Ne yapacağım hanımlar?

Merhaba hanımlar;

Konu tamamıyla kendi çekirdek ailemin dışında hatta evlenmeden önce bireyi olduğum aileninde dışında bir olay ve elim kolum bağlı.

Kısa bir süre önce annem dayımın damadını dışarıda uygun olmayan bir vaziyette görüyor.(Aldatma değil/madde kullanmış sanırım bunun bir kaç kez daha dedikodusu çıkmıştı aile arasında babamın bilgisi yok .) Gelip bunu bizimle paylaştı yine hali hal değil kız da her hafta annesinde ( dayımın kızını söylüyor) bunlarda sorun var ben durumu dayınızla istişare edeceğim yazık günah vs diyor.
Defalarca anlattık uygun olmadığını, kadının zaten herşeyi bilme ihtimalinin yüksek olduğunu onların sorunu olduğunu ama yok annem laftan anlamıyor büyükler araya girerse bir şeyler düzelir zannediyor.

Biz ise rezillik çıkmasın bu konu duyulursa kötü olanın annem olacağını kendisine açıklasakta sonuç değişmiyor. Babama anlatsak babam iyi hoş uysal adamdır ama annemin bu şekilde ailemizi ilgilendirmeyen bir konuya dahil olmasını asla istemez ve katı kurallar koyar kendisi yanında olmadan ne onlara yollar ne misafir olarak kabul eder konuyu duysa.

Annem babamı çiğneyip böyle bir konuşma yapamaz kardeşi ile babamdan çekinir. Tek çare bu gibi ama bu kez biz evlatlarına gönül koyar bizden uzaklaşır iki arada bir derede kaldık.

Ne yapalım babamamı söyleyelim annemi ikna etmeye mi çalışalım yanlış olduğunu anlayana kadar kendisi?

annem dayımın damadını dışarıda uygun olmayan bir vaziyette görüyor.(Aldatma değil/madde kullanmış sanırım bunun bir kaç kez daha dedikodusu çıkmıştı aile arasında babamın bilgisi yok .) Gelip bunu bizimle paylaştı yine hali hal değil kız da her hafta annesinde ( dayımın kızını söylüyor) bunlarda sorun var ben durumu dayınızla istişare edeceğim yazık günah vs diyor.

Anneniz, aile büyükleri araya girsinler diye değil de dayınızın kızı madde kullanan bir adamla aynı evde kalmasın diye kardeşini uyarmak ve anlatmak istiyordur belki de.

Neden anlatmamalı ? Aynı durumda siz olsaydınız; kardeşinizi uyarmayı, kardeşinizin sizi uyarmasını istemez miydiniz ?

Anneniz, aile büyükleri araya girsinler diye değil de dayınızın kızı madde kullanan bir adamla aynı evde kalmasın diye kardeşini uyarmak ve anlatmak istiyordur belki de.

Neden anlatmamalı ? Aynı durumda siz olsaydınız; kardeşinizi uyarmayı, kardeşinizin sizi uyarmasını istemez miydiniz ?
Annem daha önce buna benzer bir durumun içerisinde "yine birinin iyiliğini" istediği için bulundu sonucunda kendisi üzüldü herkes iyi o kötü oldu. Kardeşlerim ile yine aynı durumun içerisinde bulunmaması için söylememesi taraftarıyız yeğeni bu tarz birşey olmadığını kendi ailesine söyleyecektir çünkü burnundan kıl aldırmayan bir tip.
Bu konular babamın kulağına giderse annemle de ilişkileri zedelenir. Yoksa elbette kimse kardeşinin ve onun çocuklarının kötülüklerini istemez.

Annem daha önce buna benzer bir durumun içerisinde "yine birinin iyiliğini" istediği için bulundu sonucunda kendisi üzüldü herkes iyi o kötü oldu. Kardeşlerim ile yine aynı durumun içerisinde bulunmaması için söylememesi taraftarıyız yeğeni bu tarz birşey olmadığını kendi ailesine söyleyecektir çünkü burnundan kıl aldırmayan bir tip.
Bu konular babamın kulağına giderse annemle de ilişkileri zedelenir. Yoksa elbette kimse kardeşinin ve onun çocuklarının kötülüklerini istemez.
Madde kullanımı çok farklı sonuçları olabilecek bir konu. Bilip susmak çok zor. Allah korusun bir şey olsa, anneniz keşke söyleseydim diye perişan olur.

Bir insanın uyuşturucu madde kullandığından eminseniz ve bunu kendi iradesi ile sonlandırmasını bekliyorsanız bu biraz zor. Anneniz bundan yüzde yüz eminse dayınızla paylaşabilir, yaptırıma geçip geçmemek onun elinde.
Gelin hanımın ailesinin evine sığınması da çok olası , ortada bir bağımlılık varsa muhtemelen evlilikleri dağılma aşamasındadır. Sabretmesini beklemek o kişiye haksızlık olacaktır.

Zamanında bir bahçemiz vardı elektrik vs bağlatılmıştı kuyu için. Köyden birisi sürekli ne kadar bakır varsa toplayıp satıyordu mecburen yenisini alıyorduk. Meğer ismini vermeyeceğim madde bağımlısıymış. Adam askere gitti de bir süre rahatladık. Amatem vs tedavi görüp dönmüş. Tedavi gerekiyor da olabilir dayınızın oğlu için bilmiyorum benim de vicdanım rahat etmezdi, sağlığı için ve babasına oğluna biraz göz kulak ol dikkat et diye söylerdim galiba 🙁

Kardeş kardeşi uyara bilir söylemesi iyilik bence kötülük degil ki.Aile işine karışsın demiyorum ama sadece söyleye bilir böyle birşey gördum diye.Madde kulanan bir damat var sonuçta ya kıza bir zarar verirse?Kardeşimin çocugu benimde çocugum gibi degerli ben uyarıp söylerdim sakince ama sonra napacaklarını tabikide kardeşim ve ailesi bilir.
Ayni fikirdeyim. Cok dallandirip budaklandirip herkese duyurmaya gerek yok. Iki kardes aralarinda sohbet ederler, annen fikirlerini anlatir, abisi ister bir aksiyon alir isterse almaz. Bence iki kardesin boyle bir nevzu konusmalari son derece normal.

Abi- kardeş arasındaki ilişkiye bağlı. Dayiniz, yengeniz ne tepki verecek? Az çok bilirsiniz. Madde kullanımı yeğenide tehlikeye atıyor. Anneniz haksız sayılmaz.

Kız kardeşimin kızı olsa konuşurum ama erkek kardeşime çok karışmam. Ama içimde rahat etmez.

Evet ama annem yeğenine söylemek yerine dayımla konuşmak istiyor bu bizi korkutan yeğenine söyleyemezmiş kız mahçup olurmuş. Büyükler arasında önce konuşulup sonra yeğenini karşısına alıp konuşmalılarmış.
Normali o zaten. Yeğen halaya tepki gösterir gizler mahcup olur ama babasına güvenir. Anneniz haklı aklı başında kadın. Ve babanız hatta siz dahil kumanda ediyorsunuz kadını. Çok üzücü kıskaca alınmış

Biraz akrabalar arası samimiyete de bağlı eğer samimiyetiniz iyi ise ve böyle durumları konuşmanız sizi ve karşı taraf arasında gerginlik yapmayacaksa yada yanlış anlaşılmayacak ise konuşulmalı.Ancak ilk önce damar gerçekten madde kullanıyor mu bu kesinlestirilmeli bu yanlış anlaşılmalar a mahal verilmeyecek ciddi bir konu ve itham.boyle birsey kesin se annen kızla konuşmalı.kız belki biliyor ve bunu anlatamıyor çekiniyor korkuyor ve yaninda bir destek gorurse anlatabilir.yada bilip susmayı tercih ediyordur.bu durumda anneniz ona bu durumun ilerde yaşanacak daha kötü şeylere sebep olacağını bebekleri olduğunda çok zor günler yaşayacağını ,ne kadar erken tedavi olursa okdar iyi olacağını anlatmalı.eger kiz budurumdan habersiz ve madde bagimliligi kesise ozaman kiza bunu uygun bir dil ile anlatmalisiniz ki kiz bu duruunla yuzlesip esi ile konussun çünkü bu kararı verecek birinci kişi kız belki karı koca konuşur anlaşır kocası da tedaviyi kabul eder.ve konu çok fazla kişi öğrenmeden kapanır.ancak eğer kocası ile hiç yuzlemedi ise bu konuşmayı evde değil toplumsal bir alanda yapsın ki kocasının tepkisi ne olur bilinmez Allah korusun.birde kız anlatirken kimin söylediğini söylemese iyi olur gibi .en azından eşinin tepkisi daha az olabilir ve sorun daha çabuk halledilebilir.baskasinin bilmesi kocasini daha cok agrasiflestirebilir
(benim düşüncem bunsekildde)ve konuyu konuştuktan sonra eşiyle uygun bir dille konuşup o gün kiz ailesinin evinde kalsın ne olur ne olmaz.en azından kocasınin düşünmek içn zamanı daolur.tum bunlar yapıldıktan sonra eğer kocada bir değişiklik yoksa bu duruma hala devam ediyorsa kızla konuşulup bu aile arasında konuşulmalı. Çünkü onlar genç içlerinde çıkamayacak lari zor bir durum ve süreç.zaman ilerledikçe hersey daha kötü olur.neler neler duyuyoruz.bilip susmak kötü bitsey.peygamberimiz Bir yanlış görürsen elinle düzeltmeye çalış, buna gücün yetmezse, dilinle düzelt, ona da gücün yetmezse kalbinle buğz et” (Hadis-i Şerif)demiştir. Sonuç olarak anneniz haklı ancak bunu olabildiğince sakın aşama aşama kızla birlikte karar alarak yapmalı.hakkinizda hayırlı olsun inşallah sizin için dua edeceğim.

Normali o zaten. Yeğen halaya tepki gösterir gizler mahcup olur ama babasına güvenir. Anneniz haklı aklı başında kadın. Ve babanız hatta siz dahil kumanda ediyorsunuz kadını. Çok üzücü kıskaca alınmış
Ama kızın babası ile ilişki si nasıl bilemeyiz her baba aynı değil sonuçta sizin babanızla ilişkiniz iyidir bir baskasininki öyle değildi r mesalal

Merhaba hanımlar;

Konu tamamıyla kendi çekirdek ailemin dışında hatta evlenmeden önce bireyi olduğum aileninde dışında bir olay ve elim kolum bağlı.

Kısa bir süre önce annem dayımın damadını dışarıda uygun olmayan bir vaziyette görüyor.(Aldatma değil/madde kullanmış sanırım bunun bir kaç kez daha dedikodusu çıkmıştı aile arasında babamın bilgisi yok .) Gelip bunu bizimle paylaştı yine hali hal değil kız da her hafta annesinde ( dayımın kızını söylüyor) bunlarda sorun var ben durumu dayınızla istişare edeceğim yazık günah vs diyor.
Defalarca anlattık uygun olmadığını, kadının zaten herşeyi bilme ihtimalinin yüksek olduğunu onların sorunu olduğunu ama yok annem laftan anlamıyor büyükler araya girerse bir şeyler düzelir zannediyor.

Biz ise rezillik çıkmasın bu konu duyulursa kötü olanın annem olacağını kendisine açıklasakta sonuç değişmiyor. Babama anlatsak babam iyi hoş uysal adamdır ama annemin bu şekilde ailemizi ilgilendirmeyen bir konuya dahil olmasını asla istemez ve katı kurallar koyar kendisi yanında olmadan ne onlara yollar ne misafir olarak kabul eder konuyu duysa.

Annem babamı çiğneyip böyle bir konuşma yapamaz kardeşi ile babamdan çekinir. Tek çare bu gibi ama bu kez biz evlatlarına gönül koyar bizden uzaklaşır iki arada bir derede kaldık.

Ne yapalım babamamı söyleyelim annemi ikna etmeye mi çalışalım yanlış olduğunu anlayana kadar kendisi?
bence söylemesi lazım bu tarz durumlar saklanmamalı ne kadar çabuk harekete geçilirse o kadar iyi olur Allah korusun bişey olursa vicdan azabı daha ağır olur amateme falan ne gerekiyorsa yapılmalı

Biraz akrabalar arası samimiyete de bağlı eğer samimiyetiniz iyi ise ve böyle durumları konuşmanız sizi ve karşı taraf arasında gerginlik yapmayacaksa yada yanlış anlaşılmayacak ise konuşulmalı.Ancak ilk önce damar gerçekten madde kullanıyor mu bu kesinlestirilmeli bu yanlış anlaşılmalar a mahal verilmeyecek ciddi bir konu ve itham.boyle birsey kesin se annen kızla konuşmalı.kız belki biliyor ve bunu anlatamıyor çekiniyor korkuyor ve yaninda bir destek gorurse anlatabilir.yada bilip susmayı tercih ediyordur.bu durumda anneniz ona bu durumun ilerde yaşanacak daha kötü şeylere sebep olacağını bebekleri olduğunda çok zor günler yaşayacağını ,ne kadar erken tedavi olursa okdar iyi olacağını anlatmalı.eger kiz budurumdan habersiz ve madde bagimliligi kesise ozaman kiza bunu uygun bir dil ile anlatmalisiniz ki kiz bu duruunla yuzlesip esi ile konussun çünkü bu kararı verecek birinci kişi kız belki karı koca konuşur anlaşır kocası da tedaviyi kabul eder.ve konu çok fazla kişi öğrenmeden kapanır.ancak eğer kocası ile hiç yuzlemedi ise bu konuşmayı evde değil toplumsal bir alanda yapsın ki kocasının tepkisi ne olur bilinmez Allah korusun.birde kız anlatirken kimin söylediğini söylemese iyi olur gibi .en azından eşinin tepkisi daha az olabilir ve sorun daha çabuk halledilebilir.baskasinin bilmesi kocasini daha cok agrasiflestirebilir
(benim düşüncem bunsekildde)ve konuyu konuştuktan sonra eşiyle uygun bir dille konuşup o gün kiz ailesinin evinde kalsın ne olur ne olmaz.en azından kocasınin düşünmek içn zamanı daolur.tum bunlar yapıldıktan sonra eğer kocada bir değişiklik yoksa bu duruma hala devam ediyorsa kızla konuşulup bu aile arasında konuşulmalı. Çünkü onlar genç içlerinde çıkamayacak lari zor bir durum ve süreç.zaman ilerledikçe hersey daha kötü olur.neler neler duyuyoruz.bilip susmak kötü bitsey.peygamberimiz Bir yanlış görürsen elinle düzeltmeye çalış, buna gücün yetmezse, dilinle düzelt, ona da gücün yetmezse kalbinle buğz et” (Hadis-i Şerif)demiştir. Sonuç olarak anneniz haklı ancak bunu olabildiğince sakın aşama aşama kızla birlikte karar alarak yapmalı.hakkinizda hayırlı olsun inşallah sizin için dua edeceğim.
Eğer kiz kocası ile konutu ve sonuç alamadı ise kızla birlikte aile büyüklerine direk anlatılmalı.yukarfa söylediklerime ek olarak uygulanacak yöntem tamamen size kalmış ben sadece fikrimi söyledim.ancak bu konu yöntemi ne olursa olsun konuşulması gereken bir konu anneniz haklı .biraz kendinizi kuzeninizin yerine koyun ve o şekilde yol alın iyi günler diliyorum

Anlatamıyoruz maalesef bunu.
Aynı durum sizin başınıza gelse, kardeşinizin çocuğunu o halde görseniz üzülüp soylemezmisiniz? İnsan çukurdan çıkarmak için elinden geleni yapmalı , hicbisey olmamış gormemis gibi üstü kapatilmamali. Belki o çocuğun hayatını kurtaracak , aman boşver deyip geçmemeli. Bide bu kardeşinin çocuğu , çok üzücü

Yapana değil söyleyene patlar kabak bu platformda bile kaç tane örnek var.Bu işin sonunda hanımefendinin annesi üzülecek bu belli birşey.Ben söylerim gerisi onlara kalır beni ilgilendirmez olmuyor.Söyleyen yanıyor.
Konu üyelerinin aile ilişkilerini bilmiyorum ama benim şahsi fikrim bu yönde.Iki erkek kardeşim var çocugumu kendi çocugu gibi severler ve bende öyle bir birimizide öyle şekilde birimizin başina yada çocugunun başına bir iş gelirse ilk biz koşariz.Ama aile ilişkilerine asla karışmayız karisiyla çocuklariyla ilgili kararlara onlarda öyle.Ama ben damadin öyle madde bagimlisi piskopat olduğunu görursem kardeşimle aram kötu olsa bile uyarirdim napa bilirler ki bana?Kötumu olucam olayım ama yigenime birşey olsun istemem neden şiddet gorsun yada öyle kötu ortamda hayatıni mahv etsin ki.Benim kardeşim bana söylerse sevinirim bana söyledi diye iyiki uyardı kızımın hayatı belki tehlikede.

Back
X