sektörüne ilişik ve yine bazı tür sözleşmelerden mücbir sebepler dolayısıyla öteleme veya fesih hakkınızı kullanabilirsiniz.(Hatta 31 Ağustos 2023'e kadar uzatıldığını
Halk dilinde
mücbir sebep, herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun iradesi dışında beklenmedik olaydır.
Sözleşmenin, (siz) tüketici taraf olarak haklı bir mücbir nedenle feshedilmesi halinde cayma bedeli ya da cezai şart ödemeden fesih işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Nakit ödeme yapıyorsanız ödeme yapmamanızı tavsiye ederim.
Kredi kartı bilgilerinizi verdiyseniz bir şekilde bankadan iptalini isteyin veya kredi kartını tamamen kapattırın.
Bu yazdığım bölümdeki sebepleri diğer(bazı) hizmet sektöründeki diğer taahhütlü veya taahhütsüz (bazı) sözleşmelerinizde de uyarlayabilirsiniz. Fakat her sektör ve sözleşme kendi içerisinde değerlendirilir(mücbir sebep veya Ohal durumlarında bile).
Bitmedi.
Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Eğitim Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. - Anadolu Ajansı
www.aa.com.tr
Haberine binaen; "Kararname uyarınca, OHAL ilan edilen illerde depremden etkilenenlere, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı resmi okul ve kurumlar ile bunlara bağlı döner sermayeli işletmeler tarafından sunulan yemek, konaklama, temizlik ve diğer hizmetler ücretsiz verilecek. Bu giderler MEB bütçesinden karşılanacak."
Elinizde iki dayanak var. Biri yazdığım ilk bölüm, ikincisi 03.03.2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe giren OHAL Kapsamında Eğitim Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi(haberdeki bölüm).
Bir de ekran görüntüsü atmışsınız, doğru anladıysam ilk ders saat 8.00'de başlıyor, servis sizin çocuğunuzu 8.15'te alacak okula 8.30'da bırakacak. Hayır. Bu kabul edilemez. 15 dakika kuralı var.
Millî Eğitim Bakanlığınca, Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Belirlenen Usul ve Esaslara göre, "okul servis araçları,okula uzaklık, coğrafi ve iklim şartları dikkate alınarak öğrencileri ders başlangıcından en fazla 15 dakika önce okula teslim edecek. Öğrenciler evden daha erken alınarak okula erken bırakılmayacak, 15 dakikadan daha fazla bir süre bekletilmeyecek, ders bitiminde okuldan bekletilmeden alınarak evlerine bırakılacak. Okul servis araçlarının öğrencileri, okul açılış saatinden 15 dakika önce okula bırakmak ve okul kapanış saatinden 15 dakika sonra okuldan almış olmaları gerekecek." Bunu kimseyle paylaşmadan ve bu konuda herhangi bir aksiyon almadan evvel, bir gün(sabah) çocukların evin önünden alınmasını ve okula bu saatte bırakılmasını video, fotoğraf çekerek fiziksel kanıt olarak alın(hatta eşiniz okula gidip çocukların servisten inmesini ve okula herkesten sonra girmesini videoya çeksin derim ben).
Sonrasında sözleşmenin artık bu üç sebebi kullanıp fesih edilmesini sağlayın. (Bu da üçüncü dayanak).
Lütfen diğer velilerle iletişime geçip herkesin haberdar olmasını sağlayın. Hep birlikte hareket edin.
Şu anda Bilecik ve Çerkezköy'de Valilik kararıyla depremzede çocuklara servis hizmeti ücretsiz olarak sağlanırken sizin yaşadığınız şehirde Valilik bu yönde bir karar açıklamamış mı? Vali'yle görüşme talep edebilirsiniz.
Yorumlara tek tek cevap vermeye gerek görmüyorum. Burada en önemlisi sizin işinize yarayacak yorumu oluşturmak. Eğer karşı taraftan(servis şirketinden) size bu şekilde ithamlar gelirse, buna verilecek cevabı ve kullanabileceğiniz haklarınızı bilmiş olun:
Deprem bölgesindeki bir kira sözleşme feshinin dayanağı olarak "Depremde o mahalde çoğu bina yıkılmış ama kiracının kiraladığı bina yıkılmamış ise yine de kiracının o evde yaşamaya devam etmesi beklenemez, bu açıdan (kira)sözleşmenin devamında çekilmezlik unsuru bulunur." Bu ilkeden yola çıkılarak binanız sağlamsa bile çocuklarınızın psikolojisi her şeyden üstündür. Bunu öne süremezler. Dolayısıyla binanın hasarlı olup olmaması başka bir konu, servis hizmetinin alınıp alınamaması başka bir konu. Ama zorla bağlantı kurmak isteyenlere cevabı buradan yola çıkarak verebilirsiniz.
Deprem bölgelerinde kira, işçi-işveren, işyeri, tarla tapan her alanda Geçici maddeler ve Kanun Hükmünde Kararnameler çıkarılarak her alanda düzenlemeye gidildi. Bugün çilek fidesi ekicileri için deprem bölgesinde çıkarılan bir geçici maddeye bile denk gelmiştim(detayları hatırlamıyorum). Şunun altını çizmek istiyorum, bir çocuğun okula ulaşım hakkı en temel haklardan biridir ve çocuğun menfaati yönünde korunması gerekir. Bu küçük bir dert değildir, bir çilek fidesinden daha çok korunması ve savunulması gereken bir haktır.
Silivri soğuk olmasa neler yazardım da kendimi tutuyorum.
Canınızı sıkmayın, biraz Ya Sabır çekerek mücadele edin.
Kazanırsınız.