Tuvalet eğitimi çocuğun ilerideki cinsel hayatını doğrudan etkileyen bir şey demişti bir pedagog. Yani zorlama, azarlama, cezalandırma gibi olumsuz davranışların acısı ileride cinsel hayatının doğal akışını bile bozuyormuş. Kızımı hiç zorlamadım. Bu konuda çok çocuk kitabı okurduk, bezleri çöpe atacağız, tuvalete yapacağım diye gaza gelirdi ama uzun süre denemek istemedi. Sonra kreşte öğretmeni de ufak ufak istersen tuvalete yapabilirsin diye cesaretlendirmeye başladı. Oyunlar bulduk, eline yıldız çizme, duvara astığımız kağıda ne isterse onu çizme gibi, bir de komik hikayeler anlatırdım hadi tuvalete yağmur yağdıralım, ovv gök gürüldedi filan diye, kısaca eğlenceli hale getirdik bu işi.
Bezi atalım mı dedim bir gün, kabul etti ve attık. 30-31 aylık civarıydı. İnanır mısınız zırt diye bıraktı, toplasan 3-5 kere halıya işemiştir. Yalnız kakayı bir süre daha beze yapmak istedi, ısrar etmedik ama istersen tuvalete yapabilirsin dedik her seferinde, bir gün onu da istemeye başladı. Çok ayrıntı var da kısa keseyim. Benim için 3,5 yaşında bıraksa da olurdu, ona da bu rahatlığı hissettirdim. Ne zaman istersen deneyebilirsin demek önemli bence. Kızmak yok, kazalar olabilir. Şuan çocuğunuz bırakmaya gönüllüyse ama kazalar sık oluyorsa, sabırla ve zamanla bu dönem geçecek, zorlamayın ama geri adım da atmayın. Bir de bir kitap var, biz kızlar için olanından faydalandık, tavsiye ederim; "Oğlumun Tuvalet Kitabı". Bizde çok işe yaramıştı.