Salon ve Günlük Oda Dekorasyonu Loft Tarzı Evler

Salon ve günlük odalarınızın dizaynı, dekorasyonu ve tavsiye yorumları

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.733
27.655
48
Amerika da 70 li yılların başlarında klasik ve modern evlerde kendilerini iyi ifade edemeyen sanatçıların yaşam alanlarını değiştirmeye karar vermeleriyle başlayan sonrasında ise bir akıma dönüşen bir tarzdır loft still.. Bu sanatçılar buldukları boş hangarları, terk edilmiş endüstriyel mekanları, ambarları, garları, garajları kiralayıp kendileri için yaşam alanı haline getirdiler.Bu mekanların orijinal hallerine ise dokunmamayı seçtiler. Dolayısıyla duvarlarından tesisat boruları geçen, yıpranmış zeminleri olan, beton duvarlı eski dokuları içlerine modern mobilyalar yerleştirdiler.Yüksek tavana uzanan bolca tablo kullanımı seçtiler. Alanların büyüklüğü ve yüksek tavanlar sayesinde nefes alan yaratıcı mekanlar ortaya çıktı.

10-Best-Loft-Style-Condominiums-in-Miami.jpg


Başlangıçta dediğimiz gibi kullanılmayan bina, depo, fabrika gibi alanlarda yapılıyorken Zamanla modern loft dekorasyon örneklerini apartman dairelerine girdiğini görüyoruz. Loft dekorasyon örneklerine özellikle yüksek tavanlı, geniş salonlu evlerde rastlamaya başladık .Olabildiğince özgün tasarım fikirlerinin kendilerini özgürce yansıtabildikleri loft evler, modern mimarinin bir simgesi olarak hızla yayılıyor ve çok sayıda insan tarafından ferah, geniş ve yaratıcılığa açık tasarımlara sınırsızca izin vermeleri nedeniyle tercih ediliyor.

1903-Noho-Factory-Converted-into-Industrial-Loft-Style-Home-2.jpg
1903-Noho-Factory-Converted-into-Industrial-Loft-Style-Home-12.jpg

Peki Loft tarzı evlerde dikkat çeken detaylara bir göz atalım.Bu evlerin,bu mimarinin özelliği nedir,nasıl dizayn edilir.,nelere dikkat edilmelidir ?

Industrial-Loft-MARTIN-Architects-01-1-Kindesign.jpg



Metal ve ahşabın uyumlu birlikteliği

Asma-katlı-ev-modelleri4.jpg

Doğal ahşabın metal ile uyumunun en güzel örnekleri diyebiliriz bu tarza .Kimilerine göre çok soğuk gelse de bu tarz , çoğu insanın yaşam tarzı haline gelmiştir.

Bu tarz evlerin İçerisine genellikle doğal ahşap ağaç olması suretiyle çalışma masası, orta sehpası, televizyon ünitesi, kitaplık gibi mobilyalarda oldukça şık durup, dekoru tamamlamada kolaylık sağlamaktadır.

Mozilya-Doğal-Ahşap-Mobilya-Loft-13.jpg

Normalde metal soğuk bir dekorasyon öğesidir ama Loft tarzda metalin soğuk tarafını görmüyor aksine benimsiyorsunuz.Modern çizgileriyle dikkat çeken bu evlerde, ahşap ve metal uyumunu öne çıkarmak önemli. Dekorasyonunuz da metal dokuyu hissettirecek çok fazla ayrıntı varsa, mobilya seçiminizde ahşaba daha çok ağırlık verebilirsiniz.Metali sevdiren, soğukluğunu alan tek malzemedir ahşap. Bunun en büyük örneğidir ‘’Loft’’ Endüstriyel mobilyalar.

Tüm bunlarla beraber bu dekor havasını oluşturmak geniş ve yüksek tavanlı evlerde daha kullanışlı olmaktadır. Duvarlara bu görüntünün verilmesi işleminde duvar kağıdı veya boya kullanılabilir.

Her zaman dediğimiz gibi Endüstriyel mobilyalarda pek fazla kumaş kullanılmaz sizin kumaşınız doğal ahşap malzemeler olacaktır


Sanayi Tipi Mutfaklar

colorful-pattern-industrial-kitchen.jpg

Loft tarzda ikinci önemli unsur sanayi tipi mutfaklardır. Metal dokuyu yukarıdan kullanabileceğiniz uzun aydınlatmalarla ya da büyük fener tipi aydınlatmalarla, çelik mutfak gereçleriyle sağlayabilir; masif ahşap bir masa ile bu alana rafine bir görünüm kazandırabilir; özel tasarım bir avize ile mekana sofistike bir çizgi katabilirsiniz.

Tuğla,Boru gibi eskiden kalan detayların olduğu gibi bırakılması

Loft dairelerin genel özelliklerinden biri de, özellikle de eski ve dönüştürülmüş bir yapıda oturuyorsanız, mekandaki bazı detayların olduğu gibi kalmasını sağlamaktır. Örneğin evdeki bir duvarı boyamadan bırakabilir, evin içinden geçen su borularını ve eski tip tuğlaları hiç dokunmadan kullanabilirsiniz.


Loft Tarzda Mobilya ve Aksesuar

8_7412.jpg

Loft tarzı bir dairede oturuyorsanız, mobilya seçiminde de son derece özenli davranmanız gerekiyor. Minimal bir tarzın hakim olduğu bu evlerde, buyük ve geniş L tipi kanepeler kullanabilir, yine büyük ve yere yakın sehpalar kullanabilirsiniz. Loft dairelerde öne çıkan bir diğer detay da tavana kadar uzanan ahşap kütüphanelerdir. Kitapların önüne koyduğunuz çeşitli dekoratif objelerle ve duvarlara asacağınız büyük tablolarla, loft ev dekorasyonunu tamamlayabilirsiniz.Loft dekorasyonda eşyaların sade ve sofistike olması gerekir. Mobilyaları bu özelliğe sahip olanlardan seçmelisiniz.Taş heykeller, ham ahşap sehpalar ve endüstriyel mobilyalar....

loft-style-house-lofmes-for-sale-philadelphia.jpg
View-in-gallery-Mountain-retreats-living-room-ideas.jpg


Peki küçük bir eviniz var ve loft tarzını bu küçük evinize uygulamak istiyorsanız mikro loft ile artık küçük evlerde de loft tasarımın izlerine rastlamak mümkün.

Mikro Lotf Nedir?

4.jpg

Lotf tarzının küçük evlere uygulanmasına mikro loft denilebilir. Elinizde geniş bir mekan olmayabilir ama küçük bir alanı da açık plan anlayışına göre tasarlayabilirsiniz.

Küçük de olsa geniş tavanlı bir ev mikro loft tasarım için ideal olacaktır. Yüksek tavanın doğru yöntemle kullanılışı ile ferah bir mekan oluşturmak mümkün.

Öncelikle bölücü duvarlardan kurtulmak gerekir. Yani odalara veda etmek vakti. Odalar arasındaki sınırları kaldırıyoruz.Oturma kısmıyla yatak kısmı, mutfakla salon kısmı arasındaki bölücü duvarları kaldırarak odalar arasında kesintisiz bir alan oluşturuyoruz.Küçük evlerde loft tarzı oluşturmak istiyorsanız, depolama çözümleri önemlidir. Fazla eşya, görüntünün akışkanlığını bozar.

Yeterli ve fonksiyonel dolaplar ile evin içindeki kalabalık yok edilmelidir. Fakat fazla dolap da görüntüyü yorar.Küçük evde loft tarz oluşturmak için modüler bir mutfak tezgahı tercih edebilirsiniz. Açıldığında masa olabilen, kapandığında raf olarak kullanılan, lavabo kısmı gizli…

bed-loft-design-2.jpg

Duvar ya da zeminde kullanılabilen sıvanmamış beton görünümü loft tarzın olduğu gibi mikro loft tarzın da dinamosudur denilebilir.Böylece mekana eski bir fabrika ya da depo izlenimi verilebilir. Zeminin desensiz olması da aynı etkiyi yaratır.Mikro loft dekorasyonda, loft dekorasyonda kullanılan mobilyaların küçük halleri kullanılmalıdır
 
Evet çok güzel çok ferah. Ama yeni yapılarda bu kadar yüksek tavan bulmak ve dolayısı ile böyle dekore etmek zor. Ben onun yerine japonların ev dekorlarına talihim bu aralar. :) konu güzelmiş. Bu arada:)
 
isabel isabel son zamanlarda ben de kafayı taktım bu tarza:))) biz harman tuğla deriz başka adı var mıdır bilmiyorum ama eski köy evlerinde kullanılırdı, harman tuğla, ahşap ve metal birbirine çok yakışıyor, malum günümüz evlerinde bunu yakalamak pek mümkün değil, soğuk betonlar içinde yaşamak zorunda kalıyoruz, çoğu hazır evlerde de bu dokuyu göremiyorsun, çocukluğu harman tuğladan yapılmış, ahşabın bolca kullanıldığı, gömme banyo, gömme yüklükleri olan evde kuzine soba önünde geçmiş biri olarak eskiye özlemde var sanırım, o yüzden loft tarzı bana eskiyi hatırlatıyor, biraz da bu nedenle galiba bu tip evler beni çok çekiyor.



 
isabel isabel son zamanlarda ben de kafayı taktım bu tarza:))) biz harman tuğla deriz başka adı var mıdır bilmiyorum ama eski köy evlerinde kullanılırdı, harman tuğla, ahşap ve metal birbirine çok yakışıyor, malum günümüz evlerinde bunu yakalamak pek mümkün değil, soğuk betonlar içinde yaşamak zorunda kalıyoruz, çoğu hazır evlerde de bu dokuyu göremiyorsun, çocukluğu harman tuğladan yapılmış, ahşabın bolca kullanıldığı, gömme banyo, gömme yüklükleri olan evde kuzine soba önünde geçmiş biri olarak eskiye özlemde var sanırım, o yüzden loft tarzı bana eskiyi hatırlatıyor, biraz da bu nedenle galiba bu tip evler beni çok çekiyor.


Evet Mune,bahsettiğin eski köy evleri bilirim. Dediğin gibi bu tarz andırıyor sadece daha modernize edilmiş hali. Birde metali kattılar tabi ahşabın yanına. Metal soğuk ahşap ise sıcak bir duygu veriyor ama Ikisi bir araya gelince dengeleniyor.
Benimde ilgimi çekiyor bu tarz. Hatta biliyorsun daha yeni yaptırıp oturmaya başladığımız bir köy evimiz var. Bizimki taş ve metal oldu.Geçen konuyu açarken benim beye "Aslında baştan düşünemedik, neden bu tarz birşey yaptırmadık " diye de söylendim .
Dediğin gibi esas olan bence bize eskiyi çağrıştırdığından böylesine ilgimizi çekiyor galiba bu tarz.
 
Aynen, eskinin modernize hali gerçekten, köy evlerinde nerede böyle modern eşyalar :)) samandan sedirler, dokuma kilimler, teneke bir kuzine soba ama valla ben daha çok seviyorum öyle evleri, küçükken bayılırdım köye gideceğiz kuzine yakacağız diye:))) bizim köy evlerinde ebeveyn banyosu bile vardı, hem de ne ebeveyn banyo:)) odanın içinde dolap kapısı gibi tahtadan bir kapıdan giriyorsun, takunyayla, yerlere beton dökülmüş, bir kova bir maşrapa :)) ben saklambaç oynamaya girerdim oraya:-)

Sizin eve sonradan ahşap ekleyebilirsiniz, taş ve metal ağırlıklıysa kaldırır, arada ufak dokunuşlar yaparak ahşabı da katarsınız, artık büyük parça ilaveler olması mümkün değilse avize, lambader, camlara ahşap kepenk, çok güzel büyük boy ahşap heykeller oluyor, ağaç kütüklerinden objeler.

 
birinci ev tarzına bayıldım öyle bulmak zor yaptırmak lazım
 
Bizim ülkemizdeki loft daire dedikleri evlerle, asıl loft dairelerin gerçekten uzaktan yakından alakası yok malesef bir de gereksiz şekilde pahalılar:KK43:
 
Bayılıyorum loft evlere :) yüksek tavan olması çok ferah bir atmoster oluşturuyor. Tam sanatçı evi yaratıcılığı bile arttırır bence.
 
X