Ne sevgisiz, saygisiz, manyak bir ulke olduk biz boyle :(

İşte o çocuklar birini incitmenin doğru bir şey olmadığını bilse o öğretmene hayır diyebilirlerdi diye düşünüyorum. Yani ben 6 yaşındayken biri bana kötü şeyler yapmamı söylediğinde hemen tamam demiyordum.
Öğretmene zaten diyecek söz kalmamış.
Ama çocuklarda da şiddet eğilimi var. Her 6 yaşındaki çocuk böyle değil. Geçen gün bir çocuk gördüm çok tatlıydı, hatta 6 yaşından da ufaktı. Merhaba dedim, cevap vermedi döndü annesine baktı, annesi onaylayınca benle konuştu. Çocuk kimi muhatap alacağının farkında, şimdi sizce bu çocuğa ben annesinin kurallarından farklı bir şey söylesem yapar mı?
Kişilik yapısı sandığımızdan çok erken yaşlarda oluşmaya başlar hele 3-6 yaş arası çok mühim bir devredir. Çok dikkat etmek gerekiyor.
Bazilari nasilda kenardan korka korka bakiyor :( ay icim daraldi izledikce.

Sen ne diyorsun Cherry, bu cocuk ile alakasi yok ki, sosyoloji ve psikoloji ile alakali. Hic Milgram deneyinden duydun mu ? Bu güne kadar o deney beni halen soke ediyor.

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Milgram_deneyi

Yani o cocuklarda agresivlik söz konusu degil, veren emirleri takip etmek söz konusu. Ki hele Türkiyede cocuklar cok itaatkar büyütülüyor. Sürekli "o büyüktür saygi duy, birsey deme, dedigini yap" gibi sözler kullaniliyor. Yetiskinler bile Milgram deneyinde öyle davrandiysa, bu cocuklarda suc bulunmamasi lazim.

Haklisiniz kesinlikle bizim egitim sistemimizin son yillardaki dayanilmaz ``gelismeleri``de bana kalirsa tamamen bununla alakali, dusunemeyen, bilinci olmayan, basma kalip kafali, ozgur iradeleri yok edilmis, sadece kayitsiz sartsiz otoriteye ve ogretilerine itaat edebilecek nesiller hedefleniyor. Yaraticiliga, ozgur dusunceye, ureticiliger yer yok. Ayrica kulturel faktorlerinde tabiki cok etkisi var buyuge karsi gelinmez, buyuge cevap verilmez ogretmenine karsi gelinmez seklinde cocuklar korkutuluyor.
Bende duymustum bu deneyi ve evet simdi siz soyleyince hatirladim ve birden aklima su fikir geldi`` simdi ulkede olanlari cok daha iyi anliyorum``.
Cocuklariniza sahip cikin..

Valla bana haydi berikini döv deseler miktir der geçerim:KK53::KK53: deney falan açmaz beni ben kafama göre takılıyorum:KK16:En Büyük TÜRKİYE:63:
Şu elektrikli deneydi yanılmıyorsam. Şimdi bir grup sorulan soruları cevaplıyordu, bir grup da bunları dinliyor cevap yanlışsa düğmeye basıp elektrik veriyordu. Bir süre sonra bu denetleyen grup olur olmaz basıyordu elektriği. Aslında elektrik falan da yoktu.

Yani bana kalırsa içinde bir yerlerde bir cani yatmıyorsa basmazsın o düğmeye. Bir şey yoksa yoktur, bazen ortası olmaz bence. İnanılmaz sakin, sevgi yumağı tipler bazen öyle değişiyor ki şaşarsınız. Buna istisna deriz ama bence değil, adam sakin falan değil sadece iyi maskeliyor o kadar. Sonra da millete elektriği basınca şaşırıyoruz.

Hahaha tabi hersey bu deney ile acaklanmaz. Ha bide su var, emir daima otoriter birisinden verilmeli. Ve dikkat ediyorsan yavas yavas isliyor. Yani insanlara hemen en agir soku ver demiyorlar.

Bu deney sahsen bana her insanin icinde bir canavarin oldugunu gösteriyor. "How to get away with murder" dizisinde Annalise Keating karakteride demisti "her insan belirli kosullarda katil olabiliyor" (bu arada o diziye bakmani öneririm) ve gercekten buna inaniyorum.

O dizi bana çok ürkünç gelmişti....yusuf çekip izlememiştim yani. ;)

Miligramın deneyinde insanların yetke altında şiddet gösterme eğilimi ölçülmüş ve sonuca göre otoritenin emrinde şiddet gösteren insanların neredeyse sınırlarının olmadığı tespit edilmiş.Bu psikolojik deney dünyanın en çarpıcı araştırmalarından.

Konuya gelecek olursak, üzgünüm ama kreşlerde çalışan çoğu hocanın formasyon eğitimi bile yok.Oralarda çalışan tipler üç kuruşa çalışan, atanamamış, özel sektörün her türlü kahrını çeken psikolojik olarak tükenme aşamasında insanlar.

Bizim ülkemizde öğretmenlik dandik bi meslek olarak görülüyor.Finlandiya'da öğretmen olmak için sayısını bilmediğim kadar çok testten geçilmesi gerekiyor.Adamlar karakter analizi, tahammül gücü, çocuklarla iletişim vs gibi onlarca şeyi ölçerek bilmem kaç bin kişi arasından çok az insanı öğretmen yapıyor.Ama bizim hocaların çoğu allahlık maalesef.

Benim onca arkadaşım var kreşlerde öğretmenlik yapan.Hiçbirinin de formasyonu yok.Ha elbet çocuklara kötü davranmıyolar.Ama bu konuda eğitim almadıkları halde çocuklarla çalışıyolar.

Diyebileceğim şey, çocuğunuzu bi yere yazdırırken formasyon belgelerini sorun.Çok iyi araştırın.

Bu olayin yasandigi okulun yakinlarinda oturuyorum. Simdi bu bolge cok yeni yapilasan, metro duragi olacagi icin emlak fiyatlarinin uctugu ve cogunlukla luks sitelerin oldugu, aniden kalabaliklasan bir bolge. Genelde maddi durumu kalburustu aileler var. Bu yuzden son yillarda bu bolgede genelde luks olmakla birlikte ozel anaokulu ve kres ihtiyaci had safhaya ulasti. Yine bu bolgede inanilmaz bir hizla ozel anaokullari ve kresler acilmaya baslandi. Fakat maalesef bu okullari gozleri para burumus, egitimden anlamayan ama ceplerinde para olan tipler acmakta. Kendilerinin acma yetkisi olmasa bile bir egitimciye actirip yonetimini aslinda kendi yapmakta. Meslegim icabi bu okullari acanlarla muhatap oldugum icin durumun ne kadar vahim oldugunu kendi gozlerimle gordum. Genelde bu tip yoneticiler olabildigince az ve ucuza calisan eleman derdindeler. Kendim gormedim ama sigorta dahi yatirmadiklari soylentilerini cok duydum. Cocuklarla ilgilenen vasifsiz elemanlara cocuklar ogle uykusuna yattiginda temizlik islerini hallettirdiklerini bile duydum. Ayrica diplomali bile olsa yetenegine basarilarina gore degil de az maasla calisabilecek olanlari sectiklerini de cok iyi biliyorum. Okullari disaridan gorseniz gayet luks, guven veren bir goruntuleri var fakat egitim olarak geneli sorunlu. Aileler ciddi ucretler odeyip cocuklarini mahalle teyzelerinin bile seviyesinin yuksek kaldigi tiplere biraktiklarinin farkinda degiller. Suna da eminim ki o ogretmenin ve okulun ilk vukuati da degildir. Ucuz isgucunu kaybetmemek icin okul yonetimi goz yummustur.

Bu yuzden bu olayin o bolgeden cikmasi beni hic sasirtmadi maalesef.

6 yasinda bir oglum var. 2 yasindan - 3 yasina dek krese, 3 yastan 5.5 yasina dek de Istanbul'daki koklu bir fransiz lisesinin anaokuluna devam etti.

gittigi her okulda veli- ogretmen - pedagog paslasmasi vardi. an be an her davranislari kisisel defterlerine yazilir, her gun okul bitiminde eve yollanirdi. sorun olan durumlarda veliler ile pedagog seansi duzenlenirdi.

okul arkadasi olan cocuklarin hicbirinde siddet egilimi yoktu.

sorunlu cocuklar elbet vardi ama bu sorunlarla nasil basa cikacagini bilen "egitmenler" de vardi.

ben bu videoda bir ogretmen yahut bir egitmen goremedim.

cagdas egitim sisteminden ne denli uzaklasildigi ortada.

bir tespit... "Yozgat'ta 1915 öncesi 70 evde piyano vardı, bugün vekil olarak Bekir Bozdağ'ın çıktığı bir şehir." demistir Murathan Mungan.

uzerinde dusunmek gerek...

Bu olayin yasandigi okulun yakinlarinda oturuyorum. Simdi bu bolge cok yeni yapilasan, metro duragi olacagi icin emlak fiyatlarinin uctugu ve cogunlukla luks sitelerin oldugu, aniden kalabaliklasan bir bolge. Genelde maddi durumu kalburustu aileler var. Bu yuzden son yillarda bu bolgede genelde luks olmakla birlikte ozel anaokulu ve kres ihtiyaci had safhaya ulasti. Yine bu bolgede inanilmaz bir hizla ozel anaokullari ve kresler acilmaya baslandi. Fakat maalesef bu okullari gozleri para burumus, egitimden anlamayan ama ceplerinde para olan tipler acmakta. Kendilerinin acma yetkisi olmasa bile bir egitimciye actirip yonetimini aslinda kendi yapmakta. Meslegim icabi bu okullari acanlarla muhatap oldugum icin durumun ne kadar vahim oldugunu kendi gozlerimle gordum. Genelde bu tip yoneticiler olabildigince az ve ucuza calisan eleman derdindeler. Kendim gormedim ama sigorta dahi yatirmadiklari soylentilerini cok duydum. Cocuklarla ilgilenen vasifsiz elemanlara cocuklar ogle uykusuna yattiginda temizlik islerini hallettirdiklerini bile duydum. Ayrica diplomali bile olsa yetenegine basarilarina gore degil de az maasla calisabilecek olanlari sectiklerini de cok iyi biliyorum. Okullari disaridan gorseniz gayet luks, guven veren bir goruntuleri var fakat egitim olarak geneli sorunlu. Aileler ciddi ucretler odeyip cocuklarini mahalle teyzelerinin bile seviyesinin yuksek kaldigi tiplere biraktiklarinin farkinda degiller. Suna da eminim ki o ogretmenin ve okulun ilk vukuati da degildir. Ucuz isgucunu kaybetmemek icin okul yonetimi goz yummustur.

Bu yuzden bu olayin o bolgeden cikmasi beni hic sasirtmadi maalesef.

Nede guzel ozetlemissiniz carpik duzeni :(
Sorun zaten gelisiguzel kres acilabilmesi, onune gelenin calismasi.
Neden denetlenmez, denetleyen niye goz yumar
Ahh ah daha neler var soylencek.

Bende bunu dusundum vede daha kotusunu. Bu bir aliskanlik olduysa hadi yaramazlik yapani dovuyoruz diyolarsa. Benim kizim 3 yasinda ve kreste ogretmeni duzenli sekilde bunu yapsa belkide arada iki tanede o yapistirirdi :KK43:
Inanilir gibi degil.
Ve bu kres ruhsatsizmiss
Ne is yapiyor bu ulkenin kurumlari???
Bunu hiç düşünmemiştim. Evet çocukların devamlı karşılaştıkları bir durumsa eğer bu bir zaman sonra onlar da vurmaya başlayabilirler. Allahım sen koru. Bu kreş haberlerini okuya okuya manyak oldum iyice. Kreşimizden çok memnunum ama yinede hep tetikteyim.

Subyan okulları bildiğim kadarıyla milli eğitime bağlı olmuyor.insanlar sırf dini eğitim alsın diye çocuklarını o tarz yerlere yolluyorlar.evet dini egitimde önemli ama denetlenmeyen bir kuruma üç yaşındaki bir çocuğu göndermek ne kadar doğru üstelik burda öğretmen olan insanları ne pedagojiyle uzaktan yakından alakası yok.ama ne yaziiki hala subyan okullarini inadına destekleyen insanlar var.geçenlerde cocugum için kres arayışına girmiştim sırf arkadas edinsin diye tesadufenböyle bir yere denk geldim mecburen konuş.ak zorunda kaldım ne tür aktiviteler yaptiriyorsunuz diye sordum o yaştaki cocuk pek aktivite bilmez önemli olan güzel ahlak vermek demez mi kadın aktivite yapmak ici. Kucuk olan bir cocuk güzel ahlaktan ne anlasın.isik hiziyla ordan uzaklastim birde sınırlarımızı gezseydiniz dedi kadın gerek yok dedim ve çıktım lütfen evlatlatlarimizi bir kuruma gönderirken çok dikkatli olalım.artık bir dükkan kapatan insanlar bile kres açıyorlar üstelik fiyatlarda hiç öyle uygun değil yarim günü 400 liradan başlıyor

Vallahi ben de çocuk oldum ama içimden küçük bir çocuğu linç etmek hiç gelmedi. Toplumumuzun son yıllardaki şiddet trendi yeni kuşağa vurdu bence. Ne teşhis koysam bilemedim kafam yandı.

6 yaşındaymış çocuklar, ufak da 3.

Ilkokula giderken bir cocuk bana takmisti. Gelip gidip beni itip kakiyor, yuzume agzina aldigi suyu falan puskurtuyordu ve teneffuslerde disari cikamaz olmustum. Sonra durumu anneme soyledim ve annem de ogretmenle gorustu bu konuyu. Ogretmenim teneffuse ciktigimizda bana o cocugu gostermemi istedi ve gosterdim. Sinifimizdaki iri kiyim cocuklari cagirip hirpalayin sunu dedi. Cocuklar benimle ugrasan cocugu hirpalayip onume getirdiler. Ogretmenim hadi vur suna bir tane dedi. Diger cocuklar da israr etti baya.

Ama vuramadim... Aile yapisiyla alakali oldugunu dusunuyorum cunku benim ailemde hic siddet yoktu.

Haber izlemeye tahammül edemiyorım, ruh sağlığım için haberleri baştan sona izleyemiyorum. Zaten izlersem psikoloji o akşam düzelmiyo. Ülkemin insanından nerdeyse nefret eder hale geliyorım o kadar cahil bi memleketki, ne diyim cümlemin sonunu nasıl tamamlıyım...

Eğer 19 dakika izleyebilirseniz şu video Milgram deneyini anlatıyor özellikle sonundaki çıkarımlar çok çarpıcı

açıkçası yaşı kaç olursa olsun insanların koşullanmayla yapabilecekleri zalimliğin sınırı olmadığını düşünüyorum. Erich Fromm'un da dediği gibi kendi türüne zalimce davranan tek canlı insandır maalesef...
benim kızım 3,5 yaşında ve Allah korusun kreşinde böyle bir uygulama yapsalar çok net söylüyorum dahil olur. Bu benim çocuğumu şiddet içinde yetiştirdiğim anlamına gelmesin.
Yaş dönemi gereği hırçın hareketleri olmakla birlikte sosyal öğrenme yüzünden arkadaşlarını çok model alıyor.

Bir de şöyle düşünün,
Bu çocuklar kreşlerde, anaokullarında belli davranış kalıpları öğreniyorlar. Sofra adabı, kişisel temizlik, sıraya girme vs... şimdi bu saçmalık o anaokulunda bir ritüele dönüştüyse yani "hadi yaramazlık yapanı dövüyoruz" mantığıyla tekrarlanıyorsa o çocuklar bunu da anaokulu eğitiminin bir parçası olarak görebilirler.
Çünkü biz onlara neyi nasıl verirsek öyle öğreniyorlar.
Liyakatsiz insanların at koşturduğu bir memleket olduk, Allah sonumuzu hayretsin...

Böyle insanlar neden öğretmen olur ki? Çocukların karakterini şekillendirecek, çocuklara değer aşılayacak seviyede değil ki bu kadın. Daha kendi karakteri, kendi değerleri tartışılacak seviyedeyken nasıl bu çocukların başına gelip öğretmenlik yapar?

Benim kız kardeşim de çocuk gelişimci, ana okulunda öğretmenlik yapıyor. Öğrencileri 3-4 yaşlarında. Ve her gün geliyor yorgunluktan canı çıkmış, ''abla tuvalet alışkanlığını hala kazanamayan çocuklar var, altlarına yapıyorlar çoğu zaman ve ben akşama kadar resmen b*k temizliyorum bu nasıl öğretmenlik'' diye gülüyor. Soruyorum ''sinirlenince kızıyor musun'' diye. Asla diyor. ''gözüme öyle bi bakıyorlar ki öğüre öğüre altlarını temizlesem bile kızamıyorum, neden tuvaletin gelince söylemedin diyorum o kocaman gözlerini gözlerime dikip kızarım diye korkarak bakıyorlar ben nasıl kızayım'' diyor.

Her biriyle öyle ilgili ki. Bi kere ziyarete gittim, çocuklar resim falan yaparken ikide bir gelip kız kardeşimi öpüp geri gidip oturuyorlar, sevildiklerinin öyle farkındalar ki. Ve kardeşim diyor ki ''biz kendilerine bu kadar sevgi dolu davranınca bunu aşılayınca çocuklar da asabi olmuyorlar, birbirleriyle hiç kavga etmez oldular'' diyor. Önemli olan o çocuğun kalbine sevgiyi, merhamet duygusunu yaşatarak yerleştirmek.

http://www.mynet.com/haber/yasam/is...cocuklardan-linc-girisimi-goruntusu-2424432-1

Belki bir cogunuz gormussunuzdur.
nasil bir olyadir bu algilamakta gucluk cektim ben :KK43:
yaramazlik yapti diye sozde cezalandirilan bir cocuk...
diger cocuklara dovdurulen bir cocuk.
arkadaslarini doven diger cocuklar ?
Kim bakiyor bu islere ya, bu kadarmi basibos egitim :KK43:
gercekten aglamak istiyorum, Allah islah etsin bu zalimleri.

Bir Ortadoğu geleneği olan linçleri alkışlamış durmuş bu millet yıllardır, hayırlı uğurlu olsun, bu kültür sonunda bu miniklere kadar indirilmiş :KK43:
İyi ki o çocuklardan biri ölümcül sonuçları olabilecek bir şey yapmamış o hengamede :KK43:

Son düzenleme:
su da var. aciklamada meb diyor ki bize bagli degil kacak.yaptirimimiz olamaz.boyle sacma sey mi olur ya. kime bagli peki kimden izin alınıp da açılmış bu subyan okulu. bu arada okulun sahibinin aciklmasi bana da hic inandirici gelmedi. goruntude belli ki cocuklar bunu ilk defa yapmiyor onceside var.60 kisilik okul ve senin haberin yok yasanilanlardan.küllen yalan.varsayalım ki yok iste bence bu daha büyük bir felaket. nasıl yöneticisin sen?bu cocuklar sana emanet edilmis boyle mi sahip çıkıyorsun. iste neresinden tutarsan tut elinde kalıyor.o veliler ses cikarmadigi hakkını aramadigi muddetce biz daha cook boyle haberler duyariz..

Haydi o öğretmen kadın ruh hastası eyvallah.

Ama o küçük çocuğu linç eden büyük çocuklara gercekten anlam veremedim, dehşete düştüm. Bir çocuk neden kendinden küçük bir çocuğu hunharca dövmek ister???
BBeni korkutan çocuklar.
çocuklar da bazı kavramlar geç gelişir
soyut düşünme empati geliştirme vs gibi
annem sınıf öğretmeni hep söyler çocuklar çok acımasız olur diye
geçrekten öyle ama gelişim böyle onların bir kabahati yok henüz naptıklarının tam farkında bile değillerdir

Eğer 19 dakika izleyebilirseniz şu video Milgram deneyini anlatıyor özellikle sonundaki çıkarımlar çok çarpıcı

açıkçası yaşı kaç olursa olsun insanların koşullanmayla yapabilecekleri zalimliğin sınırı olmadığını düşünüyorum. Erich Fromm'un da dediği gibi kendi türüne zalimce davranan tek canlı insandır maalesef...
benim kızım 3,5 yaşında ve Allah korusun kreşinde böyle bir uygulama yapsalar çok net söylüyorum dahil olur. Bu benim çocuğumu şiddet içinde yetiştirdiğim anlamına gelmesin.
Yaş dönemi gereği hırçın hareketleri olmakla birlikte sosyal öğrenme yüzünden arkadaşlarını çok model alıyor.

Bir de şöyle düşünün,
Bu çocuklar kreşlerde, anaokullarında belli davranış kalıpları öğreniyorlar. Sofra adabı, kişisel temizlik, sıraya girme vs... şimdi bu saçmalık o anaokulunda bir ritüele dönüştüyse yani "hadi yaramazlık yapanı dövüyoruz" mantığıyla tekrarlanıyorsa o çocuklar bunu da anaokulu eğitiminin bir parçası olarak görebilirler.
Çünkü biz onlara neyi nasıl verirsek öyle öğreniyorlar.
Liyakatsiz insanların at koşturduğu bir memleket olduk, Allah sonumuzu hayretsin...

Bence bu deneyin sonucu insanların vicdanıyla celisse de otoriteye karşı gelememeleri değil insanların sorumluluklarından kurtuldukları zaman içlerindeki caniyi daha rahat ortaya çıkarabilmeleridir. Ben sadece emirleri uyguladim sorumluluk benim değil diyip hem cezai hem vicdani yaptırımdan kendilerini sıyırmalarıdır.
O çocuklara gelince çizgi filmler bilgisayar oyunları hep şiddet içeriyor yaptıklarının kötü birşey olduğunun farkında değiller ne görürlerse onu uyguluyorlar

Ben de anne olucam şimdiden kaygılıyım böyle bir ülkede nasıl düzgün çocuk yetistiricem diyelim ben düzgün ahlaklı yetiştirmeyi başardım çevresindeki çocuklar manyak olacak ya onlardan ogrenecek yada onlar ezmeye çalışacak

su da var. aciklamada meb diyor ki bize bagli degil kacak.yaptirimimiz olamaz.boyle sacma sey mi olur ya. kime bagli peki kimden izin alınıp da açılmış bu subyan okulu. bu arada okulun sahibinin aciklmasi bana da hic inandirici gelmedi. goruntude belli ki cocuklar bunu ilk defa yapmiyor onceside var.60 kisilik okul ve senin haberin yok yasanilanlardan.küllen yalan.varsayalım ki yok iste bence bu daha büyük bir felaket. nasıl yöneticisin sen?bu cocuklar sana emanet edilmis boyle mi sahip çıkıyorsun. iste neresinden tutarsan tut elinde kalıyor.o veliler ses cikarmadigi hakkını aramadigi muddetce biz daha cook boyle haberler duyariz..

kesinlikle belli bencede duzenli bir aliskanlik olduug, hic teraddut etmeden onca cocuk digerini dovmeye baslamaz yoksa.
Ah ne sacma isler oluyor boyle ulkemizde, nasil denetlemezmis MEB akil alir gibi degil.
nereye guvenip gondericez cocuklarimizi artik?

Back
X