Kuşumuz ötmüyor..

bogurtlenkusu

Çay' bırak o day'mın.
Kayıtlı Üye
27 Mayıs 2013
4.845
8.817
Size, mereba bağyanlar, kuşum ötmüyor diyerek sapıklık yapmayacağım, hayır.
Nabersiniz?
Ben bişey danışcam ya.
Şimdi benim herif, adeta sankim dertsiz başlarımız varmışçasına bana geçtiğimiz günlerde doğum günümdü diye hediye olarak "kuş" almış, kendisini bu ince düşüncesi nedeniyle tebrik etmiş olmakla beraber, "lan olm biz bu hayvana nası bakıcaz?" şeklindeki endişelerimi daha ilk dakkada dile getirmiştim.
Eğitilebilir olsun diye gidip yavru almış, sanırım beş aylık falan.
Böyle sarımtrak bişey, adını Limon koydum ben de genel klişeye ihanet etmeden. Neyse.
Ben en son 11-12 yaşlarımda kuş bakmış insanım, kendisine sorsak yılan dahil bilimum hayvanı beslemiş olmakla övünür; ama muhabbet kuşu beslemiş mi? ı ıh.

Yav bu hayvan geldiğinden beri (ben şehir dışındaydım, gelişime yakın almış, takriben 5-6 gün) doğru düzgün yemek yemiyor, su içmiyor. Ve de ötmüyor. Sürekli oturuyor. Yem kutularının içleri neredeyse hiç azalmamış, böyle uzun bi çubukla tepeden asılan bi krakeri varmış ballı meyveli falan, ondan astık, sadece onu gagalıyor, ama daha çok gagasını kaşımak için kullanıyor sanırım çünkü düşen parçalara bakıyorumçoğunun içi dolu, çok çok az yenmiş.
Su desen, o kadar da yok, hiç içmiyor, bütün gün bakıyorum bi milim azalmamış oluyo su. Belki bilmiyordur diye akşam tutup gagasını suya falan batırdık, bak burda su var demeye çalıştık, anladı mı anlamadı mı emin değilim, hala içmiyor. Sıcak havalar, nasıl yaşıyor susuz?
Ve acayip yabani, uzaktan kafese yaklaşınca bile acayip korkuyor. Ben bişey olacak diye korktuğumdan (çocukken göremeyip üstüne basıp kuş ezmişliğim var, anlatmışımdır) elime almıyorum, hayvana bi zarar vermeyeyim diye yaklaşamıyorum. Anca benimki akşamları geldiğinde biraz eline almaya çalışıp ele alıştırmaya çalışıyor.
Ölecek diye korkuyorum, aç, susuz, hayır sevdim bi de mereti, üzülüyorum.

ilk günler ürkek oluyorlar
gagası için gaga taşı alın
mümkün olduğunca elinizi göstermeyin
eli tehdit olarak algılıyorlar
elinizi hareketsiz bir şekilde uzatın içeri
kendi alışınca elinize gelecektir
çok durgun olması hasta olması ihtimalini de düşündürür

Böğürtlen'im öncelikle anlatım tarzına bayılıyorum. Bir gün bir yerde kahve içsek ya seninle:KK50:
İlk geldiklerinde ürkek oluyorlar zaten. Ortama, kafese eve alışana kadar biraz yabani de oluyorlar ancak bu yememek içmemek bana da biraz tuhaf geldi. Veterinere götürdünüz mü? Bir hastalığı olmasın sakın.

Bizim de 2 kuşumuz oldu, ikisi de uzun süre alışma dönemleri geçirdiler. İlk alındığında yerini yadırgıyorlar, yüzlerce kuş içincen tek başına bir kafeste olunca. Zaten su içip yemek yiyorlar ama gizlice, hele ilk zamanlarda hiç çaktırmazlar. Biz yıllarca baktık ama çok nadiren yanındayken su içtiler. Moralsizlikleri geçer zamanla. Gaga taşını vs gagaladığını farkedebiliyorsunuz ama yem su pek farkedilmediğinden yemedi sanıyor insan halbuki gayet oburlardır :KK49:

başlığa güldüm:KK48::KK48::KK48:
yavru olduğu ve annesini aradığı için ötmüyor uçmuyor yemiyordu benimkide.Hatta bir keresinde pat diye kafesten düştü öldü sandım numara yapmış kerata.Ortama biraz alışınca başlar ötmeye ,yemeye merak etme.Ama önce onu hep aynı yerde tut ki (oda olarak)benimsesin orayı.Bir süre sonra benim o ötmeyen kuş serdar ortaç'ın parçasında dans ediyordu bildiğin videoları var hatta.

Muhabbet kuşları ilk geldikleri zaman öyle olurlar. Zamanla alışır yemini de yer hatta beni kafesten çıkarın diye kulak tırmalayıcı bi şekilde ötmeye de başlar

ilk günler ürkek oluyorlar
gagası için gaga taşı alın
mümkün olduğunca elinizi göstermeyin
eli tehdit olarak algılıyorlar
elinizi hareketsiz bir şekilde uzatın içeri
kendi alışınca elinize gelecektir
çok durgun olması hasta olması ihtimalini de düşündürür
Selam, gaga taşı var aslındakafeste ama varlığından haberdar değil sanırım. Nasıl fark ettirebilirim?
Böğürtlen'im öncelikle anlatım tarzına bayılıyorum. Bir gün bir yerde kahve içsek ya seninle:KK50:
İlk geldiklerinde ürkek oluyorlar zaten. Ortama, kafese eve alışana kadar biraz yabani de oluyorlar ancak bu yememek içmemek bana da biraz tuhaf geldi. Veterinere götürdünüz mü? Bir hastalığı olmasın sakın.
Yemlerin içini mi açmayı bilmiyor acaba? Hiç yemiyor diyemem, kafesteki gazete kağıdında az bişey yemkabuğu var. Ama suyu hiç içmiyo kesinlikle.
Hasta olduğunu düşünmemiştik biz, veterine götürmeli miyiz ki?
Yalnızlık çekiyor olabilir mi? Genelde yalnız kalınca böyle iştahtan kesilip sessizleşirlermiş.
Depresyon yani. Çözümü ikinci bi kuş mu?
Bizim de 2 kuşumuz oldu, ikisi de uzun süre alışma dönemleri geçirdiler. İlk alındığında yerini yadırgıyorlar, yüzlerce kuş içincen tek başına bir kafeste olunca. Zaten su içip yemek yiyorlar ama gizlice, hele ilk zamanlarda hiç çaktırmazlar. Biz yıllarca baktık ama çok nadiren yanındayken su içtiler. Moralsizlikleri geçer zamanla. Gaga taşını vs gagaladığını farkedebiliyorsunuz ama yem su pek farkedilmediğinden yemedi sanıyor insan halbuki gayet oburlardır :KK49:
Valla, gizli gizli yiyosa ne mutlubana,ama sanmıyorum çünkü aşağıdaki yemkabuklarını sayıyorum her gün, bi de biz odadayken yemek yiyor aslında, bazen kıtı kıtı sesler geliyo, bakıyorum krakerikemiriyo falan. Ama su içmiyo gerçekten eminim.

Genel olarak hasta olduğunu düşünmemiştik, çünkü hareketsiz değil, elimi uzatınca falan kıyameti koparıyo yani.

Kıyamam bıdırığa...Fotoğrafı var mı? Dişi mi erkek mi? Çok farketmez ya neyse...
Öncelikle herkesin dediği gibi ortama alışması falan biraz zaman alır ama 10-15 güne kalmaz bıdırdanmaya başlar.
Yem kıramaması mümkün değil, 2 aylıkken artık öğrenmiş olurlar.
O ballı krakerleri de genelde yemeyip eğlencesine kullanıyorlar, kopartıp atıyorlar. Dal darı diye bir şey var, onu tavsiye ederim. Tadını alınca evcilleştirmek için kullanabilirsiniz. Çocuklar için çikolata neyse kuşlar için de dal darı öyle çekici bir şey :KK70:
Kuşcağız petshoptan gelmeyse hazır dut zamanı, yedirebilirseniz dut yedirin sabah...Parazit vs varsa iyi gelecektir. Bunun dışında haftada bir kere suyuna azıcık elma sirkesi damlatabilir, elma sirkesiyle kafesini temizleyebilir, hatta bir fısfıs kabında elma sirkesini suyla karıştırarak kuşun üzerine püskürtebilirsiniz. Yani artık bir kanatlı sahibi olduğunuza göre elma sirkesi eksik olmamalı:KK70:

Şöyle bir bilgi buldum nette:

Eve İlk Geliş

Muhabbet kuşunuzun en korku dolu olduğu anlardan biri olması muhtemeldir. Alıştığı muhabbet kuşu arkadaşlarından ayrılıp küçük, karanlık bir kutu içinde belki trafik gürültüsüyle belki soğukla şaşkına dönerek yepyeni bir yere geldi. Biliyorum hemen size alışsın, hemen konuşmaya başlasın istiyorsunuz ama lütfen onu da anlamaya çalışın. Eve geldiği ilk birkaç günü takip eden süreçte mümkün olduğunca ani sesten, yer değişikliğinden, soğuktan ve hava akımından koruyarak; kafesine, yeni arkadaşları olan sizlere alışmasına izin verin. Bu süreçte kafesini, yemliklerin ve suluğun yerini keşfedip kendisine bir düzen kurmaya çalışacaktır.

İlk zamanlar ürkek olmalari ve otmemeleri normal. Ben cift besliyorum. Size alismasini saglayin. 5 ayliksa ucma sıkıntısı olmayacagi icin odanın icinde salin odayo ve sizi tanisin. Elinizin icine almamaya calisin olabildigince. Yoksa daha cok korkar. Eger dişiyse biraz daha zor olur alismasi cunku dişiler daha ürkek oluyor. Erkekse biraz daha kolay. Elinizin icine yem koyun uzatin kafesin icine elinize alismasini saglayin.

Bu arada eger gercekten yem yemiyorsa kabuksuz yem alio deneyin. Belki gagasi yemi kirmaya musait degildir. Herhangi bir hastalik belirtisi var mi? İshal vb.

Ha bu arada balli kraker ve benzeri krakerler vermeyin saglikli degil. Balla degil kimyasalla yapistiriliyor onlar. Elma, brokoli, az miktarda salatalik, az miktarda domates, cekirdek, ceviz, az miktarda kıvırcık marul falan, muz vb sebze meyveleri temiz ve kuru olmak sartiyla verebilirsiniz.

Tuzlu, sekerli yiyecekler vermeyin. Elma cekirdegi vermeyin. Yeşilliğin fazlasi ishal yapar bir de. Cips, kola vb seyler vermeyin.

Avisol vitamin alip ayda 5 gun kullanin her ay. Kalamar alin pershoptan kafesine asin. Kafesinde muhakkak olmasi lazim bunların.

Simdilik aklima gelenler.bunlar. sormak istediginiz sorular olursa sorabilirsiniz.

Böğürtlen kuş alışsın diye elinize almayın
Parmağınızı kapının önünde tutup üstüne marul falan koyun zamanla gelip oradan yiyince ele alışmış demektir ama kafes içine eli sokunca acayip sinir bozukluğu oluyo kuşlarda ve küsebilir de. Avcunu falan da görmesin hiç mesela
Sadece parmak çalış :)))
Hayırlı olsun :))

Son düzenleme:
Ayrıca sebze,meyve olayına da alışması lazım vitamini doğal yoldan alması adına...
Ben sebze, meyveye oyuncakla alıştırmıştım. Önce kafesine şu 2 liralık toplardan astım, ona alışınca da içine sebze, meyve sokuşturdum:)

Kıyamam bıdırığa...Fotoğrafı var mı? Dişi mi erkek mi? Çok farketmez ya neyse...
Öncelikle herkesin dediği gibi ortama alışması falan biraz zaman alır ama 10-15 güne kalmaz bıdırdanmaya başlar.
Yem kıramaması mümkün değil, 2 aylıkken artık öğrenmiş olurlar.
O ballı krakerleri de genelde yemeyip eğlencesine kullanıyorlar, kopartıp atıyorlar. Dal darı diye bir şey var, onu tavsiye ederim. Tadını alınca evcilleştirmek için kullanabilirsiniz. Çocuklar için çikolata neyse kuşlar için de dal darı öyle çekici bir şey :KK70:
Kuşcağız petshoptan gelmeyse hazır dut zamanı, yedirebilirseniz dut yedirin sabah...Parazit vs varsa iyi gelecektir. Bunun dışında haftada bir kere suyuna azıcık elma sirkesi damlatabilir, elma sirkesiyle kafesini temizleyebilir, hatta bir fısfıs kabında elma sirkesini suyla karıştırarak kuşun üzerine püskürtebilirsiniz. Yani artık bir kanatlı sahibi olduğunuza göre elma sirkesi eksik olmamalı:KK70:
Bütün tavsiyeleri not ettim, Limon'u yaşatıcaz, ona eminim artık en azından.
Dutu falan vermek için önce ele alışması lazım sanırım, Dal darıyı da mesaj attım gelirken alcak.
:KK50:
İlk zamanlar ürkek olmalari ve otmemeleri normal. Ben cift besliyorum. Size alismasini saglayin. 5 ayliksa ucma sıkıntısı olmayacagi icin odanın icinde salin odayo ve sizi tanisin. Elinizin icine almamaya calisin olabildigince. Yoksa daha cok korkar. Eger dişiyse biraz daha zor olur alismasi cunku dişiler daha ürkek oluyor. Erkekse biraz daha kolay. Elinizin icine yem koyun uzatin kafesin icine elinize alismasini saglayin.

Bu arada eger gercekten yem yemiyorsa kabuksuz yem alio deneyin. Belki gagasi yemi kirmaya musait degildir. Herhangi bir hastalik belirtisi var mi? İshal vb.

Ha bu arada balli kraker ve benzeri krakerler vermeyin saglikli degil. Balla degil kimyasalla yapistiriliyor onlar. Elma, brokoli, az miktarda salatalik, az miktarda domates, cekirdek, ceviz, az miktarda kıvırcık marul falan, muz vb sebze meyveleri temiz ve kuru olmak sartiyla verebilirsiniz.

Tuzlu, sekerli yiyecekler vermeyin. Elma cekirdegi vermeyin. Yeşilliğin fazlasi ishal yapar bir de. Cips, kola vb seyler vermeyin.

Avisol vitamin alip ayda 5 gun kullanin her ay. Kalamar alin pershoptan kafesine asin. Kafesinde muhakkak olmasi lazim bunların.

Simdilik aklima gelenler.bunlar. sormak istediginiz sorular olursa sorabilirsiniz.
Şimdii, kalamar derken, o ney? Bildiğimiz deniz canlısı mı?
Uyarıları okuyunca artık ele alma hatasını yapmayacağız, bilmemiz iyi oldu.
Ama zaten çok az yediği için ele yem koyma işe yaramıyor şimdilik sanırım. Kabuksuz yem alıyoruz bu akşam.
Teşekkür ederiz!
En Büyük KK

Bütün tavsiyeleri not ettim, Limon'u yaşatıcaz, ona eminim artık en azından.
Dutu falan vermek için önce ele alışması lazım sanırım, Dal darıyı da mesaj attım gelirken alcak.
:KK50:

Şimdii, kalamar derken, o ney? Bildiğimiz deniz canlısı mı?
Uyarıları okuyunca artık ele alma hatasını yapmayacağız, bilmemiz iyi oldu.
Ama zaten çok az yediği için ele yem koyma işe yaramıyor şimdilik sanırım. Kabuksuz yem alıyoruz bu akşam.
Teşekkür ederiz!
En Büyük KK
Bak ben daldariyi söylemeyi unuttum. Arkaas soylemis :) balli kreker yerine ondan verin bencede. Kalamar bildigimiz deniz canlisinin kemigi oluyor. Kalsiyum sagliyor hayvana. Ve petsoplarda satiliyor. Google gorsellerden kalamar kemigi yazin fikir edinirsiniz. Bazi uyanik saticilar kandirabiliyor.

Kafeste iken elinizi kafesin icine uzatip parmaginizi gogsune dayayip elinize.gelene kadar bekleyin ama ani hareketler yapmayin. Eger kacarsa da sakince takip edin kafesin icinde kovalamayin. Zaman alacak ama ilgi ve sevgiyle alisacak. Bizimki yalakanin teki oldu kovsamda gelir kizsamda gelir :) alisinca cok guzel oluyor.

Ha bir de ortalıkta icinde sivi bulunan bardak vb agzi acik bir sey birakmayin. Cok.merkali olduklari.icin icine girip bogulup olme ihtimali cok yuksek.

X