• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Oğlumun arkadaşlarına davranışı

Laktozsuzsut

Guru
Kayıtlı Üye
26 Ağustos 2010
279
195
303
İstanbul
Merhaba hanımlar,
İçinden çıkamadığım bir konu hakkı da yardımınıza ihtiyacım var. Oğlum şu an 6 yaşında anasınıfına gidiyor. Bir akrabamızın öğretisi sonucu oğlumda kendisine yapılan her hareketin karşılığını aynen verme güdüsü oluştu. Yani vurana vuruyor ama asla ilk vıran olmuyor. İlk zamanlar kendini korur gibi saçma bir düşünceye kapıldım ama sonrasında anasınıfında sene başında bir takım sorunlar yaşadık kendisiNi uyarmak için omzuna dokunan arkadaşını tehdit aldılayıp dönüp vurduğunu öğrendim. Senye ilkokula başlayacak ve anasınıfı gibi sürekli öğretmen gözetiminde olmayacak ya bu davranışın sonuçları ağır olursa diye korkmaya başladım. Artk bebek değiller oldukça güçlüler ya kavga şeklinde büyürse hırs yapıp karşılıklı sertleşip kötü sonuçlar ortaya çıkarsa diye korkuyorum. Bu huydan nasıl vazgeçirexeğim lütfen yardım edin. Not: oğlum asla terbiyesiz şımarık ilgilenilmemiş bir çocuk değildir iletişimimiz çok iyidir ama bu konu öyle beynine kazınmış ki bazen otomatik tepki veriyor. Çok uzun oldu affedin lütfen

6 yaş bence güzellikle anlatıldığı zaman herşeyi anlayacak yaştır.
Birisinin canını yakmanın iyi bir şey olmadığını karşılık vermektense büyüklerinden yardım istemesi gerektiğini anlatın
Yada pedagojik yardımla anlatın. Çok küçük değil kısa sürede anlar

Güzelce konuşun. Her şeyi anlayabilir. Hatta uzlaşmaya varın. Eğer arkadaşlarına zarar vermezsen sana ... alacağım. . Ya da ... vereceğim gibi. Yani olumlu davranışı pekiştirin. Olumsuz davranısı kesinlikle cezalandırmayın. Ceza davranış eğitiminde maalesef istenilen sonucu vermiyor.

Evet iletişimimiz çok iyidir sebep ve sonuçlarıyla anlatıyorum ama vazgeçemiyor bu davranıştan. Bugün öğretmeniyle konuştum eskiye nazaran daha iyi durumda dedi çocuk gibi sevindim bu gelişmeye

Nedeb bu kazinmis kafasina acaba izledigi birseydenmi yoksa aileden biri yaninda baskasina boyle bir ornek verdi de onumu duydu hani onemsedigi sevdigi biridir dikkate almistir belki

Evet iletişimimiz çok iyidir sebep ve sonuçlarıyla anlatıyorum ama vazgeçemiyor bu davranıştan. Bugün öğretmeniyle konuştum eskiye nazaran daha iyi durumda dedi çocuk gibi sevindim bu gelişmeye
kesin ve genel bir dil kullanın
"arkadaşlarına vurma/vurmamalısın" gibi direkt ona yönelik olmasın cümleleriniz.
"insanlara vurulmaz" ya da "vurmak çok kötü bir davranış şeklidir" gibi genel geçer bir kural gibi anlatırsanız daha iyi geri dönüşü olur

Bıkmadan usanmadan sürekli ama tabii sıkmadan konuşun, ona vurduklarında ne hissettiğini sorun, can acıtmanın vurmanın güzel birşey olmadığını örneklerle anlatın, zamanla sizin söyledikleriniz kafasında oturacak ve davranışları değişecektir.

Akrabanız yakın birisi sanırım oldukça tekrarlayarak çocuğun düzenini bozmuş. Sizin yapabileceğiniz tekrar aynı yöntemle başa dönmek

Aslında kendını savunması gerektıgını ılkokula basladıgında anlayacaksın annesi.
benım oglumun hıc vur elı yok , bu sene artık 2. sınıf anca basladı ona vurana vurmaya veyahut sıkayet etmeye ogretmene
Ama omzuna dokunana donup vurması aıle ıcınde sız veya babanın hırslı veya sınırlı oldugunu dusundurdu

benim küçük oglumda da vardi bir dönem bu.sonra azaldı büyük ölçüde.sadece bize karşı yapiyor bazen yabancılara yapmıyor.
biraz takıntılı ve inatçı bir yapiya sahipse etkisinin olduğunu düşünüyorum.
kendini koruma iç güdüsü tepki verme.rahatsız oldugunu
ifade etmenin kendince böyle yolunu buluyor olabilirler.
ailede hırçın seven birileri var mi mesela.
yada sakasina bile olsa çok fazla dokunan.
ona dokunurken iznini alın ve biri dokundugunda nasil tepki vermesini gerektigini anlatin.bunu anlatmasi zordur o yüzden evde esinizle gözü önünde oyun yapin.dogal davranın ve bunu bir kac kez tekrarlayin.esiniz size dokunsun haberiniz yokken sizde efendim canm bisey mi diyeceksin.yada canım dokunmandan hoslanmiyorum seslenir misin gibi.
belki gercekten dokunulmaktan hoslanmiyordur.
geçici bir dönem oldugunu düşünüyorum.
insallh en kisa zamanda atlatirsiniz.
ayrica söylemeden geçemeyeceğim ana sinifi ve birinci sinif çok farkediyor.endişelerimiz çok büyük ölçüde azaliyor.saglikla büyütmenizi dilerim:)

Genellikle kendini ilk o vurdu yada itti diye savunuyor. Ben başlatmadım diyor.

Ama işte o itti de neden itti

Örneğin Ben size takıldım siz de önünüzdeki oğlunuzu ittiniz o bunu direkt vurulması gereken durum algılıyor

Yanlışlıkla olana ya da azıcık ittirene sert tepki vermemeli

Benim oğlan dün düşmüş arkadaşının üstü başı yırtılmış birinin kafasına top çarpmış ama hiçbiri şiddet olsun diye değil
Kontrolsüz oynamaktan

Bunu ayırt etmeyi öğrenmeli

Bilemiyorum ya,
biz de şu an kendini korumayı öğretmeye çalışıyoruz, sizin oğlunuzun o problemi yok, bence zamanla iyi niyetli ve kötü niyetl, karşılaştırmasını yapabilecektir, şimdi içgüdüsel olarak kendini korumaya alıyordur öncelikle. Bence o içgüdüyü de yok etmemeniz gerekir, o yüzden çok müdahalede bulunmamanız gerekiyor diye düşünüyorum.

Benim oğlumda da o içgüdüden eser yok, anlamıyorum valla. Şu an o akrabanız gibi sana vurana sen de vur diyecek aşamaya geldim açıkçası.

çocuk kendini savunuyor , olması gereken bişey bu. nesi problem bunun anlamadım vala
Problem şurada o kadar kendini korumaya adapte olmuş ki kendini uyarmak için omzuna dokunanı vurdu zannedip karşılık veriyor. tabiki kendini koruması güzel bir alışkanlıktı ama oğlum işi abarttı biraz bende birkaç adım geri attırmak istiyorum.
Çünkü biri ona vurur, öteki yumrukla karşılık verir, öbürü merdivenden iter, diğeri daha çok can yakmak ister kavga büyür diye korkuyorum.

Bence çocuklarda davranış oluşturmanın en güzel yolu önce örnek olmak daha sonra da masallar. Uyuturken uyduruk ve sizin vermek istediğiniz davranışı anlatan masallar anlatın. En sevdiği hayvan neyse onu kullanın. Mesela ormanda yaşayan küçük tavşanın arkadaşlarıyla oynarken arkadaşları kendine dokunduğunda onlara vurduğu için artık arkadaşlarının onunla oynamak istememesi gibi şeyler. Eğer dokunulmayı sevmiyorsa mesela evde elim sende oynayarak her dokunuşun vurmak olmadığını anlatabilirsiniz.

Problem şurada o kadar kendini korumaya adapte olmuş ki kendini uyarmak için omzuna dokunanı vurdu zannedip karşılık veriyor. tabiki kendini koruması güzel bir alışkanlıktı ama oğlum işi abarttı biraz bende birkaç adım geri attırmak istiyorum.
Çünkü biri ona vurur, öteki yumrukla karşılık verir, öbürü merdivenden iter, diğeri daha çok can yakmak ister kavga büyür diye korkuyorum.
bunun için ona zaman tanımalısın, henüz çok kücük , iyiylekötüyü ayırtmeyi öğrenecek yaşta değil ki.
ben de tam tersi durum yaşamıştım. kreşte kızım vurma itme gibi hareketlere maruz kalınca duygusallıga vurup işi ağlıyordu içlene içlene. Baktım olacak gibi gibi yüreğim parçalanıyor. aldım karşıma biri sana vurursa sen de ona vur dedim. Akşam x bana vurdu dediği zaman, sen ne yaptın peki diyordum.. ben de ona vurdum deyince koca bi aferinle ödüllendiriyordum. Başka çarem kalmamıştı çünkü. ne kadar zıt durumlar yaşamışız değil mi? evet önce bi abarttı, öğretmenler araya girdi. ama şimdi dozunu kendi ayarladı. e bu da zaman içinde oluştu tabi. şimdi şikayet olayları bitti çünkü meselesini öyle ya da böyle kendi çözüyor. oğluna uygulayacağın ısrar onu daha çok savunmasızlığa ya da ezikliğe itebilir. inan bana düzelecektir. çünkü yeni yeni öğreniyorlar sosyalleşmeyi.

Vurana sende vur diye "savunma" öğreten bir annenin liseli oğlu kendine vuran arkadaşını kaldırıp duvara çarptı.İşin tuhafı kendisinin beli çatladı ama duvara vurduğu çocuğa bişey olmadı.
"Bugün sende vur sende it savunma bu" derken bir daha düşünün.
Yetişkin olduğunda zaten kasti mi kazamı kendisi takdir eder ama o zamana kadar çocuklara böyle garip taktikler vermeyin.

Back
X