• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nereye böyle:(

Sarissa

uyudun uyanmadın olacak..
Kayıtlı Üye
19 Mart 2009
9.766
37
358
Diğer
merhaba arkadaşlar
aslında benim çok şükür burda anlatmamı gerektirecek
büyük derdim yok
hepimiz gün içinde ufak tefek şeyler yaşıyoruz
attığım başlık da fazla klasik ve klişe aslında
ama çevreme bakıp "nereye böyle, toplum olarak nereye gidiyoruz" diye
kendi kendime sormadan edemiyorum.
bugün yine bunu sormama neden olacak bir olaya şahit oldum
otobüsle okuldan dönüyordum
görme engelli bir amca zar zor otobüse bindi
biletinin olmadığını biri yardım ederse ilerdeki büfeden alacağını ifade etti
bahsettiği büfenin önüne geldi otobüs
amca tekrar söylüyor "benim gözlerim görmüyor biri yardım ederse..."
ben en arkada oturuyorum
önde oturan bir sürü genç var
ama hiçbiri tınlamıyor
şoför "ben mi inip alayım amca" diye adamı azarlıyor
tam kalkıp alacak oluyorum sağolsun önlerden genç bir bayan inip aldı
bu kadar mı duyarsız olduk artık
bize okulda büyüklere saygıyı, yaşlılara yardım etmeyi öğretirlerdi
biz hiç mi öğretemiyoruz gençlerimize bunu
bakıyorum liselilere kurulmuşlar koltuklara
yanındaki yaşlı amca ayakta duracak durumda olmasa bile aldırmıyorlar
daha bir sürü örnek var aslında şahit olduğum ama ne kadar uzun olursa
okuyan o kadar az oluyor biliyorum
sadece sormak istiyorum
"nereye böyle?" :1no2:

Son düzenleme:
yetiştirilme o kadar önemliki

herşey ailede bitiyor..

ama şuda bir gerçek.. geçenlerde bir olay duydum.. yaşlı bir teyze br genç kıza karşıdan karşıya geçmek için yardım istemiş. elinde poşetler varmış. kızda geçirmiş teyzeyi karşıya. orda duran arabadan birileri inip kızı bayılıtp kaçırmışlar.. buldularmı bilmiyorum..

malesef böyle vakalarda olunca insan acaba da kalıyor..

yarım adı altında insanlara türlü pislikler yapıldığı için doğal olarakta yardım etmek isteyen kişi tereddütte kalabiliyor..

aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık misali..

kim gerçekten muhtaç, anlamak zor ..

gerçekten çok doğru.Aslında bu örnekler o kadar çok ki.Nedenini anlamak güç.Herkes hayat mücadelesinden çocuğuna bunları anlatacak zaman bulamıyor belkide.Belki de toplum olarak başkalaşmaya,vicdansız bi toplum olmaya başladık,kimbilir belkide anne babanın suçu yok çocuklar duymazdan geliyor.Böyle değerlerimiz ve vicdanımız yok olup gitmemeli.Bunun için insan empati kelimesini beyninin en derin yerine yerleştirmeli.Ya biz olsaydık?biz hiç mi yaşlanmayacağız,kolumuz bacağımız gözümüz hep sağlam mı kalacak garantisi var mı sanki?herşey bu empatide bitiyor bence......

ben bu konularda genclerin suclu bulunmasina siddetle karsiyim!
cunku gencleri yetistiren de neticede biziz demek ki dogru durust ogretilememis buyuklere saygiyi.
ama soyle de birsey var otobusteyim istanbulda bilen bilir 500T denen bi otobus vardir hem cok tikabasadir hem de ayakta durmak risklidir biraz bol sapigi olur. ben de oturmustum o gun boyle orta yas bi teyze bindi ve binerken de otobusun tika basa dolu oldugunu gordu ben tam boyle yaklassin de yer veriyim diye dusunurken o da gelmeden ne bicim bu gencler saygisiz bi yer vermiyolar diye bagrinmiaya basladi.
vercegim varsa da asla vermicem dedim icimden. vermedim de nitekim.
gencler sole kotu puu gencler boyle pis puuu..
cok yanlis bu davranis gencleri yetistirenlere bi bakmak lazim..benden bu tavirla kim yer isterse istesin vermem.. insanlik olmedi ya derler ya hic kusura kalmasinlar.

haklısın adalayda
ben de zaman zaman çok kalabalık olduğunda sapııkların olması
riskini göze alamıyorum
ama bu bahsettiğim gençler lise çağlarındaki erkekler
nerde saygı, nerde centilmenlik
ben de bir öğretmen olarak kendime
ve meslektaşlarıma kızıyorum
öğretemiyoruz demek ki veremiyoruz bu düşünceyi

haklısın adalayda
ben de zaman zaman çok kalabalık olduğunda sapııkların olması
riskini göze alamıyorum
ama bu bahsettiğim gençler lise çağlarındaki erkekler
nerde saygı, nerde centilmenlik
ben de bir öğretmen olarak kendime
ve meslektaşlarıma kızıyorum
öğretemiyoruz demek ki veremiyoruz bu düşünceyi
gunde yaklasik 3 3 bucuk saat yollarda olmam ve ortalama 6 otobus degistirdigim de goze alinirsa bu olaylari sk sk goruyorum zaten sarissa.
ama genclere bu kadar yuklenilmesini anlamiyorum yani kimse ben ayakta zor dururken bana yer vermek zorunda degil ben ayakta durmayi goze alarak o otobuse binmisim zaten.
yani sonuclarini bilerek yaptigimiz seylerden dolayi insanlara kizilmasini cok anlamiyorum..
tamam cok yaslidir hakkaten yardima ihtiyaci vardir bu insanlari anlarim onlarin dediklerine birsey de demiyorum amenna.
ama ortayas teyzelerine acayip sinir oluyorum elimde degil.

gunde yaklasik 3 3 bucuk saat yollarda olmam ve ortalama 6 otobus degistirdigim de goze alinirsa bu olaylari sk sk goruyorum zaten sarissa.
ama genclere bu kadar yuklenilmesini anlamiyorum yani kimse ben ayakta zor dururken bana yer vermek zorunda degil ben ayakta durmayi goze alarak o otobuse binmisim zaten.
yani sonuclarini bilerek yaptigimiz seylerden dolayi insanlara kizilmasini cok anlamiyorum..
tamam cok yaslidir hakkaten yardima ihtiyaci vardir bu insanlari anlarim onlarin dediklerine birsey de demiyorum amenna.
ama ortayas teyzelerine acayip sinir oluyorum elimde degil.

bu gençlere yüklenme değil aslında adalayda
ben de her zaman yer vermiyorum ya da bir şekilde veremiyorum elbette
yorgun oluyorum bazen
bazen sırf oturabilmek için ilk durağa kadar yürümüş oluyorum falan filan
sorun duyarsızlık, bananecilik
bir otobüsün içinde on-on beş kadar oturan genç varsa ve bir o kadarda ayakta yaşlı varsa
sence de bu işte sorun yok mu
üstelik ben istanbul bir gibi büyük kim kime dumduma olan bir metropolden bahsetmiyorum
küçük bir anadolu kenti burası

bence tamamen vicdanla ilgili bir durum bu ben her zaman toplu taşımada yaşça büyük kişilere yer verdim küçük bi kasabada yetiştim istanbulda yaşıyorum ama istanbulda çoğu kişide vicdan kalmadığını görüyorum malesef şöleki hamilelik dönemimde metrobüse binmem gerekti bi yere kadar metrobüse binip indiğim yerde taksiyle devam edecektim metrobüs kalabalık değil o saatte ve karnım kocaman kimseden yer beklemedim yer vermek isteyen olursada teşekkür edip oturmayacaktım hatta kafamdan öle geçmişti ama gençlerden 1 kişi bile böyle bir teklifte bulunmadı bazılarıda beni görünce uyumaya başladı yaşlıca bi teyze geldi sonra yanıma gel kızım buraya otur sen yüklüsün dedi yok teşekkürler inicem şimdi dediğim halde kolumdan tutup zorla oturttu yemin ediyorum ağlamamak için zor tutmuştum kendimi neden bilmem

hep diyoruz ya,esas denmesi gereken yer, işte burası...
Eğitim Şart arkadaşlar...
büyük şehir ya da bir kasaba hiç önemli değil,
Anadolu kentindeki yaşlı da,büyük şehirdekiler yaşlı değil mi...
olay sadece otobüste yer vermemek olayı değil,
genel anlamda büyüklere saygı bitmiş zaten...
herkes kendi çocuğuna öğretse sorun yok,
sokakta iyi niyetle söylenmiş bir sözün arkasından,
"" sanane babalık,sana mı kaldı"""
""hey moruk sende..."
""amannnn banane"""....vs...vs....
gibi söylemlemler olduğu sürece bu düzen değişmez,
ee ne oluyor küçüklerde büyüklerden örnek alıyor...
sonuç olarak ;eğitim ailede başlar ve ailede biter...
sevgiler...

Valla etrafımdan gördüğüm kadarıyla çok kötü bir nesil geliyor arkadaşlar.Gelenler gidenleri aratıyor ve her yeni gelen nesil bazı şeyleri çiğneyip gecıyor.Ben de gidişattan çok korkmaya başladım.:olmaz:

Bunun günümüzle ilgili olduğunu düşünmüyorum açıkcası ben.
Saygısız insanlar bundan 20 sene öncede vardı 20 sene sonrada olacak
Bu kişinin yetiştirilmesi ve ruh dünyasıyla alakalı birşey
Kimisini istediğin kadar eğit odunsa odun yani,değişmiyor

Ben otobüste yaşlılara yer veriyorum şimdi bu yer vermeninde bir adabı olmalı diye düşünüyorum. Bir yaşlı bindiğinde önce biraz beklerim bayanım eğerki genç erkeklerden biri yer verirse oraya oturur baktım onlar uzakta veya yer verecek birisi yok kalkar veririm hiç de gocunmam ama bayan olduğum için öncelikli olarak ben kalkmam. Otobüslerde neler neler oluyor o yüzden. Yoksa yorulacağımdan ya da ayakta duramayan biri olduğumdan değil. ışte ben bunu böyle düşünürken bir gün otobüsteyim yaşlıca bir kadın bindi yaşlı diyorum ama dinç bir teyze. sonra hemen arkamda oturan bir adam kalktı yer verdi bu da oturdu. Yani binmesiyle adamın yer verip onun oturması bir oldu. Sonra geçmiş arkamdan şuna bak yaşlı başlı adam veriyorda gencecik kız vermiyor dedi arkamdan konuşup duruyor. Ne hakkı varsa öyle konuşmaya cidden bazen yaşlılar özellikle bayanlar erkeklerde hiç öyle bir şey görmedim cins olabiliyor.. Tabi o zamanlar çekingen olduğum için karşılık veremedim.Şimdi olsa oturmak istiyorsan taksiye bin derim lafımı da söylerim.

Genclerin zamane sorunu anne-babanin calismasi ve dolayisiyla cocuga fazla vakit ayrilmamasi,

Bilgisayar, oyun vs. basinda vaktinin cogunu geciren cocuklarin baska birseylere fazla ilgi gösterdiklerini sanmiyorum,

Aksam isten gelen anne-baba günün stresiyle beraber evinde nefes aliyor, tabii ki dinlenip tv. bakmak istiyor.....
bunlara benzer daha sebepler var...

Biz kücükken saygi, sevgi ilk siradaydi. Öyle cok kanallar yoktu, annem ev hanimiydi ve bize ayiracak cok vakti vardi.

Okulda ögretmenlerimiz bizi ayrica aydinlatirdi saygi konusunda. Cok severdim din ve ahlak dersinimirmirmirmir

Simdi hersey materyal üzerine ve maneviyat zayif bence.

bazen bakıyorum
hanfendi oturmuş yanına da rahatlıkla kucağına alabileceği çocuğunu oturtmuş
başkaları ayakta umrunda değil
sinir oluyorum bu kadar bencil ve düşüncesiz insanlara

Ben şimdi aile ile yetiştirilme tarzı ile ilintili diyeceğim ne alakası var aile her zaman yanında mı diye savunmalar olacak bunu da az buçuk tahmin edebiliyorum ama yinede diyeceğim.

Sonuçta bizlerde çocuk olduk ve çocuk aklı ile büyüklerimize saygı göstermemiz gerektiğini bilmezdik ama büyüklerimiz bize bunları öğrettiler. En basitinden annemle veya babamla bir toplu taşıma aracına bindiğimde ben yer kapma sevdasında iken büyüklerim kalk sen gel benim kucağıma otur veya ayakta dur ablana, teyzene, amcana yer ver dediler ki o sayede büyüklere yer vermek gerektiğini öğrendik.

Şimdi bakıyorum millet önce çocuğuna yer bulma derdin de yer yoktur yaşlı bir insan biner ayakta zor duracak halde bile olsa çocuğum gel sen benim yanıma yer ver demez. Çok gördüm böyle manzaraları.Hal durum böyle iken böyle büyüyen bir çocuktan büyüdüğünde ne kadar saygı bekleyebilirsin ki:uhm:

Tabi şunuda es geçmemek lazım bazı yaşlılarda gerçekten hakediyor. Duraktan tıklım tıklım araca binene saygı göstermek gerektiğine inanmıyorum. 5 dk. daha bekleyip bomboş araçta geniş geniş oturmak varken insanlara minnet etmeye bayılıyorlar. Bazen saygı da bir yere kadar.

Bazı durumlarda da insanların çekimser kalmasını anlayabiliyorum neler oluyor neler insanın aklına binbir türlü şey geliyor sonuçta. (Tabi bu toplu taşıma araçları için geçerli değil)

Back
X