Nisanlanirken ya da evlenirken bir sey istediniz mi?

Peki kayınvalidnz bişey takacak mi düğünde yada. Nisanda. Yada size bişey alacaklarmi herşeyi bizde ortak yaptk. Adan zye ama insn yinede bekliyor bişey lazım mı denilmesini bazıları da istemiynce bu saf gibi mi düşünüyor blmyrm ama ben istemedm hiç birşey da yapılmadı elbet kendim yaptm cok şükür ama beklenti olmyr degl
Nişanda inci set ve bir bilezik taktı kv. Kp de set taktı. Ben bir şey söylemedim ama.

Ah kardeşim. Sen dik dur, gül geç. Herkes kapısını kapatıp evlerine girince bitiyor o konuşmalar. Kulaklarınızi tikayin. Hayat mücadelesi hiç bu dediklerine mahal bırakmiyor inan.
Benim çevrem hala söylüyor ya bizdekiler garip demek ki tesla da bedavaya gitti diyorlar 5 yıl oldu evleneli :KK70:

İstemedim satılık değilim. Kendimi garantiye almak için de evleneceğim kişinin karşılayamayacağı borç altına girmesine gerek yok. Okudum meslek edindim her duruma hazırım şu hayatta. Yok mehirmiş yok istenmeliymiş geçin bunları. Kekoluktan başka bişey değil şunu takın demek azalarak bitseler keşke.
Satılık olmakla ne alakası var mehir de ayrıca kadının hakkıdır size miras kalsa yok almiicam mi dersiniz bu da öyle bir haktır ayrıca bı gelenektir hediyedir bu size özel gününüzde hediye alınsa sürat asip istemem mi dersiniz ki böylesi tavırlar kibirden başka bişi dgldir pek çok kadın calisiyo zaten hem adamın sana alacağı 3 parça şeyle kim hayatını garantiye aliyo bu fikre nerden kapiliyosunuz.

doğruluğu kişilere göre değişir ama bizim ülkece adetlerimiz arasında nişanda takı takmak var. neden size tuhaf geldi anlamadım..

Satılık olmakla ne alakası var mehir de ayrıca kadının hakkıdır size miras kalsa yok almiicam mi dersiniz bu da öyle bir haktır ayrıca bı gelenektir hediyedir bu size özel gününüzde hediye alınsa sürat asip istemem mi dersiniz ki böylesi tavırlar kibirden başka bişi dgldir pek çok kadın calisiyo zaten hem adamın sana alacağı 3 parça şeyle kim hayatını garantiye aliyo bu fikre nerden kapiliyosunuz.

Hediye almakla baştan ben bunu istiyorum demek ne alaka yahu? Mehirmiş hakmış bırakın bu işleri ya bu devirde herkes çalışıyor kadının buna ihtiyacı yok. Görgüsüzlükten başka bişey değil.

İsteyen aile çok ama istemeyende çok. Mesela abimin eşi içinde adet sayısı filan verilmişti. Birde 2 metre altın zincir istemişlerdi. Biz ilk defa karşılaştık ama abim demişti o zaman zircir yerine 2 bilezik fazla takayım diye.
Bizim ailede ayıp sayılır. Ne takarlarsa takarlar. Ablam sadece yüzüğüyle 2 sene nişanlı kaldı. Bana 2 bilezik takmışlardı nişanda. Ama biz istemeden kendileri öyle uygun görmüşler.
Eltimin ailesi trabzon işi set istemiş zamanında ondada herkesin durumu belli yapamayız denmiş alınmamış. Gibi gibi...

Herkeste durum ve şartlar farklı olabiliyor. O yüzden Allah vicdan sahibi ve iyilerle karşılaştırsın herkesi.

Bu yapıyla ilgili bir durum.
Mihir dediğimiz bir kavram var o çerçevede söylüyorsa nikahla ilgili bir durum, boşanmayla ilgili değil. Kız evlendim takılarını takıp gezeceğim de diyebilir. Yada evlendim kibar ince Bi bileklik kolye takmak isterim diyebilir. İsteme şekli ise kızın görgüsü ile ilgili bir durum. Bunlar olmazsa olmaz gibi mi vs bilemiyoruz.

Kayınbalidem isteme günü dedi şu kadar gr lık bilezik takacağım demiş anneme, ben bunu çok sonra öğrendim ama düğün zamanı eşime dedim ki ben bilezik istemiyorum. Onun yerine İnce kibar bir şey olsun birlikte seçelim olur mu dedim. Eşim makul buldu ama kayınvalide o kocaman bilezikleri takmak istedi onun da söylediğinden az taktı sözüm olsun diye. Eşim de bileklik aldı benim beğendiğim şekilde. Abisi de kolye aldı illa ki bir şeyler takılıyor kibarca talep edilebilir.

Sizin adetlerden haberim yok dediginiz icin ailecek habersizsiniz varsayimini yapiyorum. Kiz da bunu anlamistir o yüzden ele güne karsi adet diyerek ne takilacagini belirtmistir muhtemelen.

Belirtigi seyler minimum seyler cunku.
Bir kizin ancak, beni ele güne rezil etmeyin kadarlik istegi dir..o bes bilezik bir taki seti.

Kardesini yolmak istese gramindan tut cok daha sayida bilezik istiyor olurdu.

Biz kadınlar az değiliz hee, işimize gelince adet örf gelenek, gelmeyince 'aaa eşitiz valla o da temizlesin', 'kayinvalidem hizmet bekliyor, hic yapamam', 'çocuğun tum sorumlulugu bende anacim' kafası. Ya ben bizi nasıl savunacağım hic bilmiyorum artık. Nasıl istenebilir, nasıl normal, nasıl kabul ediyorsunuz paha biçilmesini, maddi karşılığınızin olmasini ve nasıl güvence olarak görürsünüz? Bu kadar mi hiçiz, bu kadar mi muhtaciz? Vallahi benim aklım almıyor, cidden almıyor. Oysa azicik düşünebilmek yeterli, yapmayın yahu, kadın haklari diyoruz, eşitlik diyoruz, deger gormek diyoruz. Böyle bir şey değil, yapmayın.

Türkiyede günümüzün cogu kadini zaten satilik oldugunu düsündügü icin altin vs meselelerine girmiyor. Adet oldugu icin ve yatirim amacli düsünüyor. Birde aileler ve elalem ne der konulari giriyor isin icine vs..

O para karsiliginda kiz alma vs sacmaliklari cook eskide kaldi.

Bende yurtdisinda yasiyorum ve yabanci arkadaslarimla bütün cocuklugumu genclik yillarimi gecirdim ama bukadar salaga yatmak da nedir yani :KK70: hic ordan burdan da duymadiniz sanki adetlerimizi..

Yaw he he.

Iyi niyetli düsünmek varken ve yatirim yaparlar ilerisi icin demek varken daha evlenmeden bosadiniz gencleri pesss

Ikinci evliliginizi yapmadan kardesiniz adina sevinemeyeceksiniz herhalde. En kücük kardes de evlenmek istemiyormus.. bununla mutluluk duymak da neyin nesiyse artik.

Son düzenleme:
Hediye almakla baştan ben bunu istiyorum demek ne alaka yahu? Mehirmiş hakmış bırakın bu işleri ya bu devirde herkes çalışıyor kadının buna ihtiyacı yok. Görgüsüzlükten başka bişey değil.
Burada biraz oku bence herkes çalışmıyor ve bor çok kadın bunları yeni bir hayat kurmak için kullanıyor

Bana da sacma geliyor sanki kadin kendisini satiyormus gibi. Erkekler neden istemiyor. Sonra esitlikten bahsediliyor
Bu başka bir mevzu...siz kaç yaşındasınız bekar misiniz bilmiyorum.evlilik süresinde karşı taraftan beklentiniz olmaz mı asgari duzeyde?aile olarak Nisan ya da düğünde kiza hiç birşey takma niyetiniz yok mu? Bir erkek ailesi olarak 5 bilezik 1 set çok ekstrem talep değil bence hem nisan hem düğünde ayrı ayrı istemiyorsa.kiz istemese siz aile olarak örf adet gereği ne takacaksiniz onu konuşalım.mehir diye bir şey de var dinimizde.bunun kendini satmakla ilişkisi kurulması bence cok yanlış.

Türkiyede günümüzün cogu kadini zaten satilik oldugunu düsündügü icin altin vs meselelerine girmiyor. Adet oldugu icin ve yatirim amacli düsünüyor. Birde aileler ve elalem ne der konulari giriyor isin icine vs..

O para karsiliginda kiz alma vs sacmaliklari cook eskide kaldi.

Bende yurtdisinda yasiyorum ve yabanci arkadaslarimla bütün cocuklugumu genclik yillarimi gecirdim ama bukadar salaga yatmak da nedir yani :KK70: hic ordan burdan da duymadiniz sanki adetlerimizi..

Yaw he he.

Iyi niyetli düsünmek varken ve yatirim yaparlar ilerisi icin demek varken daha evlenmeden bosadiniz gencleri pesss

Ikinci evliliginizi yapmadan kardesiniz adina sevinemeyeceksiniz herhalde. En kücük kardes de evlenmek istemiyormus.. bununla mutluluk duymak da neyin nesiyse artik.
Benim eşimin ailesi Antepli...bana uzaylı gibi geldiler nişana...Adetlerinde yokmuş:))
Sadece tek taş ve alyansla...gelin ata binmiş ya nasip demiş orası ayrı.cok şükür düğünde taktılar varlıklı bir Antepli ailesine göre komik duzeyde olsa da cingenelik etmedim.etseydim benim ayibim olurdu .ama kendi kız torunları yeğenleri nisanlanirken bana eli boş gelen insanların,kız anasına oğlan tarafı nişanda ne taktı/takacak diye benim yanımda sorma gafletinde bulunmalarına lafı sokamamin verdigi huzur paha biçilemez,altin da neymiş😁

Iyide bosaninca ortada kalirim hayatimi kuramiyorum diye düsünüyorsa calismasi daha mantikli degil mi? Bosaninca standartlari degismez o zaman.

Mehir konusu bu kadar basit bir konu değildir . Sadece boşanma için de değildir , erkek/koca ölebilir yahut kayıp olabilir . Bu durumlarda ya da boşanma durumunda kadının iddet süresi vardır , bu süre 4 ay 10 gündür . yani bu sürede bir başkasıyla hemen evlenemez ( Hamile ise babası net belli olsun , soy sop karışmasın diye ) . Bu 4 aylık süreçte kimseye muhtaç olmadan hayatını idame edebilmesi için ve daha bir sürü hikmeti barındırır. Bu Allah’ın kadınlara verdiği en güzel haklardan yalnızca bir tanesidir . Detaylı anlamak için bir fıkıh/ilmihal kitabından mehir/mihir konusunu okumanızı tavsiye ediyorum .

Ayrıca boşanıldığında ya da koca öldüğünde kadının karnı burnunda hamile olduğunu düşünün , ya da yeni doğum yapmış biri . Ya da ilk okul , orta okul çağlarında bir kaç çocuklarının olduğunu ve kadının çocuklarıyla ilgilenmek için çalışmadığını . Hemen iş bulup nasıl çalışacak ? İşsizlik de varken ..

Bir keresinde bir tanıdık anlatmıştı . Tanıdıkları bir Kadının kocası ölmüş , ev kira , ev sahibi çıkarmış . Çocukları da var . Kadın hemen iş bulamamış . Bir akrabası ( çoluklu çocuklu aile ) gel bir müddet bizde kal demiş . Ve o evdeki adam kadına tecavüz etmiş . Ne kötü bir durum . İşte kadınların başına böyle olumsuz kötü şeyler gelmesin diye Allah’ın kadınlara verdiği değerin göstergesidir mehir . Ve Kur’an’da “develer yükü” 🐫 olabileceği de geçer . Bu evlenecek kızın isteğine , evlenecek erkeğin durumuna göre ikisinin ortak belirleyeceği bir tutardır . Para olur , altın olur , ev olur , araba olur kız ne isterse . Erkek de kabul ediyorsa hiç bir sorun , sıkıntı , problem yoktur .

Back
X