Mobbing ve Hayattan Soğumam

Çok teşekkür ederim çok güzel yazmışsınız.Devamli soruyorum bazen nefeslerini çekiyorlar falan böyle hareketler olunca ben de sormaya cekiniyorum.Ama dediginiz gibi ustelemek lazım o şekilde söyleyeceğim
Birde insan sözleşmeli memur olunca daha sıkıntılı oluyor değil mi :/

Okul müdürlüğüne yeni geçtiğim zamanlardı.
Diğer şubenin müdürü tecrübeliydi, sağolsun yardımcı da oluyordu ama ben her defasında ona sormayı gururuma yediremedim.
Google amca ve ilgili forumlar/web siteleri sağolsun, oraya yazıyordum.
-Eokul öğrenci belgesi alma,
-Mebbis öğretmen ekleme,
-Sene başı öğretmenler kurulu tutanağı.
Artık bilgiye ulaşmak çok kolay,
hem insan kendi araştırıp öğrenince o bilgi daha kalıcı oluyor.

Mobbing kavramını da Google'a yazıp öğrenmenizi tavsiye ederim çünkü sizin yaşadıklarınız mobbing değil tecrübesizlik, oryantasyon eksikliği ve pandemi döneminin olumsuz yansımaları.

ben bir de genç kadın hakim olarak özellikle belirtilmesine takıldım. size yazmamın nedeni sizin bu psikolojik çıkarımlardaki uzmanlığınız.
hani genelde kadın amirle çalışmak zor denir ve o amire yüklenilir ama bazen çalışanlarda sadece kafalarında kurdukları şeyler yüzünden gereksiz suçlamalar yapabiliyorlar. yada anlamsız çekişmelere girebiliyorlar.
belki burada o hakim de bunu farkettiği için mesafe koyuyor ve iyi niyetle yaklaşmak istemiyordur. kaldı ki arkadaşların yazdığı kadarıyla zaten hakimin görevi değilmiş işi öğretmek.

ben bir de genç kadın hakim olarak özellikle belirtilmesine takıldım. size yazmamın nedeni sizin bu psikolojik çıkarımlardaki uzmanlığınız.
hani genelde kadın amirle çalışmak zor denir ve o amire yüklenilir ama bazen çalışanlarda sadece kafalarında kurdukları şeyler yüzünden gereksiz suçlamalar yapabiliyorlar. yada anlamsız çekişmelere girebiliyorlar.
belki burada o hakim de bunu farkettiği için mesafe koyuyor ve iyi niyetle yaklaşmak istemiyordur. kaldı ki arkadaşların yazdığı kadarıyla zaten hakimin görevi değilmiş işi öğretmek.
Açıkcası niye hakim için 'genç bir kadın' yazdı konu sahibi bilmiyorum.
Belki 'o da genç, bize iş öğretecek kadar birikimli değil'i vurgulamak istemiştir.
Kadın kelimesi de kaprisli'yi vurgulamak için olabilir.

Bu forumda ve diğer sosyal medya mecralarında herkes birbirinden bir şeyler duyup, öğreniyor.
Mobbing de bunlardan biri.
İşyerinde azıcık zorlanan, beklediği yardım ve desteği alamayan mobbinge uğradığını düşünüyor, muhtemelen bunu savunma mekanizması olarak farkında olmadan kullanıyor.

Kocasının, sevgilisinin bazı tutum ve davranışlarından dertlenen üyelere yazılan;
'seninki narsist, haberin olsun' şeklindeki yorumlara benzetiyorum ben bu durumu.
Psikologlar bile yüzyüze en az 3-4 seans görüşmeden danışanın sorununu tespit edemez biz burda nasıl oluyorsa hemen narsizm teşhisi koyuveriyoruz.
Bilgiye kolay ulaşmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da var.
Herkes, her konuda uzman artık...
Konuyu niye dağıttım?
Ben de bilmiyorum.
Pandemi süresince az insanla konuşmamın yan etkisi sanırım.

İnsanları sallamayın. Üst üste sorun. Ses çıkarırlarsa sizi de yorduk ama sürekli ileride de sormamak için azıcık katlanın dersiniz. Veya keşke gidip hakimle durumu konuşsanız ve belki zaman ayırır, oturur ve size daha tolerans gösterir. Bu yaşadığınız mobbing değil bu arada.

Merhaba arkadaşlar.2 aydır Adliyede katip olarak çalışıyorum.Birimim çocuk mahkemesi.3 katip olarak çalışıyoruz.Genc bir kadın hakimimiz var.Is öğretmek isteyen yok malesef.5 kez soruyorum 5.kez yarim yamalak cevap veriyorlar.Hakimim halden anlamıyor.Koronadan dolayı nöbetleşe gidiyoruz 2gunde bir.Tek kalıyorum anlamadığım bir sürü iş çıkıyor.Hakim 10 senelik katibin zorlandigi işi bana yap 10 dakka içinde diyor.Baska kaleme gidiyorum sormaya.oradakileri de devamlı gidip rahatsız etmek istemiyorum.
Dün kalemdeki katibe saat 15 de mesaj attım ve aradım birşey sormak için saat 20 de bana döndü.Artik ise giderken stresli gidiyorum.Surekli bilmediğim işler çıkıyor göstermek isteyen yok.Facebook gruplarına yazıyorum çocuk mahkemesi her yerde olmadığı için az olduğu için anlayan kimse çıkmıyor.Devamli stres yanlış yaptigimda sorun oluyor.
Hakîm bir iş söylüyor sormuyor bile biliyor musun gostereyim veya anlatayım diye.Ustyne bir de devamlı tersleyici konusmalar.Komisyona dilekçe versem ama değişmiyorlar yerlerimizi.
Her söylediklerini not alıyorum 2.kez sormuyorum bunaltmamak adına.Ama hergun başka farkli bir iş çıkıyor.
Ben saat 8 denildiğinde kalemde oluyorum diğerleri 9 10 kafalarına göre.Hakim birsey demiyor.2 ay hiç izin almadım eşim de yanimda değil 2 yaşında kızımla ev taşıdım yine izin almadım.Kizim rahatsızlandı öğleden sonra doktora götürmek için izin istedim.Bana diğer katibe de bir sor vs dedi kendisinden izin alıyorum bir de diğerinden.Cok üzüldüm.
Senelerce çok fazla çabaladım ve girdim.Kiminiz belki nankör diyeceksiniz.Hergun şükrediyorum.Ama hep mutsuz gidiyorum mutlu değilim.Kazandigima adam akıllı sevinemedim.Bana önerileriniz nelerdir var mı benim gibi olan
Boş kaldigınızda son dosyalardan başlayarak yazilarin nasil yazildigini okuyun begendiginiz yazilari fotokopi cekin.6 ay olunca biraz rahatlarsiniz.bende de sizin ki gibi mudürler vardi cok zorlanmıştim bu yontemle yol katettim.sene 2005 di.hayir hem yazimı arkadasimin okeyiyle mudüre gonderiyorum.hem mudur saatlerce yaziyi ve beni tutup gunumu öldürürdü. daire baskani ayri sikintili
kimse annesinin karninda öğrenmedi araştırmaci olursaniz daha cabuk ögrenirsiniz.ögrenenin de başi tavana degmiyor.sonradan yeni egitimleri veya yeni isleri ogrenmemeyi ilgilenmemeyi ögreniyor insan 😂 birde eskiden ayni kisiyi bilen ve ona fena is yükleyen mudürler vardi.

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar.2 aydır Adliyede katip olarak çalışıyorum.Birimim çocuk mahkemesi.3 katip olarak çalışıyoruz.Genc bir kadın hakimimiz var.Is öğretmek isteyen yok malesef.5 kez soruyorum 5.kez yarim yamalak cevap veriyorlar.Hakimim halden anlamıyor.Koronadan dolayı nöbetleşe gidiyoruz 2gunde bir.Tek kalıyorum anlamadığım bir sürü iş çıkıyor.Hakim 10 senelik katibin zorlandigi işi bana yap 10 dakka içinde diyor.Baska kaleme gidiyorum sormaya.oradakileri de devamlı gidip rahatsız etmek istemiyorum.
Dün kalemdeki katibe saat 15 de mesaj attım ve aradım birşey sormak için saat 20 de bana döndü.Artik ise giderken stresli gidiyorum.Surekli bilmediğim işler çıkıyor göstermek isteyen yok.Facebook gruplarına yazıyorum çocuk mahkemesi her yerde olmadığı için az olduğu için anlayan kimse çıkmıyor.Devamli stres yanlış yaptigimda sorun oluyor.
Hakîm bir iş söylüyor sormuyor bile biliyor musun gostereyim veya anlatayım diye.Ustyne bir de devamlı tersleyici konusmalar.Komisyona dilekçe versem ama değişmiyorlar yerlerimizi.
Her söylediklerini not alıyorum 2.kez sormuyorum bunaltmamak adına.Ama hergun başka farkli bir iş çıkıyor.
Ben saat 8 denildiğinde kalemde oluyorum diğerleri 9 10 kafalarına göre.Hakim birsey demiyor.2 ay hiç izin almadım eşim de yanimda değil 2 yaşında kızımla ev taşıdım yine izin almadım.Kizim rahatsızlandı öğleden sonra doktora götürmek için izin istedim.Bana diğer katibe de bir sor vs dedi kendisinden izin alıyorum bir de diğerinden.Cok üzüldüm.
Senelerce çok fazla çabaladım ve girdim.Kiminiz belki nankör diyeceksiniz.Hergun şükrediyorum.Ama hep mutsuz gidiyorum mutlu değilim.Kazandigima adam akıllı sevinemedim.Bana önerileriniz nelerdir var mı benim gibi olan

10 senelik bankaciyim bu zamana kadar kimse sana ogreteyim demedi. mevzuat okudum bilenlere sordum denedim not aldim son 7 senedir ayni gorevdeydim simdi gorevler bir oldu hayatimda bilmedigim işleri yapiyorum ve hepsi acele hepsi hatasiz olmali o kadar zor ki

kimse kimseye öğretmez bir sekilde ogreneceksin mevzuat kütük vs yok mu bakacagin

Mahkeme müdürü sana işi öğretmek zorunda. Yönetmeliğe göre o öğretecek. Başta olur böyle. Zamanla öğrenirsin. Öğrenmek işi bilmek özgürlüktür. Çok çabala ve özgürlüğünü al bir an önce.

Öncelikle; Hakimler burunlarından kıl aldırmaz falan denmiş konuyla alakası ne gerçekten anlamadım. Hakimlerin iş yükünü de yadsımayalım, hakim bir arkadaşımın kendi tabiriyle söyleyecek olursam; elindeki dosyalar ve çalışma saati birbirine oranlandığında Türk Milleti adına karar verme yetkisi sadece 1 dakika. Ki mesai saati dışında eve dosya götürüp çalışan pek çok hakim/savcı biliyorum.

Haliyle, hakim kendi işinin yanında bir de sizin işinizi size öğretmek ya da biliyor musun diye sormak zorunda değil. Bilmiyorsanız da öğrenip yapmak durumundasınız ki vatandaş mağdur olmasın. Hukuk, meslek içerisinde pişerek öğrenilen bir alandır. Siz de sanıyorum ki meslekte yenisiniz. Sora sora, okuya okuya öğrenmeniz gerekecek. Ancak Hakim’e sormayın. Ya da size biliyor musun diye sormasını beklemeyin. Çalışma arkadaşlarınıza sorun, çekinmeyin. Utanmayın. Unutmayın ki özel sektörde değilsiniz, kamu hizmeti ifa ediyorsunuz. Size kamu hizmetininin devamlılığını sağlamak adına, işin yolunu yordamını anlatmak zorundalar. Öğretmiyorlarsa da, adalet komisyonuna yerinizin değiştirilmesi için dilekçe vermek yerine size bilmediğiniz işte işi öğretmekten kaçıp, kamu hizmetinin sürekliliğine set koyan arkadaşlarınızı şikayet edin.

Isinizin detaylarını bilmiyorum ama yenisiniz sanirim. Bende böyle bir durum yaşadım. Inanın hergun ağlayarak geliyordum eve. Şefim müdürüm çalışma arkadaşlarım hem azalıyordu hem hic birsey öğretmiyordu.
Bazı şeyler hata yapa yapa öğrenilir. Şu an onlar gelip bana soruyor bunu nasıl yapıyorduk vs diye. Sabredin azmedin bundan başka bir seçeneğiniz yok çalışma hayatı hep aynı

Internette adalet ve katiplikle ilgili sayfalar yok mu oraya yazın sorularınızı. belki yazmanıza bile gerek kalmaz cevap direkt vardır. Yeni olduğunuz için zorlanmanız normal stajyerlik dönemi olmuyor mu sizde? Ben de işime ilk başladığım yıl zorlandım ama hep internetten araştırıyor ne nasıl yapılır bakıyordum ayrıca stajyerlikte rehberimiz vardı ona sürekli soruyordum. Benim yengem de katip ama o baya baya profesyonel oldu kalem müdürü gibi artık. hakimler savcılar işi bilmeyen katiple çalışmak istemezlermiş sinirlenirlermiş öğretmeyle mi uğraşacağız derlermiş öyle diyordu yengem. Sürekli araştırmalısın adalet formlarına yazmalısın başka adliyelerde çalışan arkadaşın varsa onlara da sorabilirsin.

Yaşadığınız mobbing değil,daha çok tecrübesizlik,ama tabi hakimin diğer katıp e sor demesi de sinir bozucu.
Benim yakın arkadaşım katipti ,ilk sene zorlanmış o da tecrubesizlikten ,kendi tecrubeli olunca da yeni gelene kötü davraniyordu,işte ne diyeyim bu ülkenin de sorunu bu.
Memurlara yeni ataninca bir danışman atanır aslında ona soracaksiniz ,çünkü bir yandan da isi bu o kişinin.Bir de iyi ilişkiler kurmaya çalışın ,siz başlatın iyilik yapmayı ,insanlar iyi şeyler hissettikleri insanlara daha çok yardımcı olmaya başlar.Keske hakimin seni dinlese ama sanırım ki umursamaz ,o ilgilense daha kolay olurdu işiniz

Back
X