• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Lütfen bize bir akıl verin siz olsaydınız ne yapardınız?

Bundan 2 ay önce eşimle bir miktar birikimimiz vardı altın olarak sonra babam bize 3 kardeşiz hepimize eşit olarak biriktirdiği dövizi olduğunu ve vermek istediğini söyledi sağolsun.. bizde eşimle dövizde biraz artmaya başlayınca evimiz ve arabamiz var çok şükür yatırım amaçlı ev bakmaya başladık..Nedendir bilmiyorum elimizi her attığımız kurudu resmen ya satılmış oldu ya ev sahibi vazgeçti yada bekletip bekletip sonra fiyat arttırılarak devam etti bu en son geçen hafta artik evlerin yavaş yavaş tüketilmeye başlanmasiyla yeri çok güzel olan fakat üst kat ve 2 odası bağımlı kiracılı olan bi ev bulduk zaten amaç kiraya vermek olduğu için cazip geldi fiyatida digerlerine oranla iyiydi ve karar kılıp kapora verdik 3000 tl emlakçiya evin sahibi şehir dışında oldugu için haftaya tapu için gün alindi..Sorunda burda başladı..Döviz ve altın artıp öyle bi hale geldiki neredeyse evi başa baş alacaktik sadece 20.000 borçlanıp almış olacaktik ama biraz daha yükselir tapu gününe kadar derken herşey tepetaklak oldu döviz düşüşe geçince biz şuan 150.000 kadar borçla alabiliyoruz ve okadar borç nasil ödenir döviz ya artarsa borç dahada büyüyecek bunları düşünür olduk...Şimdi sizden ricam bana bi akıl verin siz olsaydıniź kapora yansin 3.000 ev almayayim mı derdiniz yoksa bidaha bu kadar uyguna ev bulamam kaporamda boşa gitmesin deyip bu borcu göze alıp devam mı ederdiniz ?Eşimle kara kara düşünür olduk Allah can sağlıgı versin diyoruz ama bi türlüde çikamiyoruz içinden...Teşekkürler şimdiden
Kapora yanmaz ki bi sözleşme falan imzalamadıysanız özellikle bi sebep gösterip cayın alın. Tam hatırlamıyorum ama emlak kapora bağlayıcılığı yok diye bir sür hikaye var. Ben kira kaporasını geri almıştım

Konu sahibi "2 odası bağımlı, kiracılı olan bir ev" yazmak istemis sanırım. Eskiden olurdu ya,bazı odaların kapısı salona açılırdı. O odaya gitmek için salondan geçilirdi vs. Son yıllarda hiç böyle bir ev görmedim ama çocukluğumdan "bağımlı oda" diye bir şey anımsıyorum :)
Teşekkür ederim. Ben hiç bilmiyordum. Anlam da verememiştim 🙏

Ben 150 bin krediyi ödeyebilecek durumdaysam hiç gözüm görmez. Dövizden zarar etmiş olmanız evden ettiğiniz anlamına gelmiyor. Bu ekonomik düzende olağan şeyler bunlar. Yatırımınıza odaklanın bence siz. Biz şimdi oturduğumuz evi alırken sahibine, eski evimizi ve üstüne de yüklü bir krediyi çekip verdik. Yeni evi aslında piyasaya uygun, ancak başta konuşulandan 50 bin fazla nakit vererek aldık (çok hevesli görünmenin zararı), eski oturduğumuz evi de piyasa değerinden 20-30 bin daha düşük bir fiyata saydırdık. Yaklaşık 70-80 bin fazla ödedik desek bile 2 senede evin değer artışı bunu çerez parası yaptı. Elinizdeki döviz, altın yükselmese hatta daha da düşüşe bile geçse evin fiyatı her türlü artacak. O yüzden ne kadar erken alırsanız o kadar iyi. Bakın bir ara konut kredilerinde faiz indirimleri yapıldı ama ev fiyatları müthiş yükseldi.

Ben 150 bin krediyi ödeyebilecek durumdaysam hiç gözüm görmez. Dövizden zarar etmiş olmanız evden ettiğiniz anlamına gelmiyor. Bu ekonomik düzende olağan şeyler bunlar. Yatırımınıza odaklanın bence siz. Biz şimdi oturduğumuz evi alırken sahibine, eski evimizi ve üstüne de yüklü bir krediyi çekip verdik. Yeni evi aslında piyasaya uygun, ancak başta konuşulandan 50 bin fazla nakit vererek aldık (çok hevesli görünmenin zararı), eski oturduğumuz evi de piyasa değerinden 20-30 bin daha düşük bir fiyata saydırdık. Yaklaşık 70-80 bin fazla ödedik desek bile 2 senede evin değer artışı bunu çerez parası yaptı. Elinizdeki döviz, altın yükselmese hatta daha da düşüşe bile geçse evin fiyatı her türlü artacak. O yüzden ne kadar erken alırsanız o kadar iyi. Bakın bir ara konut kredilerinde faiz indirimleri yapıldı ama ev fiyatları müthiş yükseldi.

Merhaba.

Çok kısa süreli, gerçek ancak ortalama rakamlarla bir hesaplama yaptım. Çünkü bu konuda aklı karışan çok insan oluyor.

Diyelim ki geçen sene elimde 100.000 dolarım vardı. Aralık 2020 kuru ile hesaplarsam ×7'den 700.000 tl eder. Geçen sene bu parayla İzmir'den kendi ailemin yaşadığı muhitten 2+1 ev alabilirdim çünkü geçen sene bu tarihlerde yaklaşık olarak bu fiyata bir ev sattık oradan biliyorum.

Aradan 1 sene geçti. Az önce emlak satış sitesinden yaklaşık olarak aynı m2den, aynı yaştan ve aynı muhitten evlere baktım 900.000tl ile 1.000.000tl arası değişiyor fiyatları.

Yani geçen sene dolar yatırımımı bozup o evi alsaydım, şu an o evi satarken tl bazında "200.000tl-300.000tl arası kârdayım" diyecektim.

Ama bir de şöyle bakalım;

Eğer geçen sene elimdeki dolar yatırımımı korusaydım, bugün doların düşmüş hali ile bile 1.200.000 tl edecekti yatırımım. Hatta o yatırımımı 3 gün önce tl'ye çevirmiş olsaydım 1.800.000tl civarında bir miktar geçecekti elime.

Yani 700.000tl'nin üzerine düşünürsek; 500.000 tl ile 1.100.000 tl arası değişen bir kâr...

Duruma göre eve yatırım yapmak da kârlı olabilir tabi kii ancak eve yatırdığımız x bin dolar hiçbir zaman x bin dolar olarak kalmıyor. Biz farkında olamasak bile yatırımımız dolar bazında eriyor zaman içerisinde.

Lütfen yanlış anlaşılmasın yazdıklarım. Bazen öyle mantıklı rakamlar denk geliyor ki, konut kredisi ile satın alınan evin mesela aylık ödemesi 4.000tl oluyor ancak muhitine göre içine 5.000tl'den kiracı bulabiliyorsunuz ve bu durumda ev kendi borcunu kendisi ödüyor bir de üstüne ev sahibine aylık 1.000tl gelir oluyor. Ama her ev bunu sağlayamıyor işte. Evin yaşı, konumu ve estetiği kritik rol oynuyor burda.

Sanırım siz de o mantıklı ve şanslı ev yatırımı yapabilen insanlardansınız. Ne mutlu :)

İyi geceler dilerim.

ev alırken değerlenecek evi seçmek uzmanlık ister. o evi şimdi değerli bir mahalleden alırsınız 5 yıl sonra iyice değerlenir ama 20 yıl sonra mahalle popülerliği kalmaz, yeni yerleşkeler popüler olur filan. veya o kadar çok kriter var ki ev alma konusunda. yani evi kar amaçlı alıyor iseniz çooook boyutlu düşünülmesi lazım. ev-araba-dolar-pantolon-patlıcan ne alırsan al zaten hepsi değerleniyor. önemli olan doğru zamanda doğru yatırımı yapmak. ne alırsan al uygunken alacak pahalıyken satacaksın temel kural bu, kar yapmak istiyorsan.

verdiğiniz örnek genele uyarlanamaz. bilmeyen insanların bunu okuyarak yola çıkıp pişman olma keşke deme olasılığı var. ben de derim ki 3 yıl önce araba aldım 3 e katladı araba alın yatırım için. 1 yıl önce dolar alan arkadaşa geçen hafta sorsan dolar alın 2,5 katladı derdi. malum ocak-şubata kalmaz dolar 20 yi görcek diyenler var. hadi ocak şubatta görmesin ilerleyen süreçte dolara 20 gözüyle kesin bakılıyor gibi. ben iktisat uzmanı değilim. tek bildiğim dolar-altın-ev-araba ekonomi bozuksa hepsi beraber artıyor zaten, şunu bunu al demek doğru olmaz burdan. her yatırım içinde bulunduğu zaman diliminin şartlarına göre ve kendine özel değerlendirilmelidir.

ev alırken değerlenecek evi seçmek uzmanlık ister. o evi şimdi değerli bir mahalleden alırsınız 5 yıl sonra iyice değerlenir ama 20 yıl sonra mahalle popülerliği kalmaz, yeni yerleşkeler popüler olur filan. veya o kadar çok kriter var ki ev alma konusunda. yani evi kar amaçlı alıyor iseniz çooook boyutlu düşünülmesi lazım. ev-araba-dolar-pantolon-patlıcan ne alırsan al zaten hepsi değerleniyor. önemli olan doğru zamanda doğru yatırımı yapmak. ne alırsan al uygunken alacak pahalıyken satacaksın temel kural bu, kar yapmak istiyorsan.

verdiğiniz örnek genele uyarlanamaz. bilmeyen insanların bunu okuyarak yola çıkıp pişman olma keşke deme olasılığı var. ben de derim ki 3 yıl önce araba aldım 3 e katladı araba alın yatırım için. 1 yıl önce dolar alan arkadaşa geçen hafta sorsan dolar alın 2,5 katladı derdi. malum ocak-şubata kalmaz dolar 20 yi görcek diyenler var. hadi ocak şubatta görmesin ilerleyen süreçte dolara 20 gözüyle kesin bakılıyor gibi. ben iktisat uzmanı değilim. tek bildiğim dolar-altın-ev-araba ekonomi bozuksa hepsi beraber artıyor zaten, şunu bunu al demek doğru olmaz burdan. her yatırım içinde bulunduğu zaman diliminin şartlarına göre ve kendine özel değerlendirilmelidir.
Ben değerlenmeyen bir ev görmedim bugüne kadar. Siz gördünüz mî bilemem. İlk evimizi aldığımızda kesemize en uygun biraz da merkeze uzak bir ev aldık. Aldığımız ev kendi fiyatına paralel şekilde değerlendi. Daha merkezi evler kendi fiyatına göre değerlendi. Ülkede enflasyon yükselir düşer, faiz artar düşer, dolar artar düşer ama ev fiyatlarının düştüğüne hiç şahit olmadım. Yıllardır emlak balonu sönecek, fiyatlar çok yüksek denir durur. Patlamadı yakın gelecekte de patlayacak gibi görünmüyor. Konu sahibi siz ne yapardınız diye sormuş. Ben de ne yaptığımı ve aynı durumda olsam ne tercih edeceğimi belirttim.

Aylık ne kadar ödeyeceksiniz krediyi.? Mesela 3-4 bin falan ödeyecekseniz kira öder gibi olacaksınız bence kaçırmayın. Çünkü kiralık ev bulmak zor. Bulduğun da çok pahalı...

Aylık ne kadar ödeyeceksiniz krediyi.? Mesela 3-4 bin falan ödeyecekseniz kira öder gibi olacaksınız bence kaçırmayın. Çünkü kiralık ev bulmak zor. Bulduğun da çok pahalı...
Kredi çekmeyecegiz ablamdan ve kp den borç alacagiz ama dolar ve euro olarak onlarda sonra artışa geçerse offff aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık napıcaz yaaa

Bundan 2 ay önce eşimle bir miktar birikimimiz vardı altın olarak sonra babam bize 3 kardeşiz hepimize eşit olarak biriktirdiği dövizi olduğunu ve vermek istediğini söyledi sağolsun.. bizde eşimle dövizde biraz artmaya başlayınca evimiz ve arabamiz var çok şükür yatırım amaçlı ev bakmaya başladık..Nedendir bilmiyorum elimizi her attığımız kurudu resmen ya satılmış oldu ya ev sahibi vazgeçti yada bekletip bekletip sonra fiyat arttırılarak devam etti bu en son geçen hafta artik evlerin yavaş yavaş tüketilmeye başlanmasiyla yeri çok güzel olan fakat üst kat ve 2 odası bağımlı kiracılı olan bi ev bulduk zaten amaç kiraya vermek olduğu için cazip geldi fiyatida digerlerine oranla iyiydi ve karar kılıp kapora verdik 3000 tl emlakçiya evin sahibi şehir dışında oldugu için haftaya tapu için gün alindi..Sorunda burda başladı..Döviz ve altın artıp öyle bi hale geldiki neredeyse evi başa baş alacaktik sadece 20.000 borçlanıp almış olacaktik ama biraz daha yükselir tapu gününe kadar derken herşey tepetaklak oldu döviz düşüşe geçince biz şuan 150.000 kadar borçla alabiliyoruz ve okadar borç nasil ödenir döviz ya artarsa borç dahada büyüyecek bunları düşünür olduk...Şimdi sizden ricam bana bi akıl verin siz olsaydıniź kapora yansin 3.000 ev almayayim mı derdiniz yoksa bidaha bu kadar uyguna ev bulamam kaporamda boşa gitmesin deyip bu borcu göze alıp devam mı ederdiniz ?Eşimle kara kara düşünür olduk Allah can sağlıgı versin diyoruz ama bi türlüde çikamiyoruz içinden...Teşekkürler şimdiden
Hepımız etkılenfık emın olun ama bunu yaparsak zararda edebılırsınız .En yuksekten arkadasım 15 bin tllık altın sldı .Topuyls zarara gıt

Ben değerlenmeyen bir ev görmedim bugüne kadar. Siz gördünüz mî bilemem. İlk evimizi aldığımızda kesemize en uygun biraz da merkeze uzak bir ev aldık. Aldığımız ev kendi fiyatına paralel şekilde değerlendi. Daha merkezi evler kendi fiyatına göre değerlendi. Ülkede enflasyon yükselir düşer, faiz artar düşer, dolar artar düşer ama ev fiyatlarının düştüğüne hiç şahit olmadım. Yıllardır emlak balonu sönecek, fiyatlar çok yüksek denir durur. Patlamadı yakın gelecekte de patlayacak gibi görünmüyor. Konu sahibi siz ne yapardınız diye sormuş. Ben de ne yaptığımı ve aynı durumda olsam ne tercih edeceğimi belirttim.
Elinizdeki döviz, altın yükselmese hatta daha da düşüşe bile geçse evin fiyatı her türlü artacak. O yüzden ne kadar erken alırsanız o kadar iyi. Bakın bir ara konut kredilerinde faiz indirimleri yapıldı ama ev fiyatları müthiş yükseldi.

tabiki ev de değerlenir. ama altın, dolar, patateste değerlenir. şu dönemde ev fiyatlarının ve faizlerin uçtuğu bir dönemde ev almaya kalkar birileri. fikir verirken anlaşılır vermek lazım. ev alma matematiğini bilmeyen bir sürü insan var. evi alır, öde babam öde sonra. benim demek istediğim mal alırken satarken zarar etmemek veya kar etmek için, içinde bulunduğun zaman diliminin şartlarına bakacaksın (ve bir sürü şarta şurta matematik hesabına). mesela bakın konu sahibi evi krediyle değil dolar borcuyla alacakmış. büyük cesaret. bence krediyle ev almak için de doğru bir zaman değil de neyse. bu detaylara girmek istemedim. ben de yanılabilirim hakka girerim, yanlış mesaj verebilirim diye. yani amacım insanlar burdan yanlış mesaj almasınlar. riski onlar alacak. bilmediğimiz bir sürü faktör var. bakın kendiniz söylemişsiniz, krediler düştü ev fiyatları arttı:) sizce bu tesadüf mü?

konu sahibindeki parayı ben şu anda nereye ne kadar yatıracağımı bilirim mesela. ama bunu burda söylemek istemem. iyi niyetli bile olsa. risk çünkü. benim tuzum kurudur, dediklerim çıkmazsa etkilenmem. ama o kişini tek atımlık kurşunu vardır ve parası erir gider. o yüzden fikir alsın danışsın dedim ona da. bizler için de kendi deneyimimizi anlatmanın ötesine geçmemek veya körü körüne yanlış bişi yapılacaksa belirtmek yeterli bence. para kolay kazanılmıyor. yatırım diye alınan arsaların evlerin hiç değer getirmediğini de gördü bu gözler. bazılarını da ihya etti. yani ev, dolar, altın vs işlerinde daimi bir standart yok. günün şartları ve doğru hamleler önemli. siz de kısa vadede evden kazandım diyorsunuz. o parayla altın/gümüş/demir alsaydınız da bir hesaplayın bakalım ne kadar kazanacaktınız. yatırımın amacı varlıklarının değer kaybetmemesi ve en iyi kazandıranı bulmaktır. bunu da konu sahibi ve onun gibiler oturacak hesaplayacak, öngörecek. siz oturduğunuz evinizi almışsınız sanırım. oturduğun evi mecbur alıyorsun zaten. acaba ekstra paranız olsa tam bugün bu piyasada yine ev alarak mı değerlendirirdiniz?

konu sahibi, bu işlerde birileri akıl verir peşinden gidersin, sonra ah vah edersin. kişilere sorcaksın ama her yerden araştıracaksınız, öğreneceksiniz. internet diye bişi var. açın bakın emlak altın doların son 30 yıldaki hareketlerine. ne oyunlar oynamış görün. riskinizi ona göre alın. herkes kendi parasını yönetmeyi öğrensin. deneyim ile öğrenmek zaman ve para kaybına yol açar.

dert diye açmışsınız konuyu da aklıma şu söz geldi. " Paran mı var derdin var:) "

Konu sahibi bir eviniz varmış zaten yatırımlık için ikinci bir eve gerek yok ben olsam ya imarlı bir arsa alır müteahhite verirdim böylece birden fazla evim olurdu. Onları satar tekrar imarlı arsa alırdım o şekilde döndürürdüm...

Yada tarımlık bir arsa alırdım. Orayı değerlendirirdim...

Back
X