• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mütevazilik Hastalığı

aynı ben:olamaz: hiç iyi bir huy değil öncelikle bunu söyleyeyim. ben bunu kırmaya çalışıyorum artık yavaş yavaş. çünkü fark ettim ki ben öyle davrandıkça iki kuruş etmeyen bazı insanlar yanımda kendini büyük sanıyor kibirleniyor. işte o zaman kendime dur dedim. artık bu tarz insanların yanında mütevazi olmamaya çalışıyorum. ama diyelim ailemden ya da sevdiğim başka bir insan dedi mi, yine ben aynı tas aynı hamam. en basiti geçen halam bugün ne güzel olmuşsun, hoş bir tarz olmuş dedi, ben hemen yok canıııım hepsi eski şeyler dedim. gerçekten de üzerimdekiler en az 5 yıllıktı mesela. ama şimdi yani bunu demek zorunda mıyım? ama sanki illa bişey demek zorunda gibi hissediyorum. halbuki teşekkür ederim halacım de geç. ama yok. seninle çok benziyoruz:KK19:

Biri beni anlatmış gibi oldum :KK70:Neden yaptıklarımızla ya da kendimizle gurur duymayız bilmiyorum insanlar kırılmasın ezilmesin falan istiyorum şımarıklık olmaması güzel ama insan bazen düşünüyor niye böyleyim diye genelde teşekkür ederim sende böylesin sende iyisin falan vurgularım direk :KK53:Bu arada mütevazi olduğunu fark eden insan mütevazi olmaktan çıkıyormuş sanırım bizimki bir yaşam biçimi:rapci:

Bende uzun zamandır fark ettiğim ama adını yeni koyduğum bu hastalık var;
Örneklerle gideyim :
Birisi fitsin dese ''yok canım, senin görmediğin yerlerde neler var''.
Kocan iyi dese ''senin bilmediğin kötü huyları da var''
Üstündeki güzelmiş dese ''ucuza aldım''
Saçın güzel ''kırığım çok ama''
Geçenlerde yeni araba aldık, bir şeyini çözemedim, okuldan arkadaşa sordum, sonra da dedim ki ''ben utanırım, ne olur bana soracağın şeyler varsa yalnızken sor''
Sadece teşekkür etmek yerine bir bahane bulup durumu önemsizleştirme, küçültme çabası var bende.
Kimsenin gözü kalır , nazar değer falan gibi bir düşüncem yok, nazara da inanmam, yanlış anlaşılmasın.
Ben niye böyleyim ya, benim gibi olan var mı? Bu sıkıntının adı nedir?
Bu arada bulduğum bahanelerde mutlaka az ya da çok oranda gerçeklik payı oluyor, yalan söylemiyorum yani ama mutlaka bunu belirtmek zorunda hissediyorum.
Ekleme: Bunları daha çok birebirken değil de toplumda yapıyorum, yani benden olumsuz durumda olan insanlar incinmesin diye olabilir diye düşünüyorum...

Mütevazilik değil de utangaçsın sanırım. Bazen de daha çok iltifat almak için karşı çıkılır :) Saçın güzel deyince kırığım çok dersen aa hiç yok ne kırığı derler. İltifatı arttırmış olursun.

Ben çok güzel iltifat kabul ederim ama aynı zamanda çok güzel iltifat ederim. Birisinde güzel bir şey görünce hakkını verip belirtirim. Görüp de söylememek çok iyi niyetli değil diye düşünürüm.
İltifat kabul ederken de hakkını veririm. Mesela çantamı beğenmişlerse evet ben de çok beğenerek aldım derim veya bu rengini çok aradım şansıma buldum derim. Yani bir anlamda iltifata katılırım :) Saçımı beğenmişlerse bu sefer güzel tuttu veya bu kuaförün kesimi iyi derim. Zayıflamışsın derlerse evet çok uğraştım derim. Başarı için yine öyle çok uğraştım derim.

Bazen kısaca teşekkür etmek, bazen o sizin güzel görüşünüz demek, siz de öylesiniz demek daha samimidir.

Bende uzun zamandır fark ettiğim ama adını yeni koyduğum bu hastalık var;
Örneklerle gideyim :
Birisi fitsin dese ''yok canım, senin görmediğin yerlerde neler var''.
Kocan iyi dese ''senin bilmediğin kötü huyları da var''
Üstündeki güzelmiş dese ''ucuza aldım''
Saçın güzel ''kırığım çok ama''
Geçenlerde yeni araba aldık, bir şeyini çözemedim, okuldan arkadaşa sordum, sonra da dedim ki ''ben utanırım, ne olur bana soracağın şeyler varsa yalnızken sor''
Sadece teşekkür etmek yerine bir bahane bulup durumu önemsizleştirme, küçültme çabası var bende.
Kimsenin gözü kalır , nazar değer falan gibi bir düşüncem yok, nazara da inanmam, yanlış anlaşılmasın.
Ben niye böyleyim ya, benim gibi olan var mı? Bu sıkıntının adı nedir?
Bu arada bulduğum bahanelerde mutlaka az ya da çok oranda gerçeklik payı oluyor, yalan söylemiyorum yani ama mutlaka bunu belirtmek zorunda hissediyorum.
Ekleme: Bunları daha çok birebirken değil de toplumda yapıyorum, yani benden olumsuz durumda olan insanlar incinmesin diye olabilir diye düşünüyorum...
Bu mütevazilik değil,öz güven eksikliği

Yani sebep kibir mi diyorsunuz? Peki sizi hiç bununla eleştiren oldu mu gerçek hayatta? Yani sizi iyi tanıyanlar kibirli buldu mu?
Yok, olmadı.
Dediğim gibi ben kendimi bildiğimden örneğin; bir tartışma sırasında aşağılanıyorsam hemen o mütevaziliğim kalkar ve karşıdakine aslında ne olduğunu pat pat söylerim.
Buradan bir kibir meselesi olduğunu anlıyorum...

Kendinizde olanı siz abartılacak ve önemsenecek gibi bişi gibi görmediğinizden söylenince gerçekten çok önemli bi detay görmediğinizden ötürü olabilir. yada kendinizi baskılıyorsunuz gercekten mütevazı olmak için.. Fazla mütevazı olma gerçek sanarlarmış.. Ata sözüyle cümlemi bitiriyorum.

her konuda mutevazi olabilirim ama güzelliğim konusunda asla
çünkü GÜZELİM

hahahaha allah a çok şükür

Bende aynen sizin gibiyim. Mütevazilikten ölüp gideceğim birgün. Benim korkup dışarıdan ezik gibi görünmek. Umarım insanlar öyle algılamıyorlardır.
Ya işte mütevazi olunca ezik algılıyorlar o sorun bana göre.Yoksa ben mütevaziliğimle gayet de özgüvenliyim.Kendimi haddimi biliyorum .ilim kendini yada haddini bilmektir bana göre.Ama vatandaş bir biliyorsa beş gösteriyor senin beş bildipini de hiç gösteriyor.İş yerinde daha çok bu sorun...Anlayışlarımız farklı olduğu için onlar ön plana çıkıyor sen geride kalıyorsun...İşyerinde mütevazi olmayacaksın..Ama benim yapım anlayışım mütevazi zorlanıyorum.Bana kendini pullamak saçma ve komik geliyor.Yoksa onlar benden iyi deği.Hatta bazı konularda onlardan iyiyim.Ama onların kendilerini satışları iyi.Ben bazı hallerine kıs kıs gülüyorum.Belirgin anlayış farklılığımız var.

Son düzenleme:
Ya işte mütevazi olunca ezik algılıyorlar o sorun bana göre.Yoksa ben mütevaziliğimle gayet de özgüvenliyim.Kendimi haddimi biliyorum .ilim kendini yada haddini bilmektir bana göre.Ama vatandaş bir biliyorsa beş gösteriyor senin beş bildipini de hiç gösteriyor.İş yerinde daha çok bu sorun...Anlayışlarımız farklı olduğu için onlar ön plana çıkıyor sen geride kalıyorsun...İşyerinde mütevazi olmayacaksın..Ama benim yapım anlayışım mütevazi zorlanıyorum.Bana kendini pullamak saçma ve komik geliyor.Yoksa onlar benden iyi deği.Hatta bazı konularda onlardan iyiyim.Ama onların kendilerini satışları iyi.Ben bazı hallerine kıs kıs gülüyorum.Belirgin anlayış farklılığımız var.
Ben kimsenin gerçekten ''ezik'' ya da ''özgüvensiz'' algıladığını düşünmüyorum. Eğer öyleyse algı sorunu vardır. Kendini öven biri için kalkıp kimse ''özgüvenli'' demez mesela. Ya da bunu diyorsa psikolojiden anlamıyordur. Açıkçası bu konuyu açarken aklıma ''ezik'' ya da ''özgüvensiz'' olabileceğim hiç gelmedi. Öyle olsam bu kadar şeyime kulp bulan biri olarak ''evet'' derim. Benim için bundan kolay bir şey yok. Benim amacım diğer insanların yanında kibirlenmemek. Sade ve gösterişsiz olmak.

Kendini frenlemeyi dene durdurmayı bukadarı üzer yeri gelir seni mütevazilik demezler kötü insanlar memnuniyetsiz derler hiçbirşeyi beğenmiyor derler boşver alışmaya çalış

Ben kimsenin gerçekten ''ezik'' ya da ''özgüvensiz'' algıladığını düşünmüyorum. Eğer öyleyse algı sorunu vardır. Kendini öven biri için kalkıp kimse ''özgüvenli'' demez mesela. Ya da bunu diyorsa psikolojiden anlamıyordur. Açıkçası bu konuyu açarken aklıma ''ezik'' ya da ''özgüvensiz'' olabileceğim hiç gelmedi. Öyle olsam bu kadar şeyime kulp bulan biri olarak ''evet'' derim. Benim için bundan kolay bir şey yok. Benim amacım diğer insanların yanında kibirlenmemek. Sade ve gösterişsiz olmak.
Bizim iş yerinde kendini çok göstereni öveni başkasını yereni özgüvenli sayıyorlar.Algı sorunu var evet ama zarar görüyorsun işte ınsanların algı sorunu yüzünden ezik duruma düşüyorsun

Bende böyleyim ama bunun eziklik olarak algılanacağı hiç aklıma gelmemişti doğrusu,iltifat karşısında utanan sözü değiştiren bir insanımdır, ortamdaki diğer insanlar kırılmasın diye ben üstünüm tavırlarına girmemek için şakaya vururum lafı genelde

Bende böyleyim ama bunun eziklik olarak algılanacağı hiç aklıma gelmemişti doğrusu,iltifat karşısında utanan sözü değiştiren bir insanımdır, ortamdaki diğer insanlar kırılmasın diye ben üstünüm tavırlarına girmemek için şakaya vururum lafı genelde
Ya bu bir ayrıntı aslında ben genel konuşıyorum.Genel tavrı da buysa onun üzerine konuşuyorum..Bu tavır çocukluğundan öyle öğrenmiş nerinosa.Öyle yetişmiş.Ayıp olmasın diye.Ama tşk et geç abartma nerinosa.Ama genel tavrın buysa çiğ çiğ yerler adamı.

Ya bu bir ayrıntı aslında ben genel konuşıyorum.Genel tavrı da buysa onun üzerine konuşuyorum..Bu tavır çocukluğundan öyle öğrenmiş nerinosa.Öyle yetişmiş.Ayıp olmasın diye.Ama tşk et geç abartma nerinosa.Ama genel tavrın buysa çiğ çiğ yerler adamı.
Sorma canım hemen hemen benimde genel tavır bu ,ama iyi oldu arkadaşın konuyu açması,objektif baktığım zaman nasıl göründüğünü şimdi daha iyi anlıyorum,bende tşk edip geçerim artık ,çokta empati yapmamak lazım demekki

peki arkadaşlar teşekkür ediyorum, kendimle ilgili yorumların üzerinde durmayacağım bundan sonra. Bir başka sorum daha var, bu ve benzerine de örnek vereyim, siz bu durumlarda ne yapıyorsunuz mesela?
Bayramda güzel bir otele gitmiştik, benim küçük kızın bakıcısı bayram dönüşü ''neler yaptınız bayramda'' diye sorunca ben gerilmeye başladım, yani kadıncağızın aldığı para belli, ben şimdi ne diyeyim, maddi olarak dengim değil ki, büyük kız (4.5 yaşında) atlar gibi oldu, ben konuyu değiştirmeye çalışıyorum, (çünkü çocuk bunu anlayacak yaşta değil ki önceden bir konuşma yapayım) ''işte ne yapalım abla, çocukları bir denize sokalım dedik'' vs diyorum, buyuk hala bir seyler demeye çalışıyor, ben geriliyorum. Sormak istediğim siz de bu ve benzeri durumlarda geriliyor musunuz? Sorulan soruları geçiştiriyor musunuz?

Back
X