Midesini küçülten Ceyda yaşamını yitirdi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
İzmir'de Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde mide küçültme ameliyatı olan Ceyda Yanık, başarılı geçtiği söylenen operasyon sonrasında evine gönderildi. Ağrılarının artması üzerine ikinci kez gittiği hastanede, midesindeki sorunun çözümü için ameliyata alınan Ceyda Yanık, bu kez yaşama tutunamadı.

midesini-kuculten-ceyda-yasamini-yitirdi-5836036.Jpeg

Bir alışveriş merkezinde yöneticilik yapan 35 yaşındaki Ceyda Yanık, uzun süredir yaşadığı kilo probleminden kurtulmak için mide küçültme ameliyatı olmaya karar verdi. Yaklaşık bir hafta önce operasyonla midesi küçültülen Ceyda Yanık, bir gün hastanede kaldıktan sonra evine gönderildi. Tedavisine evinde devam edilen Yanık, 4 gün önce mide ağrısı ve kan kusması üzerine tekrar hastaneye getirildi.

KAN DEĞERLERİNİN DÜZELMESİ BEKLENDİ

Hastanede yapılan kontrollerinde, Ceyda Yanık’ın midesinde sıvı biriktiği ve ikinci kez ameliyat olması gerektiği açıklandı. Ancak kan değerlerinin yüksek çıkmasından dolayı, ilaç tedavisi uygulanıp hastanenin yoğun bakım ünitesine alındı. Uygulanan tedaviyle kan değerlerinde, düzelme olan Ceyda Yanık, dün yeniden ameliyata alındı. Cerrahi operasyon sırasında fenalaşan Ceyda Yanık, hayatını kaybetti. Ölüm haberini alan yakınları ve arkadaşları büyük üzüntü yaşadı. Ceyda Yanık’ın cenazesinin, nöbetçi savcının incelemesinden sonra otopsi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
http://www.milliyet.com.tr/midesini-kuculten-ceyda-yasamini-gundem-2086723/
 
bu haberler çok fazla artmadı mı, demekki her ameliyatta olan risklerden daha yüksek risk taşıyan ameliyatlar
 
Mide kuçultme ameliyatı olan birini 1 günde postalayamazsın eve en az 4-5 gun hastanede kalmadı gerekiyor. Enboli ihtimali sürekli kontrol edilmeli. İhmal var bence
 
aslında bu risk biliniyor mide küçültme ameliyatlarında ama sırf zayıflayabilmek için herşeyi göze alıyorlar sanırım :KK43:
 
Allah rahmet eylesin. Bir gazete haberinde , bir yorum dikkatimi çekmişti. Yorumcu bey , hasta olan mide değil beyin iken siz mideyi kesip biçiyorsunuz demişti. Düşününce ne kadar mantıklı değil mi ?

Obezite ameliyatlarını devletin karşılamaya başlaması , 100+ kilolara ulaşan hastalar için bir teşvik haline mi dönüştü istemeden.

Mide ameliyatlarında anlayamadığım temel nokta küçülüp büyüyebilen midenin , ameliyat sonrası yeniden büyümesi mümkünken mideyi kestirip biçtirmek neden ? Araştırınca şunu fark ettim. İnce bağırsak a gıda geçişi engelleniyormuş. Bir ömür bu şekilde yaşamak gerçekten çaresiz kalmadı iseniz , kısa vadede zayıflamaz iseniz ölüm riskiniz yoksa ne kadar mantıklı ?

Konuyla ilgili bir haber :


Ameliyat çözüm mü?

29.12.2014 08:35


Mide küçültme ameliyatları son dönemde medyada sıkça yer almaya başladı. Peki ameliyat çözüm mü? Konunun uzmanı Prof. Dr. Mesut Başak’a sorduk.


Son dönemde medyada çok sık yer almaya başladı mide küçültme ameliyatları. Özellikle ünlüler dünyasında pek çok kişi röportajlarda kilolarını vermelerinin sebebini mide operasyonlarına borçlu olduklarını söyleyince konunun bilinmeyenleri hakkında İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Doktor Mesut Başak Bey’e bu konuya dair sorular yönelttim. Bu operasyonların bütün yöntemler denendikten sonra tercih edilmesinin altını çizen Prof. Dr. Başak, konunun hayati boyutundan da özellikle söz ediyor. Kiloları ile başı dertte olanlar, obez olanlar bu sohbetimizi dikkatle okusunlar. Aniden verilmiş bir karar bazen ömür boyu oluşabilecek sıkıntılara sebep olabilir zira.

MİDE AMELİYATLARI

Mide ameliyatlarından kısaca bahseder misiniz?

Kiloları vermek amacıyla yapılan ameliyatların iki çeşidi var. Birincisi midenin küçültülmesi operasyonu. Bu enine veya boyuna küçültme şeklinde iki şekilde yapılır. Diğeri de midenin çıkışındaki ince bağırsak bölümü kesilip ince bağırsağın son kısmına veya kalın bağırsağın başlangıç kısmına bağlanması şeklinde. Bu durumda ince bağırsak kullanılmıyor, kullanılmadığı için de gıdalar emilemiyor ve bunun sonucunda da kişi zayıflıyor.

Son dönemde bu ameliyatlardan sıkça söz edilmesinin sebebi bu yöntemi doktorların daha çok tercih etmesi mi yoksa hastaların bu ameliyatı olmak istemeleri mi?

Bazı doktorlar özellikle genel cerrahlar tercih ediyorlar bu yöntemi. Çaresiz kalan hastalarda maalesef bu tedavi yöntemini tercih ediyorlar.

KİMLERİ KAPSIYOR

Bu tedavi yöntemi kimlere uygulanmalı ?

Kişinin obez olup olmadığını anlama yöntemleri var. Bunların en çok kullanılanı vücut kitle endeksidir. Bu; kişinin ağırlığını boyunun karesine bölünmesi demek. Endeks 18-25 arasında ise normal, 25 - 30 arasında fazla kilolu , 30 un üzerinde ise obez diyoruz. Obez olanlarda kendi aralarında üç gruba ayrılır. Kitle endeksi 30-35 arasında olanlara hafif obez, 35-40 arasında olanlara orta derecede obez, 40 ın üzerinde ise ağır obez /morbit obez diyoruz. Bu zayıflama operasyonu yapılacak kişilerin vücut kitle endeksleri kırkın üzerinde olmalı. İkincisi bu kişilere diğer zayıflata yöntemlerinin hepsi uygulanmalı ve sonuç alınamamış ise en son çare olarak ameliyat tercih edilmelidir.

Ameliyat sonrası yaşanacak muhtemel sıkıntılar nelerdir?

Ameliyatın cinsine göre sıkıntılar çıkabilir. Eğer bir küçültme operasyonu ise bu kişilerde bulantı ve kusma oldukça fazla görülebilmekte. Eğer bu by- pass şeklinde yapılan bir ameliyat ise o zaman kişide ince bağırsak emilimi devre dışı bırakıldığı için maalesef birçok vitamin eksikliği ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bu vitamin eksiklerinin hastalıkları ortaya çıkmaya başlıyor .


ÖLÜM RİSKİ VAR

Bu yöntemlerin hayati tehlikesi var mıdır?

Evet mide ameliyatlarında ölüm riski oldukça fazladır. Kelepçe de bunlardan biri sayılıyor. By pas da da mide de delinmeler, damarların kanaması ve kişinin giderek kilo kaybetmesi ve yeterince gıdaları alamamaları sonucunda maalesef ölüm ortaya çıkabiliyor. Basında da bunun örneklerini çokça okuduk. Bu açıdan bu tedavi yöntemini çokça düşünüp en son gerçekten yapılacak tedavi bu olduğu için tercih edilmeli.

Küçülen mide çokça yemeye devam edildiğinde yeniden büyür mü?

Tabi bu operasyonun şekline bağlı. Bazılarında tekrar büyüyebilir. Çünkü mide bir balon gibidir. İçine üfledikçe o balon büyür üflemezseniz o balon küçülür. Bu açıdan tekrar büyüme olabilir ama kelepçe ameliyatlarında bu büyüme şansı daha azdır. By-pas da büyüse de büyümese de çok önemli değil çünkü yenilen gıdalar ince bağırsağa uğramadan kalın bağırsağa geçtiği için midenin küçük ya da büyük olmasının bir etkisi yok.

OBEZİTEDE AMELiYAT SON ÇARE

Hızla verilen kilolar vücudun diğer organlarını etkiler mi?

Normalde haftada bir kilo ya da ayda 4 kilo verilmesi ve bu rakamların üzerine daha fazla çıkmamak gerekir. Eğer kişi bu rakamlardan çok daha fazla kilo verirse vücutta öncelikle şeker, şeker bittikten sonra yağ, yağlar da tükendikten sonra vücut başka kalori kaynağı bulamadığı için proteinlerini tüketmeye başlar. En önemli protein kaynağı kaslardır . Dolayısıyla kişinin kasları yavaş yavaş erir. Kalp kastan oluşur. Kişi eğer çok hızlı kilo vermeye başlarsa kalp kasıda erimeye başlar ve kişi ani olarak kalp ritim bozukluğundan ölebilir. Bunun haricinde beyin ,akciğer, karaciğer ve bağırsaklar da çok hızlı kilo verildiği zaman , fonksiyon bozuklukları meydana gelir ve organlarda çökme oluşabilir. Bu da ölümle sonuçlanabilir.

100 KiLODAN, 55 KiLOYA DÜŞTÜM

Rümeysa Hanım geçtiğimiz yıllarda mide küçültme ameliyatı olan bir isim. Her şeyi denedikten sonra , bu kararı vermiş. Hem ameliyat öncesinde hem de ameliyat sonrasında yaşadıklarını bizimle paylaştı.

Ameliyat öncesi psikolojinizden biraz bahseder misiniz?

1.60 boyunda ve 100 kiloydum .Az yediğim halde sürekli kilo aldığım için psikolojim bozuktu. Sürekli ağlıyordum. O dönem psikolojik tedavi de gördüm.

Ameliyata nasıl karar verdiniz?

İlaçlar kullanmama, diyet ve spor yapmama rağmen bir türlü kilo veremiyordum. Yapılan hormon terstlerinde troit hormonlarımın çalışmadığını ve hipotroit olduğumu söyledi doktorum. En sonunda ailemin de ısrarıyla ameliyat oldum.

AMELİYAT SONRASI DÖNEM

Ameliyat sonrası neler yaşadınız?

Ameliyat sonrası uyandığımda içimde kocaman bir boşluk vardı. Midem kesilmişti ve küçücük kalmıştı. Yeniden yemek yemeyi ve doğru beslenmeyi öğrenecektim. İlk ay çok sıkıntı çektim. Yemek yiyemedim, su içemedim. O dönem 100 kilodan 55 kiloya indim.

Peki sonra yine kilo aldınız mı?

Evet . Diyeti sıkı uygulamadığım için yeniden kilo aldım.

Peki sizin gibi kilo problemi yaşayan ve bu ameliyatı olmayı düşünenlere neler tavsiye edersin?

Eğer şişman olmaktan bıktılarsa ve bu durum sağlıklarını etkiliyorsa iyice araştırıp, doktorları da onaylarıyla olabilirler tabi. Ama işin bir de şu yönü var: Ben hala ne zaman yemek yesem midem acıyor ve ömür boyu da böyle olacak. Kusmak istediğim, yemeklerden tiksindiğim, yediğim anda çok doymuşsam acı çektiğim dönemlerde oluyor. Her boyutunu düşünüp karar vermeleri en doğrusu.


http://www.gazetevahdet.com/ameliyat-cozum-mu-2741h.htm
 
Gerçekten çok üzücü, çok çaresiz kalınmadıkça keşke bu ameliyatlardan uzak dursakta bilinçlenip nefsimize hakim olabilsek
 
X