Cık, bence 2 taraf da baştan net olmalı. Yani işe alınacak kişi bütçenin çok üstündeyse o görüşmeyi zaten yapmanın bir alemi yok baştan mülakata çağırma ollmamalı. Aynı şekilde aday da parayı bilmeli ki uymuyorsa peşinen söylemeli, 2 tarafın da zamanı ziyan olmamalı. Bütün dünyada bu trend var artık, iş ilanllarına maaş aralığı yazılıyor gayet. Beğenen başvuruyor, beğenmeyen başvurmuyor herkesin kafası rahat olluyor.
Kesinlikle katılıyorum.
Yurtdışında ve küresel uluslararası şirketlerin başvurularında görev tanımı ve taban ücret görünür şekilde yazılır.
Başvuranın deneyim düzeyine göre taban ücrette artırım yapılarak maaş belirlenir, teklif adaya mail yoluyla gönderilir, aday kabul eder veya pazarlık için tekrar yüz yüze/zoom vs görüşme yapar. Sonunda anlaşma sağlanır veya sağlanmaz.
Türkiye'de de beklentin ne diye sorulur, tam bir kurnazlık. Çünkü bunu soran işveren genellikle sizin de dediğiniz gibi "maaş benim için önemli değil, önemli olan kendimi geliştirmek" vs diyen yani alt metinde ben her şeye razıyım, al beni falakaya yatır istersen diyen adayı alır(bakın adayın eğitimi, deneyimi vs önemli değildir). Sonra iş yeri neden battı? Sen makinenin başına usta yerine asgariden de az ücret ödediğin çırağı koyarsan makineyi de bozarsın, üretimin kalitesini de düşürürsün. Kazanç azalıyor, işten çıkarma, sonra yeni kan lazım, işçi lazım, hooop başa döndük. Hepsi birbirini tetikliyor.
yazarhanim35
Bir iş yeri size olumsuz da olsa geri dönüş yapmıyorsa sebeplerden bazıları:
- İşe başka birini uygun gördüler. Fakat deneme süresinde. Eğer o kişi devam etmezse, siz yedeklerde olduğunuz için size kapıyı tam kapatmıyorlar.
- Maaş beklentisinin uyuşmaması(sizin beklentinizi baştan söylemeniz en iyisi)
- Kurumsal firmalarda adaylardan tüm özellikleri uyan biri olsa bile eğer İK'cı kendi istediği(akrabasıdır,arkadaşıdır,vs) birini o işe sokmak istiyorsa dosyanızı(bilerek) kaybeder/yok eder ve siz işverenin bizzat kendisiyle görüşmediğiniz için işveren sizin varlığınızdan dahi haberdar değildir. İşverene ulaşıp dosyanızın durumunu ve neden olumsuz da olsa bir geri dönüş yapılmadığını sorabilirsiniz(kamu kurumları,bankalar,kurumsal şirketler size geri dönüş yapmak zorunda(şirket politikası), Kobileri ve aile işletmelerini tenzih ediyorum)
- Görüşme yapan kişinin adaylardan farklı(!) beklentileri. (Bağlantılı olarak, iş görüşmesi için alınan telefon numarasının sahibinin wp durumuna bakmak kişisel verilerin aykırı kullanımıdır, "whatsapp duruma bakmak" onların suçudur/profesyonel olmayışlarına delalettir. Sizinle bir alakası yok.
ve benzeri birçok neden.
Size ufak bir tavsiye: Linkedin'de aktif olmak; sağlam bir profil sayfası oluşturun, haftalık mesleki paylaşımlar yapın, hashtag ler kullanın, alanınızla ilgili firmaları, departmanları, İK'cıları ve işverenleri takip edin.
Bir de mesleğinizle ilgili şehrinizde, bölgenizde veya ülkenin herhangi bir yerinde gerçekleşen seminerler, workshoplar, toplantılar, yemek davetleri(ücretli katılım veya ücretsiz katılımlar), meslek odası toplantıları, vb bunlara katılmaya çalışın, orada birkaç kişiyle tanışsanız, birkaç ufak sohbet("small talk"), bu sohbetlerde aşırı çabaya girmeden mesleğinizle ilgili birkaç vurucu cümle, fıkra, atasözü vb söyleseniz sonra linkedin'den veya Twitter'dan takipleşseniz, daha çok faydasını görürsünüz.
Ben ilk işimi ziyaret için gittiğim bir vakfın lobisinde vakıf yöneticisiyle ettiğim 6 dakikalık sohbette söylediğim bir "özlü söz" sayesinde almıştım. Adamın yönetici olduğundan haberim yoktu, tamamen doğal bir sohbetti, o özlü söz adamın aklında kalmış ve haftaya bana ulaşıp iş teklifi yapmıştı.
İşverenlerle birebir iletişim her zaman daha çok kapı açar.