Mina Urgan: Bir Dinozorun Anıları

EFSUNN

alamut
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
520
9
5848519_0.jpg



İngiliz edebiyatı 'duayenimiz' Mîna Urgan, bu kez anılarıyla, bir yaşama ustası olarak karşımızda. Mîna Urgan Bir Dinozorun Anıları'nda açıkyürekli, yalın ve naif bir dille anlatıyor; kendini, çevresindekileri ve bir coğrafyada olan biteni... Halide Edip, Necip Fazıl, Abidin Dino, Neyzen Tevfik, Sait Faik, Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Atatürk ve başka pek çok isimle zenginleşmiş bir ömrü... 'Oğuz Atay'ı ayaküstü ve o kadar az gördüm ki, onunla ilgili ancak bir tek izlenim edindim: Koskocaman bir kediye benziyordu tıpkı. Çok kocaman ve çok güzel bir kediye öyle benziyordu ki, ona ilimi uzatınca 'miyaav' diyeceğini sandım. Miyavlayacağı yerde 'tanıştığımıza memnunum' deyince şaşırıp kaldım.' Mîna Urgan'ın anılarını bazen coşkuyla bazen buruklukla ama hep gülümseyerek okuyacaksınız. özellikle yakın tarihimizi en yalın dille bu kitap da bulabilirsiniz.




( 1915)- (15.06.2000)



--------------------------------------------------------------------------------
Mîna Urgan, 1915 yılında İstanbul’da doğdu. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve İÜEF Fransız Filolojisi’ni bitirdi; aynı fakültenin İngiliz Filolojisi Bölümü’nde doktorasını tamamladı, Elizabeth Devri Tiyatrosunda Soytarılar çalışmasıyla doçent (1949), profesör (1960) oldu. 1977’de emekli oluncaya kadar İngiliz edebiyatı profesörü olarak öğretim üyeliği yaptı.
Thomas Malory, Henry Fielding, Balzac, Aldous Huxley, Graham Greene, William Golding, John Galsworthy ve Shakespeare’i Türkçe’ye çevirdi. Shakespeare ve Hamlet adlı incelemesi 1984’te, beş ciltlik İngiliz Edebiyatı Tarihi 1986 ile 1993 yılları arasında, Virginia Woolf 1995’te (YKY), D. H. Lawrence incelemesi 1997’de (YKY), onu geniş okur kitleleriyle tanıştıran Bir Dinozorun Anıları 1998’de (YKY), Bir Dinozorun Gezileri 1999’da (YKY) yayımlandı.
1993 Altın Kitap Ödülü; Virginia Woolf ile 1995 Sedat Simavi Vakfı Onur Ödülü; 1996 Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü sahibi Urgan, 15 Haziran 2000 tarihinde öldü.

YKY'DEKİ KİTAPLARI

: Bir Dinozorun Anıları
: Bir Dinozorun Gezileri
: D. H. Lawrence
: İngiliz Edebiyatı Tarihi
: Virginia Woolf
 
Sanırım 7 yıl önce okumuştum güzel bir kitaptı ben de tavsiye ederim.
 
"bir dinazorun anıları" gerçekten bir dönem kasıp kavurmuştu edebiyat ortamını...
tekrar hatırlamamızı sağladığın için teşekkürler...Bu vesileyle de mina urgan'ı çokça sevgi ve saygıyla da anmış olalım...
 
hayatımdan o ana kadar en çabuk okuduğum kitaptı. sanırım 7 sınıftaydım.şimdi lise3 e gidiyorum ve hala en sevdiğim kitaplar arasındadır.mina urgan ateist biriymiş ben çok üzülmüştüm.umarım öyle ölmemiştir... gerçekten okuduğum ve hakkında yaptığım araştırmalarla iyi bir insan olduğunu düşünüyorum. bulunduğu yerde mutlu olması dileğiyle...
 
öyküm konusu Mina Urganın anılarıydı kendini bildiğinden ölümünden 6 yıl öncesine kadar yaşadıklarını tanıdıklarını çok sade ve günlük dile yazdığı için sıkılmadan okunuyor.
 
arkadaşlar okuyanlara soruyorum anılar siyasi nitelikli mi yoksa normal mi? CADIARZU
 
ben unuttum tek hatırladığım çok akıcı bulduğum ve severek okuduğum
 
yıllar önce okumuştum. arkasından bir dinazorun gezilerini okumuştum...... keyif alarak okuduğum kitaplardan..........
 
-Bilgi dolu- bir insanin bir de yiginla anisi varsa daha ne istenir ki?
Cok rahat okunan ve bittiginde birkac sey ogretebilen, yasanilanlardan haberdar eden bir kitap. Dili de cok akici...
Selamlar herkese :)
 
Yıllar önce yazar daha yaşıyorken okumuştum, anılarını anlatırken ne kadar açık ve dobra yazmış, fikirlerine katılmasamda yazdığı anılar beni çok etkilemişti, yazarın Bir Dinazorun Gezilerini de okumuştum, gezdiği yerleri ne güzel anlatmış,hayatı dolu dolu yaşamış,parası olmasa bile gezip görmekten hiç geri kalmamış, okuduğum da yaşantısına çok özenmiştim yerimseniben
 
bende anılarını okurken Mina urgan yaşıyordu gezilerini okurken ölmüştü..
yaşadın mı adam gibi yaşayacaksın demiştim içimden dolu dolu bir yaşam sürmüş...
 
fikirlerine katılmasamda helese ataistlik gibi helese 60 darbesi iyi 80 darbesine kötü dediği için keyifli bi kitaptı helese annesine bayıldım bayıldım
 
Ben lise yıllarımda okumuştum bu kitabı.Çok etkilenmiştim.Yanlış hatırlamıyorsam Atatürkle bir davette ya da baloda dans anısı vardı.Ne mutlu ki böyle bir olaya erişebilmiş Mina urgan.
 
En keyifli kitaplardan biri benim için...Bana zorla okuttuğu için anneme kızmıştım o zamanlar :)
 
benimde çok severek okuduğum kitaplardan.
anıları siyasi nitelik taşıyor tabi sonuçta duruşu belli biri saklamıyor düşüncelerini
diğer taraftan günlük hayattan anılarınada yer vermiş
 
X