• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Miras Davasi ...

-hazelnut-

🧟‍♀️
Kayıtlı Üye
4 Haziran 2009
1.411
1.825
658
Merhabalar,

ben size birseyi danismak istiyorum.

Annemler 4 Kardes, 2 Erkek 2 Kiz...

Dedem rahmetli oldu bu yil, vefat etmeden önce bütün mallarini (daireler, dükkanlar..vb)
hepsini anneannemin üzerine yapmis.

Ve anneanneminde ne hikmetse, vari yogu erkek cocuklari.

Zamaninda anneme sadece 1 tane daire verdiler, hepsine verildi yani.
Ama erkekler ekstradanda daire ve dükkan sahibi oldular..

Yani digerlerin , herbir erkegin payina düsen 3 daire, 2 dükkan, teyzemede dükkan verilecek.

Annemin ise sadece 1 tane dairesi var.
Ve bu haliyle cok üzücü birsey.

Size danismak istedigim ise, annem davaci olmak istiyor, benim hakkimda var o daire ve dükkanlarda diyor.
Sizce bu davayi kazanma gibi bir ihtimali olurmu?
Ben acikcasi olmaz anne dedim, sonucta anneannem ne vasiyet ediyor,, nede noter onayi var.

Bu yüzdende buraya yazdim, umarim yardimci olabilirsiniz...

anneanneniz kendi rızası ile satış yaptığı için anneniz şu anda bişey yapamaz. ancak anneanneniz öldükten sonra 1 sene içinde tapu iptal davası açabilir.

şu anda yine bişey yapılmaz zaten. mallar hala anneannenizin. ancak o öldükten sonra mahkeme miras taksimi yapar.tabi dayılarınız o zamana kadar tapuları kendi üstüne yaptırmazsa.

Anneanneniz öldükten sonra miras taksiminde, saklı payınız kadarını talep edebilirsiniz. Yani anneanneniz tüm malı dayılarınıza ve teyzenize bırakır size sadece daire bırakırsa, anneniz saklı payı kadarını aldıysa taksim davası açamaz. Saklı payınız sizin durumunuzda 1/8 oluyor. Anneannenizin tüm malının 1/8'i kadarını isteyebilirsiniz.

Ancak şu da var ki, dedenizin mirası için taksim davası açılmamış sanırım, aranızda taksim yapmışsınız. Anneniz altsoy olduğundan mirasçıdır ve dedenizin mirasından olan saklı payı 3/16'dır. Siz sanırım 1 daire alarak yaklaşık 1/12 kadar bir şey alıyorsunuz. Yani dedenizin mirasından olan saklı payınızın eksik miktarını talep edebilirsiniz.

Anneannenizin mirası içinse bütün o dükkan ve daireler tereke hesabında dikkate alınacaktır ve siz 3/32 almak yerine 1/12 gibi bir rakam aldıysanız fark olabilir ve dedenizin mirası için miras sebebiyle istihkak davası açabilirsiniz, ölümü öğrenmenizden itibaren 1 yıl içinde açmalısınız.

Ben bu şekilde hesapladım, ancak dükkanların dairelerin fiyatları da önemli, bir de tereke giderleri falan olacaktır. O yüzden meblağ düşebilir.

Ancak anneniz daireyle tüm saklı payını almış da olabilir, kesin bir şey söylenemez.

Merhabalar,

ben size birseyi danismak istiyorum.

Annemler 4 Kardes, 2 Erkek 2 Kiz...

Dedem rahmetli oldu bu yil, vefat etmeden önce bütün mallarini (daireler, dükkanlar..vb)
hepsini anneannemin üzerine yapmis.

Ve anneanneminde ne hikmetse, vari yogu erkek cocuklari.

Zamaninda anneme sadece 1 tane daire verdiler, hepsine verildi yani.
Ama erkekler ekstradanda daire ve dükkan sahibi oldular..

Yani digerlerin , herbir erkegin payina düsen 3 daire, 2 dükkan, teyzemede dükkan verilecek.

Annemin ise sadece 1 tane dairesi var.
Ve bu haliyle cok üzücü birsey.

Size danismak istedigim ise, annem davaci olmak istiyor, benim hakkimda var o daire ve dükkanlarda diyor.
Sizce bu davayi kazanma gibi bir ihtimali olurmu?
Ben acikcasi olmaz anne dedim, sonucta anneannem ne vasiyet ediyor,, nede noter onayi var.

Bu yüzdende buraya yazdim, umarim yardimci olabilirsiniz...

merhaba
burada bir olasılık da anneannenizin akli dengesinin yerinde olmadığını ispatlayarak bağışlara engel olmak olabilir

Back
X