Ben 150 bin krediyi ödeyebilecek durumdaysam hiç gözüm görmez. Dövizden zarar etmiş olmanız evden ettiğiniz anlamına gelmiyor. Bu ekonomik düzende olağan şeyler bunlar. Yatırımınıza odaklanın bence siz. Biz şimdi oturduğumuz evi alırken sahibine, eski evimizi ve üstüne de yüklü bir krediyi çekip verdik. Yeni evi aslında piyasaya uygun, ancak başta konuşulandan 50 bin fazla nakit vererek aldık (çok hevesli görünmenin zararı), eski oturduğumuz evi de piyasa değerinden 20-30 bin daha düşük bir fiyata saydırdık. Yaklaşık 70-80 bin fazla ödedik desek bile 2 senede evin değer artışı bunu çerez parası yaptı. Elinizdeki döviz, altın yükselmese hatta daha da düşüşe bile geçse evin fiyatı her türlü artacak. O yüzden ne kadar erken alırsanız o kadar iyi. Bakın bir ara konut kredilerinde faiz indirimleri yapıldı ama ev fiyatları müthiş yükseldi.
Merhaba.
Çok kısa süreli, gerçek ancak ortalama rakamlarla bir hesaplama yaptım. Çünkü bu konuda aklı karışan çok insan oluyor.
Diyelim ki geçen sene elimde 100.000 dolarım vardı. Aralık 2020 kuru ile hesaplarsam ×7'den 700.000 tl eder. Geçen sene bu parayla İzmir'den kendi ailemin yaşadığı muhitten 2+1 ev alabilirdim çünkü geçen sene bu tarihlerde yaklaşık olarak bu fiyata bir ev sattık oradan biliyorum.
Aradan 1 sene geçti. Az önce emlak satış sitesinden yaklaşık olarak aynı m2den, aynı yaştan ve aynı muhitten evlere baktım 900.000tl ile 1.000.000tl arası değişiyor fiyatları.
Yani geçen sene dolar yatırımımı bozup o evi alsaydım, şu an o evi satarken tl bazında "200.000tl-300.000tl arası kârdayım" diyecektim.
Ama bir de şöyle bakalım;
Eğer geçen sene elimdeki dolar yatırımımı korusaydım, bugün doların düşmüş hali ile bile 1.200.000 tl edecekti yatırımım. Hatta o yatırımımı 3 gün önce tl'ye çevirmiş olsaydım 1.800.000tl civarında bir miktar geçecekti elime.
Yani 700.000tl'nin üzerine düşünürsek; 500.000 tl ile 1.100.000 tl arası değişen bir kâr...
Duruma göre eve yatırım yapmak da kârlı olabilir tabi kii ancak eve yatırdığımız x bin dolar hiçbir zaman x bin dolar olarak kalmıyor. Biz farkında olamasak bile yatırımımız dolar bazında eriyor zaman içerisinde.
Lütfen yanlış anlaşılmasın yazdıklarım. Bazen öyle mantıklı rakamlar denk geliyor ki, konut kredisi ile satın alınan evin mesela aylık ödemesi 4.000tl oluyor ancak muhitine göre içine 5.000tl'den kiracı bulabiliyorsunuz ve bu durumda ev kendi borcunu kendisi ödüyor bir de üstüne ev sahibine aylık 1.000tl gelir oluyor. Ama her ev bunu sağlayamıyor işte. Evin yaşı, konumu ve estetiği kritik rol oynuyor burda.
Sanırım siz de o mantıklı ve şanslı ev yatırımı yapabilen insanlardansınız. Ne mutlu :)
İyi geceler dilerim.