Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Oğlumda beslenmeye bağlı gelişim sorunları

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri
Bazı doktorlar aşırı panik ve anne nasıl hissedecek düşünmeden dan dan ağzına ne gelirse söylüyor.
Gelişim geriliği denir mi 1 cm eksiğe Allah aşkına ya.

Kızım 7 aya kadar çok zayıftı 17 günlükken kulak enfeksiyonu geçirdi antibiyotiklerden bir anda durdu kilo alımı. En alt seviyedeydi düşünün.
Ama 18 aylık olana kadar bir kere bile hasta olmadı. Kilolu Çocuklar salgınlar gripler antibiyotikler uğraşırken benim çelimsiz kızım çaki gibi gezdi Maaşallah:KK70:

Çocuğun direncine hastalığa karşı verdiği mücadeleye bakın kısa veya uzun veya az kilolu hiç takmayın. Sağlıkla büyütün inşallah:)

Ya işte kardeşinden kısa diye üzülür mü mesela, şimdiden her gören bu kısa kalacak diyor.

Ortanca oğlumun gözleri görünmeyecek ti nerdeyse. Emerken daha. Ayda 2 kilo aldı, bu minnak mamaya baslamama ramak kalmıştı, hep alt sınırdan aldı. AB'nin biri uzun boylu, biri kilosu iyi ama bu uzaydan geldi sanki. Her çocuk farklı işte. Boyu 3 persentil in altında mı?

Haklısınız.
Boyu yaşıtlarına göre değil de doğum boyuna göre kısaymış. Beklenen gelişimi gösterememiş yani anladığım.

Büyük kızım ilk 6 ay sadece anne sütü aldı. Sonra ek besine başladım, hiç zorluk çıkarmadı. Kıyafetlerini hep yaşından büyük aldık. Şu anda daha 2,5 yaşında bile değil ama 3-4 yaş kıyafetleri neredeyse küçük gelmek üzere. Küçük kızım anne sütü+mama ile beslendi. Ek besine zorla alıştı. O da zorla 2-3 kaşık. 1 yaşından sonra bayağı iştahı açıldı. Ama ablasina göre minyon. 14 aylık olmasına rağmen 12-18 ay kıyafetleri büyük geliyor. Ablası hızlı büyüdüğü için ara beden kıyafetler yok. Mecbur yeni giysiler ayakkabılar alıyoruz.

Nedir bu annelerin bebeklerdeki kilo takıntısı ...kilolu bebek demek sağlıklı bebek mi demekdir kafanıza göre tıka basa doldurun sonra ilerde niye tansiyon niye kolestrol burası afrika değil ve hiçbir bebek de açlıktan ölmez bırakın sevdiği şeyleri yesin ve bebeğim bilmem kaç gram eksik çocucuğunuzu başkalarıylada kıyaslamak çok yanlış standart boy kilo yok ki her çocuk farklı zaten.

Kız mı erkek mi? Doğum kilosu kaç? Şuan kaç kilo? Hgb değeri kaç? Ona göre bir yorum yapacağım..

Benim kızım 2 yaşında 11 kilo görümcemin oğlu aynı yaşta 15 kilo oturup ağlamam lazım

Nedir bu annelerin bebeklerdeki kilo takıntısı ...kilolu bebek demek sağlıklı bebek mi demekdir kafanıza göre tıka basa doldurun sonra ilerde niye tansiyon niye kolestrol burası afrika değil ve hiçbir bebek de açlıktan ölmez bırakın sevdiği şeyleri yesin ve bebeğim bilmem kaç gram eksik çocucuğunuzu başkalarıylada kıyaslamak çok yanlış standart boy kilo yok ki her çocuk farklı zaten.

Pardon siz konuyu okudunuz mu?
Doktor kan değerleri ve doğum ölçülerine göre eksik olduğunu söyledi. Ben komşunun oğluna göre değil abisindeki deneyimlerime göre değerlendirdim.

BEnim bebeğim 5 aylık. Doktor kontrolümüzde demir ilacını mutlaka kullansın, ek gıda döneminde iştahsızlık yapr demir eksikliği demişti. Ben hala kullanmıyorum 6 aylıkken kan değerlerine baktıracağım diye bekliyorum. Bu vesileyle ben de sormuş olayım; bebeğinizde iştahsızlık varmış. Demir ilacı kullanmış mıydınız 4. Aydan itibaren?

ek gıdaya 1 yaşında geçebildik, tam anlamıyla katı beslenmeye geçişimiz 2 yaşı geçti,
şu an 5.5 yaşında kızım, 120 cm 17.5 kg yani kilosu normalin epey altında, hele de boyuna göre,
ama yaşıtlarından 5-6 cm uzun,
en önemlisi 5.5 yılda bir kez antibiyotik kullandık,
canavar gibi bünye var çocukta,
amcası uzman pediatrist, çok sağlıklı buluyor, zayıf kalsın daha iyi ergenliğe erken girmez, uzması devam eder diyor,
zayıf olsun, kısa olsun ne farkeder, sağlıklı olsun...
bakın kilo bende var, vericem diye kendimi paralıyorum :KK70:

BEnim bebeğim 5 aylık. Doktor kontrolümüzde demir ilacını mutlaka kullansın, ek gıda döneminde iştahsızlık yapr demir eksikliği demişti. Ben hala kullanmıyorum 6 aylıkken kan değerlerine baktıracağım diye bekliyorum. Bu vesileyle ben de sormuş olayım; bebeğinizde iştahsızlık varmış. Demir ilacı kullanmış mıydınız 4. Aydan itibaren?

Hayıt canım

kötü haberler aldım dün,

Neredeyse 9 aylık oldu ve ek gıdaya geçişi bir türlü yapamadık. 6 aylıkken başladık, kapadı ağzını hiçbir şeyi kavul etmedi, acele etmeyim dedim 7 aylık olana kadar çok zorlamadım. Sonra muhallebi falan yedi bir dönem, sıcaklar çıkınca yine kesti kapadı ağzını bir şey vermek mümkün olmadı. Anne sütü hep.
Şimdi annemdeyim, ben odadan çıkıyorum o biraz yediriyor, tabi öğün olarak değil hala tadımlık aşamasındayız.

Ve doktor kontrolümüz vardı dün. Kendi doğum değerlerine göre 700 gr ve 1 cm geride. Bıngıldağı da erken kapanmaya başlamış dedi. Demiri çinkosu düşük. Doktor demir, çinko ve multivitamin takviyesi verdi yüksek dozajda. İştahı da bu düşük değerleri yükseltince açılacak, ona bağlı bu iştahsızlığı dedi.

Büyük oğlum kilolu ve iştahı çok açık bir bebekti, şimdi yaşadığımız sorunlar bana çok yabancı o sebeple. Kendimi çok üzgün hissediyorum. Oğlum dünden bu yana gözüme daha küçük görünüyor sanki :KK43:

Doktor olumlu konuştu, verdiği takviyeler tüm sorunu çözecekmiş gibi. Sizler deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

Çocukları kıyaslamamak gerekir biliyorum da, böyle küçük olan hep küçük kalacakmış gibi geliyor, diğeri hep boyu yaşıtlarından uzun falan.
Öyle işte, dertliyim bugünlerde...

Bizde 19 aylığız ve 12 kiloyuz hiç bı zaman çok iştahlı bir bebek olmadi hala da öyle. Bu yüzden doktora gittik kan değerlerine bakılsın dedik. Doğuştan bağışıklık sistemi zayıf çıktı demir eksikliği varmış. Bizede multivitamin çinko demir ilacı yazdi kullandık falan ama kilosun da aman aman bir fark olmadı. İnşallah siz faydasını görürsünüz. Eskiler canı içinde olsun yeter derler ya gerçekten öyle. Hiç kafaniza takip üzülmeyin. Evet kardeşiyle yada başka çocuklarla kıyas yapiyoruz ama her çocuğun gelişimi farklı oluyor..

Erkek, hgb 11

9 ay, 8500 gr, 77 cm

Doğum kilosu 3900 ve 51 cm
l09oRp.webp

Bu erkekler için boy kilo cetveli. Burdan takip edebilirsiniz. Boyu çok uzun size onun için çok zayıf geliyor. Neredeyse 15 aylık boy değerine sahip maşallah. Önemli olan da boy. Kiloda biraz az çok takılacak kadar değil. Protein den zengin besinlerle beslenirse arayı kapatır. Peynir, yoğurt, süt takviyesi ihtiyacı var. Hgb yani kan değeri iyi çok düşük değil 10 altına düşerse o zaman takviye gerekir. Tahlillerde yetişkin değerlerine göre referans aralığı olduğundan dusukmus gibi görünebilir ama düşük değil. Önemli olan boy boyu uzunsa korkmayın kilo her zaman alınır.
Benim küçük 2 buçuk yaşına kadar emdi doğru dürüst birşey yemedi. Şimdi yiyor ama günde en uç kere büyük tuvalet yapınca pek kilo alamiyor.. üç buçuk yaşında şuan ama 14 kilo. Doğumunda sizinkiyle hemen hemen aynı kilodaydi. Bu tamamen yapısal.

Günlük emdiği sütle birlikte süt ürünü en az 500 ml olsa ideal. Etini de günde küçük bir köfte büyüklüğünde verebilirseniz iyi olur. Ben kıymayı hafif suyla pişirip blendarda cekip bir köfte kadar posetleyip buzluga koyuyordum. Günlük çorbasının içine katıp veriyordum.. Bazı bebekler çok yemek odaklı olmuyor. Hepsi bir değil. Ama abisiyle hiiiic kıyas etmeyin moraliniz bozulur yoksa. Hepsi farklı birer birey..Kimi tam gurme oluyor kimi de azıcık yemekle büyüyor böyle. :)

çocuk demir değeri yetişkin demir değerinden farklı 10 hgb iyi.
boyu iyi, kısa filan değil. kilosu da birazcık az.
gelişim sorunu denemez buna.
kendi haline bırakın. eliyle yiyebileceği şekilde beslemeye çalışın. (BLW diyorlar)
yediği şeyler ne?
ne seviyor?

Back
X