Aha en sevdiğim konulardan biri. Toplumsal statü farkı evliliği etkiler mi? Çok afilli bir soru olmakla birlikte türlü anketlere konu olmuştur. Ben pek severim sosyolojik vak'alara değinen anketleri zaten. Valla bak.
Bir öğretmen ile dediğiniz ve ben de öğretmen olduğum için öncelikle buna değineyim. İnanır mısın geceler boyu düşünüp üniversiteyi nasıl bitirdiğine mana veremediğim öğretmen arkadaşlarım var. Sığır gibi tabirini kullansam, sığırlar toplanıp dernek kurar ve evimi taşlarlar diyeyim sen anla. Üniversite diploması kişiyi geliştirmez, kişinin cebini genişletir. Kişi kendi isteği ile gelişir ki buna kağıt parçalarının faydası olmaz. 4 yıl boyunca "uff finaller yaklaşıo yhaa" diyerek derslerden geçmek dışında yerküredeki hiçbir mevzu ile ilgilenmemiş zatların toplumda kazandığı statü cebine fayda sağlar. Ancak o statüyü zekası ve kültürü ile değil, elindeki kağıt parçasıyla kazanır. Günümüzdeki üniversite eğitiminin ve öğretim görevlilerinin vahim hallerini göz önünde bulundurursak fazla da bir şey söylemeye gerek yok bu hususta.
Gelelim bu farklılıkların evliliğe etkisine. Mezuniyeti ve geliri ne olursa olsun, taraflar kompleksten arınmayı başarabilmişse ve dahi kendini ifade edebilme yetisine sahipse hiçbir mahsuru yoktur bu farkların. Yineliyorum diplomanın kompleksi yok etme etkisi yoktur.