Kurban kesmek mi? Bağış yapmak mı?

ZOE

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
2 Ağustos 2011
1.732
656
198
Merhaba arkadaşlar, kafama takılan bir soru var yardımlarınızı rica ediyorum.
Malum kurban bayramı yaklaşıyor Allah kısmet ederse biz de keselim diyoruz eşimle ama eşim kurban bayramında yurtdışında olacak. Ben de hamileyim. Kesersek annemlerle ortak keseceğiz ama ben yardım edemeyeceğim, anneme kalırsa iki parti et diye ona da kıyamıyorum. Geçen gün haberleri okurken Türk Diyanet Vakfı bağışla kurban kesip yoksul ailelere gönderiyormuş etleri diye bir haber gördüm.20 yıldır süren bir durum.
Acaba oraya mı bağış yapsak diyorum ama çok da güvenemiyorum açıkçası gerçekten kesilir mi, kesilse bile gerçek ihtiyaç sahiplerini bulur mu? Kafam karıştı sizce bu bağış olayı iyi midir?

Konuyu bir derdim var'a açacaktım ama eş ve eşin ailesine açmışım kusura bakmayın..

ben yakınlarımızdaki ihtiyaç sahiplerine pay etmekten yanayım. yetmeyeceğine inanıyorsamda bağış yaparım. ama yakınımda ihtiyaç sahibi olan birileri varken hangisinin daha çok ihtiyacı olduğunu bilemediğimden gözümün gördüğüne veririm. işin dini boyutunu bilemiyorum ben. ama kendi adıma konuşayım 1 kilo et alır verir kalanınıda para olarak vermeyi tercih ederim. yada hepsini para olarak veririm çünkü et muhakkak veren olur diye düşündüğümden. günümüzde ihtiyaç öncelikleri değişti et yemeyi düşünmekten önce, kira ve faturaları yatırmayı önemsiyoruz..

Ben de Lösev düşündüm ama dedim ya ya gerçekten ihtiyaç sahibine gitmiyorsa ? Gerçekten kurban kesilmiyorsa? Bunlar kafamı karıştırıyor..

canım ben Ankaradayken faal lösev gönüllüsüydüm şimdi batmana geldim haliyle askıya aldım ama ihtiyaç sahiplerine gidiyo parça parça ailelere dağıtılıyo

ben kesilmesinin daha uygun olduğunu düşünüyorum öyle yapacağız sanırsam dağıtma işini de hayır kurumuna bırakacağız çünkü burada çevremizde dağıtabileceğimiz yerler yok hayır kurumu dğıtsın diye düşündük

canım ben Ankaradayken faal lösev gönüllüsüydüm şimdi batmana geldim haliyle askıya aldım ama ihtiyaç sahiplerine gidiyo parça parça ailelere dağıtılıyo

Ya bak çok sevindim buna gerçekten gidiyorsa ihtiyaç sahiplerine Lösev düşünebiliirm bende. Çok teşekkürler

ben kesilmesinin daha uygun olduğunu düşünüyorum öyle yapacağız sanırsam dağıtma işini de hayır kurumuna bırakacağız çünkü burada çevremizde dağıtabileceğimiz yerler yok hayır kurumu dğıtsın diye düşündük

Ben de kesilmesi taraftarıyım ama işte zor olacak bu sene benim için o yüzden böyle bağış kurumu düşündüm.

bağışı direk hayvan olarak yaparsanız kesilip ailelere dağıtılıyo nakit olarak yaparsanız genelde ilaç alımında kullanılıyo malum ilaçlar pahalı

Hanefi mezhebinde 96 gram atın ve o altını alacak para var ise kurban vacip aynı zaman da zekat farz.
96 gram altın ortalama 8000 TL kadar.
Eğer vacip ise vekaletle kurban bağışı kabul eden güvenilir bir kuruma bağışlayabilirsiniz.

Vacip değilse sadaka bağışında bulunabilirsiniz.

Lösev eğer kurban bağışı için yatırılan parayı ilaç için kullanıyorsa yanlış yapıyor.
Böyle yaptıklarını sanmıyorum. Ama kurumu araştırmak lazım.

Hanefi mezhebinde 96 gram atın ve o altını alacak para var ise kurban vacip aynı zaman da zekat farz.
Eğer vacip ise vekaletle kurban bağışı kabul eden güvenilir bir kuruma bağışlayabilirsiniz.

Lösev eğer kurban bağışı için yatırılan parayı ilaç için kullanıyorsa yanlış yapıyor.

bağışı kurban bağışı olarak yaparsanız zaten belli sayıda hayvan alınıp kesiliyo para bağışları ilaçlarda kullanılır bu da gayet sevaptır bence, fakir ailenin çocukları çoğu, etten ziyade ilaca ihtiyaçları var

Şimdi Lösev'şn sitesinden okudum. Ailelere kupon veriyorlar 12 ay boyunca bir et firmasından gidip et alabiliyorlarmış Yani kurban kesilmiyormuş benim anladığım kadarı ile bana da pek doğru gelmedi.
Türk diyanet vakfının da videosunu izledim ne kdar doğru bilemem tabi tpluca kurban kesiliyor şu kişiye vekaleten filan diyor, poşet poşet ailelere veriyorlardı. Bu gerçekten böyleyse daha mantıklı

bağışı kurban bağışı olarak yaparsanız zaten belli sayıda hayvan alınıp kesiliyo para bağışları ilaçlarda kullanılır bu da gayet sevaptır bence, fakir ailenin çocukları çoğu, etten ziyade ilaca ihtiyaçları var

tamam da kurban niyetiyle verilen parayi, kurban yerine baska birsey icin kullaniyorlarsa bu kurban yerine gecmez. kurban baska, sadaka baska bir ibadettir.
acikcasi ben bu tur konularda ihh'ya sonuna kadar guveniyorum.

bizim değişiyor mesela bir yıl kurban kesip dağıtıyoruz başka bir yıl bağış yapıyoruz ama bu sene kesmeyeceğiz bağış şeklinde düşünüyoruz.lösev ya da başka bi vakfı düşünüyoruz.

Şimdi Lösev'şn sitesinden okudum. Ailelere kupon veriyorlar 12 ay boyunca bir et firmasından gidip et alabiliyorlarmış Yani kurban kesilmiyormuş benim anladığım kadarı ile bana da pek doğru gelmedi.
Türk diyanet vakfının da videosunu izledim ne kdar doğru bilemem tabi tpluca kurban kesiliyor şu kişiye vekaleten filan diyor, poşet poşet ailelere veriyorlardı. Bu gerçekten böyleyse daha mantıklı

başka bir hayır kurumu telefonla vekalet alıyor 3 kere sormuşlardı vekalet veriyor musunuz diye. bana da diyanet vakfınınki daha mantıklı geldi hem amacına daha uygun

Bu konu benimde kafamı kurcalıyo
Eşimle dün konuştuk hatta
Geçen yıl 'kimse yok mu' ya kurban bağışı yapmıştık
Bu yıl kendimiz mi bi yerde kestirsek diyoruz ama kime dağıtacağız ?
Ben bu mahalleden kimseyi tanımıyorum, annemlerin ordan da birkaç kişiye verebilirim ( ihtiyaç sahibi olarak )
Kurban kesenlerin bazıları kesip çoğunu kendi dolabına atıyo bi dahaki kurbana kadar yiyo :1:
Bundansa bağış yapmayı daha makul buluyorum ben

Bu sene de İHH ya veya Diyanet'e kurban bağışı düşünüyoruz nasipse

Son düzenleme:
Allah için, kurban edip kan akıtmaktır maksat
aynı parayla ilaç almak kurban ibadeti yerine geçmez ki..
niyete göre verilmeli para bağışı ve kurban bağışı farklıdır
iyice araştırılmalı çok hassas bir konu kurban meselesi
bizde kimse yok mu ya veririz büyük ihtimal yada diyanet

Kurban'ın amacı Allah katında o kanı akıtmaktır.
İhtiyacı olanlara da pay vermektir.

Kurban niyeti ile yapılan bağış başka yerde kullanılıyorsa bu kurban olmaz ,sadaka ve kurban ayrı şeylerdir.

Mehmetçik Vakfı, THK, Diyanet kurban bağışlarını vekaleten kesiyor.

Lösev'in kurban bağışı kabul ediyor ama kesmiyor. Bizzat yetkilisyle konuştum vekaleten kurban kesme yetkimiz yok dediler.

Dolayısıyla Lösev'e bağış yapmama rağmen, kurban da kesmedikleri için Lösev'e veremiyorum.

Bizlerin bir yerde kurban kestirerek gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmamız zor, o yüzden vekaleten kesim yapan yerleri tercih ediyorum. Tercihimde Mehmetcik Vakfı

Back
X