• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

15 günlük bebek, kilo alamama, memede uyuma ve sütümün yetmemesi

incimduru

Aktif Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
23
Puanlar
38
15 günlük bebeğim var, sezeryan ile dünyaya geldi. İlk günler meme ucum yara olduğu için pek beslenemedi ve ek olarak mama başladık. Mamayı kaşık biberonla veriyordum (meme reddi yaşamamak için) ve bu süreçte emzirme eğitimi aldım 2 gün. Memeyi kavramayı öğrenince yaralarım da yavaş yavaş geçti. (hala var ama dayanılabilecek boyuta düştü diyelim) Dün kontrole gittiğimde hiç kilo alamadığını öğrendik. Doktor her emzirme sonrası mama ekleyin dedi.
Sorun şu ki bu bebiş memede saatler geçiriyor ama sanırım emmiyor. 1 dakika emip yutunca 10 dakika boş boş bekliyor. Yüzüne dokunuyorum ensesine dokunuyorum topuğunu sıkıyorum ama yok yine de emmiyor. Yorulduğu için mi yoksa memede süt olmadığı için mi böyle yapıyor anlamadım. Doktor meme emmiyorsa mama başla ne olacak tarzında rahat rahat konuştu ama ben anne sütü almasını istiyorum ki bunu istemek de en doğal hakkım diye düşünüyorum. (doktorun bu tavrı da çok rahatsız ediciydi ama neyse düşünüp üzülmek istemiyorum)

Size sorum bebeklerin nasıl emmesi gerekiyor, 2-3 çekip sonra dinlemedi ve memede saatler geçirmesi normal mi?
Sütümün yetip yetmediğini nasıl anlarım?

Deliricem vallahi çevremde hiç anne olan yok ki, kimse yok yani sorabileceğim konuşabileceğim fikir alabileceğim.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim :(

İsteğinizi çok iyi anlıyorum. Bende emzirmeyi çok istediğimden direttim. Şimdi ilk önce sarılık varmiydi uyku hali daha derin olabilir bu yüzden. Fazla üst üste giydirmeyin oda ısısını 22-23 de tutun. Çıplak soyup emzirin ten tene hatta . Uyudukca uyandırın emmesini sağlayın. Biliyorum bu rutin saatler sürüyor. Ben uyandırma işini eşime verirdim altını açar ıslak mendille siler uyandırır bana verirdi . İlk 1 ay uyku hali yaşadım bende ondan sonra kendi uyanmaya başladı. Bu sürecin geçici olduğunu bilin. Ama mutlaka uyandırın aktif emsin. Sonra takviyesini verin az emdiği içinde sağım yapın 10-15 dk böylece sütünüzü arttırabilirsiniz. Hatta bazen az az sütte çıkıyor mama yerine verirdim ben biriktirip. Bebeğiniz aktif emmesi için temiz parmağınızı emmesini sağlayıp kuvvetli emme başladığında memenizi verin. Günlük cisli bez sayısı 5-6 bez olursa bezi çiş doluyorsa doyuyordur. Birde kilo artışından anlayabilirsiniz. 0-3 ay bebekler 600-1000 Gr alırlar. Buda günlük 20-35 Gr almalıdır . Bu hesaba göre haftalık yada 3 günde bir sağlık ocağına gidin rica edince tartıda yardımci oluyorlar. (Tabi sizin şuan 15 gündeki Kilo artışını önemli en az 600 Gr almalı 1. Ay kontrolünde ) Kilo alıyorsa doyuyordur fazla alıyorsa bu orandan mama miktarını düşürebilrisiniz. Mamayida siz emzirip sonra sağım yaptıkça bebeğinizde aktif emmeye başlayınca sütünüz artacaktır ozamnda kilo takibinden gene yavaş yavaş ilk önce CC sonra öğün miktarını azaltarak daha fazla emzirmeye ağırlık vererek mamayı bırakabilirsiniz. Ben de mamayı 2 . Aya kadar aktif verdim iki katı kilo alınca 2. Aydan sonra mamayı dediğim şekilde azaltıp bitirdim .

Merhabalar. Üstte bir kullanıcı güzel açıklamış ben de birkaç şey eklemek istedim. İki haftalık bebeğin her bir memeyi en az 10 - 15 dakika aktif emmesi lazım, birini emdi bitti, kaldırıp gazını çıkarıp diğerine geçersiniz, onu da bitirince gazını çıkarıp yatırabilirsiniz. Emerken uyumak değil de yorulabiliyor da minikler, çenesinin altını parmağınızla kaşır gibi, sertçe masaj yapar gibi okşayın, emmeye başlayacaktır, her durduğunda bunu yapın 10 dk tamamlansın emsin. Böyle böyle emerse memeyi de boşaltır ve meme daha fazla süt üretmeye başlar. İlk hafta zaten kilo veriyor, sonra almaya başlıyor, 15 günlük doğum kilosuna geri geldiyse sarılık yoksa normal, herşey yolundadır. Çişli bez sayısı az gelirse mama takviyesine devam edin ama memede olabildiğince aktif zaman geçirin ki süt artsın. Bir de arkadaşın yazdığı gibi, oda sıcak olmasın, bebek tek zıbınla ya da sadece bezle olsun, sizin de üstünüz çıplak olabilir ten teması hem bebeğin emmesini arttırır hem sizin süt yapımınızı. Umarım herşey istediği istediğinizden de iyi olur. 🤗

Yukarıda arkadaşlar çok güzel açıklamışlar. Ben de şu noktaya doktorumun verdiği tavsiyeyle değinmek istiyorum, bebeği memede çok uzun tutma çünkü bebeğin çenesi yorulur demişti bana. 20 dakika bir memeyi, 20 dakika bir memeyi aktif emzirmeyi önermişti, sonrasında mama teklif et isterse ver demişti. Dediği gibi 20'şer dakikatan fazla memede tutmadım ben de ama çok sık emzirdim gün içinde. Yalnız doktorun dediği gibi her emzirmeden sonra mama vermedim. Çünkü her defasında ne kadar verirsek verelim istiyordu mamayı, sonra kusuyordu. Günde iki üç defa mama onun dışında sayısını bilmediğim kadar emzirmeyle geçti iki ayımız. (Enjektörle meme üzerinden ya da parmağımı emdirerek yine enjektörle veriyordum)

2. aydan sonra ise sütü artırma meselesini bir takviye ile çözdük çok şükür. Solgar'ın Brewers Yeast takviyesi bende çok işe yaradı. Bu takviye Gaz yapabiliyor, doktora danışmadan kullanmamak lazım. Zaten 20. günden sonra gaz sancıları başlıyor, bu ilaç daha da artırabilir, ben ikinci ayda gaz sancıları azaldıktan sonra kullandım. O zamana kadar da Bestlak, Humana, Rezene vs içiyordum tabii, o kadar etki etmemişlerdi. Bu bayağı gözle görülür etki sağladı. Kilo alımı da normalleşti. Günde bir defa az miktarda mama veriyorum takviye olsun diye ama anne sütü ağırlıktı oldu ikinci aydan sonra.

Sizin bebeğinizin 15. günde henüz kilo almamış olması da normal olabilir, arkadaşlar yazmışlar zaten, ilk hafta kilo veriyor, doğduğu kiloya gelse bile yeterli. (Bizimki doğduğu kilodan düşüktü 15. günde, sonra mamayı artırdık işte)

Back
X