MCHC Nedir? Sonuçları Ne Anlama Gelir?

MCHC, 100 ml kırmızı kan hücresi başına pikogram cinsinden ortalama hemoglobin miktarını gösterir. Bu nedenle, MCHC, hem hemoglobin miktarı hem de kırmızı kan hücrelerinin boyutundan etkilenir. MCHC düşük olduğunda anemi söz konusu olabilir ve MCHC, farklı kan bozukluklarının teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Düşük ve yüksek MCHC’ye neyin sebep olduğunu ve bunları nasıl ele alacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin!

MCHC Nedir?


MCHC; kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositleri ölçen tam kan sayımının bir parçasıdır. Ortalama MCHC, hücrenin boyutuna göre, kırmızı kan hücresi başına ortalama hemoglobin miktarıdır. Diğer bir deyişle; yan hücrelerinizin % kaçının kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olan hemoglobinden oluştuğunu göstermektedir.

Azalan MCHC, kırmızı kan hücrelerinin rengini soluklaştırır. Artan MCHC ise kırmızı kan hücrelerinin rengini koyulaştırır. Kısacası MCHC, sahip olunan hemoglobin miktarının dolaylı bir ölçüsüdür. Birçok durumda, hemoglobin üretimi azaldığında, kırmızı kan hücrelerinin üretimi de aynı şekilde azalır. Ancak bazı durumlarda hemoglobin üretimi azalırken kırmızı kan hücresi üretimi artabilir. Bu, belirli koşulları birbirinden ayırmaya yardımcı olabilir.

Bağırsak kanaması, kan kaybına bağlı olarak hem hemoglobin hem de kırmızı kan hücrelerinin benzer şekilde azaltılabildiği bir örnektir. Bununla birlikte, demir eksikliğinde hemoglobin düşebilirken kırmızı kan hücreleri daha az etkilenebilir. Bu durumlarda, MCHC, kan kaybının olduğu zamandan daha düşük olacaktır.
yuksek_mchc.jpg

Doktorlar Neden Bu Testi İster?

MCHC, genellikle bir kan testinin bir parçasıdır. Aşağıdaki nedenlerden herhangi biri için, doktorunuz bu testi isteyebilir:
  • Genel sağlığınızı değerlendirmek için fiziksel bir taramanın bir parçası olarak
  • Çeşitli hastalıkları veya durumları taramaya veya teşhis etmeye yardımcı olmak için
  • Teşhisi konulduktan sonra bir durumu takip etmek için
  • Bir tedavinin etkinliğini gözlemlemek için
MCHC değeri, kırmızı kan hücrelerinin değerlendirilmesinin bir parçasıdır.

MCHC Sonuçları Ne Anlama Geliyor?


MCHC, tam kan sayımından alınan hemoglobin sonucunun 100 ile çarpılması ve ardından hematokrit sonucuna bölünmesi ile hesaplanır.
  • Yetişkinler için MCHC aralığı; DL başına 33.4 – 35.5 gr’dır.
MCHC değeri 33.4 gr/ dl altındaysa, düşük MCHC vardır. Demir eksikliğine bağlı kansızlık varsa, düşük MCHC değerleri söz konusudur. Bu durum, talasemiyi de işaret ediyor olabilir. Bu, vücudunuzda daha az kırmızı kan hücresi ve daha az hemoglobin bulunan kalıtsal bir kan hastalığıdır. MCHC değeri 35.5 gr /dl üzerindeyse, yüksek MCHC’niz var demektir.

Düşük MCHC Nedenleri

dusuk_mchc_neden_olur.jpeg

Aşağıdaki nedenler, genellikle düşük MCHC ile ilişkilidir. Altta yatan nedenin doğru teşhis edilmesi için doktorunuzla birlikte hareket edin:
  • Demir eksikliği
Düşük MCHC’nin en yaygın nedenlerinden biri; demir eksikliği ve demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Demir, hemoglobin üretmek için gereklidir. Bu nedenle, demir eksikliği varsa, her kırmızı kan hücresi için daha az hemoglobin üretirsiniz.

Demir eksikliği; besin eksikliğinden, demir emilimini azaltan bağırsak sorunlarından ya da demir emilimine engel olan toksinlerden kaynaklanabilir.
  • Kronik hastalık anemisi
Birçok farklı enfeksiyon türü MCHC’yi azaltabilir. Enfeksiyonlar, iltihaplanmaya neden olur. Bu da, daha az hemoglobin üretilmesine neden olur. Bu enfeksiyonlarda, hemoglobin kırmızı kan hücrelerinden daha fazla azalır. Bu da, MCHC’yi düşürmektedir.
  • Talasemi
Anormal hemoglobin üretimine neden olan bir kan hastalığıdır. Bu kişiler, sağlıklı insanlardan daha düşük MCHC’ye sahiptir.
  • Sideroblastik Anemi
Kalıtsal ve nadir görülen bir genetik bozukluk olan Sideroblastik Anemi, MCHC’yi azaltabilir.

MCHC Nasıl Arttırılır?

Düşük MCHC’ye neyin neden olduğunu bulmak ve altta yatan nedenleri tedavi etmek için doktorunuzdan yardım isteyin. Yapay olarak MCHC’yi yükseltmek, altta yatan sağlık koşulunu ele almayabilir ve sonucunda yarardan çok zarar verebilir. Düşük MCHC’niz varsa; doktorunuz ek testler talep edebilir.
  • Diyetinizin dengeli olduğundan, özellikle de yeterli demir içerdiğinden emin olun. Bu, kırmızı kan hücrelerinde sorunlara neden olan demir eksikliğini önleyecektir.
  • Besin eksikliklerinin kanama ya da bağırsak sorunları gibi beslenme dışı nedenleri de olabileceğinden, bu durumda basit diyet değişiklikleri ile düzelmeyebilir.
  • Yemekle birlikte çay ve kahve içmekten kaçının. Bunlar, demirin vücutta emilimini azaltır.
  • Demir ve demir emilimini arttıran C vitamini takviyeleri hakkında doktorunuza danışın.

Yüksek MCHC

Yüksek MCHC, daha koyu renkli kırmızı kan hücrelerine neden olabilir. Bununla birlikte, biraz daha yüksek bir sonuç tıbbi açıdan önemli olmayabilir. Çünkü, bu test genellikle günden güne değişiklik gösterir. Doktorunuz, tıbbi geçmişinizi ve diğer kırmızı kan hücresi indeksleri gibi diğer testleri dikkate alarak bu sonucu yorumlayacaktır.

Yüksek MCHC Nedenleri

Aşağıdaki nedenler, genellikle yüksek MCHC ile ilişkilidir.
  • Hemolitik anemi
Artan MCHC’nin en yaygın nedenlerinden biridir. Bunun nedeni, kırmızı kan hücrelerinin azalması ve hemoglobinin nispeten değişmemesidir. Bu tip anemi, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
  • Folat ve B12 eksikliği
Her iki eksiklikte de MCHC artabilir. Bunun nedeni, bu besin maddelerinin, hemoglobini etkilemeden kırmızı kan hücrelerinin üretimini bozabilmeleridir.
  • Kalıtsal ferositoz
Kalıtsal ferositoz, kırmızı kan hücrelerinin yok edildiği ve MCHC’nin arttığı genetik bir durumdur. Bu bozukluğa sahip kişiler, sağlıklı insanlardan önemli ölçüde daha yüksek MCHC’ye sahiptir.

MCHC Nasıl Düşürülür?

Yüksek MCHC’ye neyin sebep olduğu bulmak ve altta yatan koşulları tedavi etmek için doktorunuza danışın. Yapay olarak azaltmak, altta yatan sağlık sorunlarını tedavi etmeyebilir. Yüksek MCHC değerine sahipseniz, ek testler gerekli olabilir. Bu testler, tanı koymaya ve uygun bir eylem planını belirlemeye yardımcı olmak için kullanabilir.


Özellikle, B12 ve folat içeren zengin bir diyet uyguladığınızdan emin olun. Bu, kırmızı kan hücrelerinde sorunlara neden olabilecek beslenme eksikliklerini önleyecektir. Alkol tüketimi, folat ve B12 seviyelerini azaltabilir. MCHC’niz yüksekse alkol tüketiminden kaçının. Sigara içmek de B12 ve folat seviyelerini düşürebilir. B12 ve folat eksikliğiniz varsa, muhtemelen doktorunuz takviye verecektir.
 
X