Lifli besinler ve faydaları

tulipbs

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Nisan 2007
378
2
Lifli besinler hakkında bilinmesi gerekenlerin başında, iki grup lifli besin olduğunun bilinmesi gelir:

suda eriyen ve erimeyen lifler.

Suda erimeyen lif içeren besinler (kuru erik gibi), dışkının miktarını artırarak, bağırsak falliyetlerinin düzenlenmesinde son derece fayda sağlarlar. Bu tür suda erimeyen lifler, bitkilerin vücudumuz tarafından sindirilemeyen kısımlarıdır ve kompleks karbohidratlardan meydana gelirler. Sindirim sisteminin iyi bir şekilde işlemesi için bu tür lifli besinlerin yeterince alınması gerekir.

Suda eriyen lif içeren besinler (yulaf ezmesi ve çavdar unu gibi), hakkında bir çok çalışma bulunmaktadır. Çalışmalar daha çok suda eriyen liflerin kolesterol düşürücü ve kalp hastalıklarını önleyici etkisi üzerinedir. Etki mekanizması tam olarak açıklanabilmiş olmamakla birlikte, kolesterol düşürücü etkisi üzerinde görüş birliği vardır. Bazı çalışmalar, bu liflerin kolesterolün (geri) emilimini azaltarak etki ettiğini ortaya koymuştur. Bu şekilde barsaklara salınan safraya bağlanırlar ve kalın barsak kanseri oluşumunu engelleyebilirler. Finlandiya da çavdar ekmeği kullananlarda gerçekleştirilen bir çalışmada, çavdar ekmeğinin tansiyonu, kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğü, şekerlerin kullanımını arttırdığı ve kalp krizi riskini azalttığı iddia edilmiştir. Kısacası etki mekanizmaları tam olarak bilinmemekle birlikte kesin olan konu; lifli besinler sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

Her iki tür liflerin kaynağı sebzeler, meyveler ve rafine edilmemiş hububattır. Üzerindeki etiketlerde genelde farklı yazmakla birlikte, hazır ekmekler çok az lif içerirler. Düzenli beslenen birisi genelde günde 11-15 gram kadar lif almaktadır. Ancak kalın barsak ve diğer kanserlere yakalanma riskini azaltmak için besinlerle birlikte ortalama 25-30 gram doğal kaynaklı lif almak gerekir. Bir porsiyon sebze ve meyve ortalam 3 gram lif içermektedir. Dolayısı ile günlük 4-5 porsiyon sebze ve meyve ve yeterli miktarda hububat ürünleri yenmelidir.

Aşağıda lif bakımından zengin besinler ve lif miktarları belirtilmiştir. · ahududu (ağaççileği), 1 kase …. 8.4g · böğürtlen, 1 kase …. 7.6g · kuru fasülye, 1/2 kase … 7.3g · küçük kuru fasülye, 1/2 kase … 6g · kuru incir, 1 adet … 2g · kepek, 3/4 kase … 4g · kuru üzüm, 3/4 kase … 4g · sade spagetti, 1 kase … 3.9g · mercimek, 1/2 kase … 3.7g · yeşil bezelye, 1/2 kase … 3.6g · elma, orta boy (özellikle kabuğu) … 3.5g · buğday, 1/4 kase … 3.4g · armut, 1 büyük … 3.1g · kuru erik, 1 adet … 1g · havuç, 1/2 kase haşlanmış … 3g · mısır, 1/2 kase … 2.9g · yağsız patlamış mısır, 1 kase … 1g · sade beyaz ekmek, 1 dilim … 1g

· rafine edilmemiş pirinç, 1/2 kase … 1g
 
Son düzenleyen: Moderatör:
seni tebirk ederim peki bu kadar kiloyu ne kadar zamanda verdin acaba öğrenebilirmiyim
 
merhaba arkadaslar
ben butun dıyet lıstelerını denems ve sonuc alamamıs
bunun sonucunda kendı yontemını bularak 35 kılo vermıs bırısıyım(80 ten 47 e dustum)
oncelıkle dıyet mıyet hıkaye cunku tum gun salata vs yıyodum ve 1 gr veremıyordum
sora nemı yaptım
sadece sunu yaptım
lıflı beslendım
yan nedemek bu
ne yersem yıyım bagırsaklarda gecmesı ve kılo yapmaması ıcın lıflı seylerı ekledım yedıgım seylere ve 3 saatte bır yedım
eger sık yersenız beyın dıyorkı bı 2 saat sora gene yıyıecek hemen sındırelım yedıklerını dıyor
yok 6-8 saatte bır yersenızde bu cok yemek yemıyor oyuzden ne yerse depolayalım dıyor
ben ısıme yuruyerek gıdıp gelıyordum 30 dk suruyordu
bunun dısnda spor yapmadım
beyaz ekmegı 1-sene yemedım tam bugday ekmegı denılen hem lıflı hem vıtamınlı ekmek yedım kepek ekmegı degıl bu farklı
ayda 1-2 kılo verdım
ama cok yıyıerek sık yıyıerek verdım
oyle bır verdımkı suanda 50 kıloyum ve kılo almak ıstıyorum ama alamıyorum cunku bu yontemle metabolızmam cok hızlandıgı ıcın alamıyorum herseyıde cok yıyıemıyorum napıcam bılmıyorum


Arkadaşım hangi gıdalarda lif var peki?cokacimcoook
Birde çalışıyormusun bilmem ama, çalışında 3 saatte bir beslenmek çok zor neredeyse imkansız.:CüvCüv:
 
Arkadaşım hangi gıdalarda lif var peki?cokacimcoook
Birde çalışıyormusun bilmem ama, çalışında 3 saatte bir beslenmek çok zor neredeyse imkansız.:CüvCüv:
Lifli gıdalar sindirim sistemini inanılmaz düzenliyor; hurmada bol bol lif bulunuyor - bu nedenle de hergün tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.
....
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar hurma da bol bol lif bulunuyor ve uzmanlar da hergün tüketilmesini öneriyor. Biz hurmaları Medine'den getiriyor ve -8 derece depolarımızda tazeliğini koruyoruz, asla glikoz şurubu ve herhangi bir koruyucu yada kimyasal kullanılmamaktadır. Bursa'da 2 şubemiz var, artık online sitemiz ile tüm Türkiye'ye hizmet etmeye hazırız.

....
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X