Memurluk ve ek iş

sedna03

Guru
Kayıtlı Üye
12 Eylül 2008
1.824
32
358
Diğer
Merhaba umarım yanlış yere açmıyorum. Devlet memuruyum ve çocuğum yok. Akşamları vaktim oluyor haliyle. Takı, seramik gibi şeylere ilgili ve yetenekliyim. İstiyorum ki ilerleteyim kendimi, hem bir şeyler üreteyim hem internetten veya çevreme satış yapayım. çevreme satış yaparım ama internet sıkıntılı. Devlet memuru olduğum için ticaret yapamam ama bildiğim kadarıyla sanat alanları bu kapsam dışında. Çevremde aslında işyerlerine ortak olan falan çok duyuyorum. Nasıl olur sizce ? Bilen var mı bu işleri? Yasa dışı bişey yapmak istemiyorum. Sanat kapsamına girdiği için uygun olur görüşündeyim millet gibi dükkan açmayacağım. İnternette sayfa açıp satsam veya bazı satış sitelerinde butik açsam satılır mı ? Yasal olur mu ?
Bilen arkadaşlar bilgi verirse sevinirim. Teşekkürler

internette satış e ticarete girdiği için vergi mükellefi olup fatura kesmeniz gerekiyor memur olduğunuz için bunu yapamazsınız.
Ama anneniz eşiniz bir yakınınız üstüne şirket kurup bu işi yapabilirsiniz bir yandan da ancak öyle olur
Olur olmasına da binlerce takı sayfası İnstagramda satış yapamıyor ki o sayfalar çoğunlukla
Ödeyeceğiniz vergiye değmez

E-ticaret için vergi ödenmesi zorunluluğu herkes için var. İkinci el satış uygulamalarından da kullandığımı satayım mantığı değil de ticaret amacıyla satış yapmanız da şikayet edilmesi halinde başınızı ağrıtır devlet memuru olduğunuzdan. Sanat kapsamına girer mi takı yapmak diye 657yi iyice anlamak lazım.

Sanat eserlerinin yasaklı olmamasından kastımız şudur, sanat eserini ortaya koyan kişi bunun telif haklarından yararlanabilir ancak bunları satıp mali gelir elde etmesi yasaktır. Diyelim yazarsınız ve bir eser ortaya koydunuz, bu eserin telif hakkı size aittir ve telif ücreti mali kazanç dışındadır. Bunun telif ücretini alabilirsiniz ancak bunu satıp gelir elde edilmesi Memurlar Kanununda yasaktır.
Sizin durumunuzda da sanat eseri değil de zanaat ürünü olarak değerlendirilir ve bunun satışı yasaktır. Ancak bir başkası üzerinden satış yapabilirsiniz.

Aslında bu konuyla alakalı benim merak ettiğim de çeşitli uygulamalar üzerinden ikinci el satış yapmanın memur için sıkıntısı var mi

Aslında bu konuyla alakalı benim merak ettiğim de çeşitli uygulamalar üzerinden ikinci el satış yapmanın memur için sıkıntısı var mi
hayır sorun yok cunku orada kendi kullandığınız ürünlerinizi satıyor gibi görünürsünüz ama vergi ödemenizi isteyen uygulamalarda d.memuru iseniz sıkıntı.

Merhaba umarım yanlış yere açmıyorum. Devlet memuruyum ve çocuğum yok. Akşamları vaktim oluyor haliyle. Takı, seramik gibi şeylere ilgili ve yetenekliyim. İstiyorum ki ilerleteyim kendimi, hem bir şeyler üreteyim hem internetten veya çevreme satış yapayım. çevreme satış yaparım ama internet sıkıntılı. Devlet memuru olduğum için ticaret yapamam ama bildiğim kadarıyla sanat alanları bu kapsam dışında. Çevremde aslında işyerlerine ortak olan falan çok duyuyorum. Nasıl olur sizce ? Bilen var mı bu işleri? Yasa dışı bişey yapmak istemiyorum. Sanat kapsamına girdiği için uygun olur görüşündeyim millet gibi dükkan açmayacağım. İnternette sayfa açıp satsam veya bazı satış sitelerinde butik açsam satılır mı ? Yasal olur mu ?
Bilen arkadaşlar bilgi verirse sevinirim. Teşekkürler
Vergisiz/faturasız satış yapmak için vergi dairesinden vergiden muaf yazısı almanız gerekiyor. Memur olarak bunu alabileceğinizi sanmıyorum. Yani yasadışı olur ne yaparsanız yapın. Bir yakınınızın üzerine alabilirseniz bu belgeyi o zaman sorun olmaz.

evde yapılan ürünlerde vergi muafiyeti var
ancak memurluk bu durumu nasıl etkiler bilmiyorum

Çevrenizden duyduğunuz o ortak olan memurların resmiyette evraklarda falan adları bile gözükmüyordur ve illegal şekilde yürütüyorlardır işlerini. Çünkü sizin de dediğiniz gibi yasal değil ve yasak devlet memuru olan şahısların bu tarz işler yapması. Yapan da iyi cesaret edip etrafa söylemiş biri gıcık olsa alacak başına belayı.
Sanat diye bir ayrımı var mı bilmiyorum ama iyi araştırın durduk yere riske girmeyin.
Son zamanlarda memur olup instagramda fenomen olan kişilerden şikayet edilenleri gördüm ve haklarında soruşturma açılmıştı.

Çevrenizden duyduğunuz o ortak olan memurların resmiyette evraklarda falan adları bile gözükmüyordur ve illegal şekilde yürütüyorlardır işlerini. Çünkü sizin de dediğiniz gibi yasal değil ve yasak devlet memuru olan şahısların bu tarz işler yapması. Yapan da iyi cesaret edip etrafa söylemiş biri gıcık olsa alacak başına belayı.
Sanat diye bir ayrımı var mı bilmiyorum ama iyi araştırın durduk yere riske girmeyin.
Son zamanlarda memur olup instagramda fenomen olan kişilerden şikayet edilenleri gördüm ve haklarında soruşturma açılmıştı.
Hem memurluk yapıp hem fenomenliğe nasıl yetişiyorlarmış ya hu? 😋

Hem memurluk yapıp hem fenomenliğe nasıl yetişiyorlarmış ya hu? 😋
😄😄 zor değil aslında bir kaçı öğretmendi e zaten dersler akşam olmadan bitiyor teneffüsü var öğle arası var haftasonu var her bulduğu fırsatta linkliyor ve reklam alıyor diye düşünüyorum 😂
Bunlardan bazıları bir de çoluklu cocuklu düşünün. 😄😄

😄😄 zor değil aslında bir kaçı öğretmendi e zaten dersler akşam olmadan bitiyor teneffüsü var öğle arası var haftasonu var her bulduğu fırsatta linkliyor ve reklam alıyor diye düşünüyorum 😂
Home office çalışan , bekar ben utandım şu an. 🤭

Ben cimere şikayet esiyorum gördüğüm anda. :D

Tiktok'ta takla atan bir Cumhuriyet Savcısı vardı😂.

Back
X