Oğlum için neler yapabilirim?

O kutular bildigimiz saklama kabi icindekileri siz secip koyuyorsunuz. Okul onceai egitimde uygulanan bi yontemdir o. Cocugun gelisimine ve ilgi alanina gore boya oyun hamuru gibi seyleri alip siz koyuyosunuz oluyo size etkinlik kutusu
Sanırım bır dergının boyle bısı vardı
adını hatırlamıyorum yıllık uyelık olusturuluyor ve her ay yasına ayına uygun etkınlık kutusunu ve materyallerı kargoyla gonderıyorlardı.
Bız sadece meraklı mınık takıpcısıyız :) 6 yasına gırecek dana oldu galıba

Benim kızımda 1 yaşında
Bende pek bilmiyorum işin açığı
Ama bakıyorum her oyuncakla 'yeni' olduğu zamanlar ilgileniyor sonra pek yüzüne bakmıyor
Aynı şekilde tüketim çılgınlığına karşıyım çok oyuncak almıyorum
Ama abidik gubidik şeyler yapan bi tipim zaten, bunu kızımla da yapıyorum :KK53:
Geçen bi kutunun dibini kestim irili ufaklı yuvarlaklar
Bu ara toplara çok ilgisi var, o kutunun kesmiş olduğum yerlerine atmayı öğrettim
Oynamaya bayılıyor ki ben sevmem ama kızım seviyo diye açıyorum bi müzik hobaaa oynuyoruz :KK70:
Tv ya da oyuncağa bağlı olmasın, benle babasıyla oynasın diyorum
Bi de kitaba alıştırıyorum, arada bir yırtsa da aşina olması iyidir
Öyle işte

Çok teşekkür ederim. Acaba kitap mı okusam bende? Mesela bir aktivite yaparken fonda yabancı dil mi olsa? Çok ilginç ya, çocukların beyni o kadar farklı ki. Oğlum konuşamıyor henüz ama lambayı kapa dediğimde gidip kapatıp geliyor. Anlıyor işte.

benim herhangi bir yöntemim olmadı şu veya bu diye ama birebir vakit giçermenin en etkili yöntem olduğunu biliyorum. Rekleri sayıları kavramları hayvanları her oyunun içinde kendi kendinize yerleştirerek öğrete bilirsiniz. Bırakın dokunsun, toprağa, çiçeğe, yaprağa, yere, taşa, kuma temas etsin, hayvanları görsün (onlara dokundurmak konusuna girmiyorum o sizin bileceğiniz iş), baharda mesela dışarı çıkın yerde bir karınca ile dakikalarca ilgilenecektir, çekirgeleri kovalasın, kelebek yakalamaya çalışsın ( inanın bi süre sonra yakalaya bilecektir), hele yazın bir uğur böceği ile akşamı ettiğiniz günler olacaktır. Kitaplara dokunsun tabii en önemlisi bu, bir kitabın en iyi arkadaş olabileceğini bilsin, asla zarar vermez kitaplara eğer kitabın önemini anlarsa çocuklar. Bizimde kendi çapımıza bir kütüpanemiz oluştu bile ve artık hikayeleri ben okuyorum önce sonra kendisi bana okuyor :D
oyuncakçılarda gördüğünüz herşeyin benzerini kendiniz de yapabilirsiniz evinize, hafıza kartları, eşleştirme kartları, benzerini bul, eksinğini bul gibi şeyleri kendiniz bile yapabilirsiriz, hatta beraber yaparsınız daha zevkli oluyor, bebeğiniz ile beraber kendinizin de ne kadar çok şey öğrendiğinize ve eğlendiğinize inanamayacaksınız. Biz bu hafta sonu evimize kartondan mutfat yaptık hem çok eğlendik hemde mağazalarda gördüğü ve istediği oyuncak mutfaklardan çok daha genişini yaptık ;)

Montesorri diyecektim ki arkadaşlar da demiş

Günlük yaşam becerisi ve olağan yaşam

Ben bu yöntemi oğlum 3 yaşında iken gittiği okulda duydum ama ben o zamana kadar zaten ıygulamışım

Biraz da olağan yaşamak önemli

Çocuk hayatımın her noktasında mutfakta da banyoda da her yerde birlikte böylelikle çok kolay tuvalet yemek yemek de öğreniliyor zira ona özel değil herkes öyle yapıyor

Bulaşık mı toplanacak birlikte çamaşır mı asılacak birlikte

O çamaşır rengi ile mandal rengini da büyük bardak ile büyük tabağı eşleştirirken öğreniyor

Eğitici deyip tv video vs açmayın hiç belki mümkün olmuyor ama bu zaten eğitici diye uzun izlemeyin

Bolca da kitap okuyun piyasa çokkkk gelişkin oyuncakçı yerine kitapçıya gidin hepsini almak ister bir süre sonra demedi demeyin

Benim kızımda 1 yaşında
Bende pek bilmiyorum işin açığı
Ama bakıyorum her oyuncakla 'yeni' olduğu zamanlar ilgileniyor sonra pek yüzüne bakmıyor
Aynı şekilde tüketim çılgınlığına karşıyım çok oyuncak almıyorum
Ama abidik gubidik şeyler yapan bi tipim zaten, bunu kızımla da yapıyorum :KK53:
Geçen bi kutunun dibini kestim irili ufaklı yuvarlaklar
Bu ara toplara çok ilgisi var, o kutunun kesmiş olduğum yerlerine atmayı öğrettim
Oynamaya bayılıyor ki ben sevmem ama kızım seviyo diye açıyorum bi müzik hobaaa oynuyoruz :KK70:
Tv ya da oyuncağa bağlı olmasın, benle babasıyla oynasın diyorum
Bi de kitaba alıştırıyorum, arada bir yırtsa da aşina olması iyidir
Öyle işte

harika bir fikir o irili ufaklı yuvarlakları ve topları renklendirip her topu kendi renginde delikten attırsanız. hatta delikletir altına birer şefaf poşet bağlayıp doğru ve yanlışı da göstere bilirsiniz.
beğendim bu fikri :KK9:

Sanırım bır dergının boyle bısı vardı
adını hatırlamıyorum yıllık uyelık olusturuluyor ve her ay yasına ayına uygun etkınlık kutusunu ve materyallerı kargoyla gonderıyorlardı.
Bız sadece meraklı mınık takıpcısıyız :) 6 yasına gırecek dana oldu galıba
reklama girmeyecekse isim vere bilirim pokolina ve barbados isimleri onların :)

harika bir fikir o irili ufaklı yuvarlakları ve topları renklendirip her topu kendi renginde delikten attırsanız. hatta delikletir altına birer şefaf poşet bağlayıp doğru ve yanlışı da göstere bilirsiniz.
beğendim bu fikri :KK9:
Kutudan bol ve uygun ne var
İstenilen boy ve renkte yapılabilir
Kolay gelsin tüm annelere :KK48:

Çok teşekkür ederim. Acaba kitap mı okusam bende? Mesela bir aktivite yaparken fonda yabancı dil mi olsa? Çok ilginç ya, çocukların beyni o kadar farklı ki. Oğlum konuşamıyor henüz ama lambayı kapa dediğimde gidip kapatıp geliyor. Anlıyor işte.
bir aktivite yaparken arkada ses olması konsatresini dağıtır diye düşünüyorum zaten nekadar süre kendini vere bilir ki çok çabuk dikkatleri dağılacaktır çünkü algıları çok açık, yabancı bir dilde birşeyler dinletecekseniz bunu kendi bayına bir faaliyet olarak yapın derim ben.

Hmm, o zaman bende başlasam iyi olacak. Birde Süper Dadı programında etkinlik kutuları var ya, onlar çok hoşuma gidiyor. Bende almak istiyorum oğluma. İnternette varmı dır ki acaba? Bir bakayım...
sizin bahsettiğiniz o şeffaf kutular mı? milyoncilarda bile var asıl işlev kutu değil içine koyacaklarınız bence

Mukavva alın kesin biçin büyük bi çerçeve yapın
Televizyon niyetine sizi izlesin :KK53: o çerçevenin içinden mesela
Ne bileyim ben seviyorum böyle şeyler

Ben cok fazla oyuncak almiyorum.bi kactane araba var evde sadece.
kumaslardan araba modeli cizerim beraber yapariz.renkli bantlarla haliya yol sekli yaparim yaris yapariz.bizim icin hersey oyun:)
minderler kaydirak yastiklar kopru.
renkleri felan sorar.sayi sayar.cizgifilm felan cok izletmem.2.5 yasinda.

Biz oglumla camasirlari bulasiklari beraber hallediyoruz. Camasir sererken kiyafetleri ogreniyor bulasik yerlestirirken catali bicagi hatta kiyafetlerde renkleride katiyorum artik mavi corap gibi ondanda mavi mandali bana vermesini istiyorum cogunlukla verdikleri baska renk oluyor ama dogruyu verdiginde o kadar mutlu oluyorki o bile yetiyor bana. Salata yaparken yanima oturtup tek tek dogradigim sebzelerin adini rengini soyluyorum. Bi sure sonra kendisi bana uzatiyor anne bu havuc. Turuncu havucu al diyerek.

ben tam gün çalışıyorum, oğlum tam gün kreşte.

eve geldiğimde bilerek aktivite vs yaptırmıyorum. Okulda tüm gün aktivite yapıyorlar. boyama, resim, kara kalem çalışması,...

evde daha çok biz ne yapıyorsak bize yardım ediyor.
bazen ben yemek yaparken, sandalyeye çıkıp beni izliyor, o arada ulaşabildiği şeyleri dağıtıyor :)
bazen de babasıyla sofra kuruyor. sofra kurma konusunda baya marifetli.

çamaşır asarken mandallar onun, vs vs.

oynamayı sevdiği 3 çeşit oyuncağı var; arabalar, yap-bozlar, toplar, tekerlekli büyük arabalar. bunlarla bizimle de oynuyor, tek başına da vakit geçiriyor. bunlar dışında oyuncak pek almıyoruz. bunların içinde benim favorim toplar. tamam arada tv yi hedef aldığı da oluyor ama, koordinasyon, karşılıklı oyun, gideceği yeri hesaplama, düzgün vuruş...öğrettiği çok şey var.

kreşinde ingilizce dersi alıyor, öğretmeni sadece ingilizce konuşuyor. kulak alışkanlığı oluyor, ama daha ileri seviyeye geçer mi bilemem.

kitaplar çok faydalı, cümle kurmasına ve kelime hazinesinin gelişmesine faydası oluyor. ben de masal tarzı kitapları tercih ediyorum. yenilerde tübitak yayınlarından daha bilimsel kitaplar da aldım, hoşuna gitti ama hala hikayeleri tercih ediyor. set almak yerine genelde tek kitap tercih ediyorum. konuşması çok güzel, bazen bizi düzeltiyor :)

bir kağıda bişiler çiziktirip, "bu araba" ya da "bu anne" falan diyor bu aralarda. hayal gücü de gelişiyor sanırım, çok hoşuma gidiyor.

kreşin özellikle paylaşma ve adalet duygularına çok faydası oldu.

ve en önemlisi onunla konuşmak. düzgün bir ses tonu ile onun seviyesine inilerek anlatılan her şeyi anlıyor ve aklının bir köşesine yazıyor.
özellikle ben oğluma hiç yalan söylemem, bu da uzun vadede güven ilişkimize faydası olduğunu düşünüyorum.

Benim oğlum da 18 aylık çok fazla konuşmuyor birkaç kelime söylüyor sadece :( tüm yorumları okudum ve takipte yim kızlar. ..

Anlasilmayan bir sürü kelime sıralıyor.. Ama net anne gel gibi cümleler kuruyor malesef. Kelime olarak baba, dede, mama, emme diyor . Anne yi bile söylemiyor :KK43:

ya benim oğlum da öyleydi, geç konuşanlardan.
2 yaşında kreşe başladı, bir ay sonra şarkı söylüyordu.
ben de şaşırdım, hatta hala düşünüyorum kreşin mi faydası oldu bu konuda, yoksa zaten yaşı gelmişti de normalde de konuşacak mıydı.

sanırım şöyl, aslında öğrendiği bir çok kelime var ama kullanmasına gerek yok. yani çocuk neden elma desin ki hı hı diyip gösterip elmayı alabiliyorken. belki zorlamak gerekir, elma mı istiyorsun diyerek

Yabancı dil öğretmeni değilim ama yabancı dilde eğitim veren bir üniversitenin eğitim fakültesinden mezunum. 2. Dil eğitiminin 3 yaşından önce önerilmediğini biliyorum. 26 aylık kızımla bol bol aktivite yapıyoruz. Amaç öğretmek değil eğlenmek.. Çocuk zaten renkleri , sayıları öğrenecek. İlla öğreteceğim diye kasmanın anlamı yok. Ama renk eşleştirme yaparken öğreniyor bile çocuklar.. Biz 15 aylıkken ilk basit eşleştirmelerimizi yapıyorduk, bol bol aktarma çalışmaları yapıyorduk.. He bi de kağıt yırtmaca en sevdiğimiz etkinlikti :) ben kendi yapbozumu kendi hazırlıyordum. Renkli çıktı alıp eva üzerine yapıştırarak sağlamlaştırıyordum

Arkadaşlar herkes dil eğitiminden bahsetmiş ama birkaç farklı pedagogtan 2 yaşından önce kullanılan yabancı dilin, çocukta kavram karmaşasına yol açtığını okumuştum.

2 yaşından önce bu tarz faaliyetlerde bulunanlarınız, bunu kendi düşüncesiyle mi yaptı yoksa bir yerde falan mı okurunuz?

Kalabalik ortamlarda coxugun gelisimini tetikliyor. Cunku illaki iletisim kurmak zorunda. Anneyle evde yalniz olan cocuk zaten annesi onu hersekilde anladigi icin konusma geregi duymuyor. Ama kalabalik bi ortamda illaki biseyler soylemeliki derdini anlatabilsin. Benim oglum bu konuda cok avantajli ev kalabalik oldugu icin herkesten baska bisi ogreniyor

Back
X