Mal varlığının öldükten sonra aileden başka bir kişiye bırakılması için ne yapılabilir?

ozlemem

Guru
Kayıtlı Üye
3 Mayıs 2014
2.641
5.087
358
Eskişehir
Günaydın arkadaşlar,
Başlıkta tam anlatamadım ama benim sorum; hala hayattayken taşınır taşınmaz mallarımın ve banka ya da kuruluşlardaki paramın bana birşey olması (ölüm gibi) halinde aile dışından kan bağımın olmadığı birine verilmesi için ne yapabilirim?
El yazısıyla (mektup gibi) yazsam yeterli midir, yoksa vasiyetname mi olmak zorunda? Ya da noter tasdiki zorunlu mudur? Yada dikkat etmem gereken başka birşey var mı?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim. Belki mesajlarınıza hemen dönüş yapamam, ama akşam mutlaka bakacağım... Hoşçakalın...
 
Bildiğim kadarı ile "saklı pay" denen bir şey var, siz tüm malınızı herhangi başka birine veya vakfa vs bağışlasanız bile sizin mirasçılarınız mirasınızda hak iddia edebiliyor (tenkis davası açarak). Mesela çocuğunuz varsa mutlaka kendi payını alıyor.

Onun dışında vasiyetname üç şekilde hazırlanabilir. Birincisi kişinin kendi el yazısı ile, açık bir şekilde tarih belirterek ve imzalayarak hazırladığı “El Yazısı ile Vasiyetname” dir. İkincisi resmi memurun nezaretinde ve iki tanığın katılımıyla hazırlanan “Resmi Vasiyetname” dir. Üçüncüsü ise zaruret halinde iki tanığa son arzuların sözle ifade edildiği “Sözlü Vasiyet” dir.
“El Yazısı ile Vasiyetname”: Vasiyetnamenin kişinin kendi el yazısı ile hazırlanmış olması şarttır. El yazısı ile vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için el yazısının dışında mirasbırakanın imzası olmalı ve yine kendi el yazısı ile vasiyetnamenin yazıldığı tarihi belirtmesi gerekmektedir. İmza veya tarihin bulunmadığı vasiyetname geçersizdir.

Resmi vasiyetname çoğunlukla noter, sulh hakimi veya kanunla belirlenmiş yetkili memur (konsolos gibi) önünde hazırlanır.

Bir siteden şu bilgileri buldum:

Saklı pay, miras bırakana belirli derecede yakınlığı olan kişilerin miras bırakanın malvarlığı üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanır. Miras bırakan malvarlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip değildir. Kanuni mirasçıların miras üzerinde saklı pay olarak adlandırılan hakları vardır. Miras bırakan, saklı payları dışında kalan malvarlığı üzerinde dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabilecektir.

Saklı pay sahibi mirasçılar alt soy yani çocuklar ve torunlar, ana- baba ve sağ kalan eştir. Altsoy terimi içerisine evlatlıklar da dâhildir. Medeni Kanun’ da 2007’ de yürürlüğe giren değişiklik ile kardeşlerin saklı payı kaldırılmıştır.

Altsoy için saklı pay oranı yasal miras payının yarısıdır.
Anne ve baba için saklı pay oranı yasal miras payının dörtte biridir. Diyelim ki bir kişinin altsoyu yani çocuğu veya torunu var. Bu durumda anne baba mirasçı olamayacağından saklı payı da olmaz.
Sağ kalan eş; Anne ve baba ya da altsoy ile birlikte mirasçı olarak kalmışsa yasal miras payının tamamı, bu sayılanların dışında başka mirasçılarla kalmışsa (örneğin kardeşler, yeğenler, amca, hala, vs.) yasal miras payının dörtte üçü saklı payı olacaktır.
 
GelenKutusu nun söylediği saklı payı da mirasçılarınıza vermek istemiyorsanız sanırım irtifak hakkını da araştırabilirsiniz,
taşınır taşınmaz malların kullnım hakkını bir kişiye verebiliyorsunuz ve o kişi ölene kadr mirasçınız lmasa da bunlardan faydalanabiliyor, kirasını alabiliyor vs, ama satma hakkı olmuyor yanlış bilmiyorsam.
 
Cok tesekkur ederim.. Ozur dilerim gec gördüm gec cevap verdim..
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim cok faydali oldu benim icin...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…