Latince ismi Pterophyllum Scalare olan Melek Balığı; Kolombiya, Surinam, Fransız Guyanası, Peru, Brezilya, Rio ve Amazon Havzası olmak üzere çeşitli nehirlerde bulunan bir balık cinsidir. Genellikle bataklıklar ve su altında kalmış alanlar ile su veya nehir kıyısı bitki örtüsünün bol olduğu noktalarda yaşar. Suyun temizliği yaşamaları için fazla önemli değildir. Ancak temiz sularda yaşayan balıkların renkleri daha canlı olur.
Beslenme
Hem etçil hem de otçul bir beslenme sistemine sahiptir. Ağırlıklı olarak küçük kabuklularla ve su içerisinde yaşayan omurgasızlarla beslenirler. Akvaryumda yaşamaya alışkın olanları ise granül, dondurulmuş ve pul yemleri de tüketebilirler. Orta şiddette saldırgan bir yapıya sahip olan Melek Balığı yaşamını sürdürebilmek için suyun orta ya da yüzey kısımlarını tercih eder.
Cinsiyet Ayrımı ve Üreme
Bu balık cinsinde cinsiyet ayrımı genellikle tüp çıkarma zamanında yapılabilir. Erkek balıkların tüpleri ince ve sivri, dişi balıkların tüpleri ise kalın ve yuvarlak uçlu olur.
Melek Balığı üremek için yumurtalarını dik bir yüzeyde bulunan büyük bir yaprağın üzerine bırakır. Dişi ve erkek balık yumurtaları kuluçka süresinde birlikte korur. Akvaryum içerisinde 10-15 balığın bir arada bulunması eş seçimi ve üreme dönemini çok daha kolay bir hale getirir.
Melek Balığının Bakımı - Melek Balığının Beslenmesi
Latince Adı: Pterophyllum scalare
Habitatı ve Anavatanı: Amazon nehri, Kolombiya, Brezilya ve Peru, Oyapock nehri (Fransız Guyanası), Essequibo (Guyana) drenajı
Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul.Besin olarak, bitkisel ve hayvansal yemlerle beslenmelidir. Artemia, su piresi, haşlanmış ıspanak parçaları, marul melek balığının karşı koyamayacağı yem çeşitleridir. Ancak yemleme yaparken tıpkı Discuslarda olduğu gibi, balık yemi yedikçe yem vermeniz gerekmektedir. Bunun nedeni ise artık yemlerin tabanda birikerek su değerlerini bozmaması gereğidir.
Üreme döneminde gerek yavrulara gerek anne babaya bol proteinli yemler verilmesi gerekir. Yavrular ilk 1 aylık süre zarfında günde 4-5 kez olmak şartıyla artemia ile beslenmelidir. Çift ise, su piresi yiyebileceği büyüklükte hayvansal gıdalarla beslenmelidir. Böylece gerek yavruların hızlı büyümesi, gerekse yorgun düşen çiftin diğer yumurtlama dönemine dek kendini toparlanması sağlanmış olur.
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Erkeklerin kafaları daha hörgüçlüdür. Tüp çıkarma zamanında kesin ayrım yapılabilir. Ekeklerin tüpü daha ince ve sivri; dişilerinki daha kalın ve yuvarlak uçludur.
Üreme: Dik bir yüzeye, büyük bir bitki yaprağına düz yumurta dökerler, anne ve baba yumurtaları beraber korur. Üreme için 10-15 balığı bir araya koyup aralarından eş seçtirmek başarı olasılığını arttıracaktır.
Sıcaklık: 24°C - 30°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre, akvaryum yüksekliği en az 40 cm olmalıdır.
Su Sertliği: 5 - 13 °dH
pH: 6.0 - 8.0
Genel Yorum: Gösterişli balıklardır. Çoğu hobicinin akvaryumunda bulunmaktadır ya da bulunmuştur. Avlayamayacağı boydaki balıklar için tehlikesizdir. Büyük Melekler, Neon gibi küçük balıkları yutarlar.Çok farklı renklerde ve vücut formlarında melekler bulunmaktadır. Lepistes, Japon Balığı gibi türlerle beraber bakılması uygun değildir. İyi bakıldığında çok hızlı gelişirler. Discusla beraber beslenmesi önerilmez. Discusun bağışıklığı olmadığı mikroplara karşı bağışıklığı vardır. Discusa mikrop taşıyıcılığı yapabilir.
Ömür süreleri, balığın bakım şartlarına göre değişmektedir. İyi bakıldığında 10 yıldan fazla yaşayan melek balıklarının olduğu bilinmektedir
Son düzenleyen: Moderatör: