MİYOM NEDİR VE TEDAVİ VE SÜREÇLERİ NELERDİR? AMELİYATIN AVANTAJI NE OLUR?

OpDr

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2020
58
25
42
Miyomlar kadınlarda görülen rahim tümörleridir. Genellikle iyi huylu olan bu tümör çeşidi, rahimde bulunan düz kas dokusunda ortaya çıkar. Yapılan araştırmalara göre 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülme olasılığı %20 civarıdır. Tümörün kanserleşme etkisinde bulunması ise oldukça düşük bir ihtimaldir.

Miyom Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Miyom hastalığı genel itibariyle belirti göstermeyen ancak jinekologlar tarafından yapılan muayene sırasında tespit edilmesi mümkün olan bir hastalık çeşididir.

Tümör büyüme ve yayılma göstermeye başladığında ise yaygın olarak görülen belirtiler şunlardır;

  • Kısırlık
  • Uzun Süreli Adet Kanaması
  • Sık İdrara Çıkma
  • Kabızlık
  • Halsizlik
  • İştah Kaybı
  • Karında Şişkinlik
Bu belirtiler ancak miyomun büyüme ve yayılma gösterdiği esnada nükseden belirtilerdir. Buna bağlı olarak hastalığın stabil olarak seyretmesi durumunda kişiyi etkileyecek bir belirti görülmez.

Miyom Hastalığında Kullanılan Tedavi Süreçleri Nelerdir?

Miyom hastalığı genellikle cerrahi operasyonlarla tedavi edilir. Ancak cerrahi operasyonlar sonrasında kullanılan ilaç tedavisi de mevcuttur. Kapalı ve açık olmak üzere iki çeşide ayrılan cerrahi operasyon seçeneği mevcuttur. Hekimler tarafından önerilen ve genellikle tercih edilen cerrahi operasyon biçimi sağladığı avantajlar nedeniyle kapalı ameliyat şeklindedir.

Ancak gerekli olan durumlarda veya hastanın tercihi sonucunda açık ameliyat da yapılmaktadır. Açık ameliyatın tercih edilmemesinin belirgin nedeni hastanın rahiminin alınarak, doğurganlık özelliğine son vermekle sonuçlanabilir olmasıdır. Ancak bu ihtimal kesin olmamakla beraber sadece barındırdığı risktir.

Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmediği takdirde oldukça tehlikeli bir hale gelen miyomlar hızlı bir biçimde büyür ve eğer bunun önüne geçilmezse istemeyeceğiniz tehlikeli durumlar doğabilir. Üstelik sizde olan miyom nadir görülen kanserli miyomlardan biriyse ve tedavi edilmezse kanser rahminizin etrafını tamamen sarabilir. Bu nedenle miyom tedavisinde geç kalmamakta oldukça fayda var.

Miyom Patlarsa Ne Olur?

Miyom
, biyolojik olarak patlamaya elverişli değildir. Yani eğer hasta tedavi edilmezse kanama ve ağrı çok daha artar ancak patlama gibi bir olay söz konusu olmayacaktır.

Miyom Ağrısı Nereye Vurur?

Miyom
, ağrılı bir hastalık olduğu için kadınlar için oldukça zordur. Miyom ağrısı en başta rahmin olduğu kasık kısmına vurur. İlk başlarda adet sancısıyla karıştırılabilen miyom ağrısı, adet sancısına göre daha uzun sürelidir. Ayrıca bele ve bacaklara da vurabilen ağrı, kadınların günlük hayatını çok etkiler. Beldeki ağrı doğrulmada zorluğa, bacaktaki ağrılar ise hassaslaşmaya ve yürümekte olan zorluğa sebep olur.

Kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize de sebep olan miyom, yaşama kalitesini oldukça düşürür. Başlarda duruş bozukluğuyla da bağdaştırılabilen bel ve bacak ağrısının nedeni hiç de tahmin etmeyeceğiniz miyom yüzünden olabilir. Bu nedenle uzun süren ağrılarınızda ya da halsizliklerinizde hekiminize başvurmakta ne olursa olsun fayda var.

Kapalı Miyom Ameliyatı Aşamaları Nelerdir?

Ameliyat öncesi uygulanan anestezi işleminden sonra ameliyat aşamaları aşağıdaki adımlar izlenerek seyreder.

  • Laparoskopik Port Takılır.
  • Uterus Kesileri Yapılır.
  • Hastalıklı Miyom veya Miyomlar Çıkartılır.
  • Uterus Duvarları Dikilerek Kapatılır.
Kapalı ameliyat seçeneğinde cerrahlar tarafından izlenen süreç bu şekildedir.



Miyom Tedavisinde Kapal
ı Ameliyatın Avantajları Nelerdir?

Kapalı miyom ameliyatı hekimler tarafından önerilen ameliyat türüdür. Önerilmesinin başlıca sebepleri arasında, hastanın daha hızlı iyileşmesi ve ameliyatın başarı oranının artması yatmaktadır. Miyom ameliyatları rahmi doğrudan etkilediği için, açık miyom operasyonlarında rahimin kaybedilme riski görülebilmektedir. Kapalı miyom ameliyatlarında ise büyük oranda rahimin alınması gerekmemektedir. Kapalı miyom ameliyatı, laparaskopik ekipmanlar ve uzman cerrahlar tarafından yapılan oldukça titizlik isteyen bir cerrahi operasyon türüdür.

Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İlk olarak laparoskopik portlar, miyomların durumuna göre fundus denilen kısma yerleştirilir. Ardından kamera ile görüntü alınarak, ameliyatın yapılabilirliği denetlenir. Denetleme esnasında eğer rahim bölgesinde yoğun yapışkanlıklar görülürse, operasyon açık ameliyat şeklinde yapılır.

Ardından kan kaybını azaltmak için alınan bir takım önlemler silsilesi gerçekleşir. Uterus kesisi denilen kesiye, insizyon işlemi uygulanarak miyomların avasküler düzleme taşınması sağlanır. Taşınan miyomlar küçük parçalara bölünerek çıkartılır. Miyom yapıları değişiklik gösterdiği için, her miyom farklı cerrahi ekipmanlar eşliğinde, ameliyatın ilk evresinde takılan laparoskopik portlardan çıkarılır.

Miyom çıkarma işlemi oldukça titizlik gerektirdiği için, yerleştirilen kamera kullanılarak görüntü eşliğinde çıkarılır. Son olarak özel bir dikiş tekniği kullanılarak iki veya üç katmanlı olmak üzere myometrial defektiye uygulanır.
 

Eklentiler

  • 1200px-Myom.jpg
    1200px-Myom.jpg
    130,3 KB · Görüntüleme: 122
Son düzenleme:
X