Miras mevzusu...

mormelodi

O benim dünyam...
Kayıtlı Üye
5 Mart 2014
2.089
1.177
158
Merhabalar,kısaca özet geçeceğim. Anneannemi kaybettik. Annem bazı nedenlerden dolayı cenazeye gidemedi sağlık sorunu vs. 2 kardeşler ve mirasın pay edilmesi için gerekli işlemleri, vergi borcu sorgulaması, arsanın kendi üzerine geçirilmesini bulunduğu şehirden halledebilir mi? Kalan miras farklı şehirde arsa. Daha sonrasında kardeşine kendi payını satacak. Kardeşi öyle istiyor annemde gidip orda yaşamaz. Yani iki tarafta razı. Fakat bu işlemlerin olması için illaki o şehire mi gitmesi gerek annemin? Gitmesi gerekse avukata vekalet vereceğiz. Yoksa buradan halledeceğiz. Bilgisi olan varsa yorum bekliyorum.

Ben gitmesi gerekiyor diye biliyorum. Annemlerde de ayni durum olmustu. Kardesinin uzerine devrediceklerdi. O ile cagirdilar butun kardesleri. Devir olmadi tabiki biri gitse digeri gidemedi. Bazi islemler icin vekalet vermislerdi. Borclar, sigorta gibi. Ama cok konunun icinde degilim maalesef. Tam hatirlamiyorum.

Arsa satılır mı? Ben olsam satmam. Ne demişler ; zengin olmak istiyorsan arsa al diye.
Bence biraz beklesin arsanız, aceleniz var mı?

Veraset intikal yaptirmadiysaniz önce onu yaptırmalısınız. Bulunduğunuz ilde adliyeden yapılıyor. Sulh hukuk mahkemesi idi sanırım.

Bağlı olduğu tapu müdürlüğüne gidilmesi gerekiyor. Gidemiyorsa vekalet verir. Ayrıca veraset işlemleri için adliye değil notere gitmelisiniz.

Veraset ilamını çıkardılar mı?
Çıkardıktan sonra anneannenize ait mallar için veraset intikal vergi dairesine gidecekler, orada anneannenizin üzerine kayıtlı ev, arsa vb ne varsa hepsini ve 3 aşağı 5 yukarı değerlerini yazacakları formu doldurup belli bir miktarın üzerinde çıkarsa vergisini ödeyecekler, sonrasında mülklerin bağlı bulunduğu il/ilçeye gidip (ki yanlarında mutlaka veraset ilamı olsun) direkt payını kardeşine devir işlemi yapabilir, avukata vekalet verecekseniz taşınmaz mallar hangi ildeyse o il için vekalet verin, örneğin İstanbul ili Sarıyer ilçesinde miras kalan taşınmazların devir, alım satımı şeklinde, genel vekalet vermeyin, böyle bir vekaleti direkt kardeşe verebilir.

Bağlı olduğu tapu müdürlüğüne gidilmesi gerekiyor. Gidemiyorsa vekalet verir. Ayrıca veraset işlemleri için adliye değil notere gitmelisiniz.
Tapudan yerleri öğrendik, veraset ilamı da çıkarttık noterden. Adliyeye gitmeyeceğiz zaten, aradan doğan vergi borcunu farklı şehirden öğrenip ödeyebilir miyiz konusundayız.

Arsa satılır mı? Ben olsam satmam. Ne demişler ; zengin olmak istiyorsan arsa al diye.
Bence biraz beklesin arsanız, aceleniz var mı?
Valla arsanın üzerine ev yapmış dayımlar, biz de oraya gitmeyeceğimiz için, elden çıkartıp buralardan bişeyler bakmak istiyoruz. Arsa tapusu var, konut tapusu yok. O yüzden arsadan payımızı alıp uzatmak istemiyoruz.

Teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için.veraset ilamı çıkardık.

Teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için.veraset ilamı çıkardık.
O zaman şu an oturduğunuz yerde veraset intikal vergi dairesine gidecek anneniz ve kardeşi, arsa, ev anneanne üzerine kayıtlı ne varsa yazacak, değeriyle beraber, bir miktar harç parası alırlar ama çok yüklü meblağ tutmaz miras kalan mallar trilyonluk değilse.
Sonraki işte arsanın bulunduğu ile gitmek, devir işlemi mülk hangi ildeyse orada yapılıyor çünkü.

Arsanın olduğu tapuya gitmeye gerek yok. Herhangi bir tapudan yetki talebi ile intikal işlemi yaptırabilirsiniz. Intikal bitincede 2.bir islem olarak satis yaptiricaksiniz. Döner sermaye harci 2 katı oluyor yetki talepli islemde

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…