ne kadar adilsiniz?

adalet uygulamak bazen o kadar çok zorki.......
kim doğru kim yanlış bilemiyorsun...
ve ben hep bir tarafı savunuyorum...
ya davacı ya davalı ...
ya sanık ya müşteki...
olaylar kendini çok farklı şekilde gösteriyor...
özellikle benım gibi hukuk camıasının içinde olanlar bilirler...
adaleti saglamak inan çok zor...
ama başaran içinde çok büyük mükafatlar alır...

savunmak ayrı bir şey...
adaleti sağlamak olarak bakmayın..
adil olmak, adil olabilmek insan olarak....
insan olarak bunu ne kadar başarabiliyoruz?
adil olmayı savunuyoruz elbette ki bize öğretilen bu...
ama??

mesela size anlatayım şöyle düşünün...
madem konu yöneticilere geldi..
iş hayatında kimimiz yönetici kimiz yönetilen...
diyelim bir şirkette çalışmaya başladınız ve çok iyisiniz...
takdir ediliyor ve seviliyorsunuz...
ama yöneticiniz kendi ayağını kaydırırsınız korkusuyla sizi değil sizden daha eski bir çalışanı terfi ettiriyor...
sebep daha uzun çalışması, kurum kültürünü daha iyi bildiğinin söylenmesi...
yönetici belki kendisine bile ifade edemediği bu durumda ben eşitim diyerek çıkabilir işin içinden...
adalet midir bu..

Terfi ettirilmemiş olan çalışan müdürünün odasına gitttiği zaman"-hayır ben eşitim soru sorma çık dışarı "diye bir tepki alacak ve değerlendireceksek eğer;
Eski çalışan açısından bakarsak "bunca zamandır emek veriyorum ama yeni gireni terfi ettirdiler"diye düşünecektir.ve o da bunu adaletli olarak değerlendirmeyecektir.
Adalet kişilerin insiyatifine kalmış bir kavram değildir.
Ve çok yönlü bir kavramdır
Bir taraftan bakarak anlatılamaz.

canım dün eşimle bu konuyu sonuna kadar tartıştık,nasil adil olunur diye,
bugünde sen açmışsın çok güzel bir konu tekrar dile getirmek istedim..
aslında konu okadar sınır ki,
mesela eşit davranırsak adil olamayız yazmış arkadaşlar,
ama bu durumlara zamana bağlı,
mesela anne baba eşit davranmak zorunda çocuklarına adil olabilmek adına,
ama biri yaramazlık yapmışsa cezasını o anlık çeker,sonra unutulur gider..
çünkü anne babadır o bikere yaramzlık yaptı diye hep hakkettiği gibi yaşayamaz.

ama siz saten kesndiniz yamışsınız eğer ayağını kaydırırsınız diye eski çalışanı getiriyorsa diye,
eğer bu şekilde bakarsa adaletsizliktir tabikide,çünküü,bakış açısı adil değilki...

ama bu kişi adil olduğunu öne sürüyorsa sıkıntı olmaz mı?
kim bu şekilde düşündüğünü itiraf etme cesaretine sahip ayrıca...
elbette bunu adaleti sağlama amacıyla yapacak...
sağlanmış olacak mı peki?

ama bu kişi adil olduğunu öne sürüyorsa sıkıntı olmaz mı?
kim bu şekilde düşündüğünü itiraf etme cesaretine sahip ayrıca...
elbette bunu adaleti sağlama amacıyla yapacak...
sağlanmış olacak mı peki?

pekii ben de size bir soru sorabilirmiyim???
diyelimki o yöneticinin yerinde siz varsınız,
kimi terfi ettirirdiniz siz olsaydınız nasıl bir davranışta bulunurda adil olurdunuz...

Gercek Adilik karsindaki düsmanin bile olsa adil olabilmektir .:delphin:

Sevdiklerimize adil olmak pekte zor degil kanimca....a.s

Lakin nötr oldugmuz yada sevmedigmiz insanlara karsi adil olabiliyorsak, iste o zaman gercekten adiliz demektir...:kahve:

sevmediklerine de sevdiklerine davranabildiği şekilde davranabilen kişi adildir bence...
hatta büyüktür benim gözümde...
zor olanı başarmak...

Son düzenleme:

pekii ben de size bir soru sorabilirmiyim???
diyelimki o yöneticinin yerinde siz varsınız,
kimi terfi ettirirdiniz siz olsaydınız nasıl bir davranışta bulunurda adil olurdunuz...

elbette ekibe daha çok şey katanı...
göz dolduranı...
ben yöneticisiyim ama benimle boy ölçüşebilecek kadar cesur olanı...
kendi egolarım yerinde dursun diye emme basma tulumba gibi her dediğime evet demeyeni..
kişiliğini ben buyum diye ortaya koyanı...
cesur olanı...

sevmediklerine de sevdiklerine davranabilen kişi adildir bence...
hatta büyüktür benim gözümde...
zor olanı başarmak...

evet zor olandir bu!! Birde su vardir elfidacim en zor adilik insanin kendine olan adiligidir...:delphin:

Ben mesela elimden geldigi kadariyla herkeze adil olmaya calisirken bazen kendime adil olamiyorum!!benneyaptımki

pakiii bir soru daha,
ikiside aynı geliosa terazide ve birinin bi hatası diğerinin başka bi hatasıyla aynıysa,
yani davranışları çalışmaları birbirini dengeliyorsa eğer???

pakiii bir soru daha,
ikiside aynı geliosa terazide ve birinin bi hatası diğerinin başka bi hatasıyla aynıysa,
yani davranışları çalışmaları birbirini dengeliyorsa eğer???

her kişiyi ayrı ayrı değerlendiririm ben ...
ama hatalarına göre değil, yeteneklerine göre ve yapabildiklerine göre...
yaptığı hatanın farkında olup bunu gelişmesi için kullanan insan başarılıdır...
ama hep aynı yolu deneyip başarılı olmayı bekleyenle bir olamaz...
dolayısıyla kısa zamanda az iş yapan ipi göğüsler...
siz hatalarına göre mi değerlendirirsiniz insanları...

elbette ekibe daha çok şey katanı...
göz dolduranı...
ben yöneticisiyim ama benimle boy ölçüşebilecek kadar cesur olanı...
kendi egolarım yerinde dursun diye emme basma tulumba gibi her dediğime evet demeyeni..
kişiliğini ben buyum diye ortaya koyanı...
cesur olanı...

sen kaç tane "adam" tanıdın bunları yapabilecek...
kaç yürek gördün bana rakip olabilecek gelsin diyebilecek...
kendilerini de aynı zihniyetle o pozisyona getirenlerin sıvazlanacak sırtları kalmadığında, sıvazlamalarının karşılığını bir balon gibi şişirilmek olarak alamadıklarında bir hiç olan zavallılar, rakip olanı getirirler mi...cesuru getiriler mi...boy ölçüşebilecek olanı getirirler mi...
getiremezler...çünkü onlar aslında ne olduklarını iyi bilirler...ya da ne olmadıklarını...
hangi adalet...tamamen kalpleriyle işyeri yönetenler mi adil, hakkını arayanı bastıranlar mı...kim adil...
bence adalet önce nerde başlar biliyor musun...yanlış karar verdiğini yüzüne söylediklerinde, sen adil değilsin dediklerinde neden diye sorabiliyor musun, gözünün içine bakarak verdiği cevabı dinleyebiliyor musun, acaba haklı olabilir mi ki diyebiliyor musun...
işte adalet orda başlar...

... her insan, karşı taraftan kendine adil davranmasını ister. Her karşı çıkış ve tepki bu nedenle yapılır genelde. Ama sıra kendine gelince...çark ya durur ya da geri işler.
Hep yasalardan ve karşı tarafın adil olmadığından şikayet ederiz. Ama incelendiğinde; daha çok bu yasaları uygulayan insanların elinde değişikliğe ve farklı yorumlamalara tabii tutulduğunu görüyoruz. Yasalar yapılırken daha net yapılabilse muğlaklıktan kurtulsa diyebiliriz. Ancak bizler; doğru ve dürüst olmayı beceremezken, olayları kendi tarafımızdan bakarak görmeye devam ederken... bunu başarmak ne kadar olası sizce?

Adil olmak-yasalar ve demokrasi kavramlarının gereğince uygulanabilmesinde işin temeli insan faktöründe düğümlenip kalıyor.Mesela İngiltere'nin yazılı anayasası olmamasına rağmen demokrasiyi en iyi işletebilen ülkelerden olduğu biliniyor. Ülke olarak en iyi kanunlara da sahip olsanız, bunları uygulayan memurlarınız art niyetliyse, toplum bilinçsiz bir toplumsa, demokrasi kültürüne sahip değilse, asla iyi bir hukuk devleti olamazsınız.
Temelde fert olarakda adil olmak gerek.
herşey, birey olarak bizden kaynaklanıyor.Şikayet ettiğimiz konularda,özellikle gerçek- doğru-hak- adil olmak konularında kendimizi eğitmemiz gerektiği çok açık.adil olarak haklar teslim edilmeye başlanmalıdır. Zararın neresinden dönülürse kardır.
şunun bilincindeyim bugun başkasına yapılan bir haksızlık yarın bana yapılmayacağı ne malum...

valla ben çok adilimdir,haklıya haklı derim ne pahasına olursa olsun.Babamdan böyle gördüm.
Günlük hayatta da öyleyim.Mesela eşimle yemek yicez, yemeği tam 2 ye bölerim, eti falan hep eşit olur, sucuklu yumurta yicez diyelim ayıptır söylemesi sucukları paylaştırırım bir tane fazla varsa 2 ye bölerim onuda.Benim tabağımda daha fazla olması rahatsız eder beni.Adilimdir adil :))

her kişiyi ayrı ayrı değerlendiririm ben ...
ama hatalarına göre değil, yeteneklerine göre ve yapabildiklerine göre...
yaptığı hatanın farkında olup bunu gelişmesi için kullanan insan başarılıdır...
ama hep aynı yolu deneyip başarılı olmayı bekleyenle bir olamaz...
dolayısıyla kısa zamanda az iş yapan ipi göğüsler...
siz hatalarına göre mi değerlendirirsiniz insanları...

hayır tabikide,
siz yanlış anladınız yada ben yanlış anlattın sanırım:uhm:
hata derken işle ilgili hatalr çoğunlaşınca yanlışlar çıkıyor ortaya,
yaptığı yanlışlarda aynı hatalarda başarılarda işlerde demek istemiştim sanırım yanlış anlattım:uhm:

valla ben çok adilimdir,haklıya haklı derim ne pahasına olursa olsun.Babamdan böyle gördüm.
Günlük hayatta da öyleyim.Mesela eşimle yemek yicez, yemeği tam 2 ye bölerim, eti falan hep eşit olur, sucuklu yumurta yicez diyelim ayıptır söylemesi sucukları paylaştırırım bir tane fazla varsa 2 ye bölerim onuda.Benim tabağımda daha fazla olması rahatsız eder beni.Adilimdir adil :))

Hakikaten adilmişsiniz :delphin:

herkeze esıt davranmak adıllık degıl bana gore
herkeze hakettıgı sekılde hak ettıgı kadar adıl olmak gerek
esıt davranmak ayrı adıl olmak ayrı

Back
X