Oğlum için neler yapabilirim?

Aynen canim al eline bir kitap ingilizce olsun oku guzelce, okurken mimikler yap ki dikkatini ceksin kendini odaklasin, hikaye anlatacagin zamanda kitap al okuyormus gibi yap ki kitap okuma aliskanligi beynine yer etsin, ben babami hep elinde kitapla hatirlarim mesela o yuzden kendime model almisim deli gibi kitap okuyorum

Şu anda o kadar uzun süre bana odaklanabileceğini sanmıyorum. Acaba İngilizce çizgi film falan mı açsak? Film devam ederken bizimki farklı şeylerle ilgilense...

En azından kulağında yer eder...
 
tübitak etkinlik kartları var bir de, yaşı için uygun olmayabilir ama alıp bazı aktiviteleri değiştirebilirsiniz, ileride de kullanırsınız. 2-3 yaş için uygun bence.

bir de ilgisine göre 2- 2.5 yaştan sonra Tübitak Meraklı Minik dergisini alabilirsiniz aylık olarak.

hem resimlerine bakar, hem de muhakkak içinde bir etkinlik oluyor, kes yapıştır vs tarzı.
 
O kutular bildigimiz saklama kabi icindekileri siz secip koyuyorsunuz. Okul onceai egitimde uygulanan bi yontemdir o. Cocugun gelisimine ve ilgi alanina gore boya oyun hamuru gibi seyleri alip siz koyuyosunuz oluyo size etkinlik kutusu

Yok ben kutuya takılmadım zaten evde var o kutulardan. Yalnız Süper Dadı' da o kutulardan atıyorum çocuğun adına has malzemeler falan çıkıyor. Acaba hani böyle kit gibi falan satan yerler var mıdır ki?
 
Mesela kimi anneler bütün oyuncaklarını çocuğun önüne veriyor.Hangisiyle isterse onunla oynasın diye.Bu çok yanlışmış.En fazla 3 tane verip ,diğerlerini kaldıracakmışız .Sıkıldığında kaldırdığımız diğer oyuncakla değiştirecekmişiz.Fazla oyuncak çocuğun kafasını karıştırıyormuş.3 haftadır trt çocuk izliyor benim ki,acayip derecede kelime haznesi çoğaldı.Duyduklarını cümle içinde kullanıyor.

Bana da doğru gelmiyor. Birde sürekli saçıp savuran bir çocuk için gelecekte parayla yada emekle edinilen şeyler anlamını yitirmez mi?
 
Sanırım bır dergının boyle bısı vardı
adını hatırlamıyorum yıllık uyelık olusturuluyor ve her ay yasına ayına uygun etkınlık kutusunu ve materyallerı kargoyla gonderıyorlardı.
Bız sadece meraklı mınık takıpcısıyız :) 6 yasına gırecek dana oldu galıba
Çok iyiymiş Cute. Nasıl bir dergiymiş ki o? Dur bir bakayım. Seninde aklına gelirse yaz olur mu canım?
 
Benim kızımda 1 yaşında
Bende pek bilmiyorum işin açığı
Ama bakıyorum her oyuncakla 'yeni' olduğu zamanlar ilgileniyor sonra pek yüzüne bakmıyor
Aynı şekilde tüketim çılgınlığına karşıyım çok oyuncak almıyorum
Ama abidik gubidik şeyler yapan bi tipim zaten, bunu kızımla da yapıyorum :KK53:
Geçen bi kutunun dibini kestim irili ufaklı yuvarlaklar
Bu ara toplara çok ilgisi var, o kutunun kesmiş olduğum yerlerine atmayı öğrettim
Oynamaya bayılıyor ki ben sevmem ama kızım seviyo diye açıyorum bi müzik hobaaa oynuyoruz :KK70:
Tv ya da oyuncağa bağlı olmasın, benle babasıyla oynasın diyorum
Bi de kitaba alıştırıyorum, arada bir yırtsa da aşina olması iyidir
Öyle işte

Çok iyi, süper!

O abidik gubidik işleri bende çok seviyorum da benimki daha çok küçük işte pek anlamıyor. Yalnız kutu fikri hoşuma gitti. Bende deneyeceğim. Küçük toplardan var zaten...
 
benim herhangi bir yöntemim olmadı şu veya bu diye ama birebir vakit giçermenin en etkili yöntem olduğunu biliyorum. Rekleri sayıları kavramları hayvanları her oyunun içinde kendi kendinize yerleştirerek öğrete bilirsiniz. Bırakın dokunsun, toprağa, çiçeğe, yaprağa, yere, taşa, kuma temas etsin, hayvanları görsün (onlara dokundurmak konusuna girmiyorum o sizin bileceğiniz iş), baharda mesela dışarı çıkın yerde bir karınca ile dakikalarca ilgilenecektir, çekirgeleri kovalasın, kelebek yakalamaya çalışsın ( inanın bi süre sonra yakalaya bilecektir), hele yazın bir uğur böceği ile akşamı ettiğiniz günler olacaktır. Kitaplara dokunsun tabii en önemlisi bu, bir kitabın en iyi arkadaş olabileceğini bilsin, asla zarar vermez kitaplara eğer kitabın önemini anlarsa çocuklar. Bizimde kendi çapımıza bir kütüpanemiz oluştu bile ve artık hikayeleri ben okuyorum önce sonra kendisi bana okuyor :KK70:
oyuncakçılarda gördüğünüz herşeyin benzerini kendiniz de yapabilirsiniz evinize, hafıza kartları, eşleştirme kartları, benzerini bul, eksinğini bul gibi şeyleri kendiniz bile yapabilirsiriz, hatta beraber yaparsınız daha zevkli oluyor, bebeğiniz ile beraber kendinizin de ne kadar çok şey öğrendiğinize ve eğlendiğinize inanamayacaksınız. Biz bu hafta sonu evimize kartondan mutfat yaptık hem çok eğlendik hemde mağazalarda gördüğü ve istediği oyuncak mutfaklardan çok daha genişini yaptık :KK66:

Dün gittim bulamadım o kartlardan. Çok faydalı olacaklarını düşünüyorum. Bugün tekrar uğrayacağım.

Oğlum cankuşuuuum! Yazarken özledim wallahi...
 
Montesorri diyecektim ki arkadaşlar da demiş

Günlük yaşam becerisi ve olağan yaşam

Ben bu yöntemi oğlum 3 yaşında iken gittiği okulda duydum ama ben o zamana kadar zaten ıygulamışım

Biraz da olağan yaşamak önemli

Çocuk hayatımın her noktasında mutfakta da banyoda da her yerde birlikte böylelikle çok kolay tuvalet yemek yemek de öğreniliyor zira ona özel değil herkes öyle yapıyor

Bulaşık mı toplanacak birlikte çamaşır mı asılacak birlikte

O çamaşır rengi ile mandal rengini da büyük bardak ile büyük tabağı eşleştirirken öğreniyor

Eğitici deyip tv video vs açmayın hiç belki mümkün olmuyor ama bu zaten eğitici diye uzun izlemeyin

Bolca da kitap okuyun piyasa çokkkk gelişkin oyuncakçı yerine kitapçıya gidin hepsini almak ister bir süre sonra demedi demeyin

Biz bulaşık makinesini birlikte boşaltmaya başladık. Her ne kadar eline cam tasları aldığında akla karayı seçsem de şimdilik bu faaliyetten memnun görünüyor ;)...
 
bir aktivite yaparken arkada ses olması konsatresini dağıtır diye düşünüyorum zaten nekadar süre kendini vere bilir ki çok çabuk dikkatleri dağılacaktır çünkü algıları çok açık, yabancı bir dilde birşeyler dinletecekseniz bunu kendi bayına bir faaliyet olarak yapın derim ben.

Deneyeceğim. Teşekkür ederim.
 
Biz oglumla camasirlari bulasiklari beraber hallediyoruz. Camasir sererken kiyafetleri ogreniyor bulasik yerlestirirken catali bicagi hatta kiyafetlerde renkleride katiyorum artik mavi corap gibi ondanda mavi mandali bana vermesini istiyorum cogunlukla verdikleri baska renk oluyor ama dogruyu verdiginde o kadar mutlu oluyorki o bile yetiyor bana. Salata yaparken yanima oturtup tek tek dogradigim sebzelerin adini rengini soyluyorum. Bi sure sonra kendisi bana uzatiyor anne bu havuc. Turuncu havucu al diyerek.

Bunu bende yapacağım. Ama eve geldiğimizde akşam oluyor zaten. Yemeği canhıraş hazırlıyorum. Yinede deneyeceğim. Selamlar...
 
ben tam gün çalışıyorum, oğlum tam gün kreşte.

eve geldiğimde bilerek aktivite vs yaptırmıyorum. Okulda tüm gün aktivite yapıyorlar. boyama, resim, kara kalem çalışması,...

evde daha çok biz ne yapıyorsak bize yardım ediyor.
bazen ben yemek yaparken, sandalyeye çıkıp beni izliyor, o arada ulaşabildiği şeyleri dağıtıyor :)
bazen de babasıyla sofra kuruyor. sofra kurma konusunda baya marifetli.

çamaşır asarken mandallar onun, vs vs.

oynamayı sevdiği 3 çeşit oyuncağı var; arabalar, yap-bozlar, toplar, tekerlekli büyük arabalar. bunlarla bizimle de oynuyor, tek başına da vakit geçiriyor. bunlar dışında oyuncak pek almıyoruz. bunların içinde benim favorim toplar. tamam arada tv yi hedef aldığı da oluyor ama, koordinasyon, karşılıklı oyun, gideceği yeri hesaplama, düzgün vuruş...öğrettiği çok şey var.

kreşinde ingilizce dersi alıyor, öğretmeni sadece ingilizce konuşuyor. kulak alışkanlığı oluyor, ama daha ileri seviyeye geçer mi bilemem.

kitaplar çok faydalı, cümle kurmasına ve kelime hazinesinin gelişmesine faydası oluyor. ben de masal tarzı kitapları tercih ediyorum. yenilerde tübitak yayınlarından daha bilimsel kitaplar da aldım, hoşuna gitti ama hala hikayeleri tercih ediyor. set almak yerine genelde tek kitap tercih ediyorum. konuşması çok güzel, bazen bizi düzeltiyor :)

bir kağıda bişiler çiziktirip, "bu araba" ya da "bu anne" falan diyor bu aralarda. hayal gücü de gelişiyor sanırım, çok hoşuma gidiyor.

kreşin özellikle paylaşma ve adalet duygularına çok faydası oldu.

ve en önemlisi onunla konuşmak. düzgün bir ses tonu ile onun seviyesine inilerek anlatılan her şeyi anlıyor ve aklının bir köşesine yazıyor.
özellikle ben oğluma hiç yalan söylemem, bu da uzun vadede güven ilişkimize faydası olduğunu düşünüyorum.

Bende kreş düşünüyorum ama biraz daha güçlenmesi lazım. İyi örnek olmak çok önemli. Sizi tebrik ederim.
 
Anlasilmayan bir sürü kelime sıralıyor.. Ama net anne gel gibi cümleler kuruyor malesef. Kelime olarak baba, dede, mama, emme diyor . Anne yi bile söylemiyor :KK43:

Siz yada babası geç mi konuşmuş? Yada ailede geç konuşan var mı? Varsa şayet benzerlik olabiliyormuş...
 
ya benim oğlum da öyleydi, geç konuşanlardan.
2 yaşında kreşe başladı, bir ay sonra şarkı söylüyordu.
ben de şaşırdım, hatta hala düşünüyorum kreşin mi faydası oldu bu konuda, yoksa zaten yaşı gelmişti de normalde de konuşacak mıydı.

sanırım şöyl, aslında öğrendiği bir çok kelime var ama kullanmasına gerek yok. yani çocuk neden elma desin ki hı hı diyip gösterip elmayı alabiliyorken. belki zorlamak gerekir, elma mı istiyorsun diyerek

Konuşmaya teşvik aslında. Olabilir bence de.
 
Bende kreş düşünüyorum ama biraz daha güçlenmesi lazım. İyi örnek olmak çok önemli. Sizi tebrik ederim.

kreşe başlama zamanını iyi ayarlayın, çocuklar ilk defa kalabalık ortama girdiklerinde muhakkak hasta oluyorlar, o yüzden kış aylarında başlamamak gerek, çünkü salgın zamanı ilk defa gelen çocuklar çok etkileniyorlar ve bünyeleri zayıfsa tüm kış zorlanıyorlar. tüm aile zorlanıyoruz.

eylülde başladı benim oğlum, aralık ayı tam salgın ayıydı, o zamana kadar kreşe alışmıştı, bünyesi de sağlam bir çocuk olunca az fireyle atlattık diyebilirim.
 
Yabancı dil öğretmeni değilim ama yabancı dilde eğitim veren bir üniversitenin eğitim fakültesinden mezunum. 2. Dil eğitiminin 3 yaşından önce önerilmediğini biliyorum. 26 aylık kızımla bol bol aktivite yapıyoruz. Amaç öğretmek değil eğlenmek.. Çocuk zaten renkleri , sayıları öğrenecek. İlla öğreteceğim diye kasmanın anlamı yok. Ama renk eşleştirme yaparken öğreniyor bile çocuklar.. Biz 15 aylıkken ilk basit eşleştirmelerimizi yapıyorduk, bol bol aktarma çalışmaları yapıyorduk.. He bi de kağıt yırtmaca en sevdiğimiz etkinlikti :) ben kendi yapbozumu kendi hazırlıyordum. Renkli çıktı alıp eva üzerine yapıştırarak sağlamlaştırıyordum

Benim kuzenlerim Almanya doğumlular. Doğduklarından beri iki dile de maruz kalıyorlar ve şu anda iki dili de konuşabiliyorlar. Erken müdahale faydalı olur belki diye düşündüm.
 
Arkadaşlar herkes dil eğitiminden bahsetmiş ama birkaç farklı pedagogtan 2 yaşından önce kullanılan yabancı dilin, çocukta kavram karmaşasına yol açtığını okumuştum.

2 yaşından önce bu tarz faaliyetlerde bulunanlarınız, bunu kendi düşüncesiyle mi yaptı yoksa bir yerde falan mı okurunuz?

Başka bir mesaja da yazdım canım. Benim kuzenlerim Almanya' da doğdular ve doğumdan itibaren her iki dilede maruz kalıyorlar. Şu anda her ikisi de anadil gibi. Bu düşündürdü beni.
 
Back
X