Kurban .... meselesi

Simdi kizlar kurban keseceksiniz kurbaniniz birakip memlekete gidiyorsunuz ...

Konu bu kizlar kayinvalidemle ayri sehirlerde otuyoruz her zaman kurbani beraber kestikleri akrabasi var .2 kurbandir kurbani o akrabasina birakip koyr gidiyor .. 2 kurbandir o akrabasida kurbani kesiyor parcaliyor kiymasi ayri kusbasi ayri paketliyor yetmezmis gibi bide gelip dolabina yerlestiriyor .. Kurban isinin ne kadar zahmetli oldugunu bilirsiniz .. bu akrabasi bu sene cok yoruluyorum yapamam dedi ... tek basima cok zor oluyor kurban ayri yerde kesiliyor eve tasi parcala helak oluyorum dedi .. kadin %100 hakli ben kendi kurbanimi annelere ortak girdigim icin onlarla ayni sehirdeyiz anneme birakiyorum o dagitiyot paketliyor sagolsun bana hazir veriyor Allah razi olsun .. Bu kurban esimin babasinin mezari koyde oldugu icin koye niyetlendik .. kayin validem beni ariyor kurbani siz halledermisiniz diye .. eee simdi zaten surda 5 gun tatilimiz var bayramin birinci gunu ben baska sehire gidip kurbani halletsem (ki asla anlamam o islerden et dograsam et tutar beni halsizlesirim ) tatil bitti .. kucuk oglu var ona kiyamiyor oda gelicek diye koye beni taaa 500 km yol yaptircak hemde tatili zehir edecek ... kendi gelemiyor dusup ayagini incitmis ... vallahi 2 arada bi derede kaldim napicam ben yaa ... bir akil verin bana
Şimdi anne babalarımız için yapılır ama size bunu yapmaları hiç mantıklı gelmedi . Valla biz de hisseye girecek kişiler çalışkan değilse almazlar onu hisseye. Diyelim ki bilmiyorlardı aldılar işi hallederler ama bir sonraki kurbanda kimse onu hisseye katmak istemez. Hisseye giren çalışacak çalışmıyorsa küçük baş kessin. Ancak anne babalarımız belli bir yaşın üstünde olduğu için onlar çalışmasa da olur kimse onlara laf etmez.
Bu bı fobidir yani korkular tiksinilen şeyler sorgulanmaz ama etten tiksiniyor diye ben kimseye etini hazırlayıp vermem mantigim tiksiniyorsa o zaman yemesin

Yokmu bulunduğu yerde migros carrefour a101 onlar kesip gönderiyor ,normal bi kasapta yapar ,ben yapamam diyin olsun bitsin böyle zaten eziyet edip sevap mı olur

Eşimin tarafı böyle ve çok kızıyorum kilo hesabı yapmalarına. Atıyorum 2000 liraya danaya girip bir sene yiyorlar. Ben de diyorum ki durumları yoksa 1000 liraya koyun kessinler dağıtsınlar kalan 1000 liraya sene boyu et alıp yerler. Kurbanın ne mantığı kalıyor. Neyse böyle her bayram geriliyorum
Kayinvalidemler sizin dediğiniz gibi yapıyorlar.Kestikleri kurbandan (genelde küçük baş kesiyorlar) evin halkını o gün doyuracak kadar eti ayırt eder ,kesimin ertesi günü kavurur hanedeki insanlara yedirirler. Gerisini pay eder dağıtırlar.Kendileri de yıl boyunca güvendikleri bir kasaptan ihtiyaclari kadarı ile tuketecekleri eti parça parça alırlar.

kurban dagıtmak ıcın degılmı yahu ? dolabını dolduracak kadar ayırdıktan sonra hayvanı nıye kesıyor bosu bosuna amacına hızmet etsın barı

ne tuhaf hareketler

yapamam ben anlamam o ıslerden benımkını de annem yapıyor bu yuzden en ıyısı kasapla anlasın deyın

Kayınvalideniz kurbanını başkasına yaptırıyor sizde annenize yaptırıyorsunuz hu durumda ikiniz de aynı şekilde hareket ediyorsunuz. Bence sizde tatil yapmak yerine annenizle birlikte kurban işlerinizi halledin, diğer kadına da annenize de yazık ..Kayınvalidenize de ben kendi kurbanımın işiyle uğraşıyorum yapamam dersiniz o da kendi işini kendi yapmak zorunda kalır.

Kayınvalideniz kurbanını başkasına yaptırıyor sizde annenize yaptırıyorsunuz hu durumda ikiniz de aynı şekilde hareket ediyorsunuz. Bence sizde tatil yapmak yerine annenizle birlikte kurban işlerinizi halledin, diğer kadına da annenize de yazık ..Kayınvalidenize de ben kendi kurbanımın işiyle uğraşıyorum yapamam dersiniz o da kendi işini kendi yapmak zorunda kalır.
Canımm durumunuzu tam bilmiyorum hangi olay nasıl oldu da bence de annenize yazık yani belki böyle yapmanız annenizi üzmüştür ilahi adalet ALLAH böyle karşınıza çıkarmıştır.. en başından bizim kurban annemlerin yanında zaten oraya gitmem lazım diye niyet alsaydınız belki bunlar olmazdı kv ye gün doğdurtmuşsunuz

Kurban eti istiflemek için değil, fakir fukaraya dağıtmak, et almaya gücü yetmeyenler yesin diye gibi gibi sebeplerden var.. Her şey anlamından ne kadar uzak.. Allah akıl fikir versin inşallah..

Ayrıca kv çok uyanıkmış..

Simdi kizlar kurban keseceksiniz kurbaniniz birakip memlekete gidiyorsunuz ...

Konu bu kizlar kayinvalidemle ayri sehirlerde otuyoruz her zaman kurbani beraber kestikleri akrabasi var .2 kurbandir kurbani o akrabasina birakip koyr gidiyor .. 2 kurbandir o akrabasida kurbani kesiyor parcaliyor kiymasi ayri kusbasi ayri paketliyor yetmezmis gibi bide gelip dolabina yerlestiriyor .. Kurban isinin ne kadar zahmetli oldugunu bilirsiniz .. bu akrabasi bu sene cok yoruluyorum yapamam dedi ... tek basima cok zor oluyor kurban ayri yerde kesiliyor eve tasi parcala helak oluyorum dedi .. kadin %100 hakli ben kendi kurbanimi annelere ortak girdigim icin onlarla ayni sehirdeyiz anneme birakiyorum o dagitiyot paketliyor sagolsun bana hazir veriyor Allah razi olsun .. Bu kurban esimin babasinin mezari koyde oldugu icin koye niyetlendik .. kayin validem beni ariyor kurbani siz halledermisiniz diye .. eee simdi zaten surda 5 gun tatilimiz var bayramin birinci gunu ben baska sehire gidip kurbani halletsem (ki asla anlamam o islerden et dograsam et tutar beni halsizlesirim ) tatil bitti .. kucuk oglu var ona kiyamiyor oda gelicek diye koye beni taaa 500 km yol yaptircak hemde tatili zehir edecek ... kendi gelemiyor dusup ayagini incitmis ... vallahi 2 arada bi derede kaldim napicam ben yaa ... bir akil verin bana
Bizimkinide annemler hallediyo hersene bende yapamiyorum de bu kadar basit

Kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesi, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesi, üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen fakir kimselere dağıtılması şeklindedir. Yani kurban sahibinin belli bir miktarı dağıtması yeterlidir. Hatta kendisinin gercekten ihtiyacı var ise ve bakmakla yükümlü olduğu kişi fazla ise dagitmayabilir.

Son zamanlarda kurban etini yiyenlere veya sağlayanlara çok söz söyleniyor. Halbuki dağıtması gerekeni dağıttıysa saklayabilir.

Kurban etinin bir kısmının ev halkı için derin donduruculara kaldırılmasında bir yanlış yok hanımlar önce onu bir söyleyeyim. Kurban eti üç eşit parçaya ayrılır, bir parça kurban yapmayanlara, bir parça eşe dosta akrabaya, bir kızmı ev halkına aittir.
Ev halkının ve kurban kesenin bakmakla yükümlü olduklarının yemesinin haram olduğu kurban adak kurbanıdır. Bununla karıştırıyor çoğu kişi sanırım.

Kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesi, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesi, üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen fakir kimselere dağıtılması şeklindedir. Yani kurban sahibinin belli bir miktarı dağıtması yeterlidir. Hatta kendisinin gercekten ihtiyacı var ise ve bakmakla yükümlü olduğu kişi fazla ise dagitmayabilir.

Son zamanlarda kurban etini yiyenlere veya sağlayanlara çok söz söyleniyor. Halbuki dağıtması gerekeni dağıttıysa saklayabilir.
Ben bu tepkinin " nasilsin?" sorusuna bile "biz kurban kestik! " diyen kişilerin olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.Her sohbeti "siz kurban kesecek misiniz? Kaça aldınız? Kac kilo et çıktı?Biz kurban kestik...siz neden kesmediniz? " e getiren kişiler var. Hayvanın sadece kanının akmasınin yeterli olduğunu dusunuyor böyle kişiler.Sonunda da bu şekilde " kestiysen kendine kestin , fakire et mi dagittin? koydun dolabına tüm yıl kendin yedin!! " yanıtını alıyorlar.

Bu isin ehilleri var parcalyip cok da guzel veriyorlar. Neden o kdr zahmete giresiniz ve tatilinizi zehir edesiniz ki

Kurban difrizlik degildir zaten nerde bunun sevabi ucuza et almak bu
Evet dipfirizlik değildir. Fakir fukara içindir bilene anlayana ama şurda hemfikir değiliz. Artık kurbanlık lar ucuza et sayılmıyor hatta baya baya pahalıya geliyor. 2000 verip bi hayvana girsen toplam 20 30 kilo et alamazsın mümkün değil ama marketten alsan en az 50 60 kilo et alırsın. Saçma salak bir fiyat farkı

Kasaplar iyiki var valla. Kurban eti cok yorucu. 1 kere kasaba verdik o halletti. Cogunu da dagittik. Kendimize sadece kiymalik ayirdik o da 7 8 kilo falandi. Gecen yil bagis yaptik. Bu yil da oyle yapacagiz. Et yiyen insanlar degiliz. Esim de ben de sadece kiyma tuketiyoruz. Kaldi ki sene icinde et alabiliyoruz evimize. Zaten kurbanin olayi et stoklamak degil. Sene icindeki et masrafini aza indirmek de degil. Bizim milletimiz bu gozle bakiyor olaya.
Bizim esimle ortak kararimiz bagis yapmaktan yana olmustu. Hayir eve getirsek evde o et senelerce kalir dolapta. Bozulur atariz. Ben daha kizim ek gidaya gecince eve adam akilli et aldim. O yesin, corbalarina falan katayim diye. Kaynanan da yapamiyosa bagis yapsin. Kimse onun isini halletmek zorunda degil.

Bu devirde kimin evine adam akıllı et giriyor ki? Belli bir kısmını evde bırakmak ayıp ya da günah değil. Kişi aşırı zengin olur, o zaman tabii ki hepsini verir ama orta halli bir aile dağıtması gerektiği kadarını dağıtıp gerisini kendisine bırakıyorsa bunda asla yanlış bir şey yok.

Son düzenleme:
Back
X