Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Mikrodalga Fırın Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Oldukça kısa zamanda yemek hazırlamak gibi bir özelliği olan mikrodalga fırınların en önemli özelliği ise zamandan tasarruf edebilmeyi sağlamalarıdır. Mikrodalga fırın sayesinde yiyecekleri pişirebilir, ısıtabilir hatta ızgara yöntemi ile pişirme yapabilirsiniz. Mikrodalga fırının bir diğer önemli özelliği ise diğer fırınlara oranla pişirme süresinin daha kısa olmasıdır. Mikrodalga fırınlarda gıdalar kendi suları ile lezzetlerini kaybetmeden pişebilmektedir.
Mikrodalga fırın kullanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar;
Mikrodalga fırın kesinlikle boş olarak çalıştırılmamalıdır. Aksi halde mikrodalga zarar görebilir.
Mikrodalga fırınlar sıcak ile direkt olarak temas etmemelidir. Ocak, fırın gibi sıcak mutfak gereçlerinden uzak tutulmalıdır.
Islak alanlara asla mikrodalga fırın temas ettirilmemelidir.
Mikrodalga fırınlar tezgah üstü için ideal aletlerdir. Tezgahta bir yer ayarlayarak hava çıkış ve girişinin açık olması gerekmektedir.
Mikrodalga fırınlarda pişen yemeklerde gerçekleşen sıçramalar fırının içinde yanık oluşmasına neden olmaz. Yalnızca nemli bir bez kullanılarak rahatlıkla temizlenebilir.
Mikrodalga fırınlarda gerçekleştirilecek pişirme ve ısıtma işlemlerinde yuvarlak tabakların kullanılması gerekir.
Çukur kaplar yerine yayvan kaplar kullanılmalıdır.
Mikrodalga fırınlarda metal kaplar kullanılmamalıdır. Metal kaplar yansımaya yol açarak besinlerin daha geç pişmesine yol açar.
Torba ya da yağlı kağıt kullanılarak ısıtma ya da pişirme işlemi yapılacaksa mutlaka deliler açılmalıdır. Ayrıca torba ve yağlı kağıtlar ile uzun süreli pişirme işlemi yapılmamalıdır.
Mikrodalga fırında pişecek yiyecekler için püf noktalar;
Pişirilecek ya da ısıtılacak yiyecek kullanılacak tabakta ısıtılmalı ve tabağa eşit oranda yayılmalıdır.
Kalınlıkları ve boyutları farklı besinler ısınacağı ya da pişirileceği zaman en küçük parçalar ortaya, büyük ve kalın parçalar ise dışa doğru sıralanmalıdır. Çünkü pişme işlemi dış taraftan iç kısma doğru gerçekleşmektedir.
Çok parçalı yiyecekleri ısıtmak ya da pişirmek için yerleştirme işlemi yuvarlak olarak yapılmalıdır.
Yağda kızartılarak pişirilen besinler asla mikrodalga fırında ısıtılmamalıdır.
Et suyu ısıtırken geniş olmayan ve uzun kaplar tercih edilmelidir.
Sucuk, salam ve sosis gibi çiğ etler birbirine yakın olarak sıralanarak pişirilmelidir.
Mikrodalga fırınlarda balık pişirilecekse kuyruk kısmının fazla pişmesini engellemek için kuyruk kısmı pişirilecek kabın ortasına gelmelidir. Ya da yağlı kağıt kullanılarak kuyruk kısmı yağlı kağıt ile sarılmalıdır.
Mikrodalga fırınlarda pişecek balıkların üzerine mutlaka çizikler atılmalıdır ki içi daha iyi pişsin.
Isıtılacak yiyecekler mümkün olduğunca birbirine yakın olarak sıralanmalıdır. Mikrodalga fırınlarda sebzeler kendi suları ile piştiğinden dolayı daha kısa sürede pişer.
Dondurucuda saklanan bir gıdayı çözdürmek için mikrodalga fırın kullanılacaksa kare ya da dikdörtgen kaplar kullanılmalıdır.
Pirinç, nohut gibi baklagillerin mikrodalga fırında pişmesi anında bir miktar su ilave ederek pişmeleri sağlanmalıdır.
1/3 su bardağı (80 gr) şeker 1/4 su bardağı (60 gr) kakao 3 yemek kaşığı nişasta 1/8 tatlı kaşığı tuz 2 su bardağı süt 1 tatlı kaşığı vanilya
Hazırlanışı:
Vanilya dışındaki tüm kuru malzemeler mikrodalgada kullanıma uygun bir kapta karıştırılır. süt ilave edilip iyice çırpılır. En yüksek ısıda 3 dk pişirilir. Karışım bir çırpma teli ile çırlpılıp 3 dk daha pişirilmek üzere mikrodalgaya konulur. Her dakika başında kapa açılıp şöyle bir karıştırılıp kıvam kontrol edilir. Kıvam koyulaşınca fırından çıkartılıp vanilya ilave edilir. Afiyet olsun...
Bütün malzemeler fırın poşetinin içine konulup iyice karıştırılır.
Poşetin ağzı bir iple bağlanır.
800 watta 3-4 dakikada mısırlar patlatılır.
poşete bıçağın ucuyla veya iğneyle birkaç delik açmak gerekiyor.
Yöntem 2
mikrodalga fırına giren kapaklı bir kabın içine sıvıyağ ve tuz konulur.
Kapağı kapalı bir şekilde 800 watta 5 saniye kadar tutulur.
Isıtılan yağın içine mısırlar ilave edilir.
800 watta 3-4 dakika kapağı kapalı şekilde patlatma işlemi gerçekleştirilir.
Notlar
Mısırlar patlarken kulağınız hep mikrodalga fırında olsun. Patlama sesi seyrekleşince mısırlarınız olmuş demektir. Bu süre verilenden kısa olabilir. Eğer daha fazla tutacak olursanız fena halde yanarlar.
Her zaman olduğu gibi bu yöntemle de patlamayan taneler kalıyor. Onları bir daha patlatmayı deneyebilirsiniz bazen 3-4 tanesi açılabiliyor.
Aynı işlemi yağsız ve tuzsuz olarak da yapabilirsiniz.
Patatesler çok iyi bir şekilde yıkanır.Çatalla birkaç yerinden delinir.Üzeri kapalı bir kapta 800W'da8-11 dk pişirilir.Servis etmeden önce 2-3 dk dinlendirilir.Kitaptan öneriatatesleri döner fırın tablasının üzerine fırına girebilen bir kağıt içine sararakdirekt olarak da yerleştirebilirsiniz.Servis yaparken krema ve jambon kullanabilirsiniz.(ben patatesli salata yaptım)Afiyet olsun
Bu tarif de yine mikrodalga fırın yemek kitabımdan çok pratik bir tarif.Bu patateslerin tadı aynı haşlanmış patates gibi oluyo ama birazcık daha yoğun ve güzel oluyor tadı.Ayrıca haşlanmış patates tarifi de var kitabımda ama ben bu tarifi kullanıyorum,bunu daha çok beğendim.Yine de denemek isteyenler için onu da yazıyorum.Yarım kilo patates soyulup eşit büyüklüklerde kesilir.Kapalı bir kapta 800W'da 5 yemek kaşığı suyla 8-11 dkpişirilir.Servis etmeden önce 5 dk. dinlendirilir.Tuz ve ince kıyılmış maydonozla servis edilir.