MERKEZİ SİSTEM? HAKSIZLIK MI YAPTILAR?

Benim annemin alt komşusu 30 lira ödüyor saka gibi ama gerçek sonra kime ne diyecekler.E sen yakmadığın icin ben daha cok yakmak zorunda kalıyorum ve ısınamıyorum simdi bu hak mı helal mi ama lafa gelince herkesten dürüstler
Kesinlikle katiliyorum. Bizim alt komşu da bu kafada sanirim. Su an onun altindaki 3 daire de bos. Nasil ısınıyor bilemiyorum.

Sadece merkezide değil ki kombide de öyle. Benim bütün peteklerim açık, üst komşum tek oda yakıyor. Bu ay bana 390 ona 470 gelmiş fatura.
Bizim merkezi değil, 2 oda yakıyoruz. 288 geldi bu ay. Diğer odaları yakınca daha fazla geliyor ama. Geçen sene de 180-200 gelirdi yine 2 oda yakardık.

Gerçekten anlayamadım petek kapatacaksınız neden merkezi ısıtmalı evde oturuyorsunuz🙄Merkezi ısıtma ın numarası az biraz fazla aidat/ısınma masrafı verip çok iyi ısınmak yani keyfine düşkün insanlar için. Daha az para ödicem diyorsanız keşke kombili evde otursaydınız. Petek kapatırsanız binayı soğutuyorsunuz, diğer komşulara böyle bir şey yapamazsınız. Not:diğer komşu😁🙋‍♀️
Kesinlikle katılıyorum 🙋🏻‍♀️

benim ev ısı ölçerli, kış gelmeden apartman görevlisi bilgilendirme kağıdı dağıtıp imza aldı petekleri 1,5 tan aşağıda tutamazsınız diye. benim küçük odanın kalorifer vanası kırıktı o yüzden orası kapalı, sıkıntı olur mu diye sordum, bir petekten sıkıntı olmaz dedi. yok açmanız lazım dese açardım. geçen ay 390 gelmişti, ama çok soğuk yapmamıştı o zaman, bu ayı bekliyorum kara kara. hava sıcakken hepsini 3 te tutuyorum, şimdi 5te cayır cayır yanıyor, bakalım fatura gelince biz nasıl yanacağız.

merkezi sistemde 3 petek kapatmanız işgüzarlık yani kusura bakmayın, düşük ısıda tutun bütün odaları madem tasarruf yapacaksınız. belki komşunun bebek odası var sizin kapattığınız odanın altında veya üstünde, haksızlık yapıyorsunuz.

Pay ölçer olsa bilirdiniz bı komşuya sorun isterseniz , bizde kaloriferlerin üzerinde bı cihaz vardı
bizde de var üstünde ama gelip de kimse evden ölçüm yapmıyor. ( bu konu da bilgisiz olduğum için belki eve gelmeye gerek yoktur. Bilemiyorum o yüzden )

Merkezi sistem olmasının en önemli noktası herkes her odayı yaksın ki ev sıcak olsun mantığıdır. Yanlış mı biliyorum.
Tasarruf o şekilde olmaz yani.
Peteklerde pay ölçer olmadığı için kısamıyoruz, üç peteği kapatarak kapılar açık şekilde 22-23 derece yapıyoruz evi ? Hem de tasarruf için?

Toplam kaç peteğiniz var ki üçü kapalı. 3 oda bir salon evde zaten ortalama altı petek olur. Siz yarısını kapatmışsınız. O halde bile 180 tl fatura az bence. Kaldı ki kalorifer yakmayanlar ya da petek kapatanlar alt ve üst komşularının hakkına giriyorlar. Alt katın ısısı üste çıkıyor. Üst katın yerler ısınmadığı için daha çok yakıyor. Binada yaşamanın belli kuralları var. Siz yine de itiraz edin bakalım. Belki sonuç alırsınız.

Öncelikle konuyu nereye açacağımı bilemedim. Yanlıs bir yere açtıysam kusura bakmayın, gelelim konuya;
2 bloklu bir sitede oturuyoruz, başlıktan da anlaşılacağı gibi ısınma merkezi sistem. Merkezi sistem yönetmenliğine göre ev ısısının 21 derece altına düşmemesi gerekiyor, bunun bilincinde 3 Petek kapalı kapılar full açık. Maddi durumumuzdan ötürü tasarruf yapmaya çalışıyorum. Aksaray’da oturuyoruz bu arada. Bu ay 180 TL fatura geldi, 1 saat sonra sayaç arızası olduğu dikkate almamamız gerektiği söylendi.saatimizin pili yavaşlamış. 1 gün sonra yani bugün 750 TL fatura geldi. bütün dairelerden 30-40 TL TL eksilip bizim faturamıza eklenmiş. Böyle birşey nasıl mümkün olabilir? Tamam az geldiğini anlarım ama 750 TL mümkün değil, 1 hafta şehit dışına çıkmıştık 2 Petek açıktı o dönemde. Bilgisi olan yazabilir mi?
merkezi sistemde petekler kapanmıyor diye biliyorum ısı pay ölçerde bile en düşük 1 siz nasıl kapattınız. Bizim standart gelirdi merkezi sistemde petek kapatmak neyin kafası anlamadım yaksanız da yakmasanız da zaten belli bir tutar gelir.
Kombili evler gibi değil ki onun sistemi kombili evde peteği kapatırsan tasarruf yaparsın ama merkezi sistemde zaten o parayı ödüyorsun boşuna üşüyorsunuz.

Bizim binada 8 petekli olana 500 gelirse 9 petekli olana 550 gelirdi hesap bu şekilde ben petekleri kapatsam da o 500 tl yi ödemek zorundaydım çünkü merkezi sistemin kuralı böyle. Isı pay ölçerde yaktığın kadar ödersin ama yine kapatmak yasak onda da en düşük 1. derece vardı. O yüzden petekleri kapatmayın. 750 TL yi neye göre buldular onu sorun tabi bu en doğal hakkınız.

Merkezi sistemde peter kapatmak adil değil. Yanlış yapmışsınız. Ben merkezi sistemdeyim. Eski tip kazan dairesi var doğalgazlı. Yakılan dairelere eşit bölünüyor. Ortalama 750 ödüyoruz. Alt komşum tasarruf diye kapatsa kızarım çok. Amacımız ortalama sıcaklığı korumak. Petek kapatma derdiyle uğraşacak olsam kombiye geçerim. Merkezi sistemde yapmamalısınız öyle çakallıklar

bizde de var üstünde ama gelip de kimse evden ölçüm yapmıyor. ( bu konu da bilgisiz olduğum için belki eve gelmeye gerek yoktur. Bilemiyorum o yüzden )
Eve gelmelerine gerek yok o alet sayesinde ölçülüyor zaten sistem o şekilde. O aletin üstünü kapatmayın hiç bir şekilde bazıları çamaşır fln kurusun diye koyabiliyor.

Gerçekten anlayamadım petek kapatacaksınız neden merkezi ısıtmalı evde oturuyorsunuz🙄Merkezi ısıtma ın numarası az biraz fazla aidat/ısınma masrafı verip çok iyi ısınmak yani keyfine düşkün insanlar için. Daha az para ödicem diyorsanız keşke kombili evde otursaydınız. Petek kapatırsanız binayı soğutuyorsunuz, diğer komşulara böyle bir şey yapamazsınız. Not:diğer komşu😁🙋‍♀️
Ben anlatamıyorum sanırım… normalde Petek vanalarında derece olur kısabilme hakkın var, kiracı olduğumuz için bizim yok, bizde bazılarını kapatarak (kapılar açık) diğerlerini sabah akşam en yüksek derecede çalıştırarak kısıyormuş gibi yapmaya çalıştık. Yan komşuma da 230 geldi örneğin küçük bebeği var

Siz kul hakkına girmiş milletin ısınma hakkını elinden almışsınız. Onların faturaları da size yardımcı olmuş:)) karma diyoruz.
Neyin kul Hakkı? Yorum yapmak için yorum yapmayın. Evim 100 m2, kiracıyız peteklerde kısma derecesi yok, bizde bazı petekleri kapatarak (kapılar full açık) diğerlerini gece gündüz Yüksek derecede çalıştırarak kısıyormuşuz gibi yapmaya çalıştıkx apartmanda daireler 200-350 arasında ödüyor en fazla. Ev 22-23 derece. Merkezi sistem yönetmenliğine göre 21 derece olması gerekiyor. Kimseden çalmış olmuyoruz

Ben anlatamıyorum sanırım… normalde Petek vanalarında derece olur kısabilme hakkın var, kiracı olduğumuz için bizim yok, bizde bazılarını kapatarak (kapılar açık) diğerlerini sabah akşam en yüksek derecede çalıştırarak kısıyormuş gibi yapmaya çalıştık. Yan komşuma da 230 geldi örneğin küçük bebeği var
Vanadan kapatmanin serbest olması çok ilginç , kiracının neden kısma hakkı olmasın m ben hala sizin yapıyı çözemedim. Pay ölçer herkeste var olmasaydı farklı gelmezdi . Pay ölçer varsa da kısma hakkınız var ama tamamen kapatma hakkınız yok

Vanadan kapatmanin serbest olması çok ilginç , kiracının neden kısma hakkı olmasın m ben hala sizin yapıyı çözemedim. Pay ölçer herkeste var olmasaydı farklı gelmezdi . Pay ölçer varsa da kısma hakkınız var ama tamamen kapatma hakkınız yok
farklı fatura geliyorsa mutlaka pay ölçer de vardır.biz de dairelere eşit bölünüyor fatura pay ölçerimiz olmadığından.kiracı ev sahibi ayrımını ben de çözemedim

Merkezi sistemde ben evde yokum falan bunların bir anlami yok yalniz ,o zaman herkes kendi evde oldugu zamana göre ayar çekerse merkezi sistemin ne anlamı kalır. Merkezi sistem bir evde oturmayı göze alıyorsanız bu ufak hesaplara takilmayacaksiniz.Çünkü mantık komşulardan etkilenmeden binanın tümünü genel bir ısıda tutmak.
Dedikleriniz çok mantıklı fakat o zaman en azindan faturaların eşit olması gerekmez mi ? Herkesten çok gelmesi çok saçma, sistemle ilgili bir bilgim yok. .

Back
X