Mobbing ve Hayattan Soğumam

yildiztozuu

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Ağustos 2017
189
380
103
Merhaba arkadaşlar.2 aydır Adliyede katip olarak çalışıyorum.Birimim çocuk mahkemesi.3 katip olarak çalışıyoruz.Genc bir kadın hakimimiz var.Is öğretmek isteyen yok malesef.5 kez soruyorum 5.kez yarim yamalak cevap veriyorlar.Hakimim halden anlamıyor.Koronadan dolayı nöbetleşe gidiyoruz 2gunde bir.Tek kalıyorum anlamadığım bir sürü iş çıkıyor.Hakim 10 senelik katibin zorlandigi işi bana yap 10 dakka içinde diyor.Baska kaleme gidiyorum sormaya.oradakileri de devamlı gidip rahatsız etmek istemiyorum.
Dün kalemdeki katibe saat 15 de mesaj attım ve aradım birşey sormak için saat 20 de bana döndü.Artik ise giderken stresli gidiyorum.Surekli bilmediğim işler çıkıyor göstermek isteyen yok.Facebook gruplarına yazıyorum çocuk mahkemesi her yerde olmadığı için az olduğu için anlayan kimse çıkmıyor.Devamli stres yanlış yaptigimda sorun oluyor.
Hakîm bir iş söylüyor sormuyor bile biliyor musun gostereyim veya anlatayım diye.Ustyne bir de devamlı tersleyici konusmalar.Komisyona dilekçe versem ama değişmiyorlar yerlerimizi.
Her söylediklerini not alıyorum 2.kez sormuyorum bunaltmamak adına.Ama hergun başka farkli bir iş çıkıyor.
Ben saat 8 denildiğinde kalemde oluyorum diğerleri 9 10 kafalarına göre.Hakim birsey demiyor.2 ay hiç izin almadım eşim de yanimda değil 2 yaşında kızımla ev taşıdım yine izin almadım.Kizim rahatsızlandı öğleden sonra doktora götürmek için izin istedim.Bana diğer katibe de bir sor vs dedi kendisinden izin alıyorum bir de diğerinden.Cok üzüldüm.
Senelerce çok fazla çabaladım ve girdim.Kiminiz belki nankör diyeceksiniz.Hergun şükrediyorum.Ama hep mutsuz gidiyorum mutlu değilim.Kazandigima adam akıllı sevinemedim.Bana önerileriniz nelerdir var mı benim gibi olan

Son düzenleme:
Mesleğiniz ile ilgili kendini nasıl geliştirebilirsiniz bilmiyorum ancak yanınızdakş çalışanı bunaltöayacak şekilde sakin bir günde sorularımı sorabilir miyim yeni başladığım için zorlanıyorum deyin o kadar anlayışsız olmayacaktır.
Hakimin istemesi elbette normal çünkü işin yürümesi gerekiyor.

davranışları doğru değil ama bir iş verirken biliyor musun diye sormalarını beklemeniz de doğru değil bence. böyle işlere girmek için zaten belirli kuralları vs çalışıp önceden öğrenmek gerekmiyor mu ? temel bilginiz olduğunu düşünerek iş verirken sormuyordur bence.

Merhaba arkadaşlar.2 aydır Adliyede katip olarak çalışıyorum.Birimim çocuk mahkemesi.3 katip olarak çalışıyoruz.Genc bir kadın hakimimiz var.Is öğretmek isteyen yok malesef.5 kez soruyorum 5.kez yarim yamalak cevap veriyorlar.Hakimim halden anlamıyor.Koronadan dolayı nöbetleşe gidiyoruz 2gunde bir.Tek kalıyorum anlamadığım bir sürü iş çıkıyor.Hakim 10 senelik katibin zorlandigi işi bana yap 10 dakka içinde diyor.Baska kaleme gidiyorum sormaya.oradakileri de devamlı gidip rahatsız etmek istemiyorum.
Dün kalemdeki katibe saat 15 de mesaj attım ve aradım birşey sormak için saat 20 de bana döndü.Artik ise giderken stresli gidiyorum.Surekli bilmediğim işler çıkıyor göstermek isteyen yok.Facebook gruplarına yazıyorum çocuk mahkemesi her yerde olmadığı için az olduğu için anlayan kimse çıkmıyor.Devamli stres yanlış yaptigimda sorun oluyor.
Hakîm bir iş söylüyor sormuyor bile biliyor musun gostereyim veya anlatayım diye.Ustyne bir de devamlı tersleyici konusmalar.Komisyona dilekçe versem ama değişmiyorlar yerlerimizi.
Senelerce çok fazla çabaladım ve girdim.Kiminiz belki nankör diyeceksiniz.Hergun şükrediyorum.Ama hep mutsuz gidiyorum mutlu değilim.Bana önerileriniz nelerdir var mı benim gibi olan
Yasadığınız mobbing değil, yeni iş, tecrubesizlik stresi.
Bu durum icin baskalarına sorumluluk yüklemek yerine kendinizi ciddi sekilde isinize verin daha kisa zamanda ogrenir alısır rahatlarsiniz.
Işlerin nasil yapildiğını elbet kendi kendinize ögrnebileceginiz bir yöntem vardır.

davranışları doğru değil ama bir iş verirken biliyor musun diye sormalarını beklemeniz de doğru değil bence. böyle işlere girmek için zaten belirli kuralları vs çalışıp önceden öğrenmek gerekmiyor mu ? temel bilginiz olduğunu düşünerek iş verirken sormuyordur bence.
Biliyor musun diye sormalarını şunun için diyorum.Bilmiyorsan gösterelim öğren sen de demeleri için. Yoksa bilmiyorsan işi yapma desinler diye değil

Sormanız gereken şeyler olduğunda bi daha mesaj atmayın katibe,direkt arayın.Eğer ters bir şey söylerse " bana öğreten olsaydı ben de aramazdım ama yok.Napayım hakime hanıma öğretmediler mi diyim" deyin geçin.

Ve iş konusunda asla utanmayın. Gerekirse başka kaleme gidip sorun.Hatta ben sizin yerinizde olsam onlar öğretmese bile sora sora öğrenmeye çalışırım.Öğrendikten snra rahatlarsınız zaten.Öyle ayıp olur mu falan fazla ince düşünce bence.

Hakime hanıma da sizden acil bişi istediğinde bilmediğiinizi ama hemen öğrenip yapacağınızı söyleyin.2 aydır çalışıyorum deyin. Belki bilmiodur yeni olduğunuzu.İnsanları rahatsız edecem korkusuyla ya da cevap vermeden olmaz (saygılı şekilde tabi) Beni de işe başladığımda tek başıma bıraksalar bişi yapamazdım.2 ayda insan hiçbir şey öğrenemez zaten,kendi işlerimi 3 yıl olmasına rağmen ancak çözdüm sayılır.Tüm mevzuata hakim olmak zor.

İlgili birim varsa eğitim istediğinize dair dilekçe de yazabilirsiniz.2 aydır burdayım ama eğitim görmediğimden zorlanıorum şeklinde vs ama baştan sivrilmeye gerek yok sanki. Sorarak öğrenmeye çekinmeyin, iş hayatında kimse gel sana her şeyi öğreteyim de demio zaten maalesef.Üstün körü anlatıolar.Sen yapa yapa,sordukça hatta hata yapdıkça öğreniosun.Birkaç aya alışır rahatlarsınız merak etmeyin. Yeni işiniz de hayırlı olsun.

Sormanız gereken şeyler olduğunda bi daha mesaj atmayın katibe,direkt arayın.Eğer ters bir şey söylerse " bana öğreten olsaydı ben de aramazdım ama yok.Napayım hakime hanıma öğretmediler mi diyim" deyin geçin.

Ve iş konusunda asla utanmayın. Gerekirse başka kaleme gidip sorun.Hatta ben sizin yerinizde olsam onlar öğretmese bile sora sora öğrenmeye çalışırım.Öğrendikten snra rahatlarsınız zaten.Öyle ayıp olur mu falan fazla ince düşünce bence.

Hakime hanıma da sizden acil bişi istediğinde bilmediğiinizi ama hemen öğrenip yapacağınızı söyleyin.2 aydır çalışıyorum deyin. Belki bilmiodur yeni olduğunuzu.İnsanları rahatsız edecem korkusuyla ya da cevap vermeden olmaz (saygılı şekilde tabi) Beni de işe başladığımda tek başıma bıraksalar bişi yapamazdım.2 ayda insan hiçbir şey öğrenemez zaten,kendi işlerimi 3 yıl olmasına rağmen ancak çözdüm sayılır.Tüm mevzuata hakim olmak zor.

İlgili birim varsa eğitim istediğinize dair dilekçe de yazabilirsiniz.2 aydır burdayım ama eğitim görmediğimden zorlanıorum şeklinde vs ama baştan sivrilmeye gerek yok sanki. Sorarak öğrenmeye çekinmeyin, iş hayatında kimse gel sana her şeyi öğreteyim de demio zaten maalesef.Üstün körü anlatıolar.Sen yapa yapa,sordukça hatta hata yapdıkça öğreniosun.Birkaç aya alışır rahatlarsınız merak etmeyin. Yeni işiniz de hayırlı olsun.
Çok teşekkür ederim çok güzel yazmışsınız.Devamli soruyorum bazen nefeslerini çekiyorlar falan böyle hareketler olunca ben de sormaya cekiniyorum.Ama dediginiz gibi ustelemek lazım o şekilde söyleyeceğim

ben öyle birşey demedim zaten :) ne mezunusunuz ? ve işinizin tam içeriği eğitiminizle alakasız mı ?
Biliyor musun demelerini beklemen doğru değil yazdınız ben de neden beklediğimi yazdım sadece :) Bankacılık mezunuyum adalet okuyorum ama okuduğumuz şeyle yaptığımız neredeyse çok farklı. Sadece terimlere aşina oluyoruz uygulamada çok farklı Uyap

Ahh ilk başladığım zamanlar geldi aklıma. Adliyede oryantasyon eğitimi denen birşey yok. Sağındaki solundaki katipten öğreniyorsun, o da allah rızası için öğretirse işte. Şu an corona dolayısıyla kalemler de boş daha da zorlaştı işiniz tahmin edebiliyorum. Biraz dişinizi sıkın, adliyede yeni başlayan herkes aynı yollardan geçiyor. Başka kalemlere gidin sorun, utanmayın ayıp değil. Ben de öyle öğrendim işi.
Özelden bana da yazabilirsiniz birşey sormak isterseniz.

Zor biliyorum, hakimler burunlarından kıl aldırmaz, sıkıntılı da bir yere düşmüşsünüz belli. Ama biraz sabır, geçecek işi öğreneceksiniz böyle böyle. Anormallik sizde değil anormal olan sistemin ta kendisi.

Mobbing degil demeye geldim bende.
Alisma sureci sancilari
2 aydir calisiyormussunuz bir de. Bir sene gecsin kurt olursunuz kurt.
Yeni basladiginiz icin kidem olarak geride oldugunuzdan izin konusunda olabilir oyle seyler. Isler aksamasin diyedir.
Siz sormaktan cekinmeyin.
Yanlis yapa yapa dogrusunu da ogrenirsiniz. Yanlistan da korkmayin.
Hic gecmeyecekmis gibu gelir size ama inanin gececek.

Çok teşekkür ederim çok güzel yazmışsınız.Devamli soruyorum bazen nefeslerini çekiyorlar falan böyle hareketler olunca ben de sormaya cekiniyorum.Ama dediginiz gibi ustelemek lazım o şekilde söyleyeceğim
Aynen,hiç çekinmeyin.Üfleseler de pöfleseler de yardımcı olmak zorundalar.Olmazlarsa gidip hakime hanıma söyleyeceğinzi düşünüp tırsarlar zaten:)

Siz ilerde çömez biri geldiğinde onlardan daha anlayışlı davranırsınız olur biter.Bunlar insana hep ders oluyor.Ayrıca salgın zamanı dönüşümlü çalıştığınızdan ,vahiy yoluyla da bilgi inmeyeceğinden mecbur herkes birbirine yardımcı olacak.Bol şans.

Teorideki bilgiyle pratik çok farklı adliyede, belli bir iş yok. Yani mesela bir yere bir yazı yazılması gerekiyor o yazının örneği olacak, daha önce nasıl yapıldıysa hakim aynı şekilde isteyecek vs, çalıştığınız kalemin sistemini de öğrenmek zorundasınız. Yani nereden mezun olursanız olun, bocalıyorsunuz ilk etapta, oryantasyon eğitimi yok kalem arkadaşları ve yazı işleri müdürü öğretmeli ama herkes iyi değil o konuda.

Ama evet hakimler bazen bilmez yeni mi, eski mi. Bilmiyorsa öğrensin diye bakar.

Şimdi ablacım hakim yanlış adres bir kere. Hakimin görevi katiplerin işlerine şu ya da bu şekilde karışmak veya yardım etmek değil.

Mesele coronaya sebep tek kalmanız bence. Yoksa iş arkadaşın ofisteyse 5dkan var mı dersin hemen sorarsın. O da der ki misal şimdi işim var yarım saat içinde buluşalım. Başka bir mesele saat 3te mesaj attım adam 8de döndü demişsiniz o zaten hiç profesyonelce değil. Uygun değilse bile o anda, misal şimdi uygun değilim çocuğuma bakyrm işim bittikten sonra dönerim demek zor olmamalı. 1 cümle mesaj 1 dk alıyor. Ya da açar 5dk hızlıca konuşup meseleyi anlarsın o kadar. Nöbetleşe işte işe yeni başlamış birinin yalnız çalışması zaten yanlış. Çalışma sisteminiz yanlış.

Bu mobbing değil burda psikolojik baskılama görmüyorum. Öte yandan kendi kaleminizdeki iş arkadaşlarınız da ciddiyetren uzak ve lakayt iş ahlakları pek yok. Benim iş arkadaşım yazsa ya da arasa mutlaka anında cevap yazıyorum. Karşı taraf junior bir elemansa yardım etmezse yaptığı iş duruyor mu blokeleniyor mu acil mi mutlaka ilk bunu sorarım

Benim tavsiyem burdaki en uygun seçenek. O da sorularınızı biriktirip diğer kalemdekilere sormanız. Acilse de çekinmeyin gidin sorun ya da dahili hattan telefon edin. Hakimi de bu meselelerle meşgul etmeyin onun katiplik işleriyle bir alakası yok. Zaten hakimin bu işi yapabilir misin diye sorma zorunluluğu yok. O işi yapabildiğini iddia edip parasını alıyorsan yaparsın. Takıldığın yerde arkadaşına sorarsın ya da google yaparsın ya da emsal davaya bakarsın vs. ... nasıl yaptığın senin meselen. Belki yeni olduğunuzu bilmiyordur bile, hiç söylediniz mi kendisine?

Maalesef işim düştüğü kadarıyla devlet dairesi çalışanları genel olarak çok profesyonellikten uzak şekilde çalışıyor, iş ilişkisi kurmayı zaten bilmiyor. Bu konuda ne yaparsınız açıkçası bilmiyorum.

Başka bir konu da hakim genç bir kadın yazmışsınız. Bunun konuyla ne alakası var? Kadın olduğu için mi size mobbing uyguladığını iddia ediyorsunuz? Hakim erkek olsaydı hakim de genç bir adam yazacak mıydınız? Yapmayın Allah aşkına bari kadınlar kadınlara şunu yapmasın

Herşeyi not almaya çalışın, öğrenmek için çaba gösterin, aynı soruyu aynı işi sormamaya çalışın. Örneğin bir dava konusunda tensip öğrettilerse size her adımı not alın, ben ilk etapta o şekilde öğrendim ve tekrar tekrar sormak zorunda kalmadım. Ara kararlar zaten değişik değişik geliyor yapabildiklerinizi yaparsınız, yapamadığınız yerde yardım alırsınız.

Bir yere müzekkere yazdığınızda, bir ara karar yaptığınızda onun bir örneğini bilgisayarınıza bir dosyaya kaydedin. Tekrar aynı şey geldiğinde onlara sormamış olursunuz, oradan bakarak yaparsınız.

Biliyor musun demelerini beklemen doğru değil yazdınız ben de neden beklediğimi yazdım sadece :) Bankacılık mezunuyum adalet okuyorum ama okuduğumuz şeyle yaptığımız neredeyse çok farklı. Sadece terimlere aşina oluyoruz uygulamada çok farklı Uyap

yani çünkü ben hiçbir yerde biliyor musun bunu diye sorulup iş verildiğini görmedim. zaten bilebileceğiniz düşünülerek alınıyorsunuz işe, genel mantık bu şekilde.
açıkçası kimse gelsin öğreteyim yapsın demiyor, bu işi yapacaksa o kişi öğrenmek için çabalamalı şeklinde bakış açısı oluyor genelde. o yüzden size sormaz, hiçbir amir sormaz. soran varsa bir elin parmağını geçmez.
üstünüzün bakış açısı öğrenmek istiyorsa çabalasın, araştırsın şeklinde olabilir.
sizin kendi çabanızla birşeyler yapıp vermenizi onun üzerinden düzeltmeyi istiyor olabilir.
önemli olan öğrenmek için yılmamak.

Back
X