Yıl olmuş 2025 kız/erkek evlat ayrımcılığı mı kaldı diyecem ama kalmış.. Üzgünüm ama aileniz oğlundan olan (veya olacak) torunlarını bile daha çok seviyordur
bizim evde 2 bekar kız (ben dahil) bir de bekar erkek kardeşim var
-hadi benim zaten evleneceğime umutları yok kimsenin de-
kız kardeşim de erkek kardeşimin (adına Ali diyelim) aralarında 1 yaş var 2si de gayet her an evlenebilir, aynı durumlardalar (iş, eğitim vs)
annemin 40 senelik komşuları -bunlar ankaranın göbeğinde yaşayan, çocuklarını filan hep okutmuş, hepsinin eşleri memur olan bazısı çalışan bazısı çalışmayan, her çeşit memleketten kadınlar. milliyetçisi, siyasal islamcısı, seküleri. her tür var.
biz hiç yokmuşuz, biz insan değilmişiz gibi
"Ali'nin düğününe altınları getiririz" filan diyorlar (niye kızlara değil sadece ona diyorlar bunu?) işte erkek düğünleri hep daha farklı görülüyor.
ki annem her düğüne takı yapar ama kimseye borç hesabı yapmaz, ağzından öyle laf çıkmamıştır.
sülale "Ali'ye ev almayacak mısınız" diye darlıyor. (benim evim var zaten almıştım ama kız kardeşime de diyebilrler, hayır illa Ali'ye olacak, neden?, erkeğe alınmalı çünkü, kıza kocası alsın) kardeşim alın dese alırlar da, kardeşim kendisi ev fikrine karşı başka yatırım yapıyor
böyle daha çok örnek veririm.
yani bu ayrımcılığı yapmayan kaç aile var ki acaba? daha ancak kendisi 30-35 yaşlarda olan anneler yapmıyor, eyvallah. ama eski nesilde ezici bir kısım için böyle. ha büyük kısmı görünürde eşit seviyor olsalar da illa böyle birşeylerde bu farklar açığa çıkar. o yüzden iyi süzebilmek lazım. lafta eşit sevmekle olmuyor.
benim babam ayrım yapmaz Allah var, ama annem için de ne olursa olsun (ki çok iyidir, şahane kadındır) ama erkek evlat başkadır. bakın asla Ali'ye alalım kızlara almayalım demez annem mesela o kadar da uzun boylu değil, ama nüans şeylerden biliyorum. çok ayrıntılı bu.
anne tarafım hep öyle. amcalarım öyle değil ama teyzelerimin hepsi erkek manyağı.(ki hepsinin de erkek çocuğu var, Allah aratmış olsa erkek çocukları olmadığından ezilmişler eziyet çekmişler diyecem o da yok). ama sorsan çoğu "ayy olur mu öyle şey" der, lafa bakmayacaksın. süzeceksin 40 senelik aileni, konu komşunu, tavırları hesapları biraz fark etmek lazım.