buzzy ailesini bilirisnz . bes kiz cocugu var . benim anlamadigim bu yabancilarin aile iliskiler cok zsyif cocuk 18 olunca yallah diyolar. bizim gibi birbirlrine bagli degiller. niye cocuk dogurup okadar bakip sonra eyvallah diyolar. cocuk yapmalarnin mantigi ne ? sadece ego tatminimi . bizler 50 olsak bile anne babamiz icin bebek gibi gorulruuz ne bilim gelir gideriz vs onlarda oyle seyler you Pek niye zahmet cekiyolar ki
Buzzy ler kim bilmiyorum.
Ama Avrupalilar, Katolik ulkeler haric, genelde fazla cocuk yapmiyorlar. Nufusu dusen ulkelerin ortak notasi ,
kadin isgucune katildikca ve egitim seviyesi yukseldikce cocuk yapmamayi tercih ediyor. Bkz Iskandinav ulkeleri, Ingiltere.
AB nin Katolik ulkelerinde dogum kontroluna sicak bakilmadigi hatta kurtaj yasak oldugu icin ve de toplumda planli ebeveynlik gunah sayildigi icin seri cocuk uretimi var. Italya ve ISpanya haric. Italya'da ciddi nufus yavaslama problemi muhtemelen cok yuksek refah seviyesi ve kadin istihdami, Ispanya'da da yukselen feminizm hareketi olabilir.
Gelelim ABD'ye. Nufusun yine Katolik (Irlanda, Meksika) kokenli kismi ayni nedenlerden dolayi cocuk yapma konusunda adeta yarisiyorlar. OZellikle kurtaj konusunda cok hassaslar. Bir kadin 7'ye kadar cocuk sahibi oluyor ve ailenin erkegi icin bu iftihar kaynagi oluyor. Ayrica ergenlik yasindaki hamilelik olayi cok fazla. Dogum kontrolu parayla oldugu icin ve doktora gitmek cok pahali oldugu icin vs dogum kontrolunde problem oluyor. Kizlar adeta evlilik disi cocuk yapma yarisina girmisler.
Cin'de yakin zamana kadar tek cocuk politikasi vardi , simdi kaldirildi , ama sanirim onlarda nufus artisi yavaslamasi var, cunku kadinlari calisiyor ve cogunun egitim ve refah seviyesi cok yukseldi.
Su anda cok hizli artan nufuslar Hindistan ve Afrika ulkeleri, ikisinde de ciddi kadin ve cocuk haklari ihlali olan ve guvenli olmayan ulkeler. Savas geciren ulkelerde de siddet yoluyla nufus artisi var.