Ne olacak bu gençlerin hali?

Less-is-More

Nirvana
Pro Üye
Anneler Kulübü
21 Nisan 2018
8.154
30.244
548
36
Bir lisede öğretmenim. O kadar ilgisiz ki çocuklar bazen kullandığım hiçbir yöntem ise yaramiyor. Sanki dünya yıkılmış da altında kalmışlar. Enerjileri sıfır. Acaba sadece benim dersimde mı boyleler diye diğer öğretmenlerle de çok konuştum ama genel halleri bu. Zaten cevremdeki diğer gençler de böyle. Çevrelerinde olan biten olaylara kayıtsızlar. Sinav olmasa kitap okumuyorlar. Hayatları telefon ve televizyon ekranından ibaret. Çok endişeliyim ama bunu değiştirecek bir çözüm bulamıyorum

Gerçekten de böyle, ortalık sevgisiz, desteksiz çocuklar ile dolu.
Bence okulda güzel bir konferans hazırlayabilirsiniz.
Hem öğrencinin hem velilerin katılacağı şekilde ön konuşma ardından vieolar ile yaşanmış olaylar ile destekleyebilirsiniz.
Çok güzel bir motivasyon olur sınav haftası öncesi :)

Maalesef oyle ben ortaokul bunyesinde ozel egitim sinifinda calisiyorum .Bazen diger cocuklari gozlemliyorum hepsinde bir isteksizlik ve vurdumduymazlik hakim.Ders beden eğitimi hoplayıp ziplamalari gerekirken dizilmisler oturuyorlar.Orta yolda ilerleyeni cok nadir .Ya bitkin bir grup var ya da fazla enerjik ama bu enerjiyi olumsuz seylere harcayan cocuklar .

Gerçekten de böyle, ortalık sevgisiz, desteksiz çocuklar ile dolu.
Bence okulda güzel bir konferans hazırlayabilirsiniz.
Hem öğrencinin hem velilerin katılacağı şekilde ön konuşma ardından vieolar ile yaşanmış olaylar ile destekleyebilirsiniz.
Çok güzel bir motivasyon olur sınav haftası öncesi :)
Veliler veli toplantisina bile gelmiyorlar.

Belki de öyle mutlulardır.
Ben bir eğitimci olarak okulların çoğunun gereksiz olduğunu daha doğrusu akademik eğitimin bu kadar yoğun olmasının ihtiyaç dışı olduğunu düşünmeye başladım son zamanlarda.
Öğrencilere okullarda 21. yy becerileri kazandırılmalı.
Bu kadar yoğun ve ağır coğrafya, fizik vs öğretmek yerine pratik ve hayata dönük eğitim programları oluşturulmalı bence.

Veliler veli toplantisina bile gelmiyorlar.
çoğu lise öğrencisi toplantıyı bile söylemez ailesine , gerçi söyleyenlerinki de gelmeyebiliyor.
bunu daha farklı anlatın toplantı olarak değil de organizasyon iki kuru pasta içecekler ile süslendirir iseniz bide afilli bir davetiye gibi kağıtlar bence olur olur.
Peşinden de velileri arasınız, sizin için ayrı çaba isteyecek bunlar ama güzel şeyler olacak emin olun :)

Ben bir eğitimci olarak okulların çoğunun gereksiz olduğunu daha doğrusu akademik eğitimin bu kadar yoğun olmasının ihtiyaç dışı olduğunu düşünmeye başladım son zamanlarda.
Bu kadar yoğun ve ağır coğrafya, fizik vs öğretmek yerine pratik ve hayata dönük eğitim programları oluşturulmalı bence.
aslında çok doğru noktaya değinmişsiniz ama bunu ülke genelinde uygulamak ne yazık ki mümkün değil.
ama eğlenceli hale getirilebilir. kuzenim biyoloji öğretmeni her hücre için çocuklar ile birlikte maketler hazırlarlar her biri farklı bir şekilde sürekli aktifler çok da taktir ederim kimi zaman benim karşıma neden böyle bir eğitimci çıkmadı da beni soğuttular demişliğim de vardır.

Evet haklısınız. Ben de bu kadar yorucu olmasına karşıyım. O yüzden dersimde harıl harıl yazı yazdırmak ya da sayfalarca soru çözdürmek yerine daha aktif olabilecekleri etkinlikler yapmaya çalışıyorum. Video izletiyorum ya da o konuyla ilgili ilginç bir olay anlatıyorum ama yine de tam anlamıyla ilgilerini çekemiyorum. Eminim hepsinin aklı telefonlarina gelen bildirimlerde. En sonunda sinirlendim çeviri ödevi verdim(hiç istemesem de çeviri yaptırmayı) ancak öyle birşeyler yapmaya başladılar.

Okullar bu çağın çocuklarına artık hitap etmiyor.Boğuluyorlar,haklı olarak .İlkokul haricinde zorunlu olmaması lazım.Ya da her öğrenciye hitap eden kampüs okullar olmalı.Öğlene kadar akademik ders öğleden sonra sosyal etkinlikler.Ve iki dönemde de birer hafta tatil.Okul dışında olanlar çok görüyorlar ama pil uzun dönemde bitiyor.Hem öğrencilerde hem öğretmenlerde.Okul hayatını yaşamayanlar bu tükenmişliği göremiyor.

Evet haklısınız. Ben de bu kadar yorucu olmasına karşıyım. O yüzden dersimde harıl harıl yazı yazdırmak ya da sayfalarca soru çözdürmek yerine daha aktif olabilecekleri etkinlikler yapmaya çalışıyorum. Video izletiyorum ya da o konuyla ilgili ilginç bir olay anlatıyorum ama yine de tam anlamıyla ilgilerini çekemiyorum. Eminim hepsinin aklı telefonlarina gelen bildirimlerde. En sonunda sinirlendim çeviri ödevi verdim(hiç istemesem de çeviri yaptırmayı) ancak öyle birşeyler yapmaya başladılar.

Malesef eğitim politikasının ülke çapında değişmesi lazım diye düşünüyorum.
Eleştirel düşünme öğretmiyoruz. Mesela medya okuryazarlığı düzgünce verilse bu kadar bilgisayar telefon bağımlısı olmayabiliriz. Finans okuryazarlığı, değerler eğitimi gibi konular öğrencilere verilmeli.
Lise eğitimimiz çok ağır ama ne gerek var? öğrenci eleyebilmek için sınavlarda sorabilmek için bu kadar yükleniyoruz ve ezbercilik var malesef.

Hayata dönük ve özellikle meslek eğitime önem veren bir sistem olmalı diye düşünüyorum.
Bunun sonu okulsuz toplum görüşüne kadar gider de o kadar abartmayayım bizim ülkeye uygun değil şu aşamada :D

12 senelik zorunlu eğitimi de 9-10 seneye düşürmeliyiz ayrıca.

Bir lisede öğretmenim. O kadar ilgisiz ki çocuklar bazen kullandığım hiçbir yöntem ise yaramiyor. Sanki dünya yıkılmış da altında kalmışlar. Enerjileri sıfır. Acaba sadece benim dersimde mı boyleler diye diğer öğretmenlerle de çok konuştum ama genel halleri bu. Zaten cevremdeki diğer gençler de böyle. Çevrelerinde olan biten olaylara kayıtsızlar. Sinav olmasa kitap okumuyorlar. Hayatları telefon ve televizyon ekranından ibaret. Çok endişeliyim ama bunu değiştirecek bir çözüm bulamıyorum
Dünyaları telefonsa sizde oraya girin branş ne?

Doğru söylüyorsunuz eğitim sistemi çocukları bu hale getiriyor. Bunun dışında TV programlari, bilgisayar oyunları, sosyal medya çocuklarımızı gerçek gündemden uzaklaştırıp bireyselleştiriyor. Birbirleriyle yüz yüze sohbet etmek yerine internet üzerinden paylaşım yapıyorlar çünkü gerçek hayatta kendilerine güvenmiyorlar. Zaten paylaşımları da onlara vizyon kazandıracak, bilgilendirecek konulardan çok uzak. Sistemi şu an için degistirmemiz mümkün gorunmuyor. Sorun ders isleyememek de değil. Sorun çocukları bu boşluktan nasıl kurtarabiliriz? Onlara hayatlarinda bir amaç nasıl kazandırabiliriz? Hevesleri bitmiş, üniversite bitirse bile iş bulamayacağını biliyor. Yarının onlara ne getireceğiyle ilgili kaygılarını kaybetmişler, boşvermisler. Beni endişelendiren de tam da bu.

Ahh ahh diyorum. Bende bir lisede psikolojik danışmanım. Aynı çözümsüzlüğü yaşıyorum. Çok farklılar. Değerleri yok. En büyük zevkleri ekran. Çok kötü bir gençlik geliyor :(

Eğitimde 8. yılım. Ben farklı düşünüyorum.
Eskiden eğitim zorunlu değildi, akademik olarak meslek edinmeye uygun gençler eğitim alırdı. Akademik eğitime devam etmeyenler meslek edinme yoluna girerdi.
Şimdi ortaöğretim zorunlu, çocuk kendini tanıyor ya da akademik eğitim almıyor ancak okula gitmek zorunda. Büyük ihtimalle üst eğitim kurumuna devam da edemeyecek. Meslek edinebileceği yaşları okulda gün doldurarak geçiriyor. Sistem işte böyle gençlerin geleceğini çalıyor, istatistikleri arttırmak adına gençleri ortaöğretime zorlamak ne kadar mantıklı varın siz düşünün.

Onlara hayata dair düşünmeyin aşılayın ne öğretmenisiniz bilmiyorum Ams mesela Sınıfa 30 tane kitap aldırın herkes bu Kitapları okumak zorunda olsun dönüşümlü olarak okusunlar . Onlara bol bol kompozisyon ödevi verin , ödüllü filmlerden sınav yapın düşünmeyi sağlamalarına Katkıda bulunun . Ne yazık ki çok boş bir gençlik kapıda

Muhtemelen devlet okulundasınız , artık dert ve sorunlarla uğraşmanın yaşı o kadar düştü ki bu tabiki moral ve motivasyon düşüklüğü yapıyo
Pahalı telefonlar pahalı mekanlar
dısarı çıkıp 2 simit 1 çay bile bir çok aile için zor bir duruma geldi
Değişiklik yok hiç bişey yok genel olarak bir boşvermişlik var toplumda çocuklarda da aynı etki maalesef

Eğitimde 8. yılım. Ben farklı düşünüyorum.
Eskiden eğitim zorunlu değildi, akademik olarak meslek edinmeye uygun gençler eğitim alırdı. Akademik eğitime devam etmeyenler meslek edinme yoluna girerdi.
Şimdi ortaöğretim zorunlu, çocuk kendini tanıyor ya da akademik eğitim almıyor ancak okula gitmek zorunda. Büyük ihtimalle üst eğitim kurumuna devam da edemeyecek. Meslek edinebileceği yaşları okulda gün doldurarak geçiriyor. Sistem işte böyle gençlerin geleceğini çalıyor, istatistikleri arttırmak adına gençleri ortaöğretime zorlamak ne kadar mantıklı varın siz düşünün.
Aynı düşünüyoruz aslında. Evet sorunun kaynağını anlatmışsiniz. Tam bu sebeple çocuklarda bu boşvermisler oluşuyor. Okul onlar için hayatlarını şekillendirebilecekleri bir yerden ziyade zorla geldikleri bir cehennem gibi. Ben onları suclamiyorum. Onları bu duruma getiren kosullari değiştirmek de mümkün olmuyor. Yine de onları tekrar kazanmanın bir yolu yok mu? Ben de vazgeçiyorum ama vicdanım çok rahatsız.

Ortaokulda görev yapıyorum ders saatlerimin çoğu 8. Sınıflar ile geçiyor. Sınava kalan 25 güne rağmen çalışma namına ne bir istek ne bir heves var. Okula getirilen tablet ve telefonların haddi hesabı yok, enerjileri yok derken neyi kastettiniz anlamadım ama bizim ogrencilerin libido enerji şu an tavan olduğu için zaptetmek mümkün değil. Ağızlarda sakız ellerde oje saçlar maşalı gezmeye geliyorlar okula, yapmayın etmeyin dedikce daha azıtıyorlar. Arkadasin birisi demiş kitap alin diye okulumda her sınıfın kütüphanesi var sınıf ogretmenleri ve öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda kitaplar alındı her gün bir saatimiz okuma saatidir, her ay kompozisyon yarışmaları yapılır, resim yarışmaları, futbol turnuvaları, spora teşvik çok fazladır. Okuldan uzun kosuda il birincimiz var hatta, il dışına gezilerimiz olur bazen pikniğe gideriz, şimdi de mezuniyet balomuz olacak. Ama yeterli mi hayır bunlar hiçbir öğrenciyi motive etmiyor sanki okumak meslek sahibi olmak boşmuş gereksizmis gibi bir izlenim var hepsinde. Derslerden kaçmalar denemelere girmememler ne ararsanız var.

Back
X