Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan Osmanlıca Açıklaması

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.826
898
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gazetecilerin soruları üzerine Osmanlıca tartışmaları hakkında konuştu.

İşte Avcı'nın açıklamalarından satırbaşları:

Bu Osmanlıca meselesi Antalya’da başlayan bir tartışma konusu değil. Bunu Türkiye geçmişte de çok tartıştı. Özellik muhalefetimiz ve bazı köşe yazarlarının sağlıklı şekilde sürdürebilmesi için bir ortak referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor. Bakın bir okuma listesi yapalım. MEB Bakanı olarak benim önerim. Bu konuda tartışmak isteyenler bir ön okuma çalışması yapalım.

Peyami Safa’nın Doğu Batı Sentezi'ni, Atilla İlhan’ın Hangi Batısı'nı, Mümtaz Turhan’ın Maarif Davamız, Cemil Meriç’in Su ülkesi'ni, Şevket Süreyya’nın Suyu arayan adamını okusunlar. Şuarada alınan kararlardan birisi de okuma kültürünün gelişmesidir. Önce biz uyalım buna. Bu konuyu tartışırken Talat Sait Halman, Cemil Meriç ne demiş onları bir hatırlayalım. Böylece her defasına bu konu ilk defa konuşuluyormuş gibi bazı klişelerden ortaçağ gibi eller aya biz yaya gibi klişelerden bunları daha sakin bir üslupla tartışalım.

Hürriyet

Osmanlıca tamamen fantezi bence, ben şimdi ki çocuklara gençlere bakıyorum da, şuan aktif kullandığımız dilin deyimlerinden atasözlerinden mecazlarından, betimlemelerinden bi haberler, daha türkçeye zerre hakim değilken, türkçe kitap okumazken, osmanlı türkçesi öğrenecekler, pehh

29 yaşında 4 yıllık ünüversite mezunu iş güç sahibi kardeşim bana kanka diyor,birkaç kez panpada dedi..Osmanlıcada kanka ne demekki oğlumda onu söyler belki

ancak this is a pencil, boyutunda öğrenilir bu da
aynen..şimdi yeğenim ilk okul 2 de İngilizce dersine giriyor öğretmen devlette yazı falan yok sözlü..özel okul olursa farklı sanırım

29 yaşında 4 yıllık ünüversite mezunu iş güç sahibi kardeşim bana kanka diyor,birkaç kez panpada dedi..Osmanlıcada kanka ne demekki oğlumda onu söyler belki
Birader- i azamım mı acaba osmanlıcası ? Salladım valla :)

Gençler doğru düzgün Türkçe konuşmayı beceremiyorlar,hepsinin ağzında garip garip laflar var.
Kaldı ki osmanlıcayı nasıl okuyup çözecekler..

aslında öğrensek güzel olur

en azından bir eser gördüğümüz de , adamlar yapmışlar abiii lafından ileriye gidebiliriz
bir yorum yapabiliriz , okuyabiliriz
elin adamı geliyor ülkemize eserlerimizi okuyup gidiyor
bizde ki bilgiyi bize satiyor , biz de öylece bakıyoruz

tabi şimdi ilgi duymak da önemli
ilgi duymayan öğrenci , sadece yazılı ve sözlü yoklamaları geçmek için öğrenir o kadar

ben osmanlıcadan çok anaokulu öğrencilerine cennet cehennem kavramlarının ve dinin öğretilmesine takığım abla.

O ayrı bir konu zaten,anlamak mümkün değil..
Nasıl anlatılacak bunlar peki,biz çocukken cehenneme gidersen ateşler içinde yanacaksın derlerdi korkardık.
Şimdi bu el kadar bebeler nasıl kavrayacaklar bunları..

Yılmaz Özdil'in yazı köşesinden,okumaya çalıştım dilim bile dönmedi buna.

Mevkute-i hezeyan, yazılı sınav
Akıbet’ül rezil-i rüsva, sözlü
Dimağ’ül pir-ü pak, otur sıfır!
İsabet’ül istikbaliyye, test
İşkembe-i kübra, alamet-i murdar, üç yanlış, bir doğruyu götürür
Ferman-ı vesvese, karne
Musibbet’ül deff-i felaketiyye, bütünleme sınavı
Nevii haram’ül nesir, kopya
Veled’ül ecdad-ı silsile, veli
Şecere-i malumatiyye, veli toplantısı
Garabet’ül deccal, sıfırcı öğretmen
Ekalliyet-i melaike, notu bol öğretmen
Tenezzül’ü ümid-i cedid, kanaat notu
Ne zeker-i şam, ne sima-i arabbiyye, 10 üzerinden 5
Veled’i maraz, sorunlu öğrenci
Darbe-i mabad, tasdikname
Yekün’u zamaniyye-i la havle fuzuliyye, ek ders
Israr-ı mütemadiyye, ezber
Zahmet’ül melanetiyye, ödev
İstif’ül balık-i umumiyye, sınıf
Cemaat’ül müstehceniyye, karma eğitim
Bişereffiye’tül zümre-i sibyan, özel okul
Medreseyyi kefere, yabancı kolej
Beleş-i fir’kayme, burs
Mahşer-i velvele, teneffüs
Safha-i rüzigar, sömestr
Sine-i tekke, yaz okulu
Fıskiyyeyi sebil’ül tulumba, wc
Sath-ı simaiyeyyi zifir, kara tahta
İcad’ül zındık, tablet bilgisayar
Rakkam-ı gayritesadüfiyye, matematik
Seyr’ül minare-i harekettiyye, fizik
Tahayyülü tahlil-i muamma, kimya
Hikayyeyi şark’ül garb, edebiyat
Hatim’i tekerr’ül gayya, tarih
Fesat’ül kelam-ı gavur, yabancı dil
İçtima-i beşerriyye, sosyal bilgiler
Tezahür’ü kürre-i alem, coğrafya
Hilkat’ül adem-i acayyip, biyoloji
Düttür-i flüt’ül musiki, müzik
Endaze-i üryan, beden eğitimi

*

Hurufat-ı mekruh, Türkçe.

O ayrı bir konu zaten,anlamak mümkün değil..
Nasıl anlatılacak bunlar peki,biz çocukken cehenneme gidersen ateşler içinde yanacaksın derlerdi korkardık.
Şimdi bu el kadar bebeler nasıl kavrayacaklar bunları..

onlar da korkacaklar işte, allah yakar cıs yapar cehenneme atar diye diye çocuklarımızın psikolojisini bozacaklar. bunlar işin suyunu çıkardı herkesin de özgürlüğü bir yere kadar bu nedir ya

biz bilmediğimiz için dönmez zaten okuyamayız da
öğrenenler okur tabi
ama ben tamamen osmanlıca olmasın düşüncesine karşıyım
aslında öyle düşünen de yok , herkes seçmeli olmasından yana ve tabi bende

onlar da korkacaklar işte, allah yakar cıs yapar cehenneme atar diye diye çocuklarımızın psikolojisini bozacaklar. bunlar işin suyunu çıkardı herkesin de özgürlüğü bir yere kadar bu nedir ya

Gidişat hiç iyi değil,bir damlacık çocuklara gelde anlat bunları şimdi,bu özgürlük değil zaten tamamen kendilerine benzetme olayı..

Meraklısı olacak ki bilebilisin okuyabilsin bunu..
Bana görede hiç gerek yoktu buna,gençlerimize daha bilgilendirici dersler verilsin.
Ortaokulda trafik ve sağlık bilgisi dersini kaldırmışlar,çok mu lazımdı dersin kalkması.

Doğru söze ne denir, ya çocuklar Türkçe konuşmayı, Atasözleri, Deyimleri bilmiyorlar, en bilindik olan "Sakla Samanı Gelir Zamanı" Atasözünü açıklayın desek netten kopya çeker hınzırlar.

Fa'ilünn failatün, mefailün desek, imale zihaf desek kalırlar böyle

Ben çocukların kafa karışıklığı düzelir diye düşünüyorum açıkçası.. Çünkü çocuklar o yaşlarda bu kelimeleri duymalarına rağmen anlamlarını tam olarak bilmiyorlar ve kafaları karışıyor. Geçen sene anasınıfçı arkadaş Atatürk'ü anlatırken çocuklardan biri kalkmış "Öğretmenim Atatürk Allah mı?" demiş. Haşa. Bu konuda daha nicesini duydum.

Ben çocuğuma belli bir yaşa kadar dini eğitim vermek istemiyorum, 18 yaşına kadar öğreneceklerinden ben sorumluyum dini kimseyi ilgilendirmez sevişmek ne demek diye soran çocuğa verdiğim gibi bi cevabı gayet din için de verebilirim. Tasası devlete mi kalmış ki benim evladıma ufacık yaşta batıl şeyler öğretecekler. Çocuktur bu atatürke saygı duyuyoruz diye allah zannetmiştir sorar sora sora doğrusunu öğrenecek dinin o yaşlarda gereği yok bana göre. He derseniz ki dilekçe verin öğretilmesin, aynı şey din kültürü dersi için de geçerli herkes benim gibi modern olmayabilir, çocuğum dışlanabilir, neden din eğitimi istemiyor ailen diye öğretmeni onu rencide edebilir. Ne gereği var bunun okulda öğretilmesinin ? Din vicdan işidir, bana göre eğitim kurumunda öğretilmesi yanlış.

Batıl? Modern?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…