LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Huy Meselesi

🌜🌚🌛
Kayıtlı Üye
29 Şubat 2012
61.512
62.458
1435228830273.jpg


LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Öğrenciler heyecanla bu sorunun yanıtını arıyor. Geçtiğimiz hafta sonlanan LYS sınav maratonu sonrası öğrenciler merakla LYS sınav sonuçlarını bekliyor. ÖSYM LYS sınav sonuçları ile ilgili son açıklamalar haberimizde..

ÖSYM, üniversiteye yerleştirme sonuçları merakla bekleniyor. ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavlarından (LYS) fen bilimleri (2015-LYS-2) ile edebiyat-coğrafya (2015-LYS-3) sınav sorularının yüzde 20'sini internet sitesinden paylaştı. LYS-2 ve LYS-3 sınavlarının tüm soruları da ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'nden 10 gün süreyle sadece sınavlara başvuran adayların erişimine açıldı.

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, LYS sonuçlarının ne zaman açıklanacağına ilişkin sorulara yanıt verdi. ÖSYM Başkanı Demir açıklamasında, "Sınav sonuçlarını açıklarken süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok. Önemli olan, sağlıklı şekilde sonuçları üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal açıdan maliyeti şu; sabaha kadar kişileri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir şekilde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla süreyi öne çekme konusunda çok özel bir gayretimiz olmayacak. Ama makul bir süre içinde açıklamaya çalışacağız" dedi.

13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen LYS'nin ardından sınavda ter döken adaylar LYS sonuçlarının yanı sıra LYS sorularının açıklanmasını da merakla bekliyordu. Adayların LYS soruları için fazla bir süre beklemesine gerek kalmadı. LYS soruları sınavların gerçekleştirilmesinin ardından bir süre sonra açıklandı. ÖSYM tarafından açıklanan LYS soruları Aday İşlemleri Sistemi'nden adayların erişimine açıldı. Soruların yayınlanmasının ardından adaylar sınav sonuçları hakkında fikir sahibi olma fırsatı bulmuş oldular. Öte yandan 21 Haziran'da yapılan LYS soruları ve cevaplarının yüzde 20'si aynı gün içerisinde saat 16.00'da yayımlandı.

Üniversite yolundaki son viraj olan 2015 Lisans Yerleştirme Sınavları tamamlandı. LYS maratonunda yaklaşık 953 bin 280 aday ter döktü. Son oturum olan LYS-3 (edebiyat-coğrafya) de dün yapıldı. Sırada LYS sınav sonuçlar açıklanması ve tercih dönemi var. Sonuçların 26 Haziran-1 Temmuz arasında açıklanması bekleniyor. Öte yandan bu yıl ki üniversite kayıtları da daha erken bir tarihte alınmaya başlanacak. YÖK, üniversitelere kayıt ve ek yerleştirme başvuru tarihlerinde değişiklik yaptı. Eylül ayında başlayan kayıt tarihleri bu yıl 3-7 Ağustos 2015 olarak belirlendi. Ekim ayında alınan ek yerleştirme başvuru tarihleri de 17-21 Ağustos 2015 tarihlerine çekildi. Ek yerleştirme kayıt tarihleri ise 31 Ağustos 2015 ile 04 Eylül 2015'te yapılacak. Online ortamda e- kayıt yapmak isteyen adaylar ise 28 Temmuz- 5 Ağustos arasında işlemlerini gerçekleştirebilecek.

LYS, 5 oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; LYS-1, LYS-5, LYS-4, LYS-3 ve LYS-2 şeklinde sıralanır. Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. LYS Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır.

2010 yılı itibariyle ÖSYM iki aşamalı sınav sistemi geçmiştir. Bu sınavların adları YGS ve LYS'dir. Bu sınavlardan YGS sınavı, LYS sınavından daha önce uygulanır çünkü bu sınav LYS sınavına girişi sağlayan bir baraj sınavıdır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir. LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den, hesaplanmasını istedikleri puan türlerine uygun olan sınav veya sınavlara katılabilirler. (ÖSYM 2 LYS'ye katılımı önermektedir.) YGS, ağırlıklı olarak müfredatın ortak bölümünü kullanırken; LYS, ağırlıklı olarak müfredatın alan bölümünü kullanır.
Sabah
 
İnternet ortamı

ÖSYM adayları ile arasındaki mesafeyi azaltmak için birçok işlemi internet ortamında yapılabilir konuma getirmiştir.

Bu işlemler şunlardır:

1- Sınava giriş ve sonuç belgeleri
2- Sınav başvuru işlemleri
3- Şifre değişiklik ve kayıp işlemleri
4- ÖSYM'nin yayınladığı klavuz ve yönergeler
5- Sınav sonucuna itiraz işlemleri
6- Cevap kağıtları

Hatalı sorular

ÖSYM hatalı soru tespiti haline şu açıklamayı yaparak yanlış sorunun bütün adayların sonucuna doğru olarak yansıtılmasını sağlamaktadır: Cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır.

Puanlama

Puanlama sistemi olarak ÖSYM 4 adet puanlama türü belirlemiştir. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanlarıdır. Üniversiteler ilgili bölüme kendi kararları ile puan türlerinden birini atayarak öğrenci seçimi yaparlar. Sayısal puanı için temel alanlar matematik ve fendir. Eşit ağırlık puanı için temel alanlar matematik ve sözel bilimlerdir. Sözel puanı için temel alan sözel bilimlerdir. Yabancı dil puanı için temel alan yabancı dildir. Alan içi tercihlerde ana puan 0.15 katsayısı ile çarpılırken, alan dışı tercihler için bu katsayı 0.12' dir. Ancak YÖK tarafından yeni alınan bir kararla birlikte 2012 yılındaki sınavlarda bu uygulamaya yer verilmeyeceği belirtilmiştir.

Yerleştirme

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adayların yerleştirme hakları bulunmaktadır. Adaylar YGS veya LYS puan türlerine göre ilgili bölüm/bölümleri tercih edebilirler. Bunun yanı sıra bu puanlardan bağımsız olarak Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alımı yapan üniversiteler de mevcuttur.
Sabah