Laiklik 71 Yasinda!...

Dishe

✿❤aŞk-ı KıYaMet❤✿
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2007
3.967
5
Laiklik ilkesi anayasaya gireli 71 yıl oldu.Türkiye Cumhuriyeti devletinin vazgeçilmez bir ilkesi olarak ta yaşamaya devam edecektir.Güvencesi ise Atatürk çocuklarıdır.Bursa Nutkunda,Gençliğe Hitabesinde cumhuriyet rejimini ve yapılan devrimleri bizlere emanet edilmiştir.Kişisel hırs ve öfkelere,dış güçlere altın tepside teslim edilemeyecek kadar onurumuzla,gururumuzla ilgili bir emanettir Atatürk devrimleri.

Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşılabilmesinin öncelikle devletin toplumsal ve hukuksal yapısının dinsel kurallardan arındırılmasına bağlı olduğuna inanmıştır. Bu çerçevede Türk Devrimi'nin eksenini laiklik ilkesi oluşturmuş, 5 Şubat 1937'de laiklik ilke olarak Anayasa'ya girmiştir. Laiklik ilkesine, 1961 ve 1982 anayasalarında da özel önem verilmiş, devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yerini almıştır.

Anayasa'nın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin değiştirilemez, değiştirilmesi önerilemez nitelikleri arasında sayılan laiklikten ne anlaşıldığı, 24. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, Devletin sosyal, ekonomik, siyasal ve hukuksal düzeni din kurallarına dayandırılamaz. Laiklik kuşkusuz demokrasinin olmazsa olmaz koşulu, özgürlüklerin güvencesidir.

Son günlerde Cumhuriyetimizin laik yapısına yönelik kaygı verici gelişmeler yaşanmaktadır.

Eğitim-İş, laik, demokratik, çağdaş yaşam seçiminden asla ödün vermeyecek, Mustafa Kemal Atatürk'e, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerine ve ülkesine sahip çıkacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz'' sözünü bir kez daha hatırlatıyor, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na girişinin 71. yıldönümünü kutluyoruz
 
X