29 yaşında 4 yıllık ünüversite mezunu iş güç sahibi kardeşim bana kanka diyor,birkaç kez panpada dedi..Osmanlıcada kanka ne demekki oğlumda onu söyler belkiOsmanlıca tamamen fantezi bence, ben şimdi ki çocuklara gençlere bakıyorum da, şuan aktif kullandığımız dilin deyimlerinden atasözlerinden mecazlarından, betimlemelerinden bi haberler, daha türkçeye zerre hakim değilken, türkçe kitap okumazken, osmanlı türkçesi öğrenecekler, pehh
aynen..şimdi yeğenim ilk okul 2 de İngilizce dersine giriyor öğretmen devlette yazı falan yok sözlü..özel okul olursa farklı sanırımancak this is a pencil, boyutunda öğrenilir bu da
Birader- i azamım mı acaba osmanlıcası ? Salladım valla :)29 yaşında 4 yıllık ünüversite mezunu iş güç sahibi kardeşim bana kanka diyor,birkaç kez panpada dedi..Osmanlıcada kanka ne demekki oğlumda onu söyler belki
kulağa kanka kadar sempatik gelmedi açıkçaBirader- i azamım mı acaba osmanlıcası ? Salladım valla :)
Gençler doğru düzgün Türkçe konuşmayı beceremiyorlar,hepsinin ağzında garip garip laflar var.
Kaldı ki osmanlıcayı nasıl okuyup çözecekler..
ben osmanlıcadan çok anaokulu öğrencilerine cennet cehennem kavramlarının ve dinin öğretilmesine takığım abla.
aslında öğrensek güzel olur
en azından bir eser gördüğümüz de , adamlar yapmışlar abiii lafından ileriye gidebiliriz
bir yorum yapabiliriz , okuyabiliriz
elin adamı geliyor ülkemize eserlerimizi okuyup gidiyor
bizde ki bilgiyi bize satiyor , biz de öylece bakıyoruz
tabi şimdi ilgi duymak da önemli
ilgi duymayan öğrenci , sadece yazılı ve sözlü yoklamaları geçmek için öğrenir o kadar
O ayrı bir konu zaten,anlamak mümkün değil..
Nasıl anlatılacak bunlar peki,biz çocukken cehenneme gidersen ateşler içinde yanacaksın derlerdi korkardık.
Şimdi bu el kadar bebeler nasıl kavrayacaklar bunları..
biz bilmediğimiz için dönmez zaten okuyamayız daYılmaz Özdil'in yazı köşesinden,okumaya çalıştım dilim bile dönmedi buna.
Mevkute-i hezeyan, yazılı sınav
Akıbet’ül rezil-i rüsva, sözlü
Dimağ’ül pir-ü pak, otur sıfır!
İsabet’ül istikbaliyye, test
İşkembe-i kübra, alamet-i murdar, üç yanlış, bir doğruyu götürür
Ferman-ı vesvese, karne
Musibbet’ül deff-i felaketiyye, bütünleme sınavı
Nevii haram’ül nesir, kopya
Veled’ül ecdad-ı silsile, veli
Şecere-i malumatiyye, veli toplantısı
Garabet’ül deccal, sıfırcı öğretmen
Ekalliyet-i melaike, notu bol öğretmen
Tenezzül’ü ümid-i cedid, kanaat notu
Ne zeker-i şam, ne sima-i arabbiyye, 10 üzerinden 5
Veled’i maraz, sorunlu öğrenci
Darbe-i mabad, tasdikname
Yekün’u zamaniyye-i la havle fuzuliyye, ek ders
Israr-ı mütemadiyye, ezber
Zahmet’ül melanetiyye, ödev
İstif’ül balık-i umumiyye, sınıf
Cemaat’ül müstehceniyye, karma eğitim
Bişereffiye’tül zümre-i sibyan, özel okul
Medreseyyi kefere, yabancı kolej
Beleş-i fir’kayme, burs
Mahşer-i velvele, teneffüs
Safha-i rüzigar, sömestr
Sine-i tekke, yaz okulu
Fıskiyyeyi sebil’ül tulumba, wc
Sath-ı simaiyeyyi zifir, kara tahta
İcad’ül zındık, tablet bilgisayar
Rakkam-ı gayritesadüfiyye, matematik
Seyr’ül minare-i harekettiyye, fizik
Tahayyülü tahlil-i muamma, kimya
Hikayyeyi şark’ül garb, edebiyat
Hatim’i tekerr’ül gayya, tarih
Fesat’ül kelam-ı gavur, yabancı dil
İçtima-i beşerriyye, sosyal bilgiler
Tezahür’ü kürre-i alem, coğrafya
Hilkat’ül adem-i acayyip, biyoloji
Düttür-i flüt’ül musiki, müzik
Endaze-i üryan, beden eğitimi
*
Hurufat-ı mekruh, Türkçe.
onlar da korkacaklar işte, allah yakar cıs yapar cehenneme atar diye diye çocuklarımızın psikolojisini bozacaklar. bunlar işin suyunu çıkardı herkesin de özgürlüğü bir yere kadar bu nedir ya
biz bilmediğimiz için dönmez zaten okuyamayız da
öğrenenler okur tabi
ama ben tamamen osmanlıca olmasın düşüncesine karşıyım
aslında öyle düşünen de yok , herkes seçmeli olmasından yana ve tabi bende
Doğru söze ne denir, ya çocuklar Türkçe konuşmayı, Atasözleri, Deyimleri bilmiyorlar, en bilindik olan "Sakla Samanı Gelir Zamanı" Atasözünü açıklayın desek netten kopya çeker hınzırlar.Osmanlıca tamamen fantezi bence, ben şimdi ki çocuklara gençlere bakıyorum da, şuan aktif kullandığımız dilin deyimlerinden atasözlerinden mecazlarından, betimlemelerinden bi haberler, daha türkçeye zerre hakim değilken, türkçe kitap okumazken, osmanlı türkçesi öğrenecekler, pehh
onlar da korkacaklar işte, allah yakar cıs yapar cehenneme atar diye diye çocuklarımızın psikolojisini bozacaklar. bunlar işin suyunu çıkardı herkesin de özgürlüğü bir yere kadar bu nedir ya
Ben çocuğuma belli bir yaşa kadar dini eğitim vermek istemiyorum, 18 yaşına kadar öğreneceklerinden ben sorumluyum dini kimseyi ilgilendirmez sevişmek ne demek diye soran çocuğa verdiğim gibi bi cevabı gayet din için de verebilirim. Tasası devlete mi kalmış ki benim evladıma ufacık yaşta batıl şeyler öğretecekler. Çocuktur bu atatürke saygı duyuyoruz diye allah zannetmiştir sorar sora sora doğrusunu öğrenecek dinin o yaşlarda gereği yok bana göre. He derseniz ki dilekçe verin öğretilmesin, aynı şey din kültürü dersi için de geçerli herkes benim gibi modern olmayabilir, çocuğum dışlanabilir, neden din eğitimi istemiyor ailen diye öğretmeni onu rencide edebilir. Ne gereği var bunun okulda öğretilmesinin ? Din vicdan işidir, bana göre eğitim kurumunda öğretilmesi yanlış.Ben çocukların kafa karışıklığı düzelir diye düşünüyorum açıkçası.. Çünkü çocuklar o yaşlarda bu kelimeleri duymalarına rağmen anlamlarını tam olarak bilmiyorlar ve kafaları karışıyor. Geçen sene anasınıfçı arkadaş Atatürk'ü anlatırken çocuklardan biri kalkmış "Öğretmenim Atatürk Allah mı?" demiş. Haşa. Bu konuda daha nicesini duydum.
Batıl? Modern?Ben çocuğuma belli bir yaşa kadar dini eğitim vermek istemiyorum, 18 yaşına kadar öğreneceklerinden ben sorumluyum dini kimseyi ilgilendirmez sevişmek ne demek diye soran çocuğa verdiğim gibi bi cevabı gayet din için de verebilirim. Tasası devlete mi kalmış ki benim evladıma ufacık yaşta batıl şeyler öğretecekler. Çocuktur bu atatürke saygı duyuyoruz diye allah zannetmiştir sorar sora sora doğrusunu öğrenecek dinin o yaşlarda gereği yok bana göre. He derseniz ki dilekçe verin öğretilmesin, aynı şey din kültürü dersi için de geçerli herkes benim gibi modern olmayabilir, çocuğum dışlanabilir, neden din eğitimi istemiyor ailen diye öğretmeni onu rencide edebilir. Ne gereği var bunun okulda öğretilmesinin ? Din vicdan işidir, bana göre eğitim kurumunda öğretilmesi yanlış.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?