Montessori ile hayatımız değişti

fulyahnm

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
28 Nisan 2012
55
13
98
İstanbul
Öncelikle montessori eğitimi hakkında fikir edinmek isteyen anneler forumdaki paylaşımlardan yada google dan biraz bilgi toplayabilirler.Kısaca değinmek gerekirse montessori çocuğun öz güvenini konu alan bir eğitim şeklidir tüm aktiviteleri çocuğun başarı zevkine odaklayan ve öğretmensiz öğretim ceza-ödül sistemi olmaksızın eğitimi hedefler.
İşin içine girdikçe bunun bir eğitim şeklinden çok hayat felsefesi olduğunu görmek beni bu konuya daha çok bağladı.Tüm blogları internet sitelerini taradım konuyu anlamaya çalıştım.Türkiyede yeni gelişmekte olan ama hızla çoğalan okulların olduğunu ancak seminerler eğitim ve materyallerin temin edilmesinin hayli sıkıntılı olduğunu bir okadarda pahalı olduğunu fark edince bir an umutsuzluğa kapıldım.Oğlum henüz anaokulu çağına bile gelmediği için (20 aylık) ileriki yıllarda daha yaygın ve ulaşılabilir olmasını ummaktan başka çarem yoktu.Sonra montessorinin aslında doğumla başladığını (hatta doğumdan önce bile )olduğunu öğrendim.Para harcamadan elimden geldiğince bişeyler yapabilirdim.
Öncelikle bebeğin odasından başladım.Bu felsefeye göre bebeğin kullandığı eşyalar onun ulaşabileceği seviyelerde olmalı dolaplar bu şekilde düzenlenmeliydi.Oyuncakları koyduğum bir dolap vardı önce kapaklarını sökerek başladım işe.Alt çekmeceleri üste kaldırıp rafları alta aldım.oyuncaklarını dizdim birde küçük sandalye koydum ona.Herseyin bir yeri vardı.Bu güne kadar döke saça oynayan çocuk sandalyeye oturup uzun uzun yüzüne bile bakmadığı oyuncaklarla oynadı.ve bittiğinde yerine koymasını söylediğimde koydu.çünkü artık her objenin yeri vardı rafta.Bu beni çok etkiledi.Hızla evi onun kullanabileceği şekle getirdim.Beşiğin korkuluğunu çıkardım.Kendi kendine girip yatabileceği istediğinde kalkabileceği yüksekliğe ayarladım.Mama sandalyesini en düşün seviyeye getirdim kendi çıkabilmesi için .Salona onun için bir oturma ve oynama köşesi yaptım.Kendisine bakması için kişisel bir ayna koydum.Tüm gereksiz fazlalık ve oynanmayan oyuncakları kaldırdım.Ortalıkta hiç bir sey bırakmadım.Mutfakta alt raflardan birine meyve tabağı bardak vs olan bir bölüm hazırladım.İstediği meyveyi istediğinde alabilmesi için.küçük bir sürahi su koydum.
tüm yaptıklarımı ona anlattım.beni anladığına eminim.Aslında işin en büyük özeti evde çocuğun normal bir birey gibi muamele görmesi ama bunun lafta değil uygulamada olması.Onu bedensel yeterliliği olmayan bir yetişkin gibi algılamak ve ona yaşamasında yardım etmek.Dedeniz sizin evde yaşasa eşyalarına ulaşamasaydı evi onun kullanabileceği hale getirmezmiydiniz...
Artık yemeklerini kendisi yiyiyor suyunu cam bardaktan içiyor(eline verip dolaşmasına müsaade yok)cezalar yok sınırlar var sadece.Yemeğini bitirdiği içinde ödüllendirilmiyor çünkü bu onun kendisi için yapmak zorunda olduğu bir şey.
Zamanla tavırları çok değişti.2 yaşında bile değil ama mutfaktan gidip kendi meyvesini alıyor çöpünü de gidip kendi atıyor.İnanın gelirken mutfağın ışığını bile kapatıp geliyor.Bazen ben unutuyorum o arkamdan kapatıyor çok mutlu oluyorum.Yemekten sonra tabağını kaldırıyor bunu bir oyun olarak görüyor tabiki.Ama hayatı boyunca ihtiyacı olan şeyleri yapıyor.
Değişimleri gördükçe hevesim artıyor.Kendi suyunu koyup içiyor ama bu nokta biraz daha gelişmesi gerekli gözüm üzerinde sürekli bazen suyu halıya yada koltuğa dökmek istiyor.
Sabah kahvaltısnda yumurtayı kendi soyuyor.Yumurta parça parça oluyor ama sonuç olarak kendi yapınca iştahla yiyor.Ortalığın kirlenmesini önemsemiyorum.Önlemlerimi aldım önemli olan onun bunları başarması.
Birde ahşap eğitim materyalleri varki onlar çok pahalı.İnternetten ölçülerini birebir alıp marangoza yaptırıyorum.Ama unutmayın ki bu materyallerden çok evdeki düzenlemeler anne ve çocuk için çok daha önemli.Çünkü gücünüz varsa bir montessori okuluna gönderebilirsiniz ama ev düzeni olmadan o okulun hiç bir anlamı olmaz montessor evde anne kucağında başlayan ve okulla devam eden bir süreç.
Forumdada bir çok motessori annesi var ve çalışmalarını paylaşıyor.yabancı bloglardan araştırma yapıp bir deftere yazıyorum ve her gün onun için yeni bir montessori etkinliği hazırlıyorum.genel olarak evdeki malzemelerden yada kırtasiye ürünlerinden.
Gönül ister ki malzemeler ulaşılabilir olsun.Bu konuda daha çok seminer ve eğitim verilsin.maddiyat eğitimin önünde bir engel olmasın.
Biz montessoriyi çok sevdik.Dahada geliştirmek istiyoruz.Tüm anneleri bu konuda araştırmaya ve fikir paylaşımına çağırıyorum.Sevgiler.
 

Ben de bu yöntemi uyguladım ve bunun sistemden çok çocukla vakit geçirmek ile ilgili olduğunu anladım. Çünkü hayatlarının ilk yıllarında çocuğunuz sürekli sizi taklit ediyor ve ne yaparsanız o da kendi kendine yapmak istiyor. Bu eğitimin de az çok farkına varan herkes kısa sürede bu becerileri kazandırabiliyor.

Jestler ve mimikler de dahil her türlü detayı inceleyen çocuk, her şeyi yapabiliyor. Tabi canı istediği sürece !

Malzemelere gelince, kendiniz yapmalısınız kesinlikle. Ana okulu açacak olan arkadaş için de bu geçerli. Artık her şeyi kolayca yapabilirsiniz, internet var, bilgisayarlar var.

Bakkala gidip istediği bir şeyi satın almasını sağlayabilirsiniz mesela, ya da kirlenmiş olan mama sandalyesini temizlemesi gerektiğini özellikle görsel olarak anlatabilirsiniz.

Tabi her çocuk için durum farklı ve benim kızım gibi biraz fazla bağımsız olma merakı yaşayanlar, eğitimde inat yapabilir. Bu gibi durumlarda hiç bir yöntem ne yazık ki işe yaramıyor. Çünkü bazı uygulamaların pratiğe geçirilmesi söz konusu olamıyor.

Merhaba izmir ciglide bir anaokulu aciyorum ve montessori egitimi vermek istiyorum orjinal materyallere ihtiyacim var. Nerden bulabilirim?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…