Metabolizmanızı 10 adımda hızlandırın

roxett

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.280
60
46
METABOLIZMANIZ YAVAŞSA ÇOK HOŞ BİR İÇECEK HAZIRLAYALIM VE GÜNDE EN AZ 3 SU BARDAĞI BU İÇECEKTEN SOĞUK YADA SICAK İÇELİM. BEN ÇOK SOĞUK TAVSİYE EDİYORUM ÇOK DEĞİŞİK AROMATİK BİR KARIŞIM
1 ÇAY KAŞIĞI KARA BİBER
1 ÇAY KAŞIĞI TARÇIN
1 ÇAY KAŞIĞI ZENCEFİL
3-4 KARANFİL
1 ELMA
1 LİMON
ELMAYI VE LİMONU SOYMADAN YIKAYIP BİR TENCEREYE KOYUYORUZ BAHARATLARIDA İÇİNE ATIYORUZ
ÜSTÜNE 6-7 SU BARDAĞI SU KOYUP KAYNATIYORUZ GÜNDE EN AZ YEMEKLERDEN YARIM SAAT ÖNCE BU KARIŞIMDAN İÇİYORUZ GÖRÜNTÜ OLARAK PEK HOŞ OLMAYABİLİR BULANIK SU GİBİ AMA LEZZETİ GÜZEL TAVSİYE EDERİM HARİKA
Metabolizmanızı 10 adımda hızlandırın


Metabolizma, bedeninizdeki kimyasal tepkimelerin toplamını ifade eden sihirli bir sözcüktür. Özellikle orta yaşlar ve sonrasında görülen kilo artışlarının, çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunlukların başlıca sebebi, metabolizmanızdaki değişikliklerdir.

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir.

BİNLERCE karmaşık molekülden oluşan ve aynı anda sayısız kimyasal süreci mükemmel bir düzen içinde sürdüren müthiş bir bedene sahipsiniz. Vücudunuz, bir taraftan karmaşık yapıları basit maddelere yıkarken diğer taraftan sıradan kimyasallardan yaşamsal maddeler üretir. Bedeniniz büyüyüp gelişmek, yaşamsal etkinliklerini sürdürüp varlığını koruyabilmek için metabolik faaliyetleri aralıksız sürdürmek zorundadır. Dış çevreden aldığınız besinlerden ürettiğiniz enerji miktarı ve onu kullanma biçiminiz öncelikle metabolizmanızın gücüne bağlıdır.

Metabolizmanız iyi çalışıyorsa sağlığınızı daha kolay sürdürürsünüz. Sağlıklı kilonuzu korumada zorluk çekmezsiniz. Vücudunuz yiyeceklerden enerji üreten ve bu enerjiyi yaşamsal fonksiyonları ve bedensel aktiviteleri için harcayan çok özel bir makinadır. Ürettiğiniz ve harcadığınız enerjiler arasında bir denge varsa, sağlıklı bir kiloda kalmanız problem olmaz. Metabolizmanız yavaşlarsa vücudunuz biriktirdiği enerji yükünü yağ olarak depolar. Metabolizma hızı düşük biri iseniz, aktiviteniz iyi olsa bile kilo almanız, yorgun ve halsiz biri olmanız kaçınılmazdır.

HIZLI MI YAVAŞ MI

Metabolizmanız siz yaşlandıkça yavaşlar. Gençlerde yüksek, yaşlılarda düşüktür. İri kaslı, yapılı ve uzun boylularda, çocuklar ve hamilelerde hızlıdır. Yağ dokusu azaldıkça metabolizma hızı artmaktadır. Stres hormonlarının (adrenalin), kafeinin ve tiroid hormonlarının metabolizma hızını yükselttikleri bilinmektedir. Kırklı yaşlar sonrasında metabolizma hızında ciddi bir düşme olur.

Kadınlarda menapoz süreci metabolizma hızındaki orta yaş düşüşünü belirginleştirir. Menapoz döneminde metabolizma hızında neredeyse yüzde beşe varan azalmalar gözlenir. Menapoz döneminde göbek çevresini ve beli sarmalayan yağ toplanmaları, yağ birikmeleri bundandır. Orta yaşlı erkekler de aynı nedenle kolayca göbek bağlamakta, yağlanmaktadır.

Bazı insanların metabolizmalarının diğerlerinden daha yavaş çalıştığı doğrudur. Bu insanlar az yemelerine rağmen çabuk kilo alırlar. Metabolizma hızı düşüklüğü doğuştan veya sonradan olabilir. Hormonal, sinirsel ve genetik pek çok nedeni vardır. Yapısal olarak metabolizması yavaş çalışanlar varsa da çoğu kez sonradan bozulur.

BUNLARI YAPIN

Metabolizması yavaş çalışan biri iseniz size iyi bir haberimiz var.

10 adımda metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. En uzun yolculukların bile küçük adımlarla başladığını düşünürseniz,

bu değişimleri denemekte fayda var:

1- Daha çok su tüketin.

2- Sabah kahvaltılarınızı ve öğle yemeklerinizi güçlendirin.

3- Akşam yemeklerinizi erken saate çekin ve hafifletin.

4- Ara öğünleri ihmal etmeyin.

5-Daha çok ve sık hareket edin.

6-Daha az yağ, daha çok karbonhidrat ve protein tüketin.

7- Egzersizlerinize 5-10 dakikalık hızlı yürüyüşler (dakikada 100-130 adım) ekleyin.

8- Haftada iki üç kez ağırlık çalışması yapmayı ihmal etmeyin.

9- Yiyeceklerinize baharat ilave edin.

10- İşlenmiş gıdalar yerine doğal ve tam besinleri tercih edin.

BİRBİLGİ

Erkekler daha şanslı

Siz yaşlandıkça metabolik hızınız da yavaşlar. 30'lu yaşları takiben vücudunuz her 10 yıllık dönemde yüzde 2-4 daha az enerji yakmaya başlar. Kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz gibi hormonal faktörlerin araya girmesi, metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Kadınlar menapoz öncesinde de düşük kas kitleleri nedeniyle erkeklerden daha az kalori yakar. Erkeklerden zaten fazla olan vücut yağ oranı bir hayli artar. Diğer taraftan yaşlandıkça azalan bedensel aktivite düzeyi, kas kitlesinde yağ depolarını arttırır.

UNUTMAYIN

Hangi egzersiz daha çok yağ yaktırıyor

Metabolizmayı hızlandırıcı egzersizlerin "aerobik" olması daha yararlıdır. Çünkü fazla kilolarınızı yapan depolanmış yağları yakabilmek için mutlaka oksijene ihtiyacınız var. Hangi egzersizi yaparsanız yapın, o egzersiz süresince rahat soluk alıp verebilmeli, egzersiz arkadaşlarınızla nefes nefese kalmadan sohbet edebilmelisiniz. Kalp hızınızı mevcut hızından dakikada ortalama 25-30 civarında arttıran aerobik aktiviteler (yürümek, yüzmek, bisiklete binmek), metabolizmanızı hızlandırmanın ve kalori yakmanın en iyi yoludur. Eğer aerobik egzersizleri ağırlık kaldırma gibi dayanıklılık antrenmanları ile desteklerseniz daha da başarılı olursunuz.

BİR UYARI

Hormonlara dikkat

Düşük metabolizma hızının sorumlusu hormonal bozukluklar da olabilir. Tiroid hormonu yetersizliği bunun en iyi bilinen örneğidir. Hipotiroidide düşük metabolizma hızına bağlı hızlı kilo alma, hastalığın halsizlik, yorgunluk, kabızlık, unutkanlık, cilt, tırnak, saç ve kaş değişiklikleri gibi diğer birçok belirtilerine eşlik eder. Çok hafif düzeydeki tiroid bezi yetmezliğinde ise metabolik hızdaki düşme ve bunun sonucunda oluşan kilo verme güçlüğü bazen ilk ve tek belirtidir.

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
 
1- Eliniz abur cubura değil, suya uzansın. ıştahınızı yatıştırmanın eldeki en ucuz, en emniyetli yolu bu...
2- Dolapları boş tutun. Hem paradan hem de sizi caydıracak şeylerden tasarruf edersiniz. Etrafınızdaki yiyecek çeşitlerini azaltmanız sizi gereksiz yere atıştırmaktan alıkoyacak.
3- ılham verici bir şeyler yapın. Kilo verdiğinizde giymekten büyük keyif alacağınız bir elbiseyi buzdolanızın kapağına yapıştırarak kendinizi teşvik edebilirsiniz. Göbeğinize ‘piercing’ yaptırmak da zayıflama azminizi artıracak bir fikir olabilir.
4- Baharatları dilediğiniz gibi kullanın. Araştırmalara göre, zencefil, kırmızıbiber, pul biber gibi baharatlar ve bunlarla yapılan soslar vücudunuzun yağ yakma kabiliyetini %25 oranında artırabilir.
5- Kilo vermek için uyuyun. Uykunuzu yeteri kadar almanız, daha fazla enerji elde etmek için yemek yemenizi engeller. Yapılan son bir araştırmaya göre, yeterince uyuyan bir kadının metabolizması %40 oranında artıyor.
6- Gece mutfak seferlerine bir son verin. Araştırmacılar karanlık odaların ve gecenin karanlığının bizi daha fazla yemeye sevk ettiğini belirtiyorlar. Yataya bir saat erken girmeyi deneyin. Evinizde daha neşeli, parlak ışıklara yer verin, hem daha mutlu olacak hem de daha az atıştıracaksınız.
7- Kahvaltıyı kesinlikle sektirmeyin. Gün için gereken enerji yakıtınızı almanızı ve öğle yemeğinde kendinizi daha az aç hissetmenizi sağlar.
8- Doğru bir biçimde atıştırın. Sert bir şeker 20 kalori civarındadır, tüketme süresi 20 dakikaya kadar çıkabilir. 400 kalori içeren bir dondurma külahı ise on dakikaya kalmadan midenizde olur.
9- ıçinizden çılgınca yemek yemek geliyorsa, size kendinizi iyi hissettiren müzikler dinleyin. Araştırmacılar müziğin beyindeki, en sevilen yiyeceği yemenin etkilediği merkezi harekete geçirdiğini belirtiyorlar.
10- Yeşil çay için. ısviçre Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmanın sonuçlarına göre, yeşil çay içmek vücudun yaktığı kalori miktarını artırıyor. Günde üç fincan içmeye çalışın.
11- Yediğiniz şeye yoğunlaşın. TV izlerken, bir şeyler okurken, ders çalışırken ya da e-mail’lerinizi yanıtlarken yiyecekleri gözden uzak tutun.
12- Dışarı çıkın. Günde en az yirmi dakikayı dışarıda oturarak ya da yürüyerek geçirin. Güneş ışığı içinizdeki yeme istediğini kontrol etmenize yardımcı olur.
_________________
 
Son düzenleyen: Moderatör:
bu karışımı içen arkadaşlar varmı acaba

tam olarak bu değil ama çok benzeri selahattin dönmezin metabolizma hızlandırıcı çayı adıyla forumda vardı.. vede bi çok arkadaşımız gibi bende içtim bi süre..

farkı onda zencefil yoktu bide karabiber tane olanından tarçında kabuk olanından.. vede yemeklerden sonra içiliyor..

faydasını görenlerde olmuştur meak ediyosanız önceki bölümlerden bulabilirsiniz..
 
X