miras meselesi ne yapmalıyım?

Bilirkişiye fiyat tespiti yaptırın, satın geçin. Böylesi gözünü mal hırsı bürümüş kişilerden kimseye hayır gelmez, anca moralinizin bozulduğuyla kalırsınız.

Merhaba kızlar,

Bu sefer çok farklı bi konu ile karşınızdayım, bilgisi olan daha önce yaşamış olanlar varsa tecrübelerini fikirlerini almak isterim. Şimdi başlıyorum anlatmaya.

Beni eskiden tanıyanlar annemi kaybettiğimi bilir. Şimdi benim annemin aydında 500 metre kare bir arsası var içinde ev vardı tek katlı ama senelerce gidilmedi ev çöktü. Yani arsa olarak düşünün bakımsız kapısı açılmamış bir yer ama aydında kasabada işlek cadde kenarında. Şimdi sorunlar burda başlıyor. zamanında üvey abisiyle ortak vermişler bu arsayı. Yani 250 si üvey dayımın, 250 si annemin. biz dayımıda kaybettik. şuan dayımın 3 çocuğu ve bizim üzerimizde. Bizde 3 kız kardeşiz. Bana dayımın kızı dediki biz orayı satmayacağız ev yaptıracağız sizde satmayacaksanız ortak bir proje çizdirelim herkesin odası olsun vs. bizde öyle bir bütçe yok, kendi zengin. eğer satacaksanız ben alırım dedi yada başkasına satmak isterseniz siz bilirsiniz dedi. Çok araştırdım, hisseli yeri kimse almıyor. Böldürürsem metrekarede azalma oluyormuş. benim aklımdaki aslında onlarla anlaşıp bir mütehaite vermekti mesela bina yapsın bize hakkımıza kaç daire düşerse versin yazdan yaza kalalım. ama dayımın çocukları emeklilikte gidip kalacağı müstakil bişey istiyorlar.

Ek olarak annemin başka dayısının çocuklarıyla da ortak zeytinliği var. 19 dönümden 5 dönümü annemde gözüküyor. hepsi için miras intikali yaptırdım. fakat buralarda da bir sürü kişiyle yine ortak hisse ve onlardan başkasına satılamıyormuş. kimse hissedarlı yerlere girmek istemiyor. E bu insanlar yıllardır bizim zeytin zeytinyağımızı kullanıyor, asla birşey göndermiyor, soruncada bu sene zeytin olmadı sizin ağaçlar kuru falan diyor. her sene oraya gidip ilgilenecek durumum ve vaktim yok.

Benzer durumları olan bilen tanıdığı olan böyle süreçlere yaşamış şahit olmuş değerli kk üyeleri varsa hepinizden yardım öneri isterim. Şimdiden teşekkürler herkese...
Müteahhit de kendine kar çıkaracak diye kümes gibi ev yapıyor buralarda. Hani ona verseniz o adamlada ortak sayın kendinizi. Kuzeninin varlıklıysa alabilir ancak ederini verir umarım; oraya müteahhit girse misal kaç dair verir size. Ona yakın bir meblağ verebilir öi acaba?

Niye tel çekip cevirmiyorsunuz 5 dönümü. Çoğunluğu sizde ,çekin teli hiç bilemediniz verin kiraya yada birine toplayıp bölüşün. Gerçi telde cekseniz girmek isteyen yine girer ama belki utanırlar.Malınızın biraz arkasında olun.Gidin kuruduysa yenisini ekin bakalım bisey diyebiliyorlarmi.Onlarinki kurumamişta sizin 5 dönüm mü kurumuş hadi kurumuş tamamı mı kurumuş. Hicmi 5 dönemden yağ çıkmaz.Bulmuslar sizin gibisini yok diyip saman altı yapiyorlar.

Gerekirse dursun kimse bir şey yapmasın ama satmayın arsayı. İyice kıymetlenecek çünkü. Eliniz bollaşınca yaptırırsınız.

Zeytinlik konusunda da denetimi hemen elimize alın. Ne demek zeytin kurudu şu bu. Hilekarlık. Zeytin zamanı izninizi ayarlayın gidin başında durun.

Gerekirse borç bulun 50000 e siz alın onlardan zeytinliği verirler mi? Vermezler, çünkü değeri o değil.

Emlakçılar eserinin altında söylüyor. 3 yıl önce 360 bine satılabilecek evi 300 bine satarız dedi... Biz 360 bine sattık...

Hisseli zor ederinin altına gidiyor. Emlakçılara almak istediğinizi söyleyin. X köyünden 500 mkare arsa ne kadar gibi...

Müteahhitldrde karşılığı az veriyorlar... O konuda çok hayal kurmayın derim.

Onların bina yaptırıp başkalarını sokmak isteyeceklerini sanmıyorum onlar müstakil ev yapıp kendileri kullanmak istiyor aslında bize herkesin odası olur demesindeki sebep birlikte bir mimarla anlatacakmışız villa gibi yaptıracak biz çizecek odalarımızı yani çok tutacak bişey bizim öyle birleyen girmeyeceğimizi bildiği için öyle bi teklifle geliyor ya bana sat yada ortak çizelim kafamıza göre proje yapalım diyor bu işlerden anlıyor kendisi de İstanbul’da villada yaşıyor evini görseniz iç mimar sanarsınız
Onların ne iatediği kadar sizin ne istediğiniz de önemli. Yazım tarzınızdan onları daha üstün tuttugunuzu hissettim. Eşit koşullarda eşit haklardasınız.

Ben biraz yer satmaya olumlu bakan biri değilim. Bugun beğenmediğini yerler yıllar içinde neler olacak. O nedenle ben yerden vazgeçmenizi tavsiye etmem. Arsa şimdiden yolkenarında diyorsunuz. Onların keyf için ev yaptırmalarından çok ben kendi gelirime odaklanırım. Siz kaç milyon düşündünüz? Nasıl ki alıcı için siz onlara mecbursanız satıcı için de onlar size mecburlar.

zeytin işi nasıl oluyor bilmiyorum ama ben böyle ortak yerli fındığı akraba dışı kel alaka birine verdim o topluyor bakımını yapıyor yaptığı masrafı çıkarıp bölüşüyoruz fındığı satınca.
Bende böyle bişey yapıcam muhtemelen o kişiyi nerden nasıl buldunuz takibini nasıl yapıyorsunuz doğru söylüyor mu size her sene ne kadar olduğunu

İki yeri de kimseye satmayın. Açın iki yer içinde ortaklığın giderilmesi davası iki yeri de mahkeme satsın. Şimdi internet üzerinden teklif ile satış yapıldığı için tüm Türkiye'den ihaleye giriliyor özellikle Ege de inanılmaz fiyatlara gidiyor. Bu durumda mahkeme tüm taşınmazı satıp parasını hisse oranında ortaklara veriyor. Taşınmaz çok büyük ise paylaştırıp ayrı tapu veriyor ama çok paydaş olduğu için bu durum sizde zor gibi çok hissedar var o yüzden satışa gider. Siz yeri alın derseniz öldü fiyatını verir o akbabalar böyle dava açın bakalım nasıl tutuşup davadan vazgeçip haricen alalım diye gerçek fiyatı veriyorlar. Zira mahkeme satarsa İstanbul'dan bile o bölgeden arsa toplayanlar girdiği için ihaleye gerçek fiyatının bile üstüne gidiyor.
Böyle bir dava açılırsa alma önceliği onlarda olmaz mı

5 dönümlük yerden bahsediyorsunuz 5 dönüm ne kadar haberiniz varmi kaç ağaç vardır zeytinyağının kilosu arşa çıkmış tabi zeytin olmadi diyecekler.Siz dikim mevsiminde gidin ağaçlarının kuruduysa yeni fidan alıp dikin kurudu diyip geçilmesine izin vermeyin.Ne çıkıyorsa size hissenin oranında bölmeleri gerekiyor.
42 ağaç var 2 si kurumuş diğerlerinde zeytin olmuyor diyo

Onların ne iatediği kadar sizin ne istediğiniz de önemli. Yazım tarzınızdan onları daha üstün tuttugunuzu hissettim. Eşit koşullarda eşit haklardasınız.

Ben biraz yer satmaya olumlu bakan biri değilim. Bugun beğenmediğini yerler yıllar içinde neler olacak. O nedenle ben yerden vazgeçmenizi tavsiye etmem. Arsa şimdiden yolkenarında diyorsunuz. Onların keyf için ev yaptırmalarından çok ben kendi gelirime odaklanırım. Siz kaç milyon düşündünüz? Nasıl ki alıcı için siz onlara mecbursanız satıcı için de onlar size mecburlar.
Onların maddi üstünlüğü var çünkü ben be kadar başedebiliriö bilmiyorum

Niye tel çekip cevirmiyorsunuz 5 dönümü. Çoğunluğu sizde ,çekin teli hiç bilemediniz verin kiraya yada birine toplayıp bölüşün. Gerçi telde cekseniz girmek isteyen yine girer ama belki utanırlar.Malınızın biraz arkasında olun.Gidin kuruduysa yenisini ekin bakalım bisey diyebiliyorlarmi.Onlarinki kurumamişta sizin 5 dönüm mü kurumuş hadi kurumuş tamamı mı kurumuş. Hicmi 5 dönemden yağ çıkmaz.Bulmuslar sizin gibisini yok diyip saman altı yapiyorlar.
Annem ölünce geçen sene yalandan ablama 6 bin tl göndermiş üç kardeşiz 2 binliradan şaka gibi. Bide diyor ki zeytin hiç olmuyordu ilk defa geçen sene az bişey olmuş ta hak geçmesin diye yollamış annemiz yok diye.

Öyle değil. Mal sizin malınız. Ve onların malı. Önce bunu siz kabul edin. Maddi olarak şu an aksiyon almak zorunda değilsiniz. Kendinizi onlar için karar vermek zorunda hissetmeyin. Sizin öyle bir sorumluluğunuz yok. Öncelik siz. Hatta sizin çocuklarınız. 250m2 de hiç az bir alan değil. Asla küçümsemeyin. 250m2ye inşaat çıkan mütehait bile çıkar şartlar iyileşince. Bir diğer opsiyon; ortadan bölün arsayı, onlar istediklerini yapsın siz de zamanı gelince istediğinizi yaparsınız. Çok zor olmasa gerek parsel böldürmek.

Öyle değil. Mal sizin malınız. Ve onların malı. Önce bunu siz kabul edin. Maddi olarak şu an aksiyon almak zorunda değilsiniz. Kendinizi onlar için karar vermek zorunda hissetmeyin. Sizin öyle bir sorumluluğunuz yok. Öncelik siz. Hatta sizin çocuklarınız. 250m2 de hiç az bir alan değil. Asla küçümsemeyin. 250m2ye inşaat çıkan mütehait bile çıkar şartlar iyileşince. Bir diğer opsiyon; ortadan bölün arsayı, onlar istediklerini yapsın siz de zamanı gelince istediğinizi yaparsınız. Çok zor olmasa gerek parsel böldürmek.
Sakın böyle birşey yapıp onların ev yapmasına izin vermeyin.. İmar kanu var öyle o kadarcık yere onlar ev yapsın ben yapayım olmaz. Onların ev yapmasına da izin verirseniz sonra muhtesat aidiyet davası açar ve evi de kendilerine özgülerler sonra kala kalırsınız. Üzerinde başkasına ait ev olan taşınmazıda kimse almaz. Arkadaş alınımasın ama burada sağlıklı bilgi almanız çok zor. Bu hukuki teknik bir konu bence gidin bir avukattan danışma hizmeti alın.

Zeytinlik için aslında satma düşüncem vardı ama ondan vazgeçtim öyle bi fiyat verecekse ben uğraşırım gerekirse benim ustayla uğraşacağımı yevmiye parası falan ilgilenmeyeceğim düşünüyorlar

Ustayla yevmiyeyle uğraşmanıza bile gerek yok.

İnanın o bölgede arsa olup da yatırım yapayım diyen çok kişi vardır. Sadece sermayeleri eksik ki o da sizde fazlasıyla var.

Hiç vaktiniz yoksa, bölgede zeytincilikle uğraşan birini bulup arsayı kiraya verebilirsiniz.

Ya da biraz bilirim diyorsanız ürün yüzdesi üzerinden anlaşabilirsiniz. Bir ağaçtan o yıl ortalama ne kadar mahsul elde edildiği üç aşağı 5 yukarı bellidir.

5 dönüm müthiş bir rakam, mahsül için ağaçların yaşı da çok önemli. En az veren zeytin bile dönümde 15 kg verir (yağlık 40-50 kg a gider) , 75 kg zeytin çıkması lazım nerede bunlar?

Basit parmak hesabıyla size her yıl kasa kasa zeytin gelmesi lazım.

Merak etmeyin yabancı akrabadan çok ama çok daha adaletlidir, hakkınızı da verir, ürününüzü de korur. Biz çok memnun kaldık bu anlamda (evet biz de sizin yaşadıklarınızı yaşadık)

Ev yapılmak istenen araziyi gerçekten satın.

Zira bir arazide 2 ev yaptıralım paylaşalım demek o kadar kolay olmuyor. Sizde üstüne 6 kişi var.

Evi yaptırırken biz daha çok para verdik derler üstüne konarlar. Hatta bir kardeş evin bir katına diğeri öbür katına yerleşir kalakalırsınız. Sonuçta onlar da hissedar evden attırma şansınız yok.

Yatırım için isterseniz ayrı bir arsa alırsınız dert değil.

Zeytinlik konusunda gıdım gıdım para vermeler… hiç ürün göndermemeleri… inanın dejavu yaşıyorum.

Akrabanın arazisindeki ağaçlar her ne hikmetse hep kurudur hep hastalıklıdır, ürün mü o da ne hiç vermez tabi. 😂

Yabancıya gidin, emlakçılara sorsanız hemen birini bulurlar.
Zaten hiçbirşey almıyorsunuz ne kaybedeceksiniz?

Aydının tam olarak neresinde? Arsayı bekletin, yol kenarı yerlere birkaç yerde müteahhitler girmeye başladı, elden çıkarmayın derim

Bende böyle bişey yapıcam muhtemelen o kişiyi nerden nasıl buldunuz takibini nasıl yapıyorsunuz doğru söylüyor mu size her sene ne kadar olduğunu

köyden buldum daha doğrusu rahmetli babam bulmuş bu şekilde anlaşmışlar.
doğru söylüyor mu bilmem. ama doğrudur diye düşünüyorum çünkü üç aşağı beş yukarı çıkan fındık belli birde benim fındıklık tam ortasında toplam fındıklığın yani bir yan bir halamın diğer yan diğer halamın onların topladığı belli. eniştemde ilgileniyor sağolsun.

Back
X