Muhteşem görüntüleri ve renkleriyle DENİZATLARI

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.850
698
Denizatı Hakkında



03761-Golden-Seahorse.jpg


tumblr_m4tqldmhx61r0n5y3o1_500.jpg


tumblr_m4n3dihn9Y1ql7sf3o1_500.jpg


denizati-cp78yu4x.jpg


denizati2.jpg


Denizati_ZK-e1441019911958.jpg


RedSeahorse.jpg


8b4d9ed8-c0ca-432f-9710-1e7eecb65357.jpg




Muhteşem görüntüleri ve renkleriyle denizatları..

Denizatları, başlarını yukarı ve aşağı hareket ettirebilmektedirler. Fakat örneğin sağa ve sola çeviremezler. Ayrıca denizatlarının baş kısımları başka hiçbir canlıda görülmemiş şekilde vücutlarına dik olarak yer almaktadır. Denizatlarının gözleri birbirinden bağımsız şekilde ayrı ve farklı yönlere hareket edebilmektedirler. Bu sayede kafalarını döndürmelerine gerek kalmadan çok geniş alanları rahatlıkla gözlemleyebilirler.



Denizatlarının türlerinin çoğu tek eşlidir. Pek çok türde sürü halinde yaşamaktadır. Bazı türlerin hamileliği 2 hafta ile 3 hafta arasında değişmektedir, bunun sebebi de türün cinsi ve su koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Dişlerin yumurtaları, erkeğin kesesine geldikten sonra erkek tarafından döllenirler. Yumurtadan çıkan yavru denizatı, anne ve babalarından bağımsız hareket etmektedirler. Baba denizatı aç kaldığı zamanlarda kendi yavrularını yiyebilmektedirler.

Günümüzde denizatının birçok türü kolaylıkla yakalanmakta ve pet shoplarda satılmaktadır. Akvaryum meraklıları bu ata benzeyen kafa yapısı ile denizatı adını alan balıklara akvaryumlarında yer vermektedirler. Hatta bazı meraklıları sadece denizatları ile bir akvaryum oluşturmaktadırlar.

Denizatları, Uzakdoğu ülkelerinde özellikle de Çin’de alternatif tıpta sık bir şekilde kullanıldığından, bazı bölgelerde soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.


Denizatları, deniz canlıları içerisinde yer alan, başı tıpkı bir at kafasını andıran, taşıdığı spesifik nitelikleriyle çok özel hayvanlardır.

deniz_ati_nedir-1110x400.jpg


Kafa kısmı ata benzerlik gösterdiği için bu ismi alan bir deniz canlısıdır. Vücudunun tamamı dikenlidir ve kuyruk kısmı yılanla benzerlik gösterir. 16 mm ile 35 mm arasında değişiklik gösteren boylara sahiptirler. Boyları türlerine göre de değişiklik gösterebilir. Denizatları Syngnathidae familyasından olup Hippocampus cinsine ait bir balıktır. Arka yüzgeçlerinde ve kafalarında solungaçlarının olması ve bunların yanındaki göğüs yüzgeçleri nedeniyle balık kategorisindendir denebilir.

Denizatlarının Özellikleri Nelerdir?


    • Dünya üzerinde erkek hamileliği söz konusu olan tek canlı türü denizatlarıdır.
    • Ilıman ve tropikal deniz sularında yaşarlar. Bu nedenle akvaryum sularında çok uzun süre dayanamazlar.
    • Bazı türleri tamamen saydam yapıdadır. Bu nedenle de akvaryum içerisinde belli belirsizdirler ve fotoğraflarda görülmeme nedeni de budur.
    • Denizatları kafalarını sadece aşağıya ve yukarıya hareket ettirebilirler. Kafalarını sağa ve sola çeviremezler ama birbirinden ayrı hareket edebilen gözleri sayesinde her yeri rahatlıkla görebilirler.
    • Yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür ki denizatları çok sert bir deriye sahiptir. Bu sertliği nedeniyle ölmüş ve zamanla kurumuş bir denizatını elle kırmak imkânsızdır.
    • Denizatı hızlı hareket eden gözlere sahiptir. Bunun yardımıyla da avlarını ve kendisini avlamak isteyenleri hareket etmeden izleyebilme yetisine sahiptirler.
    • Avlarını kolayca yutmalarını sağlayan uzun bir buruna sahiptirler.
    • 45 civarında, farklı denizlerde yaşayan türü bulunur. Hepsi de hippocampus cinsindendir.

Denizatlarında Üreme

Birçok denizatının hamileliği ortalama olarak 3 hafta sürmektedir. Erkek denizatı, dişinin bıraktığı yumurtaları taşır. Yumurtaları taşıdığı kuluçka keseleri mevcuttur. Çiftleşen iki denizatı, kuyruklarını birbirine sarar ve dişi ovipositoru adı verilen uzun bir tüpü, erkek denizatının kesesine yerleştirir. Yumurtalar tüpten yukarıya doğru, erkeğin kesesine gitmek üzere ilerler. Erkek, bu kese içinde daha sonra yumurtaları döller. Embriyolar, 10 gün ve 6 hafta arasında gelişme gösterirler. Bu süre suyun koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Erkek denizatı doğum yaparken içindeki tüm bebekler çıkana kadar boşaltmaya devam eder.

Erkek denizatının kesesi yumurtalar için tuzluluk oranını ayarlar. Böylece yumurtalar olgunlaşmaya başladığında dış dünyadaki oranla içerideki tuz oranını eşitlemeye çalışır.

Denizatlarında Gelişme

Yumurtadan çıkan yavrular, ebeveynlerinden bağımsız olarak yaşamlarını sürdürürler. Bazıları okyanusun planktonlarıyla bu dönemi geçirirler. Bazı zamanlarda, erkek denizatı yeni çıkmış olan yavruları yok edebilir. Kalan türler yaşamlarına diğer deniz canlıları gibi hemen başlarlar.

Denizatı Avcılığı

Denizatının nüfusu, son zamanlardaki aşırı avlanma sebebiyle tehlike altındadır. Geleneksel Çin şifalı bitki biliminde kullanılmak üzere her yıl 20 milyon denizatı yakalanır ve bitki bilimiyle uğraşan sektörlere satılır. Denizatlarının ihracatı ve ithalatı 15 Mayıs 2004 yılında CITES’ce kontrol edilmeye başlanmıştır. Artık belirli rakamlarda ve yumurtlama dönemleri dışında avlanması yapılabilmektedir.

Denizatlarının Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Osteichthyes (Kemikli Balıklar)
Takım: Syngnathiformes
Familya: Syngnathidae
Cins: Hippocampus



Denizatına Ait İlginç Bilgiler

Denizatlarını televizyonda ya da kitaplarda görmüş olabilirsiniz. Ata benzeyen alışılmadık dış görünümleri ve sallanır gibi hareket etmeleri mutlaka sizin de ilginizi çekmiştir. Peki ya bu canlıların zannedilenin aksine çok küçük olduklarını biliyor muydunuz? Denizatlarının boyları 4 ile 30 cm arasında değişir ve genellikle kıyıya yakın yerlerde yosunların ve diğer bitkilerin arasında yaşarlar. Sahip oldukları koruyucu kemiksi zırh bu hayvanları tehlikelerden korur. Bu zırh o kadar sağlamdır ki, kurumuş ölü bir denizatını elinizle kırmanız neredeyse imkansızdır.

c379b852983fa8c6c8bcf85b17476de9_1302601779.jpg


Denizatının başı, vücuduna dik açı ile yerleştirilmiştir. Başka hiçbir balıkta bu özellik yoktur. Bu nedenle denizatları vücutları dik olarak yüzer, başlarını yukarı ve aşağı hareket ettirebilirler. Ancak başlarını iki yanlarına doğru hareket ettiremezler. Şimdi birlikte düşünelim. Bu özellik diğer canlılarda olsa, başlarını sağa-sola çeviremedikleri için problem yaşayabilirlerdi ve her türlü tehlikeye karşı açık olabilirlerdi. Fakat denizatları sahip oldukları özel vücut tasarımı sayesinde böyle bir problem hiç yaşamazlar. Denizatlarının gözleri birbirinden bağımsız, her yöne serbestçe hareket edebilecek ve dönerek her tarafı rahatlıkla seyredebilecek şekilde yaratılmıştır. Bu yüzden kafalarını iki yana çeviremeseler de etraflarını rahatlıkla görebilirler.

Bu canlıların su içindeki hareketleri de dikkat çekicidir ve yüzmeleri de çok özel bir sistem sayesinde gerçekleşir. Denizatlarının yüzme keseleri vardır ve bu kesede bulunan bir tür gazın miktarında gereken değişiklikleri yaparak suda yükselip alçalırlar. Eğer bu hava kesesi zarar görürse ve az miktar da olsa gaz kaybederse denizatı denizin dibine batar. Bu durum ise denizatı için ölüm demektir. Burada hemen dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Yüzme kesesindeki gazın miktarı çok hassas ayarlanmıştır. İşte bu yüzden herhangi bir değişiklik hayvanın ölümüne neden olmaktadır.

ae8910ea45bc1929392932f2ff9bfa18_1302601931.jpg


Bu hassas ayarın bize gösterdiği gerçek ise çok önemlidir. Denizatları ancak bu hassas ayarla yaşayabiliyorsa bu durum onların ilk ortaya çıktıkları anda da bugünkü özelliklerine sahip olduklarını gösterir. Yani denizatları, evrimcilerin iddia ettikleri gibi zaman içinde bu özelliklerini kazanmamışlardır. Onlar tüm özellikleriyle birlikte, hiç yokken bir anda var edilmişlerdir. Evrendeki her varlık gibi denizatlarını da bütün özellikleriyle birlikte eksiksiz olarak Allah yaratmıştır.

Deniz altındaki çok sayıdaki canlı türünden yalnızca bir tanesi olan denizatlarındaki tasarım Allah'ın sınırsız gücünün, sonsuz ilminin örneklerindendir.





Derleme alıntı..
 
Son düzenleme:
Back