daha yeni konuşmaya başladıkları için bu şekilde. bizim doktorumuz öyle dedi. diğer çocuklar zamanında 1,5 yaş civarı konuştukları için bu süreçleri 2,5 yaşına kadar oturtuyorlar. bizim de 4,5 yaşı bulur dedi doktor. doktoruna sorabilirsin. benim oğlum yarın bugün dün, biraz sonra, neden kavramlarını çok güzel anlıyor ama konuşma daha yeni yeni başladığı için cevabını tam seçemiyor karıştırdığından değil tamamen yeni yeni konuşmaya başlamasından kaynaklı ağzından o an o kelime çıkıyor ama söylemek istediği ağzından çıkan kelime olmayabilir yani anladın mı. örneğin mutfağa kendine su almak için gidiyor benden istemiyor. annecim neden bana haber vermiyorsun neden kendin aldın suyunu dediğimde ben su iççem diyor. anca bu cevabı verebilir zaten. benim orda beklediğim cevap kendim almak istedim oluyor, ama doktor bu şekilde ayrıntılı cevap vermeyi beyni düşünemez bu kelimeleri bilir ama kullanamaz çünkü daha yeni konuşmaya başladı. doktor bu şekilde açıkladı bize. dikkat dağınıklığı için de test denver testi vs. yaptırabilirsin cnm. dah çok küçük konuşma yeni geliyor dikkat dağınıklığı da çıkabilir sıkıntı değil ki. olumlu bak. konuşmaya yeni başlamış 1,5 yaşında yapması gerekni şimdi yapıyor doğal olarak nerede nasıl kelime seçeceğini yeni öğreniyor. arkadaşımın oğlu 5 yaşında konuştu. 7 yaşında 1.sınıfa gitti.
benim oğlum da geç konuştu konuşma yolunda diyebilirim ama çok akıllı sakin bir ortama girildiğinde bana sormadan kesinlikle bir şeye dokunmaz hayır dediğimde tekrar sorar hayır dedim dediğimde dokunmaz. hiç böyle düşünme. konuşup aşırının da üstünde şımarık terbiyesiz çocuklar oluyor. benim oğlum için etraftakiler büyümüş de küçülmüş derler. lazımlığında geceden kalma çişi vardı odasında, sabah kalktım uyuyor mu diye bakmaya gittim. uyanmış. lazığımlığını aldığını gördüm ne yapacaksın annem dedim ben çiş dökcem dedi. kim dedi ona alıp dök ya da nerden biliyor illaki döküleceğini. öyle yani. anlatsam oğlumun yaptıklarını karşında yetişkin biri var sanarsın. eşime üşüyorum battaniyeleri çıkaralım dedim geçen hafta, gidip dolabındaki battaniyeyi alıp anne ört anne ört anne ört diyor bana yavrum. merhametli yavrum. anne al örtün üşüdün diyemiyor, anne ört diyor

kendini ifade edebiliyor mu ediyor çok şükür buna da.