Mutfak Dekorasyonu Mutfak Tezgahı Çeşitlerinin Hangileri Daha Kullanışlı?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.775
60
Evin en önemli kısımlarından biri şüphesiz ki mutfaklar, hatta belki de en önemlisi. Mutfağınız için seçtiğiniz malzemeler, evin diğer odalarına kıyasla çok daha fazla kullanıldığından hem daha çabuk yıpranmaya meyilli hem de değiştirilmesi ve yenilenmesi çok daha maliyetli ve meşakkatli olabilmektedir. Bu nedenle mutfak için yapılacak her tercihe en az iki kez düşünüldükten sonra karar verilmelidir. Zorlu seçimlerin başında ise tezgah seçimi gelir. Mutfağın diğer tüm malzemeleri ile bir uyum içerisinde olması beklenen tezgah aynı zamanda, bakımı ve temizliği kolay olan ve yıpranma oranı en az seviyedeki bir malzemeden seçilmelidir. Aksi taktirde mutfak tezgahı umulduğu derecede kullanışlı olmaz ve yaptığınız harcamalar boşa gidebilir. Özelliklerine göre mutfak tezgahlarına yakından bakalım ve hangisinin kullanışlı olduğunu görelim.

Granit Mutfak Tezgahları

Eğer mutfağınızı yenilemeye ayırdığınız bütçe geniş bir aralıkta ise, tercih edilebilecek belki de en uygun malzeme granittir. Son günlerde özellikle lüks mutfaklarda kullanımına yaygın olarak rastlanılan granit, leke tutmayan iz bırakmayan ve doğal bir yapıya sahip olan bir üründür. Bu nedenle de kullanıldığı her mutfakta şık ve dekoratif bir hava yakalanmasını sağlamanın yanı sıra kullanım kolaylığı açısından da oldukça elverişlidir. Granit uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzemedir. Buna ek olarak geniş bir renk yelpazesine sahiptir ve hemen her mutfak için uyumlu bir seçenek bulunabilir. Zaman zaman çatlaması ve pahalı olmasının yanı sıra düzenli cila istemesi ise olumsuz özellikleri olarak gösterilebilir.

İşlenmiş Taş ( Kuvars) Mutfak Tezgahları

Granite alternatif oluşturabilecek, yaygın kullanılan bir diğer tezgah malzemesi de işlenmiş taştır. Sanayide işlenen taş malzeme küçük kuvars parçalarına dönüştürülür ve yüksek ısıda bir araya getirilip sıkıştırılarak, kuvars tezgahlar oluşturulur. Oldukça dayanıklı ve hoş görüntülü bir malzeme olmasının yanı sıra, granite göre çok daha fazla renk seçeneğine sahip olduğu da söylenebilir. Bakımı, doğal taş ile yapılan cilasının düzenli aralıklarla yenilenmesinin dışında zahmetsizdir denilebilir. Leke tutmaz ve asitten etkilenmez özelliktedir. Ancak yine de birçok malzemeye kıyasla pahalı bir seçenek olduğu belirtilmelidir.

Sert Yüzeyli Mutfak Tezgahları

Genellikle özel sipariş sonucu üretilen bu tezgahlar, tek parça olarak geniş bir kalıptan isteğiniz doğrultusunda şekillendirilir. Yüzeylerinde oluşacak çizik ve zedelenmeler zımpara ile düzeltilebilir. Ancak dezavantajı ısıya karşı duyarlı olmasıdır. Bu nedenle sıcak tabanlı ürünlerden her daim korunması gereklidir. Bütçenize bağlı olarak fiyat kıyaslaması yapmaya açık bir üründür.

Paslanmaz Çelik Mutfak Tezgahları

Paslanmaz çeliğin kullanımına gündelik hayatta birçok üründe rastlasak da, mutfak tezgahlarında kullanımı son dönemde yaygınlaşmış bir seçenektir. Daha da doğrusu evlerimizin mutfağına girişi son dönemdedir. Kolay temizlenebilir ve ısıya dayanıklı olması nedeniyle restoran ve otel mutfaklarında kullanımı ise uzun yıllardır gündemdedir. Renk seçenekleri ve kullanım kolaylığı ile hem modern hem de yenilikçi bir fikir arayışında olanlar için ideal bir alternatiftir. Ancak üzerinde kesme işlemi yapamayacağınızdan iyi düşünülerek tercih edilmelidir.

Sabuntaşı Mutfak Tezgahları

Görüntüsü ile mutfağınızda tarihi bir yapı havası yakalayabileceğiniz sabun taşı, pürüzsüz ve doğal görünümlü bir materyal olarak artık yalnızca eski mutfaklarda kalmaktan kurtuldu. Modern mutfak tezgahlarda veya lavabolarda sıkça karşımıza çıkan sabun taşı ile şık ve doğal bir görünüm yakalayabilirsiniz. Üstelik birçok renk seçeneğine ve parlak bir özelliğe sahip olan bu materyal birçok lekeye karşı da fazlası ile dayanıklıdır. Zamanla kararma ihtimali olsa da bakımı kolay bir malzeme olarak kabul edilir.

Seramik Fayans Mutfak Tezgahları

Seramik veya fayanstan yapılan mutfak tezgahları kelimenin tam manası ile ortalama bir malzemedir. Orta sınıf evlerde veya orta bir bütçeyle yenilen mutfaklarda halen sıklıkla karşımıza çıksalar da biraz eskide kalmış bir seçenek olduğunu söylemek mümkündür. Isıya karşı dayanıklı olan bu malzemelerin üzerine sıcak tencere vb koymanızda bir sakınca yoktur ve birçok renk seçeneğine sahip oldukları söylenebilir. En büyük dezavantajı ise tek parça bir malzeme olmamasından kaynaklıdır. Fayanslar arasındaki dolgu malzemesi zamanla eriyebilir ve hoş olmayan bir görüntü oluşabilir.

Lamine Mutfak Tezgahları

Plastik ürünlerin hayatımızın her köşesine girdiği göz önüne alınınca, mutfak tezgahları için plastik malzemeli bir alternatiften bahsetmeden geçmek de olmazdı. Laminant mutfak tezgahları ise bunun en iyi örneği. Plastik kaplama ve sentetik malzemeler ile üretilen bu tezgahlar son derece pürüzsüz ve kolay temizlenebilir niteliktedir. Bakımı oldukça kolay ve zahmetsiz olan bu ürün, fiyat açısından da hesaplıdır. Ancak çizilme ve soyulma gibi bir durum ile karşılaşılırsa tamamı ile değiştirilmesi gerekir.

Ahşap Veya Doğrama (Kasap Tarzı) Mutfak Tezgahları

Klasik mutfaklarda görmeye pek de alışkın olmadığımız alternatif bir tezgah malzemesi ise ahşap. Daha çok profesyonel şeflerin ve ahşap sıcaklığını evlerine taşımayı sevenlerin tercihi olmakla beraber değişik bir hava yakalamak isteyen herkes için alternatif olabilecek bir ürün. Klasik ir dekorasyon zevkiniz varsa ahşap mutfak tezgahı tam size göre, üstelik sanılanın aksine oldukça da kullanışlı bir malzeme. Bunun nedeni ise uzun yıllar boyunca kullanılmasına izin veren sürekli yenilenebilme özelliği. Tezgahınızda kullanılan ağacın cinsine göre, tezgahınızı gerek gördükçe zımparalayabilir ve yeniden cilalayarak ilk günkü görünümüne kavuşturabilirsiniz.

Mermer Mutfak Tezgahları

Mermer deseni günümüzün yükselen değerlerinden biri olarak her yerde karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca mutfak tezgahlarında da mermere talep her geçen gün artmakta. Ancak mermer tezgah isteyenlerin kesenin ağzını biraz açması gerekecek. Son derce şık ve sofistike bir görünüme sahip olan mermer, ne yazık ki kolay leke tutabilen bir materyal olarak sıkı da bir bakım gerektirecek bir üründür.

Beton Mutfak Tezgahları

Eğer mutfağınızın fazlası ile girintili çıkıntılı ve uğraştırıcı bir tezgah alanı mevcutsa beton sizin için en iyi seçenek olabilir. Bunun nedeni ise, tamamen alana göre kalıplanabilir oluşudur. Son yıllarda içeriğine eklenen değişik maddelerle su yalıtımında çığır açılmış olan betonlar bu sayede mutfaklara da hızlı bir giriş yapmayı başarmışlardır. Aynı zamanda oldukça sert ve dayanıklı bir malzeme olan betondan yapılacak bir mutfak tezgahının uzun yıllar kullanılabilecek nitelikte olacağının söylenmesi de mümkündür. Üstelik cilalanabilir ve farklı renk seçeneklerine kavuşturulabilir bir maddedir.

Cam Mutfak Tezgahları

Alternatif ve dekoratif bir seçenek arayan kişiler için yeni ve dikkat çekici bir diğer seçenek ise cam mutfak tezgahları. Son günlerde dekorasyon dergilerinde ve bültenlerinde sıklıkla görülmeye başlayan cam tezgahlar fazlası ile modern ve derin bir görüntüyü mutfağınıza taşımaya aday ürünler. Üstelik ısıya dayanıklılar ve tahmin edebileceğiniz gibi temizlenmesi en kolay malzeme. Ulaşılabilir fiyatlarla cam bir tezgah edinebilirsiniz, ancak çizilme ve parmak izi bırakma özelliklerini de göz önünde bulundurmalısınız.

Kireç Taşı Mutfak Tezgahları

Kullanımı fazla yaygın olmayan bir malzeme olsa da kireç taşı mutfak tezgahlarında daha sık görülmeye başlayacağının sinyallerini veriyor. Doğal bir görünüm ve renk seçeneklerine sahip olması ise en önemli tercih edilme nedenleri.

hayatkolay.com
 
72283702e19bb86aaf1d0c14e0d788d0--sons.jpg

Ahşap Veya Doğrama (Kasap Tarzı) Mutfak Tezgahları
açık-renk-seramik-fayans-mutfak-tezgahı.jpg

Seramik Fayans Mutfak Tezgahları
koyu-renk-granit-mutfak-tezgahı.jpg

Sabuntaşı Mutfak Tezgahları
untitled.png

Granit tezgah
İşlenmiş-taş-mutfak-tezgahı.jpg

İşlenmiş taş tezgah
tasarim_mutfak.jpg


Sert Yüzeyli Mutfak Tezgahları

celik_tezgah.jpg


Paslanmaz Çelik Mutfak Tezgahları

laminat-tezgah-nasil-silinir_646x340.jpg


Lamine Mutfak Tezgahları

sayfa_0668d0425ee9751a2aaea343c0d56eb0.jpg

Mermer Mutfak Tezgahları
beton-mutfak.jpg


Beton Mutfak Tezgahları

Cam-Mutfak-Tezgahlari-8.jpg

Cam Mutfak Tezgahları

Made-in-China-precut-kitchen-limestone-countertops_jpg_220x220.jpg


Kireç Taşı Mutfak Tezgahları
 
granit tezgah kullaniyorum ve memnunum. arada sprey ile parlatiyorum. daha önceki mutfagimda lamine tezgah kullandim, kullanimi granite göre daha kolay. arkadasimin cam tezgahi var su damlasa iz yapiyor. elinde bez ile bekliyor kadincagiz.
 
Bizde de granit var.Henüz parlatmaya ihtiyaç olmadı ve çizilmiyor.
 
X