Lütfen bilginizi esirgemeyin..

Hayır televizyon değil muhtemelen. Ama konuşmasını sağlayabilmek için dış etken olarak şunlar önemli; çok uyaran, ikili iletişim, bol kitap okuma. Siz bunu yapacağınız saatlerinizi telefonla dolduruyorsunuz. Şuanda o görüntüler algılayabilecek beyin yapısı oluşmadı. Gerekli gereksiz her şeyi alıyor ve geribildirimi olmayan bi iletişim içinde.

Televizyonu, telefonu kesin. Yukarıdaki söylediklerimi deneyin.
 
Veriyorsunuz eline telefon sonra telefondan çizgi film izliyor kendisi mi öğrendi telefondan çizgi film açmayı robot gibi oluyor sonra çocuklar , otizm olabiliyorlar nasıl bir sorumsuzluk bu yapmayın etmeyin
 
Çocuklar ekranla kendileri haşır neşir olmazlar, bakım verenler haşır neşir olmalarını saglarlar. Çocuk tanımadığı bir şeyden mahrum kaldığı için çıldıramaz. Çocuğu ekranla tanıştıran bakım veren kişilerdir. Ekrana maruz kalma süresini belirleyen kişiler de bakım verenlerdir. Bir bebeğe ekran alışkanlığını zorla kazandırıp ardından çok izliyor kapatınca çıldırıyor demek sorumluluğu çocuğa yükleyip vicdan rahatlatmak demektir.

Hatalar insanlar için var. Yalnız ekranın insanlar hele hele bebekler için ne kadar zararli olduğu herkesçe biliniyorken çocuğu ekrana maruz bırakmak bir hata değil, sorumsuzluktur. Yine de olan olmuş bir hatadır yapılmış diyelim. En azından bu hatayı ben yaptim diyebilmek, hatanın telafisi noktasında gerçek adımlar atabilmek adina gerekli.

Ekran tek başına konuşmayı engelleyen bir faktör değildir. Ama beynin en hızlı geliştiği donemde bebeklerin ekrana maruz birakilmasi elbette mental potansiyellerini ortaya koymalarina engel olur. Ekransız bir evde 2 yaşında 50 kelime kullanabilecekken aynı bebek ekrana maruz kaldiginda elbette 5 kelimeyi zor söyler. Diğer yandan kelime sayısı, ekranın verdiği zararı gösteren somut bir veriyken ekrana maruz kalmanın doğrudan gozlemlenemeyen uzun vadeli başka zararları olduğunu da söylemek lazım. Çocuğun konuşma dışında uzun vadeli iletişim problemi yaşamasını istemiyorsanız konuşmayı öğrendikten sonra da ekrana maruz bırakmamalısınız.

Kırıcı olmak için değil yapılan hatanın ciddiyetiyle yüzleşmenize katkıda bulunmak için yazdım. Siz ve sizin durumunuzda olan ebeveynler için bir de bizzat tanık olduğum bir vaka paylaşmak istiyorum. Çok normal hatta bilişsel gelisimi akranlarından önde olan 3 yaşında bir çocuk çizgi film izliyor. Çizgi filmde bir sahne var. Bir ayı bir kediyi oyuncak zannedip bacagindan tutup kaldırıyor. Kedi bağırıyor, imdaaat ben oyuncak degilim. Çocuk ekran karşısında kriz geçiriyor. Ben oyuncak değilim diye korkuyla bağırmaya başlıyor. O günden sonra bir daha normal bir çocuk olamıyor ve atipik otizm tanısi alıyor.
 
Kızım 11 aylık doğduğundan beri televizyon odasında. Oyuncakları önünde sürekli oynuyor.Reklam çıkarsa bakar , bazen ona bile bakmaz. Bende televizyon bağımlısı değilim izlemem. Kendi evimde hiç açmazdım. Annemlerdeyiz artık sürekli açık ama ilgisini cekmiyor. Sürekli konuşuyoruz onunla. Dede, baba, abi, ayı, mama, gel baya kelimeleri taklit ediyor. Tv’nin bu denli etkili olacağını sanmıyorum. Onunla yeterince konuşmuyorsanız konuşmayı öğrenemez. Çocuğunuzla bol bol konusun , sosyalleşin, kreşe verin. Farkı göreceksiniz.
 
Slm kızlar.. Oğlum 28 aylık ve konuşmuyor.. Maalesef telefonda çizgi film izlemekle çok haşır neşir.. Anne gel baba gel diye cumle kurabiliyor.. Nene dede diyor kim olduklarını biliyor.. Annemin evinin önünden geçerken nene diyor.. Arabamızı tanıyor her söylediğimi anlıyor, tüm komutlarımı yerine getiriyor ve istediği her şeyi çok güzel anlatıyor.. Ama su.. Yumurta.. Kepçe.. Araba.. Anne baba nene dede.. Anne gel dışında pek bi şey konuşmuyor.... Otizm den şüphelenmiyorum(Allah korusun) çünkü dediğim gibi konuşma dışında hiç bir problemi yok.. Tüm odaları ayırt eder.. Göz teması vardır hatta anne der ona bakana kadar da yineler.. İşaret parmağını kullanmak zaten en iyi yaptığı şey.. Velhasıl kelam otizm genetik mi sadece tv telefonla otizm olunur mu.. Ya da siz bi anormallik seziyor musunuz.. Artık ağlasa da istese de telefon vermeyeceğim de sizce konuşmamasının sebebi telefon mu..
Öncelikle telefon tablet uzak tutun. Konuşmasını etkilemekten çok daha fazla zararı var. İkincisi benim oğlum 3 yaşından sonra düzgün konuşmaya başladı. Bişey istediğinde hemen verirseniz konuşmaz. Ne istediğini anlasanız bile zorlayın düzgün söylemesi için. Kreşe vermeyi düşünüyorsanız acayip etkili oluyor inanamazsınız. Bence herşey normal.
 
Back
X