Organik ile normal besinlerin farkı!

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.139
596.068
42
Hayatımızda daha fazla organik ürünlere yer vermeye başlasak da, aslında içeriği hakkında pek bilgimiz olduğu söylenemez. İşte neden organik et ve süt tüketmemiz gerektiğini anlatan bir araştırma.

Organic-School-Gardens_home-page1.jpg


Organik sözü, kimyasal ilaçların artık ürün yetiştirmede vazgeçilmez olmasından sonra hayatımıza girmiş olsa da, son 10 yıldır market raflarında ve pazarlarda giderek daha fazla organik ürün görüyoruz ve tüketmeye çalışıyoruz. Ancak organik ile normal üretim besinlerin içeriği hakkında yeterince bilgimiz olduğu söylenemez. Bu konu üzerine de yapılmış yüzlerce araştırma bulunuyor.
Hayvansal gıdalarda organik ve normal üretim üzerine, daha önce yapılmış 200’den fazla çalışma gözden geçirilerek yeni araştırma bulgularına ulaşıldı.
37349_0.jpg

İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın sorumlusu Carlo Leifert, insanların organik sütü ve eti üç temel sebepten dolayı tükettiğini söylüyor: Sağlıklı hayvanlardan elde ediliyor olmaları, organik tarımın çevreye olan olumlu etkileri ve bu gıdalardan elde edilebilecek muhtemel sağlık faydaları. Ancak Leifert, bu insanlarının çoğunun tükettikleri ürünlerin besin kalitesi hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtiyor. Bu nedenle de bu tür araştırmalara ihtiyaç duyuluyor.
Bu geniş kapsamlı araştırmada, süt ürünleri üzerine yapılmış ve aynı alanda çalışan bilim insanlarının incelemesinden geçmiş 170 araştırma ile farklı et ürünleri üzerinde yapılmış 67 araştırma yeniden gözden geçirildi. Çalışmanın sonucu iki farklı makale olarak British Journal of Nutrition ‘da yayımlandı.

organik-ürünler.jpg


Araştırma sonuçlarına göre; organik etler, normal etlere göre ortalama yüzde 47 daha fazla omega-3 yağ asitleri içeriyorlar. Organik sütlerde ise, normal sütlere göre yüzde 56 daha fazla omega-3 yağ asitleri bulunuyor. Organik ürünler daha fazla omega-3 içerseler de daha fazla yağ içermiyorlar. Araştırmaya göre, bu fark hayvanların yetiştirilme şeklinden kaynaklanıyor. Diğer yandan organik sütün içeriğindeki yağlar da daha sağlıklı olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda organik et ve süt ürünlerinde yüksek miktarda E vitamini ve karatenoid de bulunuyor.

organik-beslenme.jpg


Araştırmanın bir diğer sonucuna göre de organik süt ve et ürünleri, normal üretim süt ve ete göre yüzde 74 daha az iyot içeriyor.
Araştırmada yer almayan University of Reading’de besin değerleri üzerine profesör olan Ian Givens’in belirttiğine göre, süt iyot açısında önemli bir kaynak. İyot özellikle çocuk gelişiminde önem taşıyor. Bu yüzden süt, hamile kadınlar için yine temel iyot kaynağı.

37349_4.jpg


Tansiyonu düşürmesi, kan damarı fonksiyonlarını iyileştirmesi, genel inflamasyonu ve trigliseritleri azaltması gibi Omega-3 yağ asitlerinin birçok faydası bulunuyor.
Yeterli omega-3 alımı sadece organik süt ve organik et tüketerek yeterli seviyede sağlanamayabilir. 2 bardak organik tam yağlı süt, günlük omega-3 ihtiyacının yüzde 16’sını karşılıyor. Yaklaşık 90 gramlık somon ile omega-3 ihtiyacının tamamını karşılamak mümkün. Elbette her gün somon yiyerek omega-3 alımı damağınıza hitap etmeyebilir. Bu durumda Omega-3 kaynaklarını çeşitlendirmeyi tercih edebilirsiniz.


Kaynak:Elma Elma
 
Organik beslenmeye önem veren birisi olarak öncelikle yazı için teşekkürler.
Diğer ülkeleri bilmem ama kendi ülkemiz için maalesef ki konuşabiliyorum. Hayvanlar doğal yollarla beslenmedikleri için sadece besili olsunlar ve süt versinler diye çok kalitesiz beslendikleri için ne etleri et ne sütleri süt. Aynı şekilde yumurta ve tavuk için de geçerli. Özellikle organik olmayan ya da nasıl beslendiğini bildiğiniz tavukların yumurtaları hariç olan marketlerde neredeyse 20 tanesi 5-10 tl ye satılan yumurtalardan hiç yemeyin daha iyi. Organik ile normal besinlerin arasındaki uçurum fiyat farkı git gide kapanmakta zaten. Özellikle yumurta ve süt gibi ürünleri organik kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. kaldı ki ben yüz bakım ürünlerimi ( vücut için değil ) ve şampuan gibi saç bakım ürünlerimi bile organik kullanıyorum.
 
X