Korkma :)
Bugüne kadar bir ton mülakat geçirdim hemen hemen hep aynı sorular :)
Öncelikle giyimine ve saçın aşırı derecede dikkat etmen gerekiyor. Genelikle ; beyaz, siyah veya lacivert renkler giymek İnsan Kaynakları sorumlusunun hoşuna gider. Tabi bulunduğun sektör de önemli.
Ben mesela sanat/tasarım sektöründeyim ve bu sektörde dış görünüşe acayip önem veriyorlar işe alım süreçlerinde ve bu sektörde renkli kıyafetler giymek olumludur.
Genelde hep aynı sorular sorulur; girişte daha çok kendini tanıtman gerekiyor ve aldığın eğitimden detaylıca konuşmanı istiyorlar. Mülakatdayken lütfen el kol hareketleri yapma! sakın ama sakın yapma! El'lerini masanın üzerine koy ve hiç bir hareket yapma. Dik dur sandalyenin üzerinde ve sürekli gülümse. Sakın ama sakın kaşlarını çatma. Her daim tebessüm et ve sempatik gözükmeye çalış. Dik duruşun ve ellerini masanın üzerine koyman ne kadar özgüvenli olduğunu gösterir.
Kendi özgeçmişini anlatıktan sonra genelde kendileri şirketi tanıtmaya başlar ve seni uygun gördükleri pozisyonu detaylıca anlatırlar. Senin ne kadar bu pozisyonu istediğini de soracaklar va cevabına göre ne kadar hazır olup olmadığını ve motivasyonunu ölçeceklerdir.
Bu konular geçtikten sonra eğer ingilizceni veya herhangi bir başka yabancı dil kullanman gerekiyorsa o dil den bir soru soracaklar ve senin de cevap vermen gerekecek.
Aynı zamanda özel hayat ile ilgili sorular da sorulur ne bileyim evlimisin nişanlımısın çocuğun var mı nerelisin gibi sorular.
Genelde 1 inci görüşmeni zaten İnsan kaynakları sorumlusu ile yapılır. Sonra olumlu olursa 2 nci görüşmeni de bölüm müdürü ile yapılır ve bu görüşmede daha ciddi sorular sorulu maaş gibi vs...
Yani kasmanı gerektiren hiç bir durum yok inan bana. Korkma gideceksin sorulara düzgün bir şekilde cevap vereceksin, kendini göstereceksin ve ne kadar motive olduğunu göstereceksin o kadar.
Mülakatlar genelde 20 dakka falan sürüyor fazla değil yani.
Bol şanslar dilerim.
Not : tırnak bakımına lütfen ama lütfen dikkat et, görüşmeye gitmeden önce oje sür yada ne bileyim manikür falan yaptır