• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mobing mağduru olanlar varmi.paylaşalim

FirtinaninKizcesi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
3 Mart 2008
4.983
27
156
Konya
Kendini göstermeyi ve iletişim oluşumunu etkileyen davranışlar:
Üstünüz kendinizi gösterme olanaklarınızı kısıtlar.
Sözünüz sürekli kesilir.
Meslektaşlarınız veya birlikte çalıştığınız kişiler kendinizi gösterme olanaklarınızı kısıtlar
Yüzünüze bağırılır ve yüksek sesle azarlanırsınız.
Yaptığınız iş sürekli eleştirilir.
Sözlü tehditler alırsınız.
Yazılı tehditler gönderilir.
Jestler ve bakışlarla ilişki reddedilir.
Sosyal ilişkilere saldırılar:
Çevrenizdeki insanlar sizinle konuşmaz.
Kimseyle konuşamazsınız; bakışlarına ulaşmanız engellenir.
Size diğerlerinden ayrılmış işyeri verilir.
Meslektaşlarınızın sizinle konuşması yasaklanır.
Sanki orada değilmişsiniz gibi davranılır.
İtibarınıza saldırılar:
İnsanlar arkanızdan kötü konuşur.
Hakkınızda söylentiler çıkar.
Komik durumlara düşürülürsünüz.
Psikolojik sorunlarınız varmış gibi davranılır.
Psikolojik değerlendirme / inceleme geçirmeniz için size baskı yapılır.
Bir özrünüzle alay edilir.
Davranışlarınız, sizi gülünç duruma düşürmek için taklit edilir.
Dini veya siyasi görüşlerinizle alay edilir.
Özel yaşamınızla alay edilir.
Etnik kökeninizle alay edilir.
Özgüveninizi olumsuz etkileyen bir iş yapmaya zorlanırsınızı.
Çabalarınız küçültücü bir şekilde yargılanır.
Kararlarınız sürekli sorgulanır.
Size isim takılır.
Cinsel içerikli imalarla karşılaşırsınız.
Kişinin yaşam kalitesi ve mesleki duruma saldırılar:
İşyerinde size özel bir görev yoktur.
Size verilen işler geri alınır, kendinize yeni bir iş bile yaratamazsınız.
Sürdürmeniz için anlamsız işler verilir.
Kapasitenizin altında işler verilir.
İşiniz sürekli değiştirilir.
Özgüveninizi etkileyecek işler verilir.
İtibarınızı düşürecek şekilde, niteliklerinizin dışındaki işler siz<e verilir.
Size mali yük getirecek genel zararlara sebep olunur.
Eviniz veya işyerinize zarar verilir.
Kişinin sağlığına doğrudan saldırı:
Fiziksel olarak ağır işler yapmaya zorlanırsınız.
Fiziksel şiddet tehditleri yapılır.
Gözünüzü korkutmak için hafif şiddet uygulanır.
Size fiziksel olarak zarar verilir.
Doğrudan cinsel tacizle karşılaşırsınız.

Bende mobing magdurlarindan biriydim.
Ilk girdiğim işyerinde ben posizyon olarak ara elemani gibi bir durumum vardi..
Hem sekreter psizyonum hemde muhasebeyi bilmemden dolayi muhasebeci gibi bir konumum vardi..
şirkete ilk başladiğimda ...
Bana tarihi öncesinden kalan bir bilgisayar ve ofisin en icra köşesini vermişlerdi.
önceki elemanlar yllardan beri hep o şirkette çalişiyorlardi.yaş itibariylede benden büyüklerdi.
Onlara bir şey soruyordum ama hiçbir konuda yardimci olmuyorlardi..
Ve sürekli patron bana bir görev verince efendim o bilmez muamelesi yaparak patronun gözinde beni küçük düşürüyorlardi..
Patron boyle bir durumda bana güvenemiyordu.

Yani bende mobing magduru oldum.

Cok güzel bir konu arkadasim öncelikle tebrikler!!!a.s.

Burda almanyada cokca rastlanan bir durum malesef, Bende mobbing degilde buna benzer bir olay yasadim, bundan evvelki is yerimde!!:delphin:

Ve bu olayi baslatanda ilk okula beraber gittigim bayandi, personel sefinin sekreteri olarak alinmam göze batti neden göze batti dersen, dairede tek türk olarak ben calisiyordum...:kahve:

Burda almanyada cokca rastlanan bir durum malesef, Bende mobbing degilde buna benzer bir olay yasadim, bundan evvelki is yerimde!!:delphin:

Ve bu olayi baslatanda ilk okula beraber gittigim bayandi, personel sefinin sekreteri olarak alinmam göze batti neden göze batti dersen, dairede tek türk olarak ben calisiyordum...:kahve:

ben teşekkur ederim canım..

bende şuan çalıştığm işyerimde ilk başlarda çok sorunlar yaşadım bilgisayarım bile yoktu bişey soruyodum kimse cevap vermiyodu düşünün yani günaydın diyosunuz kimse cevap vermiyo...
hiç vazifem olmayan şeyleri yaptırdılar bana ..
ama şu an gayet rahat sayılırım kendimi ezdirmiyorum onlar bana bir söylerse ben 2 söylüyorum..

bende şuan çalıştığm işyerimde ilk başlarda çok sorunlar yaşadım bilgisayarım bile yoktu bişey soruyodum kimse cevap vermiyodu düşünün yani günaydın diyosunuz kimse cevap vermiyo...
hiç vazifem olmayan şeyleri yaptırdılar bana ..
ama şu an gayet rahat sayılırım kendimi ezdirmiyorum onlar bana bir söylerse ben 2 söylüyorum..

sende demekki benim yaşadığım problemlerin benzerinini yaşamışsın...

almanya'da çok açık ve ağır yaptırımları var ama, bizim iş kanunumuzda mobbing için ayrı bir düzenleme yok ne yazık ki.. ama türkiye'nin ilk mobbing davası da kazanıldı tabi bu arada.. incelemek isterseniz:

Jeoloji Mühendisleri Odası'nda çalışıyorken mobbinge maruz kalan Tülin Yıldırım 3 yıllık hukuk mücadelesini kazandı. Bir çok bürokratik süreçten, kazanılan ama iptali için temyize başvurulan, iptal edilen, yeniden açılan davalardan vb. sonra mahkeme Tülin'in hem işyerinde şiddete maruz kaldığına ilişkin olarak açtığı davayı hem de işine geri dönme isteğini haklı buldu. Bu karar bundan sonra mobbingle ilgili başka davalar için de bir emsal karar niteliği taşıyor.
Çalışanı aşağılayan yöneticiler yandı

SABAH, 17 Temmuz
Nergis DEMİRKAYA / ANKARA

İşyerinde duygusal tacize uğrayan Yıldırım, mücadeleyi kazandı. Yargıtay davayı onayıp emsal bir karar verdi..

İşyerinde çalışanlara bağıran, sürekli aşağılayarak psikolojik saldırıda bulunan, "Sen bu işi beceremiyorsun" diye hakaret eden patronlar, yöneticiler yandı. Yargıtay işyerinde duygusal taciz üzerine açılan davayı onayarak benzer davaların da önünü açmış oldu. Jeoloji Mühendisleri Odası'nda çalışan Tülin Yıldırım, amirlerinin uzaktan, yüksek sesle bağırarak iş yapmasını söylemelerine, başkasıyla telefonla konuşurken buna aldırmadan emir ve görev vermelerine, yüksek sesle bağırarak "Sen bu işi beceremiyorsun" diye sözlü saldırılarına ve hakaretlerine maruz kalıp hakkında çok sayıda soruşturma açılması üzerine, "İşyerinde duygusal taciz (Mobbing)" davası açtı. Davayı gören 8'inci İş Mahkemesi ilk kez mobbing tanımı yaparak iş akdi de feshedilen Yıldırım'ın lehine karar verdi. Mahkeme, mobbing kavramını, "İşyerinde bireylere üstleri, eşit düzeyde çalışanlar ya da astları tarafından sistematik biçimde uygulanan her türlü kötü muamele, tehdit, şiddet, aşağılama vb. davranışları içermektedir" diye tanımladı.

'ÇOK MUTLUYUM'
Mahkeme, davacının üzüntüsünü bir ölçüde hafifletmek amacıyla davacı lehine 1000 YTL manevi tazminata hükmetti. Jeoloji Mühendisleri Odası temyiz etti. Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi ise iş mahkemesinin verdiği kararı yerinde bularak onadı. Davayı kazanan Tülin Yıldırım şunları söyledi: "Yaşadığım haksızlığın hukuksal karşılığına dönüşmesi açısından çok anlamlı. Ancak, tek derdim bu değil. Türkiye'de sayısını bilediğimiz, belki binlerce mobbing mağdurunun önünü açtığım için mutluyum."

biraz önce mobbingle ilgili bir avukatın makalelerini okudum. okudukça işyerim hakkında dava açmak için cesaretim arttı.

içinizde bu konuda yargıya başvuran var mı? :47:

Back
X